Nidularium - nega na domu. Gojenje nidularija, presaditev in razmnoževanje. Opis, vrste. Fotografija

Nidularium spada v družino bromelij. Ta rastlina raste v divjini na epifitski način, najdemo jo v vlažnih tropih ameriške celine. Ker se socvetje nahaja v sredini rozete z listi, od tod tudi ime, ki je iz latinščine običajno prevedeno kot “gnezdo”.

Nidularium nima stebla in spada v skupino zelnatih trajnic. Listi so v obliki pasu, trdi na otip in imajo nazobčane robove. Sestavljeno v obliki rozete, zaprte na dotik. Iz sredine vtičnice raste socvetje. Veliki cvetovi, gosto razmaknjeni, rdečih pripenjal.

Skrb za nidularij doma

Skrb za nidularij doma

Lokacija in razsvetljava

Nidularij dobro raste na mestih z razpršeno dnevno svetlobo. Rastlino je treba zasenčiti, zlasti opoldne, ko lahko sončni žarki poškodujejo liste v obliki opeklin. Jeseni in pozimi tudi nidularium potrebuje dovolj dobro razsvetljavo, vendar senčenje ni več potrebno. Dnevna svetloba mora biti vsaj 12 ur, zato lahko za dodatno osvetlitev namestite fluorescenčno sijalko ali posebno fitolamp.

Temperatura

Spomladi in poleti mora biti temperatura okolice najmanj 21-24 stopinj. Pozimi in jeseni nidularij počiva, zato se bo pri temperaturah od 14 do 17 stopinj Celzija počutil udobno. Rastlina lahko prenese nižje temperature, vendar pod pogojem, da bo v takem prostoru kratek čas.

Vlažnost zraka

Nidularij izvira iz tropskih gozdov, zato je še posebej občutljiv na vlažnost zraka.

Nidularij izvira iz tropskih gozdov, zato je še posebej občutljiv na vlažnost zraka. Vsebnost vlage v zraku mora biti stalno visoka, zato nidularij večkrat na dan poškropimo z vodo. Da bi povečali vlažnost zraka, lonec z rastlino postavimo na paleto z ekspandirano glino ali peskom, ki ga nenehno vlažimo z vodo, medtem ko se dno lonca ne sme dotikati vode, sicer se bo koreninski sistem začeti gniti.

Široki listi hitro nabirajo veliko prahu na svoji površini, zato brisanje listov z mehko vlažno krpo ali prtičem postane obvezen redni postopek za nego nidularija.

Zalivanje

Nidularium v ​​spomladansko-poletnem obdobju je v aktivni fazi rasti, zato mora biti zalivanje obilno. Rastlino zalijte v odprtino z listi, ko se zgornja plast zemeljske kome posuši v loncu. Pozimi in jeseni rastlina počiva, zato ne potrebuje obilnega zalivanja. V hladnem vremenu nidularium prejema vodo s škropljenjem listov. Občasno lahko zemeljsko grudo navlažimo z destilirano vodo pri sobni temperaturi ali za nekaj stopinj topleje.

Tla

Tla morajo biti dobro prepustna za zrak in vodo, drenaža na dnu lonca pa mora biti vsaj tretjina njene prostornine.

Tla morajo biti dobro prepustna za zrak in vodo, drenaža na dnu lonca pa mora biti vsaj tretjina njene prostornine. Substrat doma lahko mešamo v razmerju 3: 1: 1: 1: 0,5 – tri dele borovega lubja, en del sesekljanega sfagnuma, en del mokrišča šote, en del listnate zemlje, polovico humus. Dodajanje oglja ali peska v podlago bo koristno..

Prehrana in gnojila

Nidularium potrebuje redno hranjenje od marca do septembra. Pogostost gnojenja je enkrat na mesec. Preliv je primeren tako za bromelije kot univerzalne za cvetoče sobne rastline. Koncentrat razredčenega gnojila se nanese na odprtino z listi. Gnojilo mora vsebovati minimalno količino dušika, sicer lahko njegov presežek povzroči smrt rastline..

Prenos

Nidularij je treba presaditi enkrat na 2-3 leta. Pri presajanju je pomembno zagotoviti, da vrat ni pokrit z zemljo, sicer bo rastlina hitro gnila. Sadilni lonec mora biti širok, vendar ne preglobok..

Razmnoževanje nidularija

Razmnoževanje nidularija

Obstajata dva načina razmnoževanja nidularija: s pomočjo semen ali s koreninskimi potomci. Pred sajenjem je treba semena oprati v bledo rožnati raztopini kalijevega permanganata. Nato jih posušimo in nato posejemo v mešanico šote, mahu sfagnuma in žganega peska. Od zgoraj je posoda prekrita s prozorno vrečko ali steklom in puščena pri temperaturi najmanj 22-24 stopinj. Rastlinjak je treba redno prezračevati, zgornjo plast zemlje pa navlažiti. Prvi poganjki se pojavijo po 10-20 dneh, po 2-2,5 mesecih pa sadike presadimo v mešanico sodne, listnate zemlje in šote v razmerju 1: 2: 4. Po 6 mesecih poganjke posadimo v ločene lončke. Cvetenje mlade rastline, pridobljene s kaljenjem semen, je mogoče opaziti po 3-4 letih.

Ko rastlina zbledi, rozeta z listi odmre, na straneh pa lahko vidite videz novih potomcev. Po 1,5-2 mesecih se na vsakem od njih pojavijo 3-4 listi in šibek koreninski sistem. Takšne postopke ločimo od odrasle rastline skupaj s koreninami in posadimo v ločeno posodo, postavimo na toplo mesto in hranimo pri temperaturi najmanj 26-28 stopinj. Od zgoraj je lonec s poganjkom prekrit s steklom ali prozorno vrečko in v tem stanju puščen do trenutka, ko se rastlina popolnoma vzpostavi. Improvizirani rastlinjak se redno prezračuje in vlaži.

Bolezni in škodljivci

Bolezni in škodljivci

Kot vsaka druga sobna rastlina lahko tudi nidularium prizadenejo škodljivci, kot so žuželke, listne uši, pršice.

Če je rastlina okužena s krastjo, potem listi porumenijo in odpadejo. Škodljivca je treba odstraniti z listov in se nahajajo na obeh straneh, liste pa je treba obdelati z raztopino insekticida.

Insekticidi so učinkoviti tudi proti mokam in listnim uši. Da se znebite rdečih pajkov, lahko uporabite akaricidna sredstva.

Nidularij lahko zboli, opusti listje ali celo odmre, če je izpostavljen neposredni sončni svetlobi, na suhem zraku ali pa je prelit s trdo vodo iz pipe. Pomanjkanje vode v odtoku bo imelo tudi škodljiv učinek na rastlino..