Sajenje in nega zimskega česna, kdaj obiranje, koristni nasveti

Skoraj vsaka vrtna parcela ima vrtno gredico, na kateri raste zimski česen. Čas žetve prihaja konec julija ali v začetku avgusta. Kako pravilno določiti čas čiščenja, na kaj morate biti pozorni? Ponujamo vam, da izveste vse o ozimnem česnu: sajenje in nego, pogoje gojenja z lastnimi rokami.

Čas je za pripravo grebena in sajenje

V prvih desetih dneh septembra si je vredno ogledati zelenjavo in izbrati tudi kraj za sajenje ozimnega česna. Na splošno velja, da je treba česen saditi po žitni zelenjavi: zelju, kumarah, bučkah, bučah, lubenicah.

V prvih desetih dneh septembra si je vredno ogledati zelenjavo in izbrati tudi kraj za sajenje ozimnega česna. Na splošno velja, da je treba česen saditi po žitni zelenjavi: zelju, kumarah, bučkah, bučah, lubenicah.

Nato izbrano območje oplodimo in prekopamo. Kot gnojilo je bolje dodati že gnile organske snovi in ​​kompost. Po želji lahko dodate mineralna gnojila. Izberejo stelje, zrahljajo in grabljejo greben. V preostalem času pred sajenjem preverite odloženi česen. Poklicano, mehko, slabo čebulo zavržemo. Pustite kakovosten, močan česen. Po oktobru zunaj postane hladneje. Prihaja zmrzal, čas je, da gremo na vrt. Če so tla zjutraj zmrznjena in popoldne odmrznjena, lahko začnete s sajenjem. Odstranijo sajenje čebule, jih razdelijo na nageljnove žbice.

Nato izbrano območje oplodimo in prekopamo. Kot gnojilo je bolje dodati že gnile organske snovi in ​​kompost. Po želji lahko dodate mineralna gnojila. Izberejo stelje, zrahljajo in grabljejo greben.Fotografija sajenja česna

V pripravljenem grebenu se naredijo luknje v vrstah 6 cm globoko, približno 10-12 cm narazen. Bolje je narediti luknje s palico ali ozko zajemalko, da ne bi spet zrahljali tal. V jame položijo en suh klinček, položijo koreninski del. Nageljnove žbice nato potresemo z zemljo, dobro natremo. Vrtna gredica, posajena pravočasno, ne bo omogočila kaljenja česna, prav tako pa bo omogočila prezimovanje z razvitim koreninskim sistemom. Če se pričakujejo stalne zmrzali, je čas, da vrt mulčimo.

Nega zimskega česna

Aprila se na vrtu česna pojavijo dobri, zeleni kalčki. Čas je, da sprostite posteljo. To bo spodbudilo hitro rast rastlin. Med nastajanjem čebule česen potrebuje dodatno prehrano. Hranjenje se izvaja z gnojilom, ki vsebuje dušik. Glede na zasvojenost vrtnarja lahko izberete organsko snov ali mineralno gnojilo.

Aprila se na vrtu česna pojavijo dobri, zeleni kalčki. Čas je, da sprostite posteljo. To bo spodbudilo hitro rast rastlin. Med nastajanjem čebule česen potrebuje dodatno prehrano.

Priporočljivo je spremljati vlažnost in pravočasno zalivati, pa tudi ne pozabiti na plevel in rahljanje. Med sezono bo treba takšne postopke narediti več kot enkrat. Ko se puščice pojavijo, so odrezane, vrhovi pa vezani v vozel. To bo dalo dodatno rast glavi česna, vendar ne pozabite pustiti ene puščice..

Kdaj nabirati ozimni česen

Obstaja več dejavnikov, ki vam bodo pomagali pridobiti žetev:

  • visokokakovosten sadilni material;
  • čebulice česna, ki bodo dolgo shranjene;
  • ohranitev okusa nageljnovih žbic.

Priporočljivo je, da puščico pustite z enim česnom. Ko puščica popolnoma odcveti, je čas, da zgrabite lopatico. Kot pri mnogih rastlinah obdobje cvetenja pomeni čas zorenja..

Priporočljivo je, da puščico pustite z enim česnom. Ko puščica popolnoma odcveti, je čas, da zgrabite lopatico.

Če puščice levo ni, potem ne skrbite. Drugi pokazatelj zrelosti so vršički, to je tudi listje česna. Takoj, ko so listi napol rumeni in se začnejo nagibati, lahko kopate, pred tem pa boste morali poskrbeti za dobro nego.

Česen je bolje izkopati z lopatico; vlečenje ni priporočljivo. Rahlo se otrese, posuši. Nato se korenine odrežejo, pustijo, da se posušijo. Liste je treba pustiti, to bo rastlini omogočilo zorenje. Strokovnjaki odsvetujejo sušenje glav z vrhovi zunaj. Čez dan morate zdržati le v suhem vremenu. Česen se običajno suši na hladnem in suhem mestu. Takoj, ko se vrhovi posušijo, jih v celoti ali delno odrežemo..

Česen je bolje izkopati z lopatico; vlečenje ni priporočljivo. Rahlo se otrese, posuši. Nato se korenine odrežejo, pustijo, da se posušijo. Liste je treba pustiti, to bo rastlini omogočilo zorenje. Strokovnjaki odsvetujejo sous

Preberite tudi: Kako gojiti peso v državi na prostem

Naslednji korak bo pregrada pridelka. Slab česen z razpokami, madeži je odložen, lahko jih takoj pojemo ali zavržemo. Od preostale mase se izberejo glave z velikimi zobmi, ki bodo koristne za sajenje. Ves česen je treba hraniti na hladnem in suhem mestu. Čebulo je bolje dati ločeno za sajenje. Občasno jih morate razvrstiti..

naslednji korak bo pregrada. Slab česen z razpokami, madeži je odložen, lahko jih takoj pojemo ali zavržemo. Od preostale mase se izberejo glave z velikimi zobmi, ki bodo koristne za sajenje

Če poznate vse značilnosti sajenja in skrbi za zimski česen, lahko naslednje leto požete dobro letino. Koristni nasveti za poletne prebivalce in vrtnarje so način pridobivanja znanj in pridelave zelenjave in sadja v vaši podeželski hiši z minimalnimi stroški. Ste pozabili okrasiti svojo poletno kočo? Oglejte si kategorijo “podeželska obrt” na naši spletni strani.