Wasmachines op de juiste manier kopen, gebruiken en onderhouden

De wasmachine is een onmisbaar huishoudelijk apparaat. Om hem zo lang mogelijk trouw van dienst te kunnen zijn, moet hij niet alleen zorgvuldig worden geselecteerd, maar ook correct worden gebruikt en regelmatig worden onderhouden. Met de juiste aanpak wordt het apparaat een duurzame huishoudelijke hulp.

Koop wasmachines op de juiste manier gebruik en onderhoud was-droogcombinaties

Hoe de machine correct te kiezen?

Bij het kopen van een nieuwe wasmachine zijn er een aantal factoren waar u op moet letten. Naast de capaciteit spelen programmakeuze en energie-efficiëntie een rol. In de volgende lijst worden de belangrijkste aankoopcriteria uitgelegd:

  • Programma selectie: Het hoeven geen 20 verschillende programma’s te zijn, maar een bepaald minimum aan mogelijkheden is voordelig gezien de verschillende wasvereisten.

    Naast een snel programma zijn programma’s voor katoen, fijne was, wol, gemengde was, handwas en strijkresultaten handig. Ook een ecoprogramma mag vandaag niet ontbreken. Bovendien moet het mogelijk zijn om centrifugeercycli en pompprocessen afzonderlijk te selecteren.

  • Energie-efficiëntie: Hoe hoger de energie-efficiëntie, hoe zuiniger een elektrisch apparaat. Aangezien de wasmachine een van die apparaten is die constant in gebruik is, zou hij heel weinig elektriciteit en water moeten gebruiken. De energie-efficiëntieklasse kan worden ingesteld via de Energielabel herkennen welke door de EU is geïntroduceerd en door fabrikanten aan de apparaten moet worden bevestigd. Het label is bedoeld om het voor consumenten gemakkelijker te maken om een ​​aankoopbeslissing te nemen. Naast stationaire detailhandel, zijn online winkels zoals de leverancier van huishoudelijke apparaten ekinova.de Plaats het energielabel voor wasmachines duidelijk zichtbaar op de betreffende productinformatiepagina’s. De momenteel beste energie-efficiëntieklasse voor wasmachines is A+++ Het waterverbruik mag niet worden verwaarloosd en moet kritisch worden bekeken.
  • Behandeling: Om het dagelijks leven gemakkelijker te maken, moeten wasmachines gebruiksvriendelijk zijn. Het is daarom belangrijk ervoor te zorgen dat de trommel en de wasmiddellade gemakkelijk kunnen worden geopend, dat de bedieningsknop gemakkelijk te gebruiken is en dat programma’s snel kunnen worden geselecteerd.
  • lawaai: Een verschil van tien decibel maakt een groot verschil qua geluidsontwikkeling. Wasmachines mogen niet meer dan 74 decibel centrifugeren of meer dan 51 decibel wassen.
  • materiaal: Gezien het enorme aanbod aan producten is het lastig om een ​​kwalitatief goed toestel te vinden voor een redelijke prijs. Terwijl sommige apparaten te duur zijn, vallen andere met goedkope componenten en slecht vakmanschap negatief op. Er zijn een paar indicatoren die het gemakkelijker maken om een ​​goede machine te identificeren. Zo mogen de elementen van het vergrendelingsmechanisme op de wasmachinedeur niet van plastic zijn, maar van duurzame alternatieven zoals metaal. Kunststoffen kunnen sneller breken en reserveonderdelen en reparaties zijn eerder nodig.
  • Capaciteit: De capaciteit van wasmachines ligt tussen de drie en twaalf kilogram. De tabel geeft informatie over aanbevelingen:

personen

aanbeveling

1

Kleine modellen met drie tot vijf kilogramzijn ideaal voor eenpersoonshuishoudens. Een machine met een gewicht van vijf kilogram wordt echter aanbevolen, omdat deze meer flexibiliteit biedt.

2-3

Grotere versies van zes tot zeven kilogram 2- tot 3-persoonshuishoudens voordeel.

4e+

Als er vier of meer mensen in een huishouden wonen, zijn het machines vanaf acht kilogram raadzaam. Grote gezinnen met bijzonder hoge eisen kunnen apparaten gebruiken die meer dan negen kilogram wegen.

Wasmachines op de juiste manier kopen, een programma gebruiken en onderhouden

Gebruik wasmachines verstandig

Wasgoed moet niet alleen schoon zijn, maar tegelijkertijd ook het huishoudbudget ontlasten. Een paar trucs kunnen worden gebruikt om de bedrijfskosten effectief te verlagen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om de trommel altijd vol te vullen of de machine zo te laden dat het maximum voor het betreffende programma wordt bereikt. Dat bespaart water en elektriciteit. Met wasmiddelen van hoge kwaliteitkan ook gebruik maken van de Wastemperatuurworden verlaagd. Moderne producten vernietigen ziektekiemen ondanks lage temperaturen onder de 40°C. Als het wasgoed slechts matig vervuild is, is 30°C voldoende. Als een gezinslid ziek is, is 40°C beter. Hete wassingen zoals 60 ° C of 90 ° C zijn tegenwoordig bijna niet nodig. Wie het zonder voorwas doet, bespaart ook geld. Voorwassen is ook niet meer nodig door de hoge kwaliteit van de wasmiddelen.

Koop wasmachines op de juiste manier gebruik en onderhoud schoenen wassen

Om het wasgoed te beschermen, moet u de wassymbolen kennen en correct interpreteren. In onze gids voor wassymbolen vind je alle informatie die je nodig hebt voor de juiste wasverzorging. En als je last hebt van hardnekkige vlekken, is het de moeite waard om een ​​kijkje te nemen in ons artikel over het onderwerp “vetvlekken verwijderen”.

De 1×1 voor wasmachine-onderhoud

Als de machine stinkt, zijn meestal bacteriën of defecte afvoerpompen en restwaterstanden verantwoordelijk. Allereerst is een grondige reiniging van de machine zinvol om bacteriën te doden. Een wasbeurt in het programma “Katoen” kan helpen. Omdat hoge temperaturen nauwelijks meer nodig zijn, kunnen zich op lange termijn ziektekiemen in de trommel verzamelen. Eén keer per maand warm wassen is een preventieve maatregel tegen geurontwikkeling. Als de afvoerpomp defect of niet meer dicht is, bevordert het stilstaande water in het onderste deel van de machine bacteriegroei. De stank laat niet lang op zich wachten. Het afdichten of repareren van de pomp is onvermijdelijk.

Wasmachines op de juiste manier kopen, gebruiken en onderhouden

Tegelijkertijd zorgen resten in het wasmiddelvak en op de rubberen afdichting op de patrijspoort ervoor dat machines gaan stinken. Resten kunnen worden verwijderd met een schone doek en citroenzuur. Deze machineonderdelen dienen wekelijks met heet water te worden uitgewassen om te voorkomen dat bacteriën een kans krijgen. Regelmatige verzorging maakt ook deel uit van het onderhoud Het pluizenfilter reinigen evenals het gebruik van een ontkalker. Deze producten hebben een desinfecterende werking en beschermen het apparaat tegen kalkaanslag. Als Wasmachine ontkalker gebruikt, legt auteur Linda uit in de blog Meinehaushaltstipps.de.

*Afbeeldingen: pixabay.com (ErikaWittlieb / moerschy / chiarasc86 / Soupenkasper)