kako gojiti cvetove cinije

Številne poletne prebivalce danes bega vprašanje, kako gojiti cinijo iz semen doma. Praviloma tukaj ni nič zapletenega. Več podrobnosti o tej roži najdete v tej publikaciji. Izkazalo se je, da danes obstajajo 4 vrste zinin. Danes splošno znano:

 • Linaris.
 • Lepo.
 • Ozkolistni.
 • Drobnocvetna.

Ti pa so razdeljeni naprej po dolžini stebel-premajhni (steblo 15-30 cm), srednje veliko (steblo 35-55 cm) in visoko (steblo 60-90 cm).

Visoke zinnije se vzrejajo za rez, na cvetlični postelji so videti precej okorne. Srednje sorte so že bolj vsestranske, dobro jih lahko gojimo tako v gredici kot v lončkih na okenskih policah..

Opis rastline cinija

Torej, že vemo, da so zinnije lahko visoke od 20 cm do metra. Njihovi listi so puhasti, nasproti ali vijačni, na vrhu zašiljeni, jajčasti, sedeči in celi.

Njihova socvetja so enojne košare na vrhovih stebel, premera 3-14 cm in na dolgih pecljih.

Cvetovi zinnije so podloženi s ploščicami katerega koli odtenka, razen modre ali svetlo modre. Na sredini so cevasti cvetovi majhni in rdeče-rjavi ali rumeni. Plodovi cinije so achene s šopom. Njena domovina je Srednja Amerika, zato dobro prenaša sušo in vročino.

Nanaša se na nezahtevne rastline, svetle na gredici in odlične ter dolgo stoječe v rezu. Trajna je le v toplih regijah. Na našem območju med zimovanjem ne prenaša zmrzali, zato ga moramo vsako leto znova saditi. Zinnia je poletnim prebivalcem znana tudi kot glavna. Skupaj z enakimi enoletnicami kot ognjiči, ognjiči, kamilice bo odličen poletni šopek na gredici, ki je v Evropi priljubljen pri ustvarjanju kmečkega sloga. In s plemenitim cvetjem bo major videti povsem primeren, med zelenjavo pa bo odlično rastel in ničesar ne bo senčil.

kako gojiti cvetove cinije

Razmnoževanje cinije

Da bi bila sajenje cvetov cinije na sadike uspešna, je vredno upoštevati nekatera pravila. Za začetek je vredno govoriti o razmnoževanju te rastline.Zinia se razmnožuje le s semenom. Poleg tega so semena velika in hitro poženejo. Aprila jih posadimo v škatle ali posode z nadaljnjim odlaganjem v ločene posode. Na jugu lahko takoj posadite semena, ki so nastala na gredicah ali loncih..

Na gredicah so dobro videti skupinske zasaditve zinij in ne posadite več kot treh rastlin skupaj v lončke.

Nekaj ​​mesecev po cvetenju lahko sami zberete semena iz semen, ki so dozoreli doma. Toda to velja samo za sortne vrste majorja, hibrid vam ne bo dal polnopravnih semen. Zato, če ste imeli res radi hibridne rastline, boste morali vsakič kupiti njihova semena..

Pravilno sajenje cinije

Počakajte, da se zemlja na vašem spletnem mestu dovolj segreje, to se običajno zgodi v srednjem pasu v maju-juniju. Ne morete se več bati povratnih zmrzali, ki so za cinijo usodne..

Tehnologija pristajanja:

 • Parcelo, pripravljeno jeseni, je treba znova izkopati.
 • Pri sajenju med grmovjem morate preskočiti – za visoke – 40 cm med brazdami, za srednje – 20 cm in za nizke – 10 cm.
 • Če je vaša gredica v nižini in se temu ni mogoče izogniti, je treba v vsako luknjo vliti pesek in šele nato rastlino spustiti.
 • Sadike odstranimo neposredno z zemeljsko grudo, ne da bi pri tem vplivali na korenine in jih razporedimo v luknje.
 • Če imate sadike v šotnih lončkih, jih spustite v luknje neposredno v njih..
 • Luknje potresemo z zemljo in zasujemo s šoto, da se vlaga ne izgubi hitro.
 • Skrb za cinijo po sajenju v odprto gredico.

kako gojiti cvetove cinije

Vizbira kraja.

Če imate izbiro – na soncu ali v senci, ne oklevajte, izberite sonce, ne bodo prestrašili cinije. Na sončnem travniku bodo njeni odtenki postali najbolj nasičeni, grmovje pa močno in bujno. Ustvarite zemljo, izsušeno in prezračeno. Druga možnost je, da zemljo okoli grmovja zasipamo ali posujemo z drobnim gramozom, potem bo dekor uspel in zemlja ne bo postala skorja..

Visoke sorte je najbolje saditi v sredino gredice ali blizu ograje, srednje sorte v družbi ognjiča ali agerata pa so še posebej dobre ob mejah ali ob robu gredice.

Sadimo neposredno v zemljo.

Na pravem mestu in z dobro zemljo grmovje cinije obljublja, da bo bujno in razpršeno. Če želite to narediti, potrebujejo mesto, zato morate pri sajenju takoj pustiti 25-35 cm med mladimi rastlinami. Gosto posajene zinnije se bodo morale raztegniti samo navzgor, zelena masa se ne bo imela kje razviti in posledično bodo brsti krhki in lepi cvetovi, verjetno ne boste čakali. In brez prezračevanja od spodaj lahko počakate tudi na glivične rane ali celo na gnilobo korenin na splošno..

Za boljši razvoj koreninskega sistema ne pozabite stisniti konice na glavni koren, to bo dalo signal za aktivni razvoj stranskih korenin.

Zalivanje.

V posebej vročih dneh lahko zinije zalivate vsak drugi dan, zalivate jih lahko po dveh, vendar na splošno, ko se zemlja posuši. Običajno je to nekajkrat na teden, vendar le pod koreninami, ne na listju, sicer lahko rastlina opeče.

Rahljanje tal med zalivanjem je nujno. Redko zalivanje bo povzročilo porumenelost grmovja in venenje listov. In pri zelo pogostem zalivanju lahko korenine preprosto gnijejo..

Gnojimo.

Za sezono bo dovolj nekajkrat gnojiti cinijo, za to se založite z nitrofoskom, superfosfatom ali kalijevim sulfatom. Pod korenino lahko povežete organske snovi, razredčen mullein ali piščančji iztrebek.

Prvič se gnojilo vnese po ribniku tednov po sajenju, nato pa spet čez mesec. Toda v vročem poletju lahko cvetje hranite trikrat z intervalom 1 mesec.

Škodljivci in bolezni.

Zdaj ste se lahko naučili, kako gojiti cvetove cinije. Omeniti velja, da tej rastlini lahko škodijo nekatere bolezni. Zinia ni posebej bolna, vendar jo lahko v preveč suhem poletju napade pepelnica. V tem primeru boste na cvetovih opazili sivo cvetenje, cinija bo prenehala rasti. Priprave Skor ali Topaz vam bodo pomagale v boju proti tej nadlogi. Toda ob nepravilnem pogostem zalivanju ali deževnem poletju vas lahko obišče siva gniloba, to je puhasta plesen na celotni zeleni masi cinije. Brez ustrezne pomoči lahko rastlina odmre. Tu so vaši pomočniki – Maxim, Fundazol, koloidno žveplo.

Vrtni polži in polži so prav tako zelo pripravljeni pogostiti z listi cinije, jasno je, da rastlina začne usahniti, vse do smrti. Te škodljivce lahko zberete ročno ali pa uporabite droge, na primer Meta, Nevihta.

Lesni pepel, raztresen po celotnem območju, bo pomagal v boju proti polžem in polžem. Služi tudi kot dobro gnojilo..

V začetku poletja preglejte cvetje za listne uši; pojavijo se v deževnem vremenu. V naprednih primerih lahko žuželka, ki pije sokove iz rastline, zavira razvoj in smrt celotnega grma. Lahko ga uničimo z Aktaro ali Fitovermom. Pri prvih listnih uših, ki jih opazimo na cinijah, takoj začnite s predelavo.

kako gojiti cvetove cinije

Zinnije sadimo na odprto tla

Doma pridelajte kompetentno pridelavo semen, tako da bo cinija postala kraljica vašega posestva. Na splošno, glede na čas – posajeno je bližje koncu maja, ko končno ne morete čakati na povratne zmrzali. Izberite mesto, ki je svetlo, vroče, z izsušeno zemljo in zaščiteno pred vetrom. Pred sajenjem zemljo odkopljemo 45 cm in plevel. Med potjo lahko dodate gnili kompost, humus, gnoj, 8-10 kg na 1 kvadratni meter. V idealnem primeru je treba vse to narediti jeseni.

Kako so posajene cinije?

Posajene so z zemeljsko grudo ali neposredno v šotnih lončkih, 35 cm drug od drugega, in bodo zacvetele v začetku julija.

Semena neposredno v tla.

Od konca marca do konca maja začnejo sejati semena cinije v odprto zemljo. Po sajenju je priporočljivo obilno zalivati ​​gredico. Če semena rastejo zelo prijazno in gosto, jih bo treba razredčiti, sicer se lahko preprosto utopijo in nekatera od njih odmrejo. Med vrstami pustimo 30 cm, med grmovjem pa 35-40 cm. V globino – 1 cm. Zalivamo vsaka 2 dni, da preprečimo nastanek skorje na tleh. Površino lahko tudi mulčite, potem bo zadrževala vlago dlje..

 • Do 14. dne lahko vidite sadike, ponavadi so prijazne in močne.
 • Nato poiščite glede na situacijo, po potrebi razredčite, plevel in zalijte po urniku.
 • Zinnia se ne boji suše, a da bi grmovje postalo bujno in lepo, ga morate redno zalivati.

Ščipanje.

Ste se že odločili, ali boste cinijo gojili za rezanje ali jo pustili rasti v grmovju in vas razveselili s svojo barvo vse poletje? Če za rezanje, potem vam ni treba ščepeti in čudovit cvet bo zacvetel na dolgem steblu. Če pa ste se ustavili pri grmovju, boste morali vsak grm stisniti na 3-4 liste, ko so še sadike na vašem oknu, ali takoj po presaditvi zaradi presaditve na stalno mesto.

kako gojiti cvetove cinije

Koristni nasveti

Kot lahko vidite, gojenje cvetja cinije ne bo povzročilo težav. Toda tukaj se je treba spomniti, da razvejani cvetovi (petunije), ki potrebujejo veliko svetlobe, niso primerni za sosede zinij..

Nageljni, ageratume ali astre bodo odlični sosedje..

Da se po dežju cinije ne naslonijo na tla in tvegajo, da bodo razkrile svoje korenine, morate zemljo razredčiti s šoto za boljšo absorpcijo vlage in same rastline privezati na oporo / rešetko.

Odrezan šopek zinij bo zagotovo v vazi ostal en teden, in da bi še podaljšali proces ne zbledelih cvetov, jih morate po rezanju potopiti odrezane konce v vročo vodo in jih nato položiti v vazo.

kako gojiti cvetove cinije

Zinnia prezimi

V toplih regijah bo vseeno prezimilo. Toda na srednjem pasu ali celo severneje ga lahko posadimo v lončke ali lončke in z nastopom hladnega vremena odnesemo v hišo, potem bo za vas postala prava trajnica.