Zelfs een klein balkon kan de stress van het dagelijks leven aan. Met een kleine tuin en een gezellige sfeer wordt het balkon een plaats van ontspanning. Niet iedereen kan genieten van een gigantisch dakterras of een enorm balkon. Maar als je de ruimte optimaal benut, kun je ook van kleine plekken een place to be maken.

Kleine balkons worden echt groot

Om kleine ruimtes groter te laten lijken, passen interieurarchitecten een paar trucjes toe. Lichte kleuren laten een ruimte groter en breder lijken. Als er een mogelijkheid is om op een balkon naar de verfpot te reiken, dan moet dit gebeuren! Helder wit of fris citroengeel toveren licht op het balkon en laten het groter lijken.

Ook sterke, lichte kleuren maken een zomerse indruk. Ook is het aan te raden om verschillende kleuren te gebruiken voor de vloer, wand en balustrade of privacyscherm om een ​​driedimensionaliteit te creëren. Er mogen maximaal 3 verschillende kleuren in het ontwerp worden verwerkt om de kleurharmonie niet te verstoren. Een andere geweldige truc om een ​​optische illusie te creëren, is het gebruik van spiegels. Kleine spiegeltegels of grote spiegels simuleren diepte.

Tips:

 • Stem de kleur van de vloer af op die van de aangrenzende kamer. Dat zorgt voor meer harmonie
 • Kies een concept: maritiem, oosters, mediterraan, etc..
 • Witte tinten en pasteltinten creëren visuele uitgestrektheid
 • Spiegels creëren een optische illusie: aanbrengen over een groot gebied

balkon design ideeën tuinmeubilair porselein bijzettafel tapijt textiel lantaarns

Groene idylle op het balkon

Wil je een kleine tuin op het balkon houden, dan kan dat ook op een klein balkon. Hiervoor zijn bloembakken voor de balkonreling geschikt. Deze zijn bevestigd met een beugel. Inmiddels zijn er ook oplossingen waarbij de kist op de reling wordt geschoven, waarbij geen verdere opbouw nodig is. In de dozen kun je vervolgens kruiden, bloemen of aardbeien en tomaten planten zoals je wilt. Bamboe is vooral populair omdat het snel groeit en zeer robuust is – ook als materiaal voor meubels.

balkon ontwerpideeën balkonplanten klapstoelen tafel

Een ander alternatief om ruimte te besparen is het momenteel opkomende verticale tuinieren. Hier groeien ze planten in een verticale lijn en nemen zo minder ruimte in beslag. Geschikt is bijvoorbeeld een europallet die aan de wand is bevestigd, deze wordt vervolgens aan de achterzijde voorzien van een folie, gevuld met aarde en vervolgens beplant. U kunt ook verticaal planten op de balkonreling. Veel bouwmarkten bieden nu slimme en ruimtebesparende oplossingen voor verticale balkonbeplanting.

balkon ontwerp ideeën bank houten kist tapijt klaptafel privacy scherm stro

Tips:

 • Klimplanten zijn geweldig voor kleine balkons en kunnen ook privacybescherming bieden
 • Gebruik voldoende grote emmers of potten zodat de planten voldoende voedingsstoffen kunnen opslaan
 • Gebruik goed substraat en niet-chemische meststoffen
 • Makkelijk te verzorgen planten zijn: geraniums, olijfbomen, oleanders, petunia’s en lavendel

ideeën voor balkonontwerp hangende manden balkonplanten rotan meubels

De juiste balkonmeubels voor kleine balkons

Ook hier zijn losse balkonmeubelen geschikt voor ruimtebesparende inrichting. Bovendien moeten de meubels weerbestendig zijn. Kleine klaptafels die aan de balkonreling kunnen worden bevestigd, zijn ideaal voor kleine balkons. Kleine tuinbanken met textiel, die geschikt zijn voor buitengebruik, roepen ook een gezellige flair op. Opgemerkt moet worden dat minimaal de helft van het balkon vrij blijft zodat u zich nog vrij kunt bewegen.

Kortom, het meubilair moet nogal delicaat en niet massief zijn, anders ontstaat er een overweldigend gevoel. Kleine krukjes en bankjes, waarin ook iets kan worden opgeborgen, zijn ideaal voor een klein balkon. Als een ligstoel belangrijk is, moet deze ook opvouwbaar zijn om niet te veel ruimte in beslag te nemen. Voor opbergruimte zijn niet alleen speciale banken geschikt, maar ook kleine hoekplanken. Daar kunnen ook planten geplaatst worden.

Tips:

 • Zorg ervoor dat het meubilair geschikt is voor buitengebruik
 • Coördineer meubels en verwissel ze niet te wild
 • Rotan, bamboe en hout zijn nog steeds trendy en zorgen voor een warm beeld
 • Planken aan de muren besparen ruimte en bieden opbergruimte

balkon ontwerpideeën klein balkon opvouwbare meubels kruk houten wandkast

Dat bepaalde iets

Om het balkon een allround glans te geven, moeten er kleine accenten worden aangebracht. Textiel zoals weerbestendige of wasbare tapijten zijn hiervoor geschikt. Deze zorgen voor een warme aanblik. Een meubel of een object wordt in beeld gebracht voor een persoonlijke touch. Kleine fonteinen of een standbeeld zijn leuke accessoires die het balkon huiselijker maken.

Om je wat comfortabeler en thuis te voelen op het balkon, kan ook een privacyscherm worden gebruikt. Dit kan van hoge planten zijn. Een overdekte balkonreling, bijvoorbeeld van bamboe, zorgt voor een intieme sfeer. Een ander leuk idee zijn dunne gordijnen die aan de rand van het balkon worden opgehangen – luchtig en gezellig tegelijk.

Tips:

 • Tafels of stoelen gemaakt van kabeltrommels of oude wijnkisten zijn echte blikvangers
 • Zitkussens op de vloer zorgen voor een oriëntaals gevoel en veel gezelligheid
 • Vergeet de juiste verlichting niet: kaarsen, lantaarns, lantaarns of kerstverlichting
 • Via online vouchers kun je goedkoop geweldige balkonmeubels en andere decoratieve artikelen krijgen

balkon ontwerpideeën kleine balkonopstelling verticaal tuinieren zitkussen dressoir