Yucca: listi porumenijo in se posušijo, kaj naj storim?

Yucca je nezahtevna eksotična sobna rastlina iz družine Agave s šibko razvejanimi poganjki in puhastimi kapicami dolgih svetlo zelenih listov. S starostjo ali če so kršena pravila za nego cvetja, spodnji listi začnejo rumeno, nato se posušijo in odpadejo. Če vzrok za to vedenje rastline ni pravočasno ugotovljen in odpravljen, lahko umre. Izkušeni pridelovalci opredeljujejo več glavnih razlogov za negativno spremembo videza juke. Novinci v sobnem cvetličarstvu se bodo lahko izognili težavam s svojimi hišnimi ljubljenčki, če bodo te dejavnike upoštevali pri njihovem hranjenju..

Glavni razlogi, zakaj listi juke porumenijo in se posušijo

Pomanjkanje razsvetljave

Ta razlog velja za najpogostejšega, zlasti v jesenskem obdobju, ko se dolžina svetlobnih ur znatno skrajša in pomanjkanje naravne svetlobe za sobne rastline. V najtemnejših in najbolj oblačnih dneh od septembra do februarja lahko s pomočjo fito svetilk ali druge dodatne razsvetljave ustvarite močno razpršeno razsvetljavo. Dolžina umetne dnevne svetlobe naj traja vsaj deset do dvanajst ur na dan. S takšno dnevno osvetlitvijo se bo proces porumenelosti in odmiranja listnatega dela juke ustavil in zelo hitro popolnoma ustavil..

Odvečna razsvetljava

Odvečna svetloba ali bolje rečeno neposredna sončna svetloba zelo zlahka poškoduje liste juke in povzroči opekline. Ta razlog je pomemben v spomladanskih in poletnih mesecih, ko cvet gojijo na okenski polici na južni strani hiše, podnevi pa so sončni žarki neposredno usmerjeni v občutljivo sobno rastlino. V naravnih razmerah juka odlično prenaša tropsko in subtropsko podnebje z največ sonca čez dan. Toda kot sobna rastlina je veliko bolj ranljiva in zato neposredna sončna svetloba pusti rumene sledi na listih sobne kulture. Cvet lahko zaščitite z lahkim prosojnim senčenjem in postopnim navajanjem na svež zrak (na balkonu ali odprti verandi).

Kršitev pravil o zalivanju

Posamezne značilnosti juke vključujejo prilagodljivost na sušo.

Posamezne značilnosti juke vključujejo prilagodljivost na sušo, kar je treba upoštevati pri negi. Debelo deblo rastline nabira veliko vlage (na primer sukulente in kaktuse), gosta površinska plast listov pa jim prepreči hitro izgubo vlage. Toda nezadostna količina in pogostost zalivanja (zlasti poleti) bosta povzročila odmiranje listnega dela in njihovo postopno odmiranje. Yucca ne mara pomanjkanja vlage. Podzemni del rože ne prenaša presežka vlage v tleh in rednega prelivanja namakalne vode. Rumeni, povešeni in posušeni listi lahko signalizirajo začetek gnitja korenine rastline..

V tem procesu je zelo pomembno najti sredino. Naslednje zalivanje je treba izvesti šele, ko se mešanica zemlje v loncu posuši približno petdeset odstotkov ali malo več. Voda za namakanje mora biti topla (s temperaturo od 22 do 25 stopinj Celzija), vedno prečiščena ali usedljiva. Pri zalivanju s hladno vodo iz pipe lahko začne gniti dno stebla, nato pa koreninski del..

Rastlino, ki je zbolela zaradi prelivanja, je mogoče rešiti le s presaditvijo v nov substrat. Rastlino je treba previdno odstraniti iz cvetličnega lonca, korenine temeljito sprati in odstraniti vse gnile dele listov in korenin. Po obrezovanju obolelih korenin je priporočljivo obdelati rezana mesta z aktivnim ogljem ali ogljem v prahu. Po tem hišno rastlino posadimo v novo posodo s svežo zemljo. Če je koreninski del popolnoma poškodovan in ni kaj prihraniti, lahko rastlini odrežete vrh in jo ukoreninite.

Neprimerna raven vlažnosti

Neprimerna raven vlažnosti

Suh zrak za juko je normalen skozi vse leto, razen v kurilni sezoni. V tem obdobju se konice listov močno posušijo, rastlina potrebuje občasno dodatno vlago s škropljenjem. Voda mora biti mehka in ne hladna. Ugoden čas za vodne postopke je zgodaj zjutraj ali zvečer po sončnem zahodu. Škropljenje podnevi na neposredni sončni svetlobi bo pustilo madeže na listih po kapljicah vode – opekline.

Neupoštevanje temperaturnega režima

Če se listi na sobni rastlini začnejo zvijati, konice listov pa porumenijo, to kaže na napačen temperaturni režim. Yucca raje stalno zmerno temperaturo od 20 do 25 stopinj. Ostri skoki temperature navzgor ali navzdol ter hladen prepih negativno vplivajo na videz rastline in njeno nadaljnjo rast in razvoj. Pri nizki ali visoki temperaturi vsebine lahko rastlina popolnoma porumeni in se posuši..

Neupoštevanje pravil o presaditvi

Yucca zelo boleče reagira na presaditve, saj se njen koreninski sistem zlahka poškoduje in nato začne boleti celotna rastlina. To se kaže v porumenelosti in sušenju listne mase. Priporočljivo je presaditi juko samo z zemeljsko grudo. Način ravnanja zmanjšuje tveganje za poškodbe korenin.

Spreminjanje kraja gojenja rastline

Spreminjanje kraja gojenja rastline

Ko premikate posodo s cvetjem na novo mesto, v novo sobo in med dolgotrajnim transportom, rastlina doživlja hud stres in se dolgo časa prilagaja novim razmeram. V tem času so možni porumenelost, venenje in sušenje listov. To je razloženo s spremembo pogojev pridržanja, ki vključujejo temperaturo, smer osvetlitve, stopnjo vlažnosti in včasih poškodbe koreninskega sistema pri premikanju..

Pojav škodljivcev

Glavni škodljivci juke so žuželke, pršice in listne uši. Napad teh škodljivcev je mogoče ustaviti le s posebnimi kemičnimi sredstvi (na primer Fitoverm, Aktara, Aktellik). Razpršijo se ali razpršijo neposredno na habitate žuželk. Na žalost porumeneli listi po uničenju škodljivcev ne bodo okrevali. Ob prisotnosti zdravih korenin bo rastlina nadaljevala svoj razvoj, če pa so poškodovane, je cvet skoraj nemogoče rešiti..

Naravni vzroki

Vsaka rastlina se sčasoma stara in odmiranje več njenih listov v spodnjem delu velja za običajen naraven proces, ki vrtnarjev ne bi smel skrbeti. Povsem naravno je, da včasih eden ali dva spodnja lista začneta rumeneti in se kmalu posušiti. Ljubitelji cvetja morajo rastlini pomagati pravočasno odstraniti te liste, saj se juka ne bo mogla znebiti sama. Priporočljivo je, da porumeneli list vzamete za konico in ga potegnete navzdol, kot da odstranite lupino.

Če poznamo glavne razloge za negativne spremembe v videzu sobne rastline, bodo začetniki lažje skrbeli zanjo in ji ustvarili potrebne pogoje..

Yucca – pravilna nega na domu (video)

Nega na domu Yucca / rastlina YuccaNega na domu Yucca / rastlina Yucca