Bolezni in škodljivci vrtnic. Metode in sredstva za zdravljenje in preprečevanje

Vrtnica velja za eno najpogostejših okrasnih vrtnih rastlin. Cvet je zelo muhast in zahteva posebno pozornost in nego v obdobju rasti in cvetenja, da se prepreči pojav kakršnih koli bolezni. Praviloma je vzrok bolezni vrtnic neupoštevanje naraščajočih zahtev in neugodnih vremenskih razmer..

Pogosto razvoj bolezni povzroči nastanek gliv, poškodbe rastline zaradi virusne in bakterijske okužbe zaradi nepravilne prehrane.

Glivične bolezni vrtnic

Najnevarnejše med temi boleznimi so spore rje, pepelasta plesen in črna pegavost. Mnoge sorte so precej odporne na škodljive zunanje vplive. Primeri okužbe so redki, vendar ne pozabite na preventivo in redno obdelujte grmovje vrtnic, da lahko hitro odkrijete okužena območja.

Rja

Rja pokriva spodnjo stran listov in poganjkov z majhnimi temno oranžnimi lisami. Boleče grmovje postopoma potemni in zveni. Razlog za nastanek zobnih oblog je nezadostna količina kalija v tleh, pa tudi spomladanske zmrzali in dolgotrajno hladno vreme..

Metode nadzora in preventivni ukrepi

Grmovje vrtnic je treba redno zdraviti, da preprečimo pojav žarišč bolezni, na primer jih poškropimo z decokcijo preslice. Okužene liste potresemo z žveplom in jih prelijemo z infuzijo pelina, za pripravo katere 50 g posušenega pelina razredčimo v 10 litrih vode in pustimo fermentirati. Nato uporabimo razredčeno raztopino. V hudih primerih rastlino obdelamo z Bordeaux tekočino ali karbendazimom. Prizadeta stebla in liste je treba odstraniti. Zdravo grmovje je treba hraniti s kalijevimi gnojili, da so odporna na bolezni.

Pepelnica

Spore pepelaste plesni se razvijejo poleti, ko nastopi vroče in suho vreme.

Spore pepelaste plesni se razvijejo poleti, ko nastopi vroče in suho vreme. Zgoščena zasaditev, suha robna tla in nenadne spremembe temperature zraka vplivajo na aktivno razmnoževanje glive. Vsi vegetativni deli rastline so pokriti z belim cvetom. Listi se postopoma zvijajo in začnejo hitro odpadati.

Metode nadzora in preventivni ukrepi

Da bi zaščitili grmovje pred poškodbami pepelaste plesni, je treba zmanjšati količino sestavin, ki vsebujejo dušik, v gnojilu in, nasprotno, dodati več kalijevih snovi. V preventivne namene se rastlina napaja z vodno raztopino pepela z gnojem. Za to zmešamo 1 kozarec pepela in 1 kg gnoja, napolnimo z vodo in hranimo en teden. Ob prvih znakih pepelaste plesni liste poškropimo s karbendazimom, čez nekaj časa se postopek ponovi. Če je večina grmovja pokrita z zobnimi oblogami, jih poškropimo s tekočino iz bakrenega mila, ki vključuje bakrov sulfat in zeleno milo v enakih razmerjih. Zdravljenje z drugimi kemikalijami poteka strogo po navodilih in vedno v zaščitnih rokavicah.

Črna pika

Bolezen vrtnic se začne z nastopom poletne sezone in se kaže v obliki velikih temnih lis, ki popolnoma vplivajo na grm. Listi odpadejo in rastlina hitro odmre. Črna pega, v nasprotju z vijolično, je velika nevarnost..

Metode nadzora in preventivni ukrepi

Liste in stebla, ki imajo prve znake bolezni, je treba odrezati. Grmovje obdelamo s pripravki, ki vsebujejo žveplo, in karbendazimom. Za utrditev terapevtskega učinka se škropljenje ponovi.

Obstajajo še druge sorte madežev: septoria, pestalotia, phylostictosis in cercospora, ki imajo skupne lastnosti in znake razvoja bolezni. Za te bolezni je značilno nastajanje lis na listni plošči, ki imajo temen rob in nerazločne obrise. Sredstva za boj se uporabljajo enako kot pri črni pegi..

Antraknoza

Antraknoza se pojavi kot majhne črne lise na zunanji površini plastične folije

Antraknoza se pojavi kot majhne črne lise na zunanji površini plastične folije. Mnogi nadobudni vrtnarji ga včasih zamenjajo s črno pegavostjo. Čez nekaj časa madeži spremenijo barvo. Obarvajo rdeče ali vijolično, osrednji del pege pa postane siv.

Na njihovem mestu se pojavijo luknje, ki motijo ​​prosto distribucijo hranil med vsemi vegetativnimi deli grma, kar zaradi bolezni upočasni njegovo rast in izgubi liste. Sčasoma rastlina odmre. Ta proces se pospeši v mokrem in hladnem vremenu. Vrtnice postanejo najbolj ranljive za antraknozo zgodaj spomladi..

Spore bolezni so zelo odporne na škodljive vplive in ohranijo sposobnost preživetja tudi pozimi pri nizkih temperaturah. Z nastopom pomladi glive antraknoze vstopijo v aktivno fazo in se skupaj z deževnico širijo naprej in okužijo nove poganjke rastline..

Metode nadzora in preventivni ukrepi

Bolne liste in stebla je treba odstraniti in zažgati zunaj vrta, da preprečimo kontaminacijo drugih rastlin. Jeseni je treba posebno pozornost nameniti pravočasnemu obiranju odpadlih listov. Za zdravljenje grmovja se uporabljajo ista zdravila kot v boju proti črni pegi.

Nalezljive bolezni vrtnic

Najbolj nevarni so venski in linearni mozaiki. Virus okužbe žil spremeni barvo žil listne plošče. Postanejo rumene ali kremaste. Znaki virusne okužbe se pojavijo pozno spomladi, poleti jih je skoraj nemogoče videti na grmu. Prišlo je do spremembe zunanje strukture rastline, čeprav včasih temu procesu ni pripisan pomen. Linearni mozaični virus je rumena lisa, ki vpliva tudi na vse liste.

Metode nadzora in preventivni ukrepi

Da bi se izognili pojavu okužbe, je treba vrtnice redno hraniti in presaditi le zdrave grmovje. Virusi se prenašajo preko žuželk in okuženega vrtnega orodja.

Bakterijske bolezni vrtnic

Bakterijske bolezni vrtnic

Bakterije, ki pridejo v lubje in stomate listov, negativno vplivajo na rastlino in se hitro razmnožujejo.

Bakterijski rak

Agrobacterium povzroča razvoj bolezni in lahko okuži druge okrasne rastline, ki rastejo na vrtu. Nabirajo se v koreninskem sistemu grma, ki sčasoma propada. Bolezen začne napredovati zaradi pogostega hranjenja z organskimi gnojili ali zunanjih poškodb lubja in listov.

Vzrok za širjenje ožilja stebla je močan veter, dež, žuželke ali uporaba onesnažene opreme, ki jo je treba po vsakem obrezovanju vrtnic skrbno obdelati. Znaki bolezni so zatemnitev lubja in nastanek razpok na njegovi površini. Listne plošče se deformirajo in posušijo.

Metode nadzora in preventivni ukrepi

Z rakom okužene dele odrežemo, mesta odrezkov obdelamo z raztopino kalijevega permanganata in nato z vrtno smolo. Rezalnike, ločevalce in drugo orodje za obrezovanje grmovja razkužimo po vsaki uporabi. Poleg tega grmovje poškropimo z raztopino cinkovega sulfata ali fundacijanola.

Nekatere bolezni vrtnic se pojavijo iz drugih razlogov, na primer izčrpanost tal, neugodne vremenske razmere. Če izberete napačno mesto za sajenje, se lahko v prihodnosti pojavijo tudi težave, povezane z razvojem rastline..

Sušenje

Po dolgi bolezni grmičevje vrtnic oslabi in začne bledeti. Pozebe, različne nalezljive in bakterijske bolezni lahko povzročijo smrt celo večletnih zdravih nasadov, ki krasijo vrt. Uvejanje najprej prizadene vrh grma in se postopoma premakne navzdol. Sorte rumene vrtnice so manj odporne na zunanje vplive in jim pogosto primanjkuje fosforja in kalcija v tleh..

Metode nadzora in preventivni ukrepi

Glavni preventivni ukrepi, ki zmanjšujejo tveganje za bolezni vrtnic, so redno hranjenje grmovja. Če se nevarnosti ni bilo mogoče izogniti, je treba vse bolne poganjke hitro odrezati, da se prepreči nadaljnje širjenje bolezni na druge zdrave dele rastline..

Transplantacijska bolezen

Včasih se zgodi, da se presajene vrtnice ne ukoreninijo in postopoma odmrejo, čeprav se stari grmičevje v bližini počutijo odlično. To je posledica izčrpanosti tal. Vrtnice, ki že dolgo rastejo na tem področju, so se že naučile prilagajati. V tem okolju imajo dovolj hranil, toda novi sosedje potrebujejo hranjenje za okrevanje po presaditvi..

Metode nadzora in preventivni ukrepi

Za povečanje rodovitnih lastnosti tal se hranijo s katerim koli organskim gnojilom, na primer kompostom, humusom. Gnoj se uporablja samo pokvarjen, da ne opeče korenin.

Kakšne vrtnice bolijo. Kako opredeliti bolezen? (video)

Kakšne vrtnice bolijoKakšne vrtnice bolijo