Kako se znebiti škodljivcev zelja brez kemikalij

Ni veliko škodljivcev, ki bi se radi pojedli z zeljem, a tudi majhno število jih je zelo težko uničiti. Vrtnarji in vrtnarji se ne uspejo vedno spopasti s polži in polži, s križnico, zeljno muho in gosenicami. Zdi se, da lahko pomagajo le močne kemikalije. Toda preden jih uporabite, poskusite nadaljevati bitko z ljudskimi metodami in recepti..

Boj proti križnicam brez kemikalij

Boj proti križnicam brez kemikalij

Ta majhna skakalna žuželka se zelo rada hrani z nežnimi poganjki zelja. Najbolj jo privlači pekinško zelje. Ta škodljivec lahko čez dan poje večkrat več, kot tehta. Lahko si samo predstavljamo, s kakšno hitrostjo bolha vpije in pokvari liste. Takoj, ko se pojavi na zelenjavnih gredicah, so vsi listi videti kot sito. Če ne sprejmete nobenih ukrepov, bo zelje v nekaj dneh začelo odmirati..

S križnico se lahko spopadete na različne načine:

1. Ker se škodljivec rad hrani le z mladimi listi zelja, mu je treba preprečiti vstop v gredice, dokler listi niso odebeljeni. To je mogoče storiti s prekrivnim materialom (netkanim materialom). Posajene sadike zelja morajo biti popolnoma pokrite. Tako bo bolha odmaknjena od postelj..

2. Križave bolhe iz mladega zelja lahko prestrašite s pomočjo lesnega pepela in tobačnega prahu. Zmes teh dveh sestavin (v enakih delih) je treba previdno potresati po vseh sadikah. Edina pomanjkljivost te metode zatiranja škodljivcev je večkratno škropljenje rastlin, saj se suha zmes med namakanjem in dežjem spere z vodo.

3. Križnica ne prenese vonja česna. Če spomladi česen zraste zelju na vrtu, potem bolha ne bo prišla blizu gredic. Zgodaj spomladi je treba posaditi česen, po pojavu njegovih poganjkov pa lahko posadimo sadike zelja.

4. Bolha ne mara samo vonja česna, ampak tudi številnih drugih ostrih vonjev. Izkoristite to tako, da mlado zelenjavo zalivate z vodo in jelkovim oljem. Samo 10-15 kapljic na 10 litrov vode bo odvrnilo škodljivca od želje po približevanju tem pridelkom.

5. S to metodo rastlin ne morete le zaščititi pred bolhami, ampak jih tudi hraniti z gnojilom, ki vsebuje dušik. Pripravite infuzijo ptičjega iztrebka in razpršite zelenjavo.

Kako se znebiti gosenic zelja in zelja

Kako se znebiti gosenic zelja in zelja

Lep beli metulj – zelje in sivi metulj (zeljna žlica) povzročata enako veliko škode zelju. Nevarni so s svojimi požrešnimi gosenicami, ki jedo zeljne liste zunaj in znotraj zeljne glave..

Načini boja:

1. Ta metoda je primerna za tiste poletne prebivalce, ki imajo ose na mestu. Kot veste, gosenice uporabljajo kot hrano za svoje potomce. Zato morate sadike zelja velikodušno poškropiti s sladko tekočino. Lahko je narejen iz stare marmelade ali kompota, pa tudi iz vode in sladkorja. Ose ne bodo pogrešale tako sladkega užitka. In če bodo gosenice prišle na pogled, bodo še dolgo »čuvale« zeljne gredice.

2. Uporabite posebno razpršilno raztopino iz lesnega pepela (približno 2 kozarca), mila (gospodinjskega ali katrana) in deset litrov tople vode. Raztopino je treba pred uporabo infundirati štiriindvajset ur..

3. Lupina iz piščančjih jajc, pritrjena na majhne palčke v višino, postavljene na postelje, izgleda kot takšen metulj za metulje. To jih prestraši, saj mesto že zaseda »druga družina«. Opaženo je, da na tem mestu niti ne poskušajo odložiti jajc..

4. Nanesite razpršila z organskimi poparki na osnovi paradižnikovih vršičkov in čebulnih lupin. Takšne infuzije imajo poseben vonj, neprijeten za škodljivce..

Za pripravo čebulne infuzije potrebujete: čebulne lupine (1 -litrski kozarec) in 2 litra vrele vode. Infuzijo je treba hraniti na toplem 48 ur. Pred uporabo dodajte še 2 litra vode in 1 žlico milnice.

Za pripravo paradižnikove infuzije potrebujete približno 2 kilograma paradižnikovih vršičkov in 5 litrov vrele vode. Raztopino infundiramo, dokler se popolnoma ne ohladi, nato pa kuhamo še 3 ure na majhnem ognju. Pred uporabo je treba infuzijo filtrirati in nato razredčiti z vodo – enemu delu infuzije dodamo dva dela vode.

5. Pripravite smrtonosni prašek z moko in sodo bikarbono za gosenice. Mešanica istih delov teh dveh sestavin se uporablja za posip sadik zelja. Gosenice zaradi takšne prehrane hitro odmrejo in zelenjavne rastline zaradi tega ne bodo trpele..

6. Uporabite razpršila na osnovi česna ali repinca. Tekočina naj ne pade samo na rastline, ampak tudi na tla okoli njih..

Priprava infuzije repinca: rastline je treba zdrobiti in napolniti z vodo 1 do 3. Raztopino hranimo tri dni na toplem.

Priprava infuzije česna: 9-10 srednjih glav česna sesekljamo s stiskalnico česna in napolnimo s hladno vodo (5 litrov). Infuzija bo pripravljena za uporabo v treh dneh..

Ljudska zdravila za polže in polže

Ljudska zdravila za polže in polže

Ti škodljivci so nočni. Takoj, ko se začne mračiti, so tam. Zjutraj listi zelja preprosto zažarijo iz številnih lukenj. Čez dan sedijo v skritih vlažnih kotičkih primestnega območja.

Ljudski recepti:

1. Stara, časovno preizkušena metoda za boj proti takšnim škodljivcem je vaba. Postavljene so tik pred nočjo tik na zeljne gredice in med vrstami. Ponoči bodo polži v velikem številu prilezli tja, da zadišijo. Glavna stvar je vstati zgodaj zjutraj in imeti čas za zbiranje “žetve”.

Vaba je posoda različnih velikosti, napolnjena s tekočino, ki vsebuje kvas. Za te namene so primerni kvas ali pivo, sok ali fermentirana marmelada. Namesto posod lahko vzamete stare nepotrebne krpe, jih namočite v tej tekočini in jih nato razprostrete v bližini zelja.

2. Suha gorčica lahko prestraši polže. Ta prašek je treba potresati med rastlinami.

3. Pripravite raztopino desetih litrov vode in osemdeset mililitrov amoniaka. Zalivati ​​je treba dvakrat neposredno na zelenjavnih rastlinah. Prvo zalivanje bo povzročilo, da bodo škodljivci prišli iz zelja in iz zemlje, drugo zalivanje pa jih bo uničilo..

4. Koprive so lahko zelo koristne pri zatiranju tal in škodljivcev. Če te rastline razprostrete po zeljnih gredicah, se polži ne bodo upali premikati po tako prodorni preprogi. In za tla bo to odlična plast zastirke, saj se kopriva hitro suši in pogosto boste morali dodati sveže rastline.

5. Jajčnih lupin ne zavrzite, jih zberite pred poletno sezono. In nato ga razpršite po vsaki zelenjavni rastlini, ki jo predhodno sesekljate. Mehkužci se po takšni poti ne bodo mogli premikati..

6. Za pršenje uporabite infuzijsko papriko. Potrebovali boste: 100 gramov pekoče paprike in 1 liter vode. Najprej infuzijo hranimo 48 ur, nato jo zavremo in hranimo še 24 ur. Pred uporabo vsebino infuzije iztisnemo in filtriramo skozi sito ali dvojno gazo.

Za vedro vode boste potrebovali 100-120 gramov popra in 1 žlico tekočega mila za perilo. Nerazredčeno infuzijo lahko dolgo hranite v hladnem in temnem prostoru..

7. Polži bodo hitro zapustili zelje, če ga zalivamo z briljantno zeleno raztopino. Za 10 litrov vode morate naliti 1 steklenico izdelka.

Uničujemo ličinke zajemalke, majskega hrošča, zeljno muho

Uničujemo ličinke zajemalke, majskega hrošča, zeljno muho

Takšni škodljivci, kot so zimska žlica, majski hrošč in zeljna muha, veljajo za podzemne škodljive žuželke, saj so njihove ličinke v tleh in tam opravljajo svoje temne posle. Ličinke teh škodljivcev poškodujejo korenine zelja in v kratkem času odmrejo..

Črne mravlje se hranijo s temi ličinkami. Prav oni bodo lahko pomagali poletnim prebivalcem. Glavna stvar je pritegniti mravlje na zeljne gredice. Hitro bodo stekli do vabe sladke tekočine, ki jo je treba izkopati v majhno posodo poleg poškodovane rastline..

Kako ravnati z zeljno uši

Ti majhni, komaj opazni škodljivci zelo hitro uničijo močno in zdravo rastlino. Sprva se zdi, da so listi zelja pokriti s črnimi pikami, kmalu pa se začnejo zvijati in odmreti..

Načini boja:

1. Škropiti je treba s paradižnikovo infuzijo, ki je pripravljena na enak način kot za boj proti gosenicam.

2. Priporoča se uporaba milnih razpršil. Raztopino pripravimo iz 10 litrov vode in 2 kozarcev tekočega mila. Zelenjavo obdelujemo 2 -krat z intervalom 7 dni.

3. Pripravimo lahko učinkovito kompleksno infuzijo. Potrebovali boste: 10 litrov vrele vode, 250 mililitrov lesnega pepela in enako količino tobačnega prahu, približno 30-40 gramov tekočega mila in gorčice. V 24 urah je treba raztopino infundirati.

Vsestranske metode zatiranja škodljivcev zelja

Aromatična zelišča, kot so koper, peteršilj, meta, bazilika, koriander, zelena, so odlična zaščita pred številnimi škodljivci. Lahko jih posadimo ob zeljnih gredicah. Vonj teh rastlin, pa tudi njihova semena, pritegnejo druge žuželke, ki se lahko borijo z metulji, listnimi uši in polži..

Zeljni škodljivci bodo pozabili pot do vašega spletnega mesta, če se na gredicah pojavijo cvetovi nasturcija. Majhna gredica z ognjiči, ki se nahaja v bližini, ne bo dovolila niti približanja listnih uši, zelja in žlice.

Zelje – nega in zaščita pred škodljivci (video)

94. zelje. Skrb in zaščita pred škodljivci v avgustu.94. zelje. Skrb in zaščita pred škodljivci v avgustu.