Katoliški božič leta 2016, kateri datum in kakšne obrti je treba narediti

Najpomembnejši praznik v katoliškem koledarju je božič. Noben praznik, niti novo leto, se ne more primerjati z božičem, ko se je rodil Jezus Kristus. Zgodovina katoliškega božiča je zakoreninjena v starem svetu. Praznik ima svoje tradicije in značilnosti, ki jih spoštuje vsak katolik, ki spoštuje sebe.

Najstarejši praznik vseh ljudi, ki verujejo v Gospoda Boga, je Kristusovo rojstvo

Kateri katoliški božič leta 2020 na kateri datum

Po katoliški tradiciji se božič praznuje vsako leto 25. december 2020 je petek. Ta praznik je državni praznik v več kot 145 državah sveta..

zgodovino praznika

Najstarejši praznik vseh ljudi, ki verjamejo v Gospoda Boga, je božič. Prvič so ga praznovali v četrtem stoletju našega štetja. Po tradiciji se morate na božič pripraviti en mesec vnaprej. Natančneje, v 28 dneh. Ta mesec se imenuje advent. Upoštevajte, da katoličanom ni treba postiti kot pravoslavnim kristjanom. Božični večer je edini postni dan, ko se katoličani vzdržijo številnih vrst hrane. Na božični večer obvezno pojdite v cerkev, ne jejte mesa. Najbolj vneti ljubitelji tradicije so duhovniki. Advent preživijo v istem načinu, vendar se večina katoličanov vernikov posti le na dan pred božičem..

Kako praznovati katoliški božič?

Pred praznikom hodijo katoličani v cerkev. Tam so prisotni na servisu. Potem večina vernikov odide domov, nekateri pa stojijo celo noč, da bi se obhajili in spovedali. Pokajanje in molitev – tako mine vsa noč. Na božično jutro se vsi spet srečajo v cerkvi. Omeniti velja, da v državah rusko govorečega prebivalstva katoliške jutranje maše potekajo v tujem jeziku, nato pa se vse ponovi v ruskem jeziku. Takoj, ko je služba končana, grejo vsi domov. Tam v družinskem krogu ljudje praznujejo praznik.

Lastnosti počitnic

Smreko je za božič obvezno obleči. Poleg tega ljudje izmenjujejo darila. Za otroke ljudje na dvoriščih ustvarijo majhne zibelke, ki simbolizirajo, da se je rodil Kristus. Okrog je postavljen kipec Matere božje, Magi.

Kakšne obrti lahko počnete za božič 2021:

Kakšne obrti lahko naredite za božič 2020:

  • Izbor zanimivih slik za božič iz listnatega testa

  • DIY obrti za božič: jaslice

Tradicije

Praznik se začne tako, da ljudje zažgejo božični hlod. Ta tradicija se je prenesla na nas že od antičnih časov. Prej so v hišo prinesli pravi hlod, zalili z vinom in nato zalili s pšeničnimi zrni. Seveda so po tem polena požgali. Zdaj na božično mizo ljudje dajo pecivo v obliki hloda, ki ga potem preprosto pojedo. Izmenjava daril in želja za božič je dobra tradicija, ki traja večno. Podobno dejanje za Rusa je bilo za novo leto bolj znano. Vendar na zahodu novo leto praznujejo skromno. Torej imamo Božička in tam je tudi Božiček. Na božič pride k katoličanom, da bi otrokom podaril veliko daril..