Vallend Water Huis

Het beroemdste huis van Amerika ligt boven een bergcataract op een rotsachtige heuvel diep in het ruige bos van het zuidwesten van Pennsylvania, ongeveer 90 minuten van Pittsburgh. Het contract voor Fallingwater House was een persoonlijke mijlpaal voor de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, omdat het duidelijk een keerpunt in zijn carrière markeerde. Na deze late carrièretriomf creëerde de 67-jarige een reeks zeer originele ontwerpen die zijn bewering dat hij “de grootste architect ter wereld” was, bevestigden..

Fallingwater House: een meesterwerk van moderne architectuur

Fallingwater House door Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright ontwikkelde een architectuuronderwijsprogramma dat bekend staat als de “Scholarship”. En een van de eerste kandidaten was Edgar Kaufmann Jr., die verliefd werd op Wright na het lezen van zijn biografie. Kaufmann was de zoon van Edgar Kaufmann, eigenaar van een warenhuis in Pittsburgh, wiens dertien verdiepingen tellende imperium in het centrum van Pittsburgh werd beschouwd als het grootste ter wereld..

De vader Kaufmann was geen onbekende in architectuur – hij was betrokken bij tal van openbare projecten en bouwde verschillende winkels en huizen. Kaufmann liet Wright weten dat hij verschillende maatschappelijke architectuurprojecten voor hem in gedachten had.

Fallingwater House en zijn indrukwekkende geschiedenis

Fallingwater House prachtige look

Er zijn verschillende verhalen geweest over de omstandigheden die Kaufmann ertoe brachten Wright de kans te geven om een ​​”weekendhuis” in het land te ontwerpen. Maar we weten wel dat Wright in december 1934 zijn eerste reis naar de Bear Run-site in Pennsylvania maakte. Vanaf het begin verwierp de architect een locatie die een conventioneel uitzicht op de waterval bood. In plaats daarvan bood hij stoutmoedig aan om het huis vlak bij de waterval te bouwen. Hij legde uit dat “het bezoek aan de waterval in het bos me bijblijft en een project in mijn hoofd op de muziek van de beek vorm krijgt”. De zuid-zuid-oost oriëntatie geeft de illusie dat de beek niet naast het huis stroomt, maar er doorheen.

Wright heeft het gebouw maar 2 uur geschetst

Fallingwater House-verhaal

Misschien wel het meest bekende verhaal dat verband houdt met de bouw van Fallingwater House is het onwaarschijnlijke verhaal dat Wright negen maanden werd uitgesteld na het winnen van het contract. Dit ging zo door totdat hij gedwongen werd om de volledige plannen te maken terwijl zijn beschermheer de 140 mijl van Milwaukee naar Taliesin reed..

Dit verhaal wordt echter door meerdere getuigen bevestigd. Leerling Edgar Taffel herinnerde zich dat nadat Wright met Kaufmann aan de telefoon had gesproken, “hij snel zijn kantoor verliet … ‘Liliane en E.J. zullen thee drinken op het balkon … ze zullen de brug oversteken om het bos in te gaan … “Potloden zijn zo snel opgebruikt als we ze kunnen slijpen … etsen, overtekeningen, aanpassingen. Scroll heen en weer. Dan de vetgedrukte titel onder ‘Fallingwater’. Een huis moet een naam hebben.”

Er lijkt consensus te zijn dat het hele proces ongeveer twee uur heeft geduurd.

organische architectuur

organische architectuur

Edgar Kaufmann Jr. wees erop dat Wrights beroemde concept van ‘organische architectuur’ voortkomt uit zijn transcendentale achtergrond. Dat was de overtuiging dat het menselijk leven deel uitmaakt van de natuur. Wright integreerde zelfs een richel die uit de vloer van de woonkamer uitstak in zijn enorme centrale haard, die het huis verder met de aarde verenigde. ‘Kun je zeggen,’ daagde Wright zijn leerlingen uit, ‘wanneer je gebouw klaar is, het landschap mooier zal zijn dan voorheen?’

Wright benadrukte ook de verbinding met de natuur door het royale gebruik van glas. Het Fallingwater House heeft geen muren die uitkijken op de watervallen, alleen een centrale stenen kern voor de schoorstenen en stenen pilaren. Dit zorgt voor langgerekte vergezichten die je blik richten op de horizon en het bos. Vincent Scully heeft erop gewezen dat dit “een beeld weerspiegelt van de moderne mens die gevangen zit in constante verandering en verandering, zich vastklampt aan wat solide lijkt, maar zichzelf niet langer ziet als het centrum van de wereld.

Door het creatieve gebruik van speciale hoekige taatsramen zonder stijlen door de architect verdwijnen hoeken. Wright buigt zelfs voor de natuur door een tralieligger te buigen om plaats te bieden aan een reeds bestaande boom.

Je kunt hieronder meer foto’s van het huis van binnen en van buiten zien!

moderne architectuur Frank Lloyd Wright

Wandbekleding stenen beeld stijlvol

Fallingwater House eetkamer zeer stijlvol

organische architectuur natuurlijke materialen steen

Fallingwater House prachtig uitzicht

Fallingwater House interieur geïnspireerd door de natuur

architectonische meesterwerken Frank Lloyd Wright

Afbeeldingen terras Fallingwater House

beroemde gebouwen Frank Lloyd Wright

Fallingwater House goed verlicht veel ramen

Fallingwater House interieur glas en natuursteen

ruime woonkamer comfortabele meubels

Zithoek in de woonkamer prachtige uitstraling

Fallingwater House gevel

Keuken kleine eettafel veel ramen

beroemde gebouwen in de VS

eenvoudig maar zeer stijlvol interieur

Kunstmatig mooie vijverlook

Fallingwater House verbluffende architectuur

open leefruimte stijlvolle uitstraling

Fallingwater House indrukwekkende gevel

Woonkamer ruime LED verlichting indirect plafond

Woonkamer ruim stijlvol interieur

Plannen voor Fallingwater House

Plannen Fallingwater House tweede verdieping

Schets van het gebouw