Bolezni sobnih rastlin

Če pravilno in skrbno skrbite za svoje sobne rastline, potem nobena od njih ne bo zbolela. Zeleni prijatelji bodo dolga leta navduševali s svojim negovanim in zdravim videzom, če: skrbno ravna z njimi; kako pravočasno narediti zalivanje; pranje in pršenje; izogibajte se hipotermiji; zrahljati tla; “Nahranite” s potrebnim prelivom.

Če je oskrba malomarna, lahko z natančnostjo rečemo, da bodo cvetovi po kratkem času zboleli in jih bodo paraziti premagali..

Tu je seznam več vzrokov za nastanek bolezni pri rastlinah:

  • Osnutki
  • Nenadna nihanja temperature
  • Lokacija na hladni okenski polici
  • Pozimi v bližini baterij
  • Zalivanje ali izsušitev tal
  • Voda za namakanje je hladna
  • Netočna ali napačno presaditev
  • Tla se ne ujemajo z rastlino

Glive in parazite lahko prinesemo skupaj z novimi potaknjenci. Takoj, ko so opazili prve znake bolezni, je treba prizadeti cvet takoj odstraniti iz zdravih rastlin in začeti zdravljenje. Seveda je za “hišnega ljubljenčka” noro žal, če ga je bolezen popolnoma prizadela – škodljivci, glive, gniloba. Toda v takih primerih je priporočljivo, da se znebite obolele rastline, sicer se bo okužba razširila kot ogenj in vse rože lahko odmrejo..

Predvsem so rastline nagnjene k glivičnim boleznim. Najbolj znane so lise na listih; belkasto cvetenje na listih, poganjkih, plodovih – pepelasta plesen; peronospora ali peronospora – običajno jo najdemo v rastlinah, ki rastejo na prostem; rjave glive povzročajo tako imenovano rjo.

Lise na listih in deblih, ki po zelo kratkem času (če jih ne zdravimo) razpokajo in razprostirajo zrele spore; če ne odstranite odmirajočih delov rastline, se lahko pojavi gniloba in uniči celotno rožo; fusarij – običajno nastane zaradi neočiščenih zemljišč; gommoza – sproščanje rjavkastega ali praškastega soka, se začne zaradi poškodbe zgornje plasti rastline. Običajno oslabljeno cvetje; črna ali sajasta gliva – nastane v vlažnih in slabo prezračenih prostorih. Če pravočasno opazite sivkasto cvetenje, se ga lahko znebite tako, da ga obrišete z rahlo vlažno gobo..

Torej, če imate rastlino, prosim – poskrbite zanjo. V nasprotnem primeru se bo obrat iz dobrega pomočnika in zračnega filtra spremenil v zbiralnik prahu in začel onesnaževati okolje..