Een van de grootste geneugten van elke natuurliefhebber tijdens het herfstseizoen is het verzamelen van tamme kastanjes (Castanea sativa). Mensen in heel Europa verzamelen deze heerlijke en voedzame noten al duizenden jaren. Tegenwoordig zijn ze meestal rauw te vinden in supermarkten of geroosterd in de hoofdstraten van veel grote steden. Het kopen ervan kan je echter maar een fractie van het plezier bieden. Afgezien van de geweldige ervaring voor jong en oud, is het verzamelen van deze wilde noten in wezen gratis. In het artikel van vandaag laten we u zien hoe u tamme kastanjes op de juiste manier kunt herkennen, verzamelen, bewaren, bereiden en schillen.

Leer kastanjes herkennen en ga op schattenjacht door het bos

Tamme kastanjes herkennen, verzamelen, bewaren en bereiden Verzamel kastanjes uit het bos

Thuis smaakt alles net iets beter

Geroosterde kastanjes van de straat herkennen, verzamelen, bewaren en bereiden

Kastanjes herkennen en verzamelen

Heb je het geluk om een ​​tamme kastanjeboom vlakbij je huis te hebben? Een volgroeide boom kan jaarlijks zo’n 20-50 kg kastanjes produceren. Hoewel sommige noten nog in september vallen, zijn de meeste nog onrijp. Alleen in de late herfst, rond oktober en november, loont het om op schattenjacht te gaan. En snel, want anders stelen ze de eekhoorns.

eekhoorn en vele andere bosdieren eten deze noten graag

Herken, verzamel, bewaar en bereid tamme kastanjes eekhoorns met tamme kastanjedief

Maar hoe herken je kastanjes? In feite is het heel eenvoudig. Tamme kastanjes hebben veel lange, dunne en zeer scherpe stekels op hun peulen en zien eruit als kleine baby-egeltjes. Er zijn meestal drie tot vier kastanjes in een enkele peul. De giftige paardenkastanje daarentegen is relatief prikvrij en heeft slechts één of twee noten in een peul. Kastanjes hebben ook een klein plukje vacht aan elke punt en ook gemakkelijk zichtbare strepen langs de schaal. Paardenkastanjes zijn niet behaard, hebben geen punten of strepen. Als er een giftige tussen de eetbare belandt, herken je hem gemakkelijk aan zijn extreem bittere smaak.

Verzamel alleen dikke en stevige kastanjes. Als ze toegeven wanneer ze worden ingedrukt, zijn ze waarschijnlijk uitgedroogd. Moeren met kleine gaatjes moeten ook worden achtergelaten, omdat dit een zeker teken is van een snuitkeverplaag.

Herken jij de echte tamme kastanjes al??

Tamme kastanjes herkennen, verzamelen, bewaren en bereiden drie tamme kastanjes in een peul

De tamme kastanje bloeit in het late voorjaar en vormt pas in de herfst noten

Herkennen, verzamelen, bewaren en bereiden van tamme kastanjesbloesems van de tamme kastanjes lente

Je moet paardenkastanjes vermijden – ze zijn er alleen voor handwerk

Tamme kastanjes herkennen, verzamelen, bewaren en bereiden is giftig

Ze bloeien ook heel anders dan ze eigenlijk doen met de Lychee boom zijn verwant, niet aan de tamme kastanje

Herken, verzamel, bewaar en bereid tamme kastanjes paardenkastanjebloesems bladeren boom

Maak een stekelige en zelfs harige kleintje egel

Tamme kastanjes herkennen, verzamelen, bewaren en bereiden

Herken, verzamel en bewaar tamme kastanjes op de juiste manier

Verse kastanjes zijn bij kamertemperatuur maximaal een week houdbaar. Na drie dagen zijn ze het zoetst, waarna de noten melig beginnen te worden en de schelpen hard worden. Als je de tamme kastanjes twee of drie weken wilt bewaren, doe ze dan in een papieren zak in de koelkast. Om ze nog langer te bewaren, vries je ze in in hun schelp. De textuur verslechtert, maar ze smaken nog steeds goed.

Kastanjes zijn niet zo lang houdbaar, maar ze kunnen ook worden ingevroren

Tamme kastanjes herkennen, verzamelen, bewaren en bereiden Kastanjes herkennen patronen en haar

4 manieren om tamme kastanjes te bereiden

Kastanjes zijn er een in de keuken uitstekend en veelzijdig ingrediënt. Ze zijn een van de weinige noten die weinig vet, eiwitten en calorieën bevatten. In plaats daarvan bevatten ze verrassend veel water en koolhydraten. Dus niets voor keto-lijners. Daarnaast zijn tamme kastanjes rijk aan vezels en bevatten ze vitamine B en E, calcium, ijzer en zink.

Voordat je tamme kastanjes in de oven of in een pan doet, moet je met een scherp mes een X in de platte kant van elke noot maken, liefst zonder het vlees eronder te beschadigen. Als je geen hele noten nodig hebt, kun je de kastanjes gewoon doormidden snijden in plaats van een X..

Deze sleuf voorkomt Bakexplosies

Tamme kastanjes herkennen, verzamelen, bewaren en bereiden.Snijd de kastanjes op de juiste manier

Bereid de tamme kastanjes in de magnetron

Kastanjes worden het snelst in de magnetron. Ook het risico op brandwonden en rook is relatief hoger. Snijd de schil open, plaats de kastanjes in de magnetron en kook ze twee minuten op de aardappelstand (850W). Als de kastanjes wat langer nodig hebben, voer ze dan nog 20 seconden in.

Verlies kastanjes in de magnetron niet uit het oog

Tamme kastanjes herkennen, verzamelen, bewaren en bereiden Kastanjes koken op de grill

Bak de kastanjes op de grill

Kastanjes roosteren is de klassieke manier om ze te koken en geeft ze zonder twijfel de beste smaak. Snijd de schelpen open en leg de noten in een pan op het fornuis, op een grill of, als je echt traditioneel wilt zijn, op een schop in de sintels van een vuur. Bak de kastanjes tot de schil openspringt, je ziet stoom of je hoort ze sissen.

Kastanjes smaken altijd het lekkerst op het vuur

Tamme kastanjes herkennen, verzamelen, bewaren en bereiden is het lekkerste direct op het vuur

Kastanjes bakken in de oven

Bakken in de oven is een handige manier om grote hoeveelheden kastanjes tegelijk te bereiden. Snijd de schillen open en bak de kastanjes op een bakplaat op 200 graden tot de schil barst, ongeveer een half uur. Schil de kastanjes terwijl ze nog warm zijn.

Je kunt ook grote hoeveelheden bakken in de oven

Tamme kastanjes herkennen, verzamelen, bewaren en bereiden Bak tamme kastanjes in de oven

Kook de kastanjes in water

Deze methode is heel eenvoudig en maakt het schillen gemakkelijker, vooral als je hele, onberispelijke kastanjes nodig hebt voor een recept. Het proces is echter erg traag en het is raadzaam om helpers bij je te hebben. Snijd de schelpen open en doe een handvol noten in kokend water. Haal ze er na twee minuten uit met een schuimspaan en schil ze meteen. Als de noot te veel afkoelt en de schil weer plakt, leg hem dan maximaal 30 seconden terug in het water. Als je de kastanjes te lang kookt, worden ze meel en smaakloos.

Kastanjes die gehalveerd zijn, zijn het makkelijkst te pellen

De tamme kastanjes herkennen, verzamelen, bewaren en bereiden Halveer de tamme kastanjes en kook ze in water

Het identificeren van kastanjes is makkelijker dan je zou denken. Deze buitengewone noten zijn een absolute delicatesse en een ervaring die je zeker niet mag missen.

Met tuinhandschoenen maken de scherpe punten van de peul geen schijn van kans

Tamme kastanjes herkennen, verzamelen, bewaren en bereiden Verzamel tamme kastanjes uit het bos

Kijk goed om je heen de volgende keer dat je loopt

Herken, verzamel, bewaar en bereid tamme kastanjes voor herfststekelige bal

Vrij verbazingwekkende gelijkenis

Herken, verzamel, bewaar en bereid tamme kastanjes vergelijkbaar met stekelige egels