Križana bolha

Veliko žuželk lahko poškoduje nasade na vrtu in zelenjavi. Poleg neposredne škode, ki jo povzročijo grmovju, so takšni škodljivci prenašalci številnih bolezni, ki hitro prizadenejo rastline, oslabljene zaradi napadov. Da se situacija ne bi začela, je treba čim prej prepoznati sovražnika zelenjave in cvetja, še bolje pa je treba sprejeti preventivne ukrepe za preprečitev njegovega pojava.

Križnica je med najpogostejšimi in nevarnimi škodljivimi žuželkami. Kot pove že ime, se takšna bolha hrani predvsem s predstavniki te družine, zato lahko pomembno vpliva na pridelek zelja, redkvice, oljne ogrščice in drugih podobnih pridelkov. Drugo ime za takšno bolho je zelje.

Kako izgleda križasta bolha?

Kako izgleda križasta bolha?

Križasta bolha (Phyllotreta crusiferae) je ena izmed listnih hroščev, ki jih najdemo v različnih regijah Evrazije, severovzhodne Afrike in ZDA. Je majhna leteča in skakalna hrošč, dolga približno 1,5-3 mm. Ima podolgovato telo in majhne antene ter zadnje noge, ki mu omogočajo preskakovanje listja. Kljub majhnosti lahko takšne bolhe uničijo mlade zasaditve številnih poljščin..

Ti bolšji hrošči imajo številne sorte, ki se razlikujejo po obarvanosti elitre. Najbolj znani med njimi so naslednji:

 • Valovito – črna bolha dolga približno 2-2,8 mm. Ima rumene črte in majhno zarezo na elitri..
 • Z zarezo – eden najpogostejših hroščev bolh. Na elitri ima tudi rumene proge, na zgornji strani pa imajo tudi globoko polkrožno zarezo.
 • Lahke noge – precej velika bolha, dolga do 3,5 mm. Njene zadnje noge so rumene barve, glava in del hrbta pa temni, s kovinskim modrikasto-zelenim sijajem.
 • Modra – razširjena podvrsta, prepoznavna po briljantni modro-zeleni barvi.
 • Črna (ali južna) – bolha je črno obarvana, lahko pa ima zelenkasto kovinski lesk.

Življenjska doba takšnih žuželk v idealnih pogojih je približno 2-3 leta. Bolhe prezimujejo v ostankih rastlin ali zgornji plasti zemlje, spomladi pa se zbudijo iz mirovanja, ko temperatura doseže 15 stopinj. Dokler se na vrtu niso pojavile prve gojene rastline, se žuželke prehranjujejo s plevelom, nato pa se preselijo na sadike in sadike. Vrhunec dnevne aktivnosti škodljivcev je v najbolj vročih urah – okoli poldneva in od 16. do 17. ure. Bolhe škodujejo nasadom tako, da jedo liste, stebla, rastne točke in celo rože ali moda.

Parjenje posameznikov se začne maja, od konca tega meseca do sredine poletja pa bolhe odlagajo jajčeca. Najpogosteje se sklopke nahajajo v majhnih skupinah v tleh in nedaleč od korenin rastlin (manj pogosto na listih). V takšnih razmerah se bodo potomci škodljivcev najbolje razvili. Glede na zunanje razmere se ličinke rodijo v 5-12 dneh. V sezoni lahko škodljivec da 1-3 generacije..

Bolhe imajo radi suhost in toploto, zato njihova populacija običajno doseže največje vrednosti na jugu. Med sezono se lahko tam pojavi ne ena, ampak več generacij žuželk. Ena samica je sposobna odložiti od 100 do 700 jajc, zato kljub svoji majhnosti takšne bolhe s svojim številom poškodujejo nasade. V vročem in suhem vremenu se lahko na enem grmu pojavi do nekaj sto takih škodljivcev. V le nekaj dneh oblak hroščev bolh popolnoma uniči mlade rastline različnih kultur..

Pojav križne bolhe na vrtu je neprijeten, vendar popravljiv. Obstaja veliko načinov, kako se soočiti s takšnim škodljivcem in preprečiti njegov videz..

Križana bolha | Nasvet dneva 10. izdaja | Škodljivci žuželkKrižana bolha | Nasvet dneva 10. izdaja | Škodljivci žuželk

Razlogi za pojav škodljivca

Poznavanje razlogov, zakaj škodljive bolhe napadajo nekatere rastline, prispeva k ukrepom za zatiranje žuželk.

 • Mladi listi križnic veljajo za najbolj privlačne za bolhe. Več grobega listja odraslih skoraj ne prizadenejo..
 • Največje število škodljivcev na rastlinah se pojavi v vročem in suhem vremenu. V deževnem in dovolj hladnem poletju se bolhe skrivajo v tleh in ne sedijo na grmovju.

Znaki prisotnosti bolhe

Znaki prisotnosti bolhe

Simptomi poškodb rastlin z bolhami so precej opazni, zato lahko ob rednem pregledu nasadov v precej kratkem času ugotovite prisotnost škodljivcev. Med glavnimi znaki:

 • Vizualno – na grmovju so vidne majhne skakalne žuželke. Čeprav včasih bolhačev ni enostavno videti. Hitro se skrijejo, začutijo nevarnost in tudi na listih barva pogosto dovoljuje, da škodljivec posnema.
 • Pojav na listih sledi njihove dejavnosti – ovalne luknje z neenakomernimi robovi ali pregrizeni prehodi. Lahko se pojavijo tako na mladih rastlinah kot na starejših rastlinah. Na njih številne bolhe pogosto naredijo luknje v svežem listju. Žuželke poškodujejo tanka listna tkiva, trde žile pa se običajno ne dotikajo. Na steblih se lahko pojavijo grizne sledi v obliki ovalnih lukenj..
 • Številne poškodbe vplivajo na zdravje nasadov. Zaradi zmanjšanja velikosti listov se fotosinteza poslabša, kar vpliva na razvoj celotnega grma. Rastline upočasnijo rast, listne plošče se začnejo sušiti, pretirano velike lezije pa lahko povzročijo smrt nasadov.
 • Poškodbe, ki jih povzročijo hrošči bolhe, pogosto povzročijo razvoj različnih bolezni, ki jih povzročajo glive ali virusi, ki zlahka prodrejo v poškodovano tkivo. Zato lahko celo majhno število lukenj na listih povzroči izgubo celotnega grma..
 • Iztovarjanju ne škodujejo le odrasle žuželke, ampak tudi njihove ličinke. Živi v tleh, se hranijo z sokom majhnih korenin, postopoma se premikajo v nadzemni del grmovja. Na listih in steblih lahko pregriznejo cele prehode in včasih poškodujejo koreninski ovratnik rastline..
 • Čeprav križnice najpogosteje prizadenejo hrošči bolhe, se včasih žuželke lahko hranijo tudi z listjem kumar, jagod ali drugih poljščin, vključno z vrtnimi rožami..

Kako se znebiti križnice

Kako se znebiti križnice

Tudi veliko število hroščev bolh je mogoče premagati. Prej se lahko začnete boriti proti tej žuželki, lažje se jo boste znebili in prihranili pridelek. Bolhi se je mogoče upreti na različne načine, med drugim:

Posebna zdravila

Nekateri vrtnarji se poskušajo izogniti kemikalijam za boj proti takšnim škodljivcem in jih uporabljajo le kot zadnjo možnost. Hkrati pa takšne kemikalije pritegnejo s svojo učinkovitostjo, še posebej, če so bili škodljivci opaženi prepozno in ni več časa za uporabo ljudskih sredstev za reševanje letine..

Številni insekticidi lahko pomagajo proti križnicam, med najpogostejšimi:

 • Actellik – sredstvo širokega spektra, ki je lahko uporabno proti številnim vrtnim škodljivcem. Vstopi v rastlinska tkiva in povzroči zastrupitev žuželk, ki se hranijo z njenim sokom. Od časa predelave do spravila mora preteči najmanj 20-30 dni. Ne uporablja se kot preventivni ukrep. Glavna pomanjkljivost je neprijeten vonj.
 • Bankcol – biološki proizvod, ki vsebuje poseben nevrotoksin naravnega izvora. Zaradi tega se strup ne kopiči v rastlinskih tkivih, pa tudi v tleh in vodi. S tem orodjem lahko grmovje obdelujemo tudi v vročini, je nizko strupeno in dolgo ostane na listju, ne da ga spere niti dež (če se je začelo nekaj ur po obdelavi). Toda kljub nizki toksičnosti celo takšno orodje predpostavlja skladnost z varnostnimi ukrepi. Z njim tudi ni priporočljivo obdelovati cvetočih zasaditev..
 • Odločitev – hitro delujoč insekticid, odporen na pranje. Zaščitni učinek traja približno 2 tedna. Na zelju se uporablja približno 20 dni pred obiranjem..
 • Inta-vir – priljubljen insekticid proti različnim škodljivcem vrtnih in sobnih rastlin, ki nima močnega vonja. Njegov zaščitni učinek traja približno dva tedna, čeprav ga lahko spere dež. Strup velja za nevarnega ne le za škodljive, ampak tudi za koristne žuželke, pa tudi ribe in živali..
 • Imidalit – zdravilo se uporablja na velikih kmetijah za obdelavo semen pred setvijo za zaščito sadik pred številnimi škodljivci.
 • Karate – hitro delujoče zdravilo se uporablja v rastni sezoni zelja najkasneje mesec dni pred rezanjem glav.
 • Začetek – izdelek v granulah, ki ščiti pred žuželkami, ki živijo v tleh. Tako kot drugi pripravki na osnovi diazinona je vgrajen v zemljo hkrati s sajenjem sadik..
 • Fitoverm – omogoča predelavo nekaj dni pred obiranjem, zato velja za manj učinkovito. Na zelju se v rastni sezoni uporablja dvakrat. Učinek traja od 5 do 15 dni.

Zaradi časovne omejitve za nanašanje takšne obdelave niso primerne za vse poljščine. Večino kemikalij je mogoče uporabiti najkasneje 3-4 tedne pred obiranjem. Zaradi tega zgodnje zorjenega zelja, hitro rastoče solate ali zgodnje zorenja redkvice ne bi smeli zdraviti s takšnimi sestavki-rastlina ne bo imela časa odstraniti vseh snovi, škodljivih za ljudi, in bodo ostale v užitnih delih grm. Če čas dopušča, se zdravljenje izvaja zvečer, ko sonce ne sije več na listje, vendar so škodljivci še vedno aktivni. Pri uporabi kemikalij je pomembno upoštevati njihov učinek ne le na hrošče bolhe, ampak tudi na koristne opraševalce, pa tudi upoštevati navodila in vse varnostne ukrepe.

Ljudska zdravila

Ljudska zdravila za križnice

Da ne bi skrbeli za posledice uporabe insekticidov, se vrtnarji poskušajo omejiti na ljudske metode soočanja s škodljivcem. Veljajo za precej učinkovite in pomagajo uničiti ali vsaj prestrašiti škodljivce iz grmovja..

 • Tobačni prah (200 g) prelijemo z vedrom vroče vode, ohladimo, filtriramo, dodamo žlico mila in rastline poškropimo.
 • Lahko kombinirate zatiranje škodljivcev in hranjenje. Če želite to narediti, pripravite infuzijo piščančjega gnoja in ga razredčite z vodo v razmerju 1:20. Mešanico hranimo en teden na zraku, filtriramo in z njo obdelamo nasade..
 • Opraševanje nasadov ali razmikov med vrsticami s suhimi sestavami velja za koristno. Grmovje lahko posujemo z lesnim pepelom, tobačnim prahom, mletim poprom ali gašenim apnom. Za razmike med vrstami je primeren lesni pepel, tobačni prah ali naftalen. Takšno škropljenje prestraši hrošči bolhe – ne marajo umazanega listja. Toda učinek takšnih dogodkov traja le do prvega dežja ali zalivanja, zato bo treba obdelavo izvajati sistematično. Sajenje je treba oprašiti v jasnem jutru brez vetra, tako da sta obe strani listov pokriti s prelivom. “Prašek” damo v gazno vrečko in stresemo po pridelkih. Ta postopek je priročno izvesti po zalivanju ali rosi, da se sestava bolje oprime listja. Včasih se prah uporablja kot škropljenje, vendar ima ta izdelek premočan vonj..
 • Pasti lahko položite vzdolž robov postelj, obilno namazane z lepilom. Bolhe, ki pristanejo na njih, se bodo držale. Pomagajo tudi tako imenovane lepljive zastavice. Na papir, karton, vezan les ali tkanino je pritrjena palica, namazana s katero koli lepljivo spojino – na primer maščobo. S tem orodjem hodijo po posteljah in ga mahajo po samem listju. Najbolje je, da takšne “zbiranja” izvedete v času največje aktivnosti žuželk – v najbolj vročih urah.
 • Druga vrsta pasti so ostanki tkanine, namazani z rabljenim oljem iz avto. Položeni so na kartonske ali kovinske liste med posteljami na razdalji nekaj metrov. Po nekaj dneh se tkanina obrne na drugo stran..

Kako shraniti sajenje iz križnice. Preverjene tradicionalne metode obvladovanja škodljivca zelja.Kako rešiti nasade pred križnicami. Preverjene ljudske metode boja proti škodljivcu zelja.

V boju proti bolham pomagajo različne zeliščne infuzije ali decokcije. Zanje so izbrane rastline, ki jih žuželke še posebej ne marajo: regrat, česen, pelin ali orehovo listje. Za razliko od kemikalij ima pravočasnost pri uporabi takšnih metod odločilno vlogo: če se lahko škodljivca odpravi v zgodnji fazi, se je mogoče izogniti velikim izgubam. Na primer:

 • Odlomek krompirjevih vršičkov pomaga prestrašiti žuželke. Za 5 litrov vode vzemite 2 kg vrhov in sestavino zavrite na majhnem ognju. Po vrenju se juha ohladi in razredči z enako količino vode. Škropljenje se izvaja zvečer do 3-krat z odmorom 3-4 dni. Namesto vrhov lahko uporabite paradižnikove pastorke.
 • Paradižnikove vršičke lahko zmešamo s česnom tako, da jih zmeljemo v enakih razmerjih. 2 skodelici podobne mešanice nalijte v vedro tople vode, premešajte in filtrirajte. Po tem sestavi dodajte žlico tekočega mila in ga nato uporabite za razprševanje.
 • Regrat bo pomagal preprečiti bolho s postelj. 0,5 kg zdrobljenih korenin vlijemo v vedro vode, pustimo, da se malo zavre in filtriramo. Za boljši oprijem na listje se sestavi pred škropljenjem doda malo mila..
 • Vonji, ki jih bolhe ne marajo, so pelin in česen. 1 kg sesekljanega pelina zmešajte z 2 litri vode in dušite približno 15 minut. Nastalo juho ohladimo in dodamo 100 g česnove kaše. Po filtriranju se sestavi doda voda, ki doseže 10 litrov.
 • Lesnega pepela ni mogoče uporabiti le kot preliv, ampak tudi na osnovi njega. 2 kozarca pepela vlijemo v vedro vode, pustimo 2 dni in filtriramo. Nato se sestavi doda četrt kosa katranskega mila, naribanega na strgalniku.

Dišeče rastline lahko pomagajo pri preprečevanju hroščev bolh tudi brez priprave infuzije ali decokcije – na hodnike lahko za to položite svež pelin, paradižnikove pastorke ali vejice tansy. Znano je tudi, da bolha ne mara kislih vonjav. Za zaščito mladih sadik pred žuželkami po sajenju takšne grmovje poškropimo z raztopino 9% kisa (200 mg na 10 l vode).

V gredice lahko dodate vonjave, ki jih škodljivci ne ljubijo, s pomočjo aromatičnih olj. Pri zalivanju za 1 vedro vode dodajte približno 10-15 kapljic borovega ali jelkovega olja ali smrdljivih pomirjeval – tinkture baldrijana ali korvalola. V vodo za namakanje lahko dodate tudi kis (nekaj žlic esencije v 1 vedro), amoniak ali zdravilo proti bolham, ki ga ponujajo trgovine za hišne živali. Prodaja se v obliki šampona, nekaj st. žlice ali 1 pokrovček.

SUPER PRAVNA SREDSTVA ZA KRIŽANE BLOKE!!!SUPER PRAVNA SREDSTVA IZ KRIŽANEGA BLOKA !!!

Ustvarjanje zavetišča

Ustvarjanje fizične ovire bo pomagalo preprečiti, da bi mlade sadike napadle bolhe. Lahko služijo kot netkani materiali, ki pokrivajo postelje. Lahki agrospan, spunbond ali lutrasil se najpogosteje uporabljajo proti bolham. Takšna zavetišča ne blokirajo dostopa zraka do rastlin, prepuščajo pa tudi svetlobo in vodo. Za ustvarjanje takšne ovire so po celotni dolžini postelje nameščeni loki, ki bodo služili kot okvir za zavetje. Bolhe praviloma ne prodirajo pod takšno zaščito. Ko grmovje postane dovolj staro in izgubi posebno privlačnost za škodljivce, se zavetje odstrani.

Vendar je vredno upoštevati, da bo takšna ovira delovala le, če se upoštevajo pravila kolobarjenja. Če zelje ali redkev rastejo na istem mestu več let zapored, njihovi škodljivci prezimijo v tleh in zatočišče pred njimi ne bo zaščitilo.

Preventivni ukrepi

Preventivni ukrepi za križnice

Kljub zadostnemu številu sredstev za boj proti takšnim bolšicam, tako za rastline kot za vrtnarja, bo lažje preprečiti njihov videz kot pa se soočiti z njegovimi posledicami. Da se križnice ne pojavijo na mestu in ne škodujejo različnim pridelkom, se morate spomniti preventivnih ukrepov za boj proti tem žuželkam:

 1. Lahko se prepričate, da se škodljivci in mlado nezrelo grmovje “ne srečajo”. Če želite to narediti, setev opravite zgodaj, tako da imajo rastline pred vrhuncem aktivnosti bolh hrošča čas, da se dovolj razvijejo. Številni križci (redkev, redkev itd.) Hitro rastejo in jih je mogoče sejati zgodaj. Če je treba setev opraviti poleti, potem to naredimo do julija-avgusta, ko se število bolh začne zmanjševati..
 2. Rastlinjak bo pomagal zaščititi pred spomladanskimi napadi bolh, kamor takšni škodljivci ne vstopijo..
 3. Plevel lahko prispeva k razmnoževanju hroščev bolh, zato bo redno pletje pomagalo zaščititi gojene rastline. Še posebej nevarne so divje križnice – oljna repica, pastirska torbica itd., Pa tudi zgodnji poganjki siderate. Če se naseli na njih, lahko škodljivec hitro preide na zelenjavne pridelke. Bolj ko so goščave takšnih rastlin od vrta, manjše je tveganje, da se bo bolha tja preselila. Če so zelišča gnojila potrebna za izboljšanje tal na mestu, lahko poskusite v ta namen posaditi predstavnike drugih družin..
 4. Križnice imajo raje stalno vlažno zemljo, bolhe pa ne prenašajo vlage. Redno zalivanje ne bo prispevalo le k aktivnejši rasti pridelkov, ampak bo tudi odstranilo škodljivce od njih. Ni vredno nenehno zalivati ​​nasadov, glavna stvar je preprečiti izsušitev tal. V sušnih in sušnih obdobjih lahko rastline dodatno senčimo in posujemo.
 5. Upoštevanje kolobarjenja je učinkovito sredstvo za ohranjanje zdravja nasadov. Predstavnikov iste družine ne bi smeli nenehno saditi na enem mestu – to prispeva k razvoju njihovih lastnih bolezni in škodljivcev. Rastline križnic zamenjamo ali razpršimo z rastlinami, ki lahko proizvajajo fitoncide. Lahko so začinjena zelišča – koper, kumina ali koriander, rože – ognjič, nasturcij ali ognjiči, krompir in paradižnik, pa tudi česen ali čebula.
 6. Redno hranjenje s snovmi, potrebnimi za sajenje, lahko podpira zdravje in imuniteto grmovja. Hitra rast in razvoj listnih plošč jih bosta zaščitila pred hrošči.
 7. Jeseni je mesto popolnoma očiščeno rastlinskih ostankov, sicer se lahko škodljivci naselijo v njih za zimo. Za uničenje žuželk, ki se skrivajo v tleh, je treba tla v gredicah skrbno izkopati. Tako lahko zmrzal uniči škodljivce, ki so bližje površini tal..
 8. Sistematičen sanitarni pregled vseh grmov vam bo omogočil, da pravočasno opazite znake pojava škodljivih žuželk in sprejmete ustrezne ukrepe v zgodnji fazi poškodbe;
 9. Nekatere insekticide lahko uporabimo tudi za preventivno obdelavo sajenja, kar jim bo omogočilo pravočasno uporabo..

Križana bolha | Namig dneva 11. izdaja | Metode boja in zaščite | Škodljivci žuželkKrižana bolha | Namig dneva 11. izdaja | Metode boja in zaščite | Škodljivci žuželk