Boj proti osem na podstrešju podeželske hiše

Žuželke so pomemben problem za vsakega poletnega prebivalca in popotnika. Osi in sršeni med njimi veljajo za posebej problematične, saj lahko njihovi ugrizi povzročijo znatno škodo zdravju ljudi. V praksi obstajajo trije glavni načini za reševanje teh žuželk z lastnimi rokami:

  • klic specialista;
  • uporaba kemikalij;
  • ljudske metode

Klic specialista velja za enega najlažjih načinov za spopadanje z osami. Takoj po sprejetju naročila bo na navedeni naslov prišel zaposleni v podjetju, specializiranem za zatiranje žuželk. Na kraju bo izvedel niz ukrepov, s katerimi se bo znebil nadležnih žuželk. Vendar si zaradi visokih stroškov te storitve ne morejo privoščiti vsi, ampak le ljudje z neomejenimi finančnimi zmožnostmi..

Priprave na uničenje osi in sršenov

Priprave na uničenje osi in sršenov

V praksi je še posebej priljubljena druga metoda, ki vključuje uničevanje žuželk s kemikalijami. Način uporabe pripravkov je zelo preprost, omogoča temeljito obdelavo kraja, kjer se zadržujejo ose. Priporočljivo je obdelati ne samo gnezdo, ampak tudi majhno območje okoli njega. To bo zagotovilo smrt celotne populacije, saj bodo osi, ki so v času predelave zunaj gnezda, pozneje prišle v gnezdo in prinesle mikrodelce zdravila.

Če se sršeno gnezdo nahaja na težko dostopnem mestu, je dovolj, da zdravilo razpršimo na mestih, kjer se prilezejo v gnezdo.

Če je gnezdo sršena na težko dostopnem mestu, je dovolj, da zdravilo razpršimo na mestih, kjer se prilezejo v gnezdo, po nekaj dneh izumre vsa družina. Kategorija najučinkovitejših zdravil vključuje:

  • Troapsil je kemično sredstvo, namenjeno profesionalnemu iztrebljanju žuželk;
  • “Komar – zaščita pred osami” – zdravilo, predstavljeno v obliki aerosola, njegov spekter delovanja je zelo širok, lahko uniči ose v stanovanjskih prostorih in na ulici;
  • “Ghetto” je kemični izdelek, ki so ga razvili sodobni znanstveniki in je sposoben na profesionalni ravni odpraviti ose, hrošče, mravlje, ščurke in druge žuželke;
  • “Smelnet” je zdravilo, namenjeno ubijanju vseh vrst žuželk (komarji, bolhe, ose, mravlje, klopi, ščurki, muhe). Predstavljeno zdravilo je v obliki mikrokapsul brez vonja. Značilnost tega zdravila je dolgo obdobje delovanja, ki presega 6 mesecev..

Eno najučinkovitejših sredstev za uničevanje osi in sršenov je

Eno najučinkovitejših sredstev za uničevanje osi in sršenov je “Otosi”. Namenjen je uničenju kolonij ose v poletnih kočah in je edino uradno odobreno sredstvo za boj proti tej vrsti žuželk. To zdravilo ne zahteva znatnih finančnih stroškov, vendar morate biti pri uporabi zelo previdni. V svoji sestavi “Otosi” ima več komponent, ki opravljajo funkcijo vabe. Za učinkovito delovanje je treba zdravilo vliti v steklenico in napolniti z majhno količino vode. Pripravljeno vabo obesite na mesta, kjer se nabirajo ose, na ograje in na dvorišču koče. Osi ginejo ob stiku z raztopino.

Ljudska zdravila v boju proti osem

Z osmi in sršeni se lahko borite tudi z ljudskimi zdravili. V starih časih so ljudje uporabljali vsa razpoložljiva sredstva, ki so privedla do smrti osa in sršenov. Najučinkovitejši med njimi so:

  1. Za izvajanje te metode se morate najprej obleči v posebna oblačila, ki vas bodo zaščitila pred ugrizi, in pripraviti vedro vode. Nato se približajte gnezdu ose, ga potopite v vedro vode in ga držite pet minut. Gnezdo se bo zmočilo, osi, ki so notri, bodo umrle, tiste, ki bodo letele, pa bodo odletele nazaj, saj gnezda ni.
  2. Drugo ljudsko zdravilo vključuje uničenje osi z vabo. Za izdelavo je najboljša plastična steklenica. Izrežite vrat, ga obrnite in vstavite v izrezan del z vratom navzdol. V vabo vlijemo kisli kompot.
  3. Proti tej vrsti žuželk se lahko borite tudi z vročo vodo. Gnezdo prelijemo s pripravljeno vrelo vodo, nato pa ga pokrijemo z zemljo in previdno zatremo.

Ljudska zdravila v boju proti osem

Zelo pogosto se po čiščenju ose vrnejo na svoje staro mesto in si zgradijo novo gnezdo. Da bi se temu izognili, je treba območje, kjer je bilo gnezdo, dobro očistiti z nožem, obdelati z raztopino kalijevega permanganata in v bližini obesiti z lepilnim trakom.