Kako gojiti zelenje na okenski polici skozi vse leto z lastnimi rokami

Poleti je zelenjave, sadja in zelišč vedno v izobilju, pozimi pa jih želite jesti. Seveda danes številne trgovine in trgi ponujajo ogromno raznolikosti, vendar nekateri takšnim izdelkom ne zaupajo iz sezone v rast. Vabimo vas, da ugotovite, kako pridelati zelenico na okenski polici vse leto.

Preberite tudi: Kako gojiti peso na prostem v državi

Prednosti gojenja zelenja doma

Za gojenje zelenja na okenski polici so tri pomembne prednosti:

  • prihrani družinski proračun;
  • zelenjava je vedno sveža, kot z vrta;
  • pladnji z zelišči so lahko odličen dekorativni element v kuhinji.

Da bi zelenjava dobro rasla doma, je treba zanjo ustrezno pripraviti prostor, ki vključuje:

Da bi zelenjava dobro rasla doma, je treba zanjo ustrezno pripraviti prostor, ki vključuje:

1. Pravilno pripravljene posode in rastoča tla. Bolje je uporabiti glinene ali plastične lončke, napolnjene s posebej pripravljeno spojino. Ne pozabite na drenažni sloj na dnu, da se izognete propadanju korenin rastlin..

2. Ustrezna razsvetljava – če okna gledajo na sončno stran, potem dodatna razsvetljava morda ne bo potrebna, vendar je za mračne dni poleg “zelenjavnega vrta” bolje namestiti fitolamp ali fluorescenčno svetilko.

Da bi zelenjava dobro rasla doma, je treba zanjo ustrezno pripraviti prostor, ki vključuje:

Kako gojiti solato na okenski polici

Najbolj nezahtevna in zelo zdrava za gojenje je solata. Zgodnje zrele sorte so kot nalašč za domačo pridelavo na okenski polici – Snežinka, Zlata krogla, Lollo Rossa itd. Za setev je primerna posoda s globino približno 20 cm, ki jo je treba razkužiti z raztopino kalijevega permanganata. Idealna zemlja za solato bo sestava zemlje, šote in gnilega gnoja, obogatena s pepelom in sečnino..

Najbolj nezahtevna in zelo zdrava za gojenje je solata. Zgodnje zrele sorte so kot nalašč za domačo pridelavo na okenski polici - Snežinka, Zlata krogla, Lollo Rossa itd. Posoda je primerna za setev.Fotografija solate na okenski polici

Solato je treba posejati v vlažne utore, globoke približno centimeter, z razdaljo med vrsticami 14-15 cm. Ta kultura potrebuje rastlinjak, lahko jo uredimo z običajno plastično vrečko, po kalitvi se struktura odstrani . Da bi se korenine rastline hitreje okrepile in solata ozelenila na okenski polici, jo morate vsak dan poškropiti z vodo..

Kako gojiti peteršilj na okenski polici

Peteršilj je dobro sredstvo proti raku, zato ga je treba zaužiti dovolj. Tako kot pri solati za domače gojenje na okenski polici morate izbrati sorte zgodnjega zorenja (Astra, Vorozheya, Fitnes itd.), Zelenim zagotoviti dovolj vlage in svetlobe. Pred sajenjem semena jih je treba namočiti v vodi v gazni vrečki in vodo zamenjati vsakih 5-6 ur, tako da se semena nasičijo z zrakom.

Peteršilj je dobro sredstvo proti raku, zato ga je treba zaužiti dovolj. Tako kot pri solati za domače gojenje na okenski polici morate izbrati zgodnje zorenje.Fotografija peteršilja na okenski polici

Peteršilj je treba posejati do globine največ 5 mm, za udobne pogoje kaljenja pa je potrebno dnevno zmerno zalivanje, vzdrževanje temperature najmanj 15 in ne višje od 20 stopinj ter redno redčenje. Zeleno lahko narežete, ko doseže 12 cm.

Peteršilj je treba posejati na globino največ 5 mm, za udobne pogoje za kalitev pa je potrebno dnevno zmerno zalivanje,

Gojenje čebule na okenski polici pozimi

Najbolj nezahtevna za domače sajenje je čebula. Obstajata dva načina gojenja:

  • sajenje čebulic v zemljo s hranilno mešanico;
  • z uporabo hidroponske metode, ko čebulo posadimo v posodo z vodo, medtem ko je treba le spodnji del čebulice potopiti v vodo, po poganjku korenin pa le oni.

Domači vrt bo pripomogel k popolni raznolikosti jedi z okusno in hranljivo zelenjavo, malo truda med sajenjem pa bo nadomestila lepota zelenice v hiši. Nekatere gospodinje že dolgo vadijo namesto cvetja

Domači vrt bo pripomogel k popolni raznolikosti jedi z okusno in hranljivo zelenjavo, malo truda med sajenjem pa bo izravnala lepota zelenice v hiši. Nekatere gospodinje že dolgo vadijo namesto cvetja gojenje zelenja na okenskih policah, navsezadnje je veliko bolj uporaben, hkrati pa se ohrani dekorativna komponenta. Z lastnimi rokami lahko notranjost udobno in donosno okrasite.