Tuinplanten – de onderhoudsvriendelijke kerstrozen

De kerstroos is een van de meest onderhoudsvriendelijke tuinplanten die in de winter bloeien. De schoonheid van de bloem en zijn pretentieloosheid maken het de favoriete plantkeuze, zelfs voor hobbytuiniers.

Kerstroos is eigenlijk een algemene naam voor de zwarte nieskruid (Helleborus niger) en komt uit de boterbloemfamilie. Het is een meerjarige laagblijvende tuinplant met donkere, gladde bladeren en witte of roodachtige bloemblaadjes. Hun thuis is Noord-Griekenland, maar je kunt ze vinden van Zuid-Europa tot Azië. In tegenstelling tot de andere nieskruidplanten, waarbij de bloemen naar beneden kijken, zijn die van de kerstroos naar boven gericht. Ze zijn erg giftig, maar in de oudheid werden kleine hoeveelheden gebruikt als slaapmiddel.

Tuinplanten met een verhaal

tuinplanten winterharde tuinideeën plantideeën

De naam Christ / Snow Rose wordt geassocieerd met een legende die zegt dat:

Een jonge herderin, Madelan genaamd, was haar schapen aan het grazen op een koude winternacht. Terwijl ze voor haar kudde zorgde, kwam er een groep mannen en herders voorbij die geschenken brachten voor de pasgeboren Jezus.

Toen Madelan haar zag, begon ze te huilen omdat ze geen cadeau voor de jonge Jezus had, zelfs geen enkele bloem. Een engel hoorde de jonge herderin en besloot haar te helpen. Hij kwam naar de aarde en ruimde wat sneeuw op. De mooiste bloem is onder de sneeuw verschenen, namelijk de kerstroos.

De kerstroos bloeit van het einde van de herfst tot het begin van de lente. Kenmerkend voor hen zijn de glanzende, donkergroene bladeren en de tere, geheel witte bloemen, die aan de buitenkant een lichtroze glans hebben en die met het ouder worden sterker worden. De lange en sterke stelen van deze plant zijn ideaal voor het maken van de feestelijke kersttafeldecoraties.

Tip: Om de levensduur van de snijbloemen te verlengen, weekt u de afgeknipte uiteinden in heet water voordat u ze in de vaas plaatst.

Het planten, verzorgen en vermeerderen als tuinplanten

plantideeën winterharde tuinplanten plantenverzorging

De plant wordt geplant in halfschaduw of, indien nodig, onder loofbomen. De kerstroos heeft een diepe, vruchtbare en vochtige grond nodig. Het moet neutraal of licht alkalisch zijn en vóór het planten worden verrijkt met veenmos, bladeren of compost.

Voortplanting gebeurt door bollen en zaden. Begin september worden de bollen geplant op een diepte van 5 tot 6 cm. De afstand mag de vrije groei van de bladeren niet verstoren. De zaden worden in het voorjaar gezaaid.

De kerstroos als potplant

tuinplanten potplanten verzorging

Hoewel deze bloem bekend staat als tuinplant, kan hij ook in een pot gekweekt worden. De positionering moet weer in de halfschaduw zijn. De optimale temperatuur waarbij de kerstroos groeit is 15 tot 20 graden. De grond moet humusrijk zijn en vochtig gehouden worden. Water geven gebeurt van bovenaf, omdat de bloem vatbaar is voor wortelziekten.

Tijdens de zomer moet de grond vochtig worden gehouden en moeten de gevallen bladeren regelmatig worden verwijderd om het zonlicht de stengels te laten bereiken en de bloeiperiode te stimuleren. In de herfst, wanneer de plant zich begint te ontwikkelen, wordt aanbevolen om deze te versterken met gecombineerde meststoffen.

Een prachtig gezicht voor de ogen

tuinideeën tuinplanten potplanten ideeën

Het enige nadeel van deze plant is dat hij geen geur heeft. Om dit probleem op te lossen kun je de kerstroos planten naast de aromatische kamperfoelie (Lonicera telmaniana). Ook zal er een mooie combinatie ontstaan ​​door de aanplant naast azalea’s en camelia’s.

Dit is het perfecte moment om kerstrozen te gaan kweken. Ten eerste kan het als potplant een prachtige tafeldecoratie zijn voor de kerst en later kun je er je tuin mee verrijken.

De kerstroos bloeit van het einde van de herfst tot het begin van de lente

 tuinplanten winterharde plantideeën plantverzorging

Een heerlijke combinatie met vetplanten

tuinplanten kerstversiering tafeldecoratie kerstmis

De roze glans wordt sterker met de jaren

plantenverzorging tuinplanten winterharde tuinideeën

De kerstroos betovert met zijn delicatesse

plantideeën tuinplanten plantenverzorging

Deze tuinplanten kunnen ook probleemloos in potten gekweekt worden

tuinplanten ideeën voor winterharde potplanten

Een leuke tafeldecoratie voor de kerstperiode

Kerstrozentuinplanten winterharde potplanten

De vermenigvuldiging van de kerstrozen gebeurt met bollen en zaden

 plantenverzorging Kerstrozentuinplanten winterhard

De optimale temperatuur waarbij de kerstroos als potplant groeit is 15 tot 20 graden

potplanten tuinplanten winterharde plantenverzorging

Versterk de bloem met kunstmest in de herfst

winterharde planten ideeën voor tuinplanten

Een uitbundige aankleding voor het buitenterrein

potplanten plantenverzorging tuinplanten winterhard