Kako se znebiti polžev na vrtu

Polži so eden najpogostejših škodljivcev vrtnarskih in vrtnarskih pridelkov. Ti polževci lahko znatno poškodujejo rastline, kar včasih povzroči izgubo pridelka, zato jih je treba takoj obravnavati..

Zelenjava in jagodičje, zelenje in okrasne rastline vsako leto trpijo zaradi vdora polžev. Tako so požrešni, da lahko pokvarijo večino pridelka. Nihče se še ni uspel popolnoma znebiti teh škodljivcev, vendar jih lahko vsak prestraši od gredic ali znatno zmanjša njihovo število na vrtu. To je mogoče storiti na različne načine, ki jih že uporabljajo številni vrtnarji..

Od kod prihajajo polži

Od kod prihajajo polži

Polži so polžki, ki so videti kot polži, nimajo pa značilne »hišice« – školjk na hrbtu. Na glavi polžev sta 2 para procesov, ki spominjajo na rogove. Na njih so sprejemniki. Zgornji par je za vid in vonj, spodnji par pa za okus. Tanka koža mehkužca je prekrita s plastjo sluzi, brez katere hitro odmre. Barva škodljivca ima lahko različne odtenke, običajno pa so polži sivkaste ali peščene barve. Na vrtu ali na vrtu tako rastlinski listi kot njihovi plodovi služijo kot hrana takšnim mehkužcem – škodljivci ne prezirajo skoraj nič. Mokri in zmerno topli (približno 16 stopinj) vogali vrta veljajo za optimalne za njihov habitat. Takšni mehkužci ne marajo ostrih zim, zato prebivalci regij s toplejšim in milejšim podnebjem običajno trpijo zaradi njihovih napadov..

Polži so hermafroditi, vendar se običajno razmnožujejo v iskanju partnerja. Naenkrat lahko polž odloži od 10 do 40 okroglih jajc, od katerih se mladi izležejo v zemljo po približno 3-4 tednih.

Ker polži živijo v tleh, je težko oceniti število škodljivcev in razumeti, od kod prihajajo. Polži običajno hodijo loviti hrano ponoči, zato čez dan pogosto ostanejo nevidni. Ker nimajo zaščite v obliki lupine, se skrijejo pred vročim in suhim zrakom v tleh in na drugih osamljenih mestih. Na vrtu jih najdemo tudi pod listjem, v senci grmovja ali v kompostnih jamah..

Dejavnost polžev in njihovo število sta v veliki meri odvisna od vremenskih razmer. Topla in vlažna sezona, hladna in deževna poletja ter zime brez hudih zmrzali veljajo za idealne za razmnoževanje..

Varni načini ravnanja s polži ⚡ 100% rezultat / Vrtni vodičVarni načini ravnanja s polži ⚡ 100% rezultat / Vrtni vodič

Škoda narejena

Nekaj ​​polžev ne more povzročiti znatne škode na mestu, vendar lahko številni polžev močno vplivajo na količino in kakovost prihodnje letine..

 • Škodljivci so skoraj vsejedi in se lahko hranijo s skoraj vsemi organskimi snovmi, zato lahko ogrozijo tako vrtne kot vrtne rastline;
 • Deli rastlin, ki so jih poškodovali, se začnejo sušiti zaradi kršitve notranjih procesov. Veliko takšne škode včasih povzroči smrt celotnega grma;
 • Najpogosteje škodljivci pokvarijo vršičke in gomolje krompirja, različne vrste zelja in solate, korenovke (tako vrhovi kot tudi deli korenin sami štrlijo nad zemljo), jagode in jagode, plodove kumar in paradižnika, stročnice, kot pa tudi mladi poganjki številnih pridelkov;
 • Polži z ene rastline na drugo lahko razširijo nevarne bolezni po vsem mestu – tako glivične kot virusne, vključno z madeži, peronosporo in pepelnico.

Poleg škode, ki jo povzročajo nasadom, lahko polži služijo tudi kot prenašalci helmintov. Skozi njih se lahko z njimi okužijo hišni ljubljenčki in včasih tudi ljudje. Če se piščanci hranijo na mestu in kljuvajo škodljivca, lahko ptica pobere povzročitelja dveniaze (Davainea proglottina). Če bolezen opazimo prepozno, lahko piščanec odmre. Če želite zaščititi kmetijo pred polži, se morate z njimi spoprijeti ob prvih znakih pojava in upoštevati potrebne preventivne ukrepe.

Naravni sovražniki polžev

Naravni sovražniki polžev

Poleg mehanskih ali kemičnih metod upiranja polžev se mnogi vrtnarji zatečejo tudi k biološkim. Tako se privabljanje njihovih naravnih sovražnikov na spletno mesto šteje za učinkovit regulator števila škodljivcev. Tej vključujejo:

 • Ptice. Mnoge ptice se z veseljem prehranjujejo s polži, zato so na njih nameščene hišice za ptice ali krmilnice, ki bodo pomagale privabiti več vrčkov ali škorcev na vrt;
 • Kača. Nenevarne kače so lahko zelo uporabne na zelenjavnih vrtovih – polži so del njihove običajne prehrane. Da bi pritegnili kače, si ustvarijo gnezda iz listja ali na mestu opremijo srednje velike rezervoarje, obdane z gosto in visoko travo;
 • Jež. V bližini rezervoarja lahko uredite hišo za ježa. Zbirajo se iz desk, vej ali vejic. Tla v nastali koči so obložena s slamo. Tja lahko postavite tudi suho hrano za hišne ljubljenčke;
 • Polži se lahko hranijo madeži in nekaj glodalci, a take živali včasih same vrtu povzročijo precejšnjo škodo;
 • Žabe, krastače in kuščarji bo pripomoglo tudi k zmanjšanju števila škodljivcev.

Mehanske metode boja

Mehanske metode ravnanja s polži

Mehansko zatiranje polžev pa prinaša tudi dobre rezultate. Lahko je tako v neposrednem zajemanju škodljivcev kot v zaščiti nasadov z ustvarjanjem zaščitnih ovir..

Najlažji način je, da ozemlje mesta redno pregledujete zjutraj, ko se škodljivci morda nimajo časa skriti v zavetiščih. Prej ko greste v iskanje, več polžev lahko ulovite. Poleg zelenih površin lahko sedijo tudi na lesenih ali kovinskih predmetih, pa tudi v temnih in vlažnih kotih. Odkrite polže zbiramo ročno. Uporabite isto metodo, če so škodljivci napadli kleti ali kleti, kjer so shranjeni pridelki..

Zaradi posebnosti njihove strukture polži ne morejo premagati nobene ovire, zato bo ustvarjanje posebnih ovir pripomoglo k dodatni zaščiti gredic ali gredic. Zemlja v bližini nasadov po obodu je prekrita z jedkimi, ostrimi ali grobimi delci. Za to so primerni gašeno apno, lesni pepel, gorčični prah, kavna usedlina ali zdrobljena jajčna lupina. Včasih se fosfatna moka uporablja kot odlagališče. Lahko oblikujete ne eno, ampak več ovir hkrati, tako da izbrani izdelek vlijete v tanke trakove na razdalji približno 10-20 cm.

Kljub ljubezni do visoke vlažnosti je voda lahko škodljiva tudi za polže. Za zaščito rastlin so gredice lahko obdane z dolgimi utori (na primer po dolžini prerezano staro cev) ali drugimi rezervoarji, napolnjenimi z vodo. Za zanesljivost mu lahko dodate sol (žlica na 1 liter).

Vabe in pasti

Vabe in pasti za polže

Ko polži zdrsnejo v velikem številu do vabe, je veliko bolj priročno in učinkoviteje obravnavati njihovo število na enem mestu..

Fermentirani mlečni izdelki so ena izmed vab, ki jih polži ne bodo mimo. Za to metodo boste potrebovali staro srednje veliko desko, na eni strani namazano s fermentiranim pečenim mlekom, kefirjem ali kislim mlekom. Desko je treba postaviti blizu postelj na dve opeki, z namazanim delom do tal. Ponoči se bo na vabi zbralo ogromno mehkužcev in zgodaj zjutraj jih bo enostavno zbrati in uničiti..

Druga učinkovita vaba polža je pivo ali sadni sok. Eno od teh tekočin se napolni v majhno posodo (na primer skodelico ali pol litrski kozarec), izkopano v posteljah. Aroma piva ali soka privlači škodljivce, lezijo in padajo v tekočino. Od tam ne bodo mogli več. Postopek lahko ponavljamo vsak dan en teden, dokler se število škodljivcev občutno ne zmanjša..

Poskusite tudi vabo iz moke. Majhne steklene kozarce je treba napolniti s koruzno moko in jih postaviti ob bok zelenjavi. Škodljivci bodo začeli zdrsniti naravnost v kozarec.

Tem mehkužcem je zelo všeč aroma lupine grenivke. Lahko se razprostira tik ob rastlinah.

Kemikalije proti polžem

Kemikalije proti polžem

Če je polžev preveč in preproste metode ne dajo želenega rezultata, lahko za shranjevanje pridelka uporabite posebej zasnovane kemikalije..

 • Urea insekticidi so se izkazali za odlične v boju proti polžem. Običajno se prodajajo v obliki zrnc, ki jih je treba raztresti v bližini nasadov, ki so jih prizadeli škodljivci, ali na mestih njihove posebne koncentracije. Veljajo za učinkovite pri vseh temperaturah. Primer je sredstvo “Mesurol”, ki vpliva na sposobnost hranjenja polžev. Vendar ga je treba uporabljati sistematično – enkratna obdelava ne bo omogočila uničenja vseh škodljivcev.
 • Primer zdravila na biološki osnovi je angleško zdravilo Nemaslug. Skupaj z njim ogorčice vstopijo v telo škodljivca, kar vodi v njegovo postopno smrt. Praviloma po takem zdravljenju polži odmrejo v 3-5 dneh, vendar za najboljši učinek poskušajo vzdrževati visoko vlažnost na mestu 1-2 tedna. Po potrebi se obdelava ponovi..
 • Kemikalije lahko delujejo tudi kot zaščitne ovire. Unichem gel proti zdrsu zadržuje polže iz vrta in je obdan z grmovjem, ki potrebuje zaščito.

Za zdravila proti polžem pojdite v preverjene trgovine, kjer zagotovo lahko kupite visoko kakovostne izdelke z licenco. Pred uporabo morate natančno prebrati navodila in strogo upoštevati vse predpisane varnostne ukrepe. Mnogi vrtnarji poskušajo izbrati izdelke, ki ne škodujejo pticam in hišnim ljubljenčkom – zastrupitev s polži jih ne bo ubila, lahko pa negativno vpliva na zdravje. Tako kot pri kateri koli drugi kemični obdelavi tudi zelenjave ali jagodičja ne smemo jesti neposredno iz grma, ne da bi jih temeljito sprali..

Ljudska zdravila za polže

Ljudska zdravila za polže

Preden uporabite kemikalije, lahko poskusite odstraniti polže z različnimi ljudskimi zdravili. Mnogi od njih veljajo za zelo učinkovite in se lahko ob pravočasni uporabi hitro znebijo škodljivcev..

Prašenje

Ta pregradna metoda naredi nasade in okoliško zemljo neprivlačne za škodljivce. Grmovje je mogoče posuti s tobačnim prahom, enako pomešanim z lesnim pepelom. Za razprševanje razmikov med vrstami lahko uporabite mešanico tobačnega prahu z apnom. Obdelava se izvaja zvečer ali ponoči v razmerju 40-50 g na 1 kvadratni meter. m. Za prašenje razmika med vrstami lahko uporabite tudi superfosfat ali gašeno apno (20 g na 1 kvadratni meter).

Pekoča paprika

Polži ne marajo nič ostrega in pekočega, zato jih lahko ta vrsta popra učinkovito prestraši stran od postelj. Uporablja se lahko tako suho kot del raztopine. Za pripravo papriko posušimo in zmeljemo v praškasto stanje. Nato se prašek razredči z vodo (za 10 litrov je potrebno 0,5 kg prahu). Po pravilnem mešanju sestave vztraja dva dni, nato se vre in pusti, da se kuha še 2 dni. Po tem lahko saditev poškropimo z raztopino. Da ne bi poškodovali pridelka, je priporočljivo, da to storite pred ali po cvetenju. Med zdravljenjem zaščitite oči. Poper juho lahko hranimo precej dolgo, zato jo pogosto nabiramo v rezervi za celo sezono. Suhim poprom v prahu lahko dodamo tudi formulacije za mulčenje..

Gorčična tinktura

Polži ne marajo gorčice toliko kot poper. Za pripravo strupene sestave 2 žlici. žlice gorčičnega prahu raztopimo v 1 žlici. vodo in vztrajajte približno eno uro. Nato raztopino vlijemo v pol vedra vode in zmes uporabimo za zalivanje zemlje in samih zasaditev.

Skupaj z gorčico za takšno zalivanje lahko uporabite tudi raztopino zelenja. Za 1 vedro vode bo potrebna 1 steklenica briljantno zelene barve.

Kalijeva sol

Ta snov je pravi strup za škodljivce. 1 kg sestavka razredčimo v vedru vode in nasade zdravimo s to raztopino 2-3 krat na dan. Kalijeva sol razjeda sluz, ki služi kot naravna zaščita za polževke. Pod njegovim vplivom morajo odstraniti to plast, zato je učinkovitost takšnih tretmajev v veliki meri odvisna od njihove večkratnosti.

Brezov katran in saje

Polž pepel

Saje se uporabljajo za prašenje grmovja, pa tudi za škropljenje med vrstami in vrtnimi potmi. Oster vonj katrana pomaga tudi pri odganjanju škodljivcev. Za najboljši učinek so kosi tkanine in krpe impregnirani s to snovjo in položeni v bližini nasadov. S to krpo lahko ovijete veje ali stebla.

Druga sredstva

Proti polžem se uporabljajo tudi številne druge snovi, od katerih je večina dobesedno pri roki:

 • Pasti za pivo veljajo za učinkovito zdravilo. Pivo nalijemo v sklede ali skodelice, posode pa postavimo na postelje, tako da se jim polži lahko približajo. Skodelice lahko vkopljemo v tla, tako da so njihovi robovi poravnani s tlemi. Pivo privablja škodljivce, a enkrat v njem umrejo. Namesto tega lahko uporabite druge pijače – sok, sirup, fermentiran kompot itd. Takšne pasti je priporočljivo namestiti pozno popoldne. Zjutraj jih le še preveri in očisti. Čez dan se skodelice odstranijo ali pokrijejo, da vanje slučajno ne padejo koristne žuželke;
 • Pasti lahko ustvarite na drug način. Če želite to narediti, morate kos lesa premazati s katerim koli fermentiranim mlečnim izdelkom (na primer kefirjem) in ga položiti na nizke kamne ali opeke s to stranjo navzdol. Ponoči se bodo pod desko zbrali polži, ki jih pritegne njen vonj, preostane pa le, da jih zberejo;
 • Če koščke gostega neprozornega materiala – kartona, plastike, linoleja ali strešnega materiala – razprostrete po mokri podlagi, se lahko pod njimi skrijejo tudi škodljivci. Takšne pasti je treba redno preverjati zjutraj;
 • Polže lahko zvabite na vrhove rastlin, ki jih radi jedo – na primer paradižnik, solata ali kumara. Položen je med gredice, zjutraj pa se zbere skupaj s škodljivci. Poleg polžev se včasih na enak način odstranijo tudi lesne uši. Ta metoda se pogosto uporablja v rastlinjakih;
 • Polže lahko ujamemo v koruzno moko ali žitarice. Nalije se v steklene kozarce in položi na območje, položi na bok. Ko se polži zberejo v kozarcu, se past zapre, škodljivci pa se uničijo;
 • Za boj proti polžem lahko uporabite kavo – tako instant pijačo kot mletje. Nekaj ​​žlic kave raztopimo v 0,2 l vode in uporabimo za odbijanje škropljenja;
 • Včasih se lahko polži prikradejo celo v hišo. Zavedajoč se, iz katere vrzeli lahko izplazijo, zraven potresemo sol ali suh gorčični prah. Površine, po katerih se običajno plazijo polži, lahko dodatno obdelate s kisom ali amoniakom, nanešenim na prtiček;
 • Kot del zaščite lahko zasadite nasade z rebrastimi ograjami – kupljenimi ali izdelanimi iz praznih steklenic. Tudi zemeljski obzidje ali utor bo včasih blokiral pot polžev, vendar ga je priporočljivo kombinirati z drugimi ovirami;
 • Mlado koprivo lahko uporabimo tudi za odganjanje škodljivcev. Za to se uporabljajo rastline z odstranjenimi semeni. Njihovi odrezani poganjki so položeni med gredice ali gredice;
 • Če polži poskušajo pojesti zelje, lahko zeljeve glave prelijete z vročo (približno 40 stopinj) vodo. Nalivajo se na rastline od zgoraj in poskušajo obdelati pozno zvečer. Toda ta metoda je primerna samo za zelje, drugi pridelki morda ne bodo prenašali vročega tuša;
 • Železov sulfat velja tudi za strup gastropod. Pomešamo ga s peskom in uporabimo za zapolnitev območja po obodu. Polži odmrejo zaradi enega dotika kompozicije;
 • Za škropljenje nasadov se pogosto uporablja poparek česna. Če želite to narediti, morate 3 glave česna sesekljati in napolniti z 10 litri vode. Ko mešanico pustimo en dan, se uporablja za zaščito rastlin;
 • Za škropljenje je primerna tudi raztopina amoniaka. Alkohol razredčimo v vodi v razmerju 1 žlica. žlice na 10 l.

Učinkovitost ljudskih zdravil je v veliki meri odvisna od upoštevanja razmerij in pravilnosti njihove uporabe. Večino predlaganih sestavkov je mogoče uporabiti tako za zaščito nasadov na odprtem terenu kot za rastlinjake..

Polži na vrtu niso problem! Preprosta zdravila za vsakegaPolži na vrtu niso problem! Preprosta zdravila za vsakega

Preventivni ukrepi

Če so bili polži poraženi, morate poskusiti, da se škodljivci ne pojavijo več na spletnem mestu. Preprečevanje velja za najboljši način zaščite, prihrani čas in trud vrtnarja ter vnaprej zaščiti rastline pred škodljivci. Obstaja veliko načinov, kako preprečiti polže s spletnega mesta. Med najučinkovitejšimi:

 • Ne zanemarjajte izkopavanja mesta jeseni in spomladi. Polži preživijo zimo v tleh, zato izkopavanje omogoča, da škodljivcu odvzamete običajno zavetišče. Polži ne morejo prodreti v veliko globino, in ko se znajdejo na površini, bodo njihove sklopke umrle zaradi vpliva zunanjega okolja;
 • Gosta trava je odlično skrivališče polžev v poletni vročini. Opazovanje razdalje med nasadi, pa tudi redno pletje, škodljivcu odvzamejo takšno priložnost. Še posebej previdno morate spremljati odvečno travo na hodnikih in na območjih vrta v bližini postelj;
 • Polži se radi skrivajo ne le v visoki travi, ampak tudi v senci. Najprej je treba preveriti tudi te vogale in poskusiti zagotoviti, da skupinske ali bujne zasaditve ne rastejo preveč;
 • Visoke rastline ne smejo potoniti na tla, kar ustvarja dodatno zavetje za škodljivce. Stebla, ki so naslonjena na tla, je treba zvezati;
 • Niso vsi vonji prijetni za škodljivce. Peteršilj, sivka, melisa, žajbelj ali timijan, pa tudi česen ali koriander, posajeni med zelenjavo, včasih pomagajo odgnati polže in številne druge nezaželene goste s postelj. Ognjiči kljub aromi, nasprotno, lahko pritegnejo škodljivca, zato se njihovo listje lahko uporabi kot vaba;
 • Sajenje je treba zalivati ​​po potrebi in ravnati previdneje. Namakanje škropilnikov, ki obilno namoči vse površine na tem območju, poveča tveganje za privabljanje školjk;
 • Za spremljanje vlažnosti mora biti vrt opremljen z dobrim drenažnim sistemom. To ne bo omogočilo ustvarjanja ugodnih pogojev za škodljivce in bo služilo tudi kot dobra zaščita rastlin pred zalivanjem tal;
 • Mulčenje je dobra ovira za polže, ki se raje premikajo po gladkih, ravnih površinah. Zlasti neprehodni so zanje majhni in trni delci: igle, žagovina, školjke, zlomljene školjke, grob pesek itd. Toda ko uporabljate to plast, je treba pretresti. V nasprotnem primeru se bo zastirka začela kopičiti in začela nabirati odvečno vlago ter privabljati škodljivce in jih ne odganjati. Poti lahko posujemo z drobnimi kamenčki;
 • Pomembno je, da pravočasno odstranite vse rastlinske ostanke in naplavine. Jeseni se na takšnih mestih polži skrivajo pred mrazom. Tudi deske, ki ostanejo na ulici, jim lahko postanejo zatočišče;
 • Sadike številnih pridelkov, vključno z zeljem, solato ali čebulo, priporočamo, da jih posadimo čim prej – tako bodo grmi imeli čas, da se dovolj okrepijo pred množičnim pojavom škodljivcev. To pravilo poleg zelenjave velja tudi za okrasne rastline, na primer za gostitelje. Polži pogosto grizejo listje in se skrivajo pod odpadlimi ploščami;
 • Da ne bi zamudili prvih znakov pojava škodljivcev, je pomembno, da redno in skrbno pregledate vse nasade na mestu, zlasti tiste, ki trpijo zaradi polžev. Najpogosteje škodljivci prizadenejo bučke, zelje, jagode in lilije. Če pravočasno opazite polže, se jih lahko hitreje znebite.