Paradižnik Budenovka značilnosti in opis sorte

Na območjih s toplim in zmernim podnebjem je priljubljen paradižnik Budenovka. Značilno in opis sorte bo razkril nesporne prednosti tega paradižnika pred drugimi. Poletniki gojijo paradižnik Budenovka na prostem in v rastlinjakih, saj je precej nezahteven in razmeroma odporen na različne vrste bolezni. Po naših nasvetih in priporočilih lahko gojite lepe in sočne paradižnike za solate in konzerviranje z lastnimi rokami..

Značilnosti sorte paradižnika Budenovka

Če želite na svojem mestu gojiti vrsto paradižnika Budenovka, upoštevajte podnebne značilnosti regije. V toplih prostorih lahko sadite sadike v odprto zemljo, v hladnih prostorih pa boste morali opremiti rastlinjak.

Če želite na svojem mestu gojiti vrsto paradižnika Budenovka, upoštevajte podnebne značilnosti regije. V toplih prostorih lahko sadite sadike v odprto zemljo, v hladnih prostorih pa boste morali opremiti rastlinjak.

Budenovka je visoka sorta s povprečnim obdobjem zorenja. Višina grma v rastlinjaku je lahko do 150 cm, na odprtem terenu pa do 1 metra. Značilnosti sorte Budenovka vključujejo zorenje približno 105-111 dni, mesnate rdeče-rožnate plodove in edinstveno obliko, ki spominja na klobuk Budenovka. Iz enega grma lahko zberete do 6 kg paradižnika, teža enega sadja pa do 400 g.

Budenovka je visoka sorta s povprečnim obdobjem zorenja. Višina grma v rastlinjaku je lahko do 150 cm, na odprtem terenu pa do 1 metra. Značilnosti sorte Budenovka vključujejo obdobje zorenja

Preberite tudi: Paradižnikov kozmonavt Volkov, pregledi vrtnarjev

Paradižnikova sorta Budenovka je primerna tako za konzerviranje kot celoto, kot tudi za pripravo različnih omak. Ti paradižniki ne razpokajo in zato ohranijo svojo prvotno obliko. Poleti jih lahko vzamemo za pripravo zelenjavnih solat..

Kako gojiti sorto paradižnika Budenovka

Glede na ocene izkušenih vrtnarjev je pomembno izbrati pravi sadilni material. Semena lahko kupite v specializiranih trgovinah ali jih naberete sami. Če ste že pridelali sorto Budenovka, naberite semena celuloze iz velikih plodov. Vse nalijte v kozarec vode in pustite stati nekaj dni. Posledično se bo meso zakisalo in semena bodo plavala, zato jih lahko previdno zberete. Semena položite na čisto krpo, da se posušijo. Nato jih zložite v papirnato vrečko in pustite do pomladi. Nastalo seme lahko uporabljate deset let.

Glede na ocene izkušenih vrtnarjev je pomembno izbrati pravi sadilni material. Semena lahko kupite v specializiranih trgovinah ali jih naberete sami. Če ste že gojili sorto Budenovka, naberite semena z mesom iz velikih plodov

Zanimiv članek: Paradižnikov roza med, opis s fotografijo

Spomladi, preden sejemo semena paradižnika Budenovka, jih je treba preveriti na kalitev. Če želite to narediti, nalijte semena v kozarec in napolnite s 15% raztopino soli. Dobra semena bi morala potoniti na dno, slaba semena pa bi morala plavati. Gojenje sadik paradižnika Budenovka se lahko izvede že marca ali aprila, medtem ko se sajenje na odprtem terenu izvede, ko minejo spomladanske zmrzali.

Skrb za sorto paradižnika Budenovka

Po opisu paradižnika Budenovka je ta sorta odporna na različne bolezni. Hkrati priporoča redno predelavo rastline, pa tudi gnojenje grmovja za doseganje največjega pridelka. Sadike posadimo v razmiku drug od drugega. Na kvadratni meter ne smejo biti več kot 3 rastline.

Po opisu paradižnika Budenovka je ta sorta odporna na različne bolezni. Hkrati priporoča redno predelavo rastline, pa tudi gnojenje grmovja za doseganje največjega pridelka. R

Pred sajenjem je pomembno izbrati pravo mesto, saj Budenovka ljubi hranljivo zemljo. Paradižnikov ne sadite vedno na isto mesto, izberite del mesta, kjer so bile prej posajene bučke, zelje ali stročnice.

Sorto Budenovka zalivajte takoj po sajenju dvakrat na teden, nato pa količino zalivanja zmanjšajte na eno. Ne pozabite občasno zrahljati tal, v vročem vremenu pa lahko celo pokrijete podnožje paradižnikovega grma Budenovka s senom ali žagovino.

Sorto Budenovka zalivajte takoj po sajenju dvakrat na teden, nato pa količino zalivanja zmanjšajte na eno. Ne pozabite občasno zrahljati tal, v vročem vremenu pa lahko celo pokrijete podlago grma paradižnika Budenovka s senom ali žagovino.

Če poznate značilnosti in opis sorte paradižnika Budenovka, se lahko hitro odločite, katero vrsto paradižnika posaditi v državi. Zbirajte okusno in sočno sadje paradižnika vso sezono in razveselite svojo družino z okusnimi solatami in konzerviranjem z lastnimi rokami.