Krijtborden zijn in opkomst! De kleine of grote bars in de winkel heb je vast al ontdekt. Schoolbord en krijt? Precies, dat herinneren we ons allemaal nog van school. Maar tegenwoordig maken krijtborden een echte comeback als moderne decoratie met een rustieke en individuele charme.

Krijtborden combineren functionaliteit met decoratie op een zeer unieke manier. Je kunt het krijtbord eenvoudig naar je eigen wensen vormgeven. Als je een graphic, quote of ander kunstwerk op het bord niet meer mooi vindt, zeg dan gewoon: Spons eroverheen! De planken kunnen steeds opnieuw worden gebruikt. Je kunt stoom afblazen in het vrije gedeelte van het bord en een unieke kamerdecoratie maken voor je eigen vier muren. Probeer het uit en ontwerp je krijtbord met een quote, een foto of een motief volgens jouw voorkeuren!

Hoe kun je krijtborden gebruiken als mooie kamerdecoratie??

Krijtborden als mooie headers voor kamerdecoratie

10 tips voor het perfecte ontwerp van je krijtbord

Weet je niet zeker met welke motieven je je krijtbord wilt ontwerpen of hoe je moet beginnen? Dan hebben we 10 tips op een rijtje gezet waarmee je zeker aan de slag kunt.

1. Je krijtbord kopen

Voordat je zelfs maar kunt beginnen met het creatieve ontwerp, is een krijtbord natuurlijk je basis.

Bij het kiezen wordt je echt verwend, want er is eigenlijk voor elke behoefte en ontwerptechniek een geschikte tafel. Wat voor krijtbord zou je willen kopen? Een groot krijtbord met een mooie fotolijst voor aan de muur? Een klassiek, dubbelzijdig display? Kleine krijtborden voor op tafel? Of het kan ongewoon en enorm zijn, bijvoorbeeld met speciale schoolbordverf die je op de muur kunt schilderen?

Als je eenmaal je eerste keuze hebt gemaakt, is het natuurlijk ook belangrijk om je prijsverwachtingen duidelijk te maken. Krijtborden in alle maten, soorten en vormen zijn beschikbaar voor elk budget – let wel op de kwaliteit en afwerking van het bord. Goedkopere modellen zijn niet altijd even robuust qua afwerking en gaan iets sneller kapot. Soms zitten er nog lijmresten van de productie op het bord. Dit verstoort natuurlijk het algehele uiterlijk van het bord. Voor een paar euro meer vind je meestal kwalitatief hoogwaardige en duurzame staven.

Kwalitatief hoogwaardige krijtborden hebben ook een ruw oppervlak. Het krijt blijft er later veel beter aan plakken dan op de gladde schoolborden die je je misschien nog herinnert van school.

Verf krijtborden als mooie kamerdecoratie met straatkrijt

2. Zorg voor schrijfgerei

Geen woorden en motieven zonder krijt! Natuurlijk heb je het juiste schrijfmateriaal voor je schoolbord nodig. Net als bij de keuze aan krijtborden is ook de keuze aan krijt erg groot. Er is het typische krijt, zoals het dikke straatkrijt of het dunnere schoolkrijt, krijtstiften die op potloden lijken en krijtstiften die een beetje aan viltstiften doen denken.

Straatkrijt of schoolkrijt worden het vaakst aangeboden. Veel krijtborden worden geleverd met een of twee stukjes wit krijt. Deze krijtsoort is betaalbaar en in veel winkels te vinden. De keuze aan kleuren is groot, maar ze schitteren niet zo sterk op het bord. Bovendien worden de handen na het schrijven vaak bedekt met krijt. Voor sommige mensen is dit een heel ongemakkelijk gevoel. Het is ook moeilijk om kleine details op het bord met krijt te tekenen, omdat de stukjes krijt wat onhandelbaar zijn. Als je klassiek krijt gebruikt, is het raadzaam om het vooraf een beetje nat te maken. Het vocht brengt meer pigmenten naar het bord.

Krijtpotloden zien eruit als kleurpotloden, maar de stift is van krijt. Dit maakt met name detailtekeningen mogelijk. De pennen zijn echter zelden voldoende voor grote oppervlakken. Daarnaast is het aantal pigmenten ook niet zo hoog. Krijtstiften glanzen dus niet zo veel op het bord.

Krijtborden als mooie kamerdecoraties Krijtpennen

Het wordt professioneler met Krijtstiften. Hier worden de krijtpigmenten opgelost in een watermengsel, het lood doet denken aan een viltstift. Deze markers brengen veel pigment over op het bord waardoor de kunstwerken er bijzonder stralend uitzien. Ook de keuze van kleuren en maten van de pennen is zeer productief. Voor beginners kunnen de markeringen echter heel ongebruikelijk zijn, omdat er veel krijtverf wordt overgedragen.

3. Maak je krijtbord klaar

Het is niet ongebruikelijk dat nieuwe krijtborden bijzonder mooi glanzen. Theoretisch zou je nu gewoon kunnen gaan schilderen, maar met splinternieuwe planken is er een risico: het zogenaamde “ghosting”. Dit betekent dat na het wegvegen van je eerste kunstwerk, er nog steeds resten zichtbaar zijn op het bord – hoe hard je ook schrobt met water en een spons.

Er is een heel eenvoudige truc om te voorkomen dat dit fenomeen zich voordoet op je nieuwe bord. Verf het hele bord met een stukje krijt en veeg daarna de pigmenten weg. Nu blijft er geen lelijk krijt meer op het bord!

4. Vraag jezelf af waar je het krijtbord voor wilt gebruiken

Opnieuw sta je voor de keuze: waar wil je je krijtbord voor gebruiken? Krijtborden zijn bijzonder goed als menukaart, bijvoorbeeld bij je volgende barbecue of tuinfeest, op verjaardagen of bruiloften. Aan de muur of op fotostrips, krijtborden kunnen worden gebruikt als takenlijst voor het verdelen van taken in het huishouden of als kalender voor het plannen van de vakantie van uw kinderen. Je kunt natuurlijk ook belettering in de vorm van inspirerende quotes op het bord zetten. U kunt zich creatief uitleven met kunstwerken en afbeeldingen, bijvoorbeeld het favoriete stripfiguur van uw kind tekenen en nog veel meer.

Je hebt hier echt veel opties – laat je creativiteit de vrije loop!

5. Laat je inspireren

Heb je geen idee of mis je de muze voor een mooi motief? Ga dan op ontdekkingstocht op internet. Veel kunstenaars exposeren daar hun motieven, omdat het ontwerpen van krijtborden erg populair is bij veel creatievelingen. Voel je vrij om je inspiraties op te slaan – en ze later te gebruiken voor je kunstwerk. Combineer lettertypen, patronen en kleurencombinaties. De inspiratie gebruik je vervolgens om je eigen kunstwerk te maken.

6. Gebruik sjablonen, voorbeelden en sjablonen

Lukt de inspiratie niet? Geen probleem! Veel kunstenaars bieden stencils, voorbeelden en sjablonen op internet aan. Wees niet bang om ze te gebruiken. Als beginner leer je het krijt echt kennen en krijg je gevoel voor het ontwerp.

U kunt ook eenvoudig een sjabloon maken in Word en deze uitprinten. Een schets is een goed idee, want je gaat niet onvoorbereid naar het ontwerp van het krijtbord en benut de ruimte ten volle.

Krijtborden als mooie kamerdecoratie

7. Traceer uw inzending

Heeft u weinig tijd of tekent u liever niet met uw vrije hand? Dan kunt u eenvoudig uw sjabloon traceren. Je sjabloon, een stuk krijt, een potlood of pen en natuurlijk je schoolbord is alles wat je nodig hebt.

  1. Print je sjabloon uit.
  2. Kleur de achterkant in met het klassieke schoolbordkrijt. Krijtstiften of krijtstiften zijn hier niet geschikt voor.
  3. Leg de pagina met het krijt op het bord.
  4. Teken nu de lijnen van de sjabloon stevig met een scherp potlood of balpen.
  5. Verwijder de sjabloon. De eerste regels zouden nu zichtbaar moeten zijn op het bord.
  6. Versterk de lijnen en vul grote, witte vlakken in met krijt. Je kunt nu ook krijtstiften en krijtstiften gebruiken.
  7. En het krijtbord is klaar!

8. Zorg ervoor dat het ontwerp netjes is

Een net en rustig kunstwerk krijg je alleen door bestelling. Het is daarom aan te raden om je kleurenpalet te beperken zodat het niet te kleurrijk wordt. Meestal zijn 3 kleuren voldoende. Bij de uitvoering van je ontwerp kun je het beste beginnen met het witte krijt. De kleur komt later.

Bij belettering is het aan te raden om eerst de quote op het bord te zetten. Vervolgens kun je de lege ruimtes op het bord vullen met decoratieve elementen zoals kronkels of kleine afbeeldingen.

Natuurlijk kunt u het krijtbord geheel naar uw eigen idee ontwerpen en de ene of de andere regel “vergeten”. Er zijn echt geen grenzen voor jou. Misschien hou je van kleurrijk en wild?

9. Houd water, een spons, een handdoek en een paar wattenstaafjes klaar

Chalk vergeeft je elke fout en dat vooral snel. Wees dus niet bang om fouten te maken – water en een spons zullen ze gewoon wegvegen. Dan is het bijna alsof de fout nooit is gebeurd en kun je gewoon opnieuw beginnen. Kleine fouten kunnen gemakkelijk worden gewist met een wattenstaafje.

Krijtborden als een prachtig kamerdecoratiemenu

10. Gebruik haarlak

Haarlak? Ja, je leest het goed! Haarlak kan een hulp zijn voor het schoolbord. Zeker als je lang van je kunstwerk wilt genieten. Een kleine lading haarlak op het bord en je kunstwerk staat al klaar. Het is dus bijna volledig beschermd tegen wind, weer en zonnestralen.

Maar je hoeft niet bang te zijn dat je je board niet meer kunt gebruiken. Met een beetje water en een sponsje verwijder je eenvoudig de fixatie en het krijt van het bord.

Maar dat betekent ook dat haarlak niet beschermt tegen regen. Het kunstwerk op het bord is meer permanent, maar langdurige regen veegt het kunstwerk nog steeds van het bord.

Je bent nu perfect voorbereid! Niets staat een eigen, zeer individuele vormgeving van het krijtbord in de weg. Heel belangrijk: veel plezier met het ontwerpen van je krijtbord en stoom afblazen! Het was nog nooit zo leuk om je eigen vier muren te ontwerpen met een individuele decoratie.