Zakaj se konice listov dracaene posušijo in porumenijo: vzroki in metode boja

Dracaena je cvet, priljubljen med ljubitelji sobnih rastlin, ki je zelo podoben majhni palmi. Ta eksotična kultura se popolnoma prilega vsaki notranjosti in postane njen vrhunec. Rastlina je odporna na resne bolezni, vendar se zaradi kršitev pravil oskrbe in nepravilnega vzdrževanja zunanji podatki dracene poslabšajo. Sušenje listov je ena od teh pogostih negativnih sprememb. Za to je lahko več razlogov..

Nezadostna vlažnost zraka

Suh zrak v zaprtih prostorih je najpogostejši vzrok za suhe konice listov pri dracaenah. V naravnem okolju se kultura odlično počuti v vlažnem toplem podnebju, v sobnih razmerah pa je treba to raven vlažnosti stalno vzdrževati, zlasti v ogrevalni sezoni. Ogrevalne naprave zelo hitro posušijo zrak v prostoru, zato je priporočljivo, da rastline škropite vsak dan zjutraj in zvečer. Dobro je, če je poleg posode za rože posoda z vodo, lahko pa uporabite tudi parni generator ali kateri koli drug vlažilec zraka.

Pri nakupu dracene morate poskrbeti za primerno mesto rasti. Idealni pogoji za razvoj te rože so rastlinjak ali florarij z vlažnostjo od šestdeset do sedemdeset odstotkov. Za stanovanje ali hišo je bolje izbrati rastlinsko sorto, ki ni zelo stroga glede vlažnosti zraka..

Nepravilno zalivanje

Pomanjkanje in presežek namakalne vode, nepravilno namakanje vodijo do negativnih sprememb videza dracene

Pomanjkanje in presežek namakalne vode, nepravilno namakanje vodijo do negativnih sprememb videza dracene. Pomanjkanje vlage in prekomerno sušenje zemeljske kome se takoj odraža na listnatem delu – začne se sušiti in sčasoma popolnoma zbledi. Pogosto in obilno zalivanje v velikih količinah vodi do preplavljanja in zakisljevanja tal, pri katerem pride do različnih glivičnih okužb, nato pa do gnitja koreninskega dela in smrti sobne rastline. Priporočljivo je zalivati ​​dracaeno šele potem, ko se je površina zemlje v loncu posušila za približno 5-10 mm. Pri sajenju je treba na dno posode naliti dobro drenažno plast. Za namakanje lahko uporabite samo mehko prečiščeno ali stopljeno vodo s temperaturo dvaindvajset do dvaindvajset stopinj Celzija..

Neustrezna sestava tal

Substrat, pokvarjen zaradi nepravilnega zalivanja ali napačno izbran substrat ob nakupu, prav tako negativno vpliva na videz rastline. Gosta, slaba ali slana mešanica zemlje ne zagotavlja potrebnih pogojev za pravilno prehrano koreninskega dela in zato celotne rastline. Zaradi tega se na listih lahko pojavijo temne lise, ki kmalu postanejo suhe in listi odpadejo. Dodatno hranjenje v takšnih razmerah ne bo prineslo pozitivnega rezultata, ampak bo le poslabšalo oslabljene korenine..

Prva stvar, ki jo morate narediti čim prej, je zamenjava mešanice zemlje v cvetličnem loncu. Sveža hranljiva zemlja bo obnovila delo koreninskega sistema in draceni vrnila dekorativni učinek. Sestava mešanice: enaki deli čistega rečnega peska, šote, gnilega humusa, listne in travne zemlje. Kompleksno hranjenje, ki ga je priporočljivo uporabiti tri mesece po sajenju, bo prispevalo k nadaljnji rasti in polnemu razvoju..

Neupoštevanje temperaturnega režima

Neupoštevanje temperaturnega režima

Najbolj ugodna temperatura je od 18 do 25 stopinj Celzija. Pri visoki sobni temperaturi bo rastlina potrebovala dotok svežega zraka, vendar brez nenadnih temperaturnih sprememb in hladnega prepiha. Pri nizkih temperaturah lahko listi zmrznejo, nato pa se začnejo sušiti na robovih ali na konicah..

Svetlo sonce

Neposredna sončna svetloba je nevaren sovražnik dracene, ki pušča opekline na listnatem delu. Njeni občutljivi in ​​občutljivi listi se bodo takoj prekrili z rjavimi lučmi, če se sončni žarki “dotaknejo” rastline. Cvet je priporočljivo gojiti na mestu, kjer bo svetloba močna, a razpršena..

Nalezljive bolezni

Do sušenja listov lahko pride, če je cvet okužen s kakšno glivično okužbo. To se lahko zgodi, ko ste blizu druge obolele rastline ali ko pri sajenju uporabljate onesnaženo zemljo. Ukrepi vpliva na nalezljive bolezni – posebne kemikalije za sobne rastline (na primer “Oksikhom”, “Topaz”).

Najpogostejše bolezni:

  • Rjava pegavost (filostictoza) – povzroča sušenje in odstranjevanje listov zaradi pojava številnih lis rjave in nato sive barve na površini listov.
  • Listna pegavost (heterosporium) – postopno sušenje in odmiranje listnatega dela se začne z vrha rastline. Glivična bolezen se kaže v obliki velikega števila rumenih madežev na listnih ploščah, ki kmalu začnejo potemniti in se izsušiti..
  • Suha pegavost (Alternaria) – povzroča pojav majhnih suhih madežev, ki se zelo hitro povečajo in privedejo do počrnitve celotnega lista. Gliva se razmnoži v nekaj dneh in privede do odmrtja listnega dela in celotne rastline.

Naravni vzroki

Spodnji listi dracaene se lahko s starostjo posušijo in odpadejo, kar ni presenetljivo in nevarno. Ta proces je naraven in znan mnogim kulturam. Nemogoče ga je ustaviti ali ustaviti in ni potrebe. Dracaena bo kmalu nadaljevala svoj razvoj in pridobivala nove liste..

Zakaj se konice listov dracaene posušijo? (video)

Zakaj se konice listov posušijo?.Zakaj se konice rastlin posušijo? Dracaena.