Zelje: gojenje in nega na prostem

Zelje je ena najpogostejših vrst zelenjadnic, ki jih najdemo v poletni koči. Številne vrtnarje skrbijo vprašanja: kako gojiti belo zelje na prostem, kdaj saditi in zalivati? Ponujamo vam, da razumete posebnosti gojenja zelja, da boste lahko nabrali dobro letino..

Priprava tal in polaganje zelja na mesto

Da bi katera koli rastlina aktivno rasla, je pomembno izbrati pravo mesto v državi in ​​pripraviti zemljo. Po obiranju se kopanje izvaja v suhem vremenu. To se naredi tako, da so tla med taljenjem snega neenakomerna in absorbirajo čim več vlage. Spomladi, ko snega ni več, je treba tla poravnati z grablje, da se zmanjša izhlapevanje vlage.

Da bi katera koli rastlina aktivno rasla, je pomembno izbrati pravo mesto v državi in ​​pripraviti zemljo.

Za zelje je primerna skoraj vsaka parcela, glavna stvar je, da v prejšnjih letih na njej niso gojili pridelkov zelja, na primer redkvice, gorčice, repe. Če ste lani na nekem območju posadili zelje, ga lahko v naslednjih letih posadite v treh letih.

Sajenje na odprtem terenu izvajajo sadike. Za to se izkopajo luknje, nato pa se vanje posadi zelje. Ohranite določeno razdaljo med pridelki, saj bo zelje raslo in ga ne smete nič motiti..

Kako pravilno zalivati ​​belo zelje

Pomembno si je zapomniti, da zelje potrebuje redno zalivanje in vzdrževanje. Prva dva tedna po sajenju zelje zalivamo vsake 3-4 dni. Prepričajte se, da voda ni prehladna in da njena količina ne presega 8 litrov na 1 kvadratni meter. Če je vsebnost vlage v zemlji približno 70%, bo rastlina razvila močan koreninski sistem..

Pomembno si je zapomniti, da zelje potrebuje redno zalivanje in vzdrževanje. Prva dva tedna po sajenju zelje zalivamo vsake 3-4 dni. Pazite, da voda ni prehladna in da količina ne preseže 8

Zaradi rasti in povečanja števila listov zelje potrebuje več vlage, zato je treba čez čas zalivati ​​obilneje. Med razvojem glav zelja bo treba količino vode za namakanje na rastlino povečati na 4 litre..

Zanimiv članek: Kako narediti kapljično namakanje na vrtu z lastnimi rokami

Ko zelje začne zoreti, je treba zalivanje zmanjšati ali pa vam bodo glave pokale. Zalivanje zelja je odvisno od časa sajenja sadik, na primer, če ste posadili zgodaj, potem je junija potrebno obilno zalivanje,

Ko vaše zelje začne dozorevati, je treba zalivanje zmanjšati ali pa vam bodo glave pokale. Zalivanje zelja je odvisno od časa sajenja sadik, na primer, če ste posadili zgodaj, potem je junija potrebno obilno zalivanje, če pa pozno, potem zalijte avgusta. Pazimo, da listi zelja ne zvenijo, sicer bodo odmrle tudi korenine. Zalivanje se izvaja zvečer ali zjutraj, ko ni zelo vroče. Če je poletje deževno, bo treba količino vode za namakanje zmanjšati..

Kako hraniti belo zelje

Gnojenje zelja ves čas od sajenja do zorenja se izvede približno 4 -krat. Vrsta gnojenja je neposredno odvisna od vrste tal, v katere je rastlina posajena. Prvo hranjenje se izvede po 2 tednih po sajenju sadik. Vzemite mullein in vodo, premešajte v razmerju 1 do 10. Na eno zelje nalijte 0,5 litra pripravljenega gnojila.

Gnojenje zelja ves čas od sajenja do zorenja se izvede približno 4 -krat. Vrsta gnojenja je neposredno odvisna od vrste tal, v katere je rastlina posajena. Prvo hranjenje se izvede po

Mesec dni po sajenju zelja se izvede drugo hranjenje. Lahko uporabite isto gnojilo kot prvič. Ko pride čas za zorenje glavice zelja (približno 1,5 meseca), se izvede tretja krma. Če želite to narediti, vzemite isto mešanico mulleina in vode, le dodatno mu dodajte približno 35 g superfosfata.

Preberite tudi: Paradižnikov roza med, opis s fotografijo

Četrto hranjenje se opravi po potrebi, zato bodite pozorni na rast zelja. Raztopino vzamemo enako kot pri prvem hranjenju. To je treba storiti vsaj tri tedne po četrtem hranjenju..

Četrto hranjenje se opravi po potrebi, zato bodite pozorni na rast zelja. Raztopino vzamemo enako kot pri prvem hranjenju. To je treba storiti vsaj tri tedne po četrtem hranjenju.

Zdaj veste vse o zelju, katerega gojenje in nega na prostem sta precej preprosta procesa. Z lastnimi rokami lahko gojite kateri koli pridelek zelenjave ali sadja.