Ventili ogrevalnega sistema. Za kaj so vsi?

Ogrevalni sistem pogosto vključuje krmilne mehanizme in mehanizme, ki zagotavljajo obratovalno varnost. Na drug način se imenujejo ventili za ogrevalne sisteme. S pomočjo teh nastavitvenih elementov se spreminjajo parametri oskrbe s toploto, zagotavljajo pa tudi stabilno delovanje in samodejno prilagajajo. Upoštevajte ventile in regulatorje ogrevalnega sistema, saj se njihovi nameni in funkcije razlikujejo..

Osnovni parametri regulacijskih ventilov

Eden glavnih parametrov regulacijskih ventilov je pretok, ki je številčno enak pretoku delovnega medija z gostoto 1000 kg / m, ki teče skozi ventil pri padcu tlaka 0,1 MPa (1 kgf / cm). Služil je kot podlaga za oblikovanje celotne družine parametrov, ki vsebujejo izraz “prepustnost”: pogojni pretok, začetni pretok, minimalni pretok, relativni pretok, dejanski pretok.

Enako pomemben parameter je značilnost pretoka ─ odvisnost pretoka od hoda ventila. Eksperimentalno določeno, se imenuje “dejanska pasovna širina”. Poleg tega obstaja tudi linearna pasovna širina, enak odstotek pasovne širine, posebna pasovna širina. Kot tudi druge značilnosti: konstrukcijska značilnost (odvisnost območja pretoka v ventilu regulacijskega ventila od trenutnega hoda), kavitacijska značilnost, značilnost obratovalnega pretoka.

Količinsko merilo za puščanje v vratih regulacijskega ventila je parameter, imenovan relativno puščanje. Seveda mora krmilni ventil zagotoviti tesnost pri zapiranju, vendar je bolj pomembna sposobnost regulacije pretoka.

Zato so za regulacijske ventile še posebej pomembni indikatorji, ki odražajo njihovo sposobnost regulacije delovnega okolja, ─ območje krmiljenja, območje nastavitve regulatorja, območje krmiljenja.

Pri razvoju, načrtovanju, proizvodnji in kasnejši uporabi regulacijskih ventilov se upoštevajo tudi parametri, kot so mrtvi pas, mrtvi pas, koeficient kavitacije in drugi..

Vrednost armatur krmilnega cevovoda

Regulacijski ventili imajo pomembno mesto v splošni nomenklaturi ventilov za cevovode. Tržne raziskave v Rusiji in tujini, ki temeljijo na analizi svetovnega in domačega trga, vedno določijo visok delež krmilnih ventilov v skupni količini drugih vrst cevovodnih ventilov..

Prilagajanje parametrov pretoka delovnega okolja, ki je potrebno za učinkovito upravljanje in nadzor tehnoloških procesov, je tehnično zelo težka naloga. Med drugim tudi zato, ker spremembo položaja regulacijskega telesa pogosto spremlja dinamična sprememba parametrov delovnega medija ─ tlak in pretok.

Brez regulacijskih ventilov ni mogoče zagotoviti stabilnosti nominalnih načinov in “normalnega” poteka prehodnih procesov. Učinkovito delujoči regulacijski ventili so jamstvo za normalno delovanje cevovodnega prometa, energetske opreme in številnih drugih industrij.

Regulacijski ventili v toplotni energiji

Tako v inženiringu toplotne energije njegova uporaba pomaga zagotoviti učinkovit nadzor nad delovanjem kotlov, njihovo varno in ekonomično delovanje v načinih projektiranja. Na dovodnih vodih vsakega kotla morajo biti nameščeni regulacijski ventili. Regulatorji tlaka so obvezen atribut postaj z variabilno porabo pare. Uporaba zapornih ventilov za uravnavanje tlaka pare ni dovoljena. Da bi se ustrezno odzvali na izzive časa, ki jih povzročajo splošni zapleti tehnologij, povečane zahteve glede učinkovitosti in okoljske varnosti industrijskih sistemov, je treba nenehno izboljševati regulacijske ventile. Glavne prednostne naloge so povečati njegovo zanesljivost, zmanjšati porabo energije, povečati natančnost in hitrost nadzora ter povečati odpornost proti koroziji. Hkrati pa naprava krmilnih ventilov ne more biti preveč zapletena, saj mora imeti sprejemljive stroške, ostati primerna za uporabo in ne zahteva zapletenega in dragega vzdrževanja v obdobju remonta..

Zahteve za krmilne ventile za cevovode

Za regulacijske ventile se postavljajo številne zahteve, ki jih morajo izpolnjevati skozi celoten življenjski cikel. To so zlasti zahteve glede vrste krmilne lastnosti in natančnosti krmiljenja parametrov. Na primer prilagajanje trajanja ciklov odpiranja in zapiranja ter pritrditev polkna v želenem vmesnem položaju.

Krmilni ventili morajo biti močni in togi, brez plastičnih in elastičnih deformacij, da prenesejo visoke mehanske obremenitve.

Tako kot katera koli druga cevovodna armatura tudi krmilne armature ne smejo biti tesne. Tako glede zunanjega okolja kot odsekov cevovoda, ločenih z ventilom.

Krmilni ventili morajo biti zanesljivi in ​​vzdržljivi, torej sposobni opravljati svoje funkcije za določeno časovno obdobje. Zajamčeno – pomeni s sprejemljivo stopnjo okvare z določeno verjetnostjo izvajanje določenega števila obratovalnih ciklov do prve napake.

Delovanje krmilnih ventilov mora biti priročno in ga ne smejo spremljati znatni obratovalni stroški. To pomeni, da vzdrževanje krmilnih ventilov ne pomeni pogostih in dolgotrajnih nastavitev, mazanja itd. To je še posebej pomembno za ventile, ki se nahajajo v prostorih brez nadzora, nameščenih v oddaljenih cevovodih ali v neprekinjenih proizvodnih obratih, katerih zaustavitev je zelo nezaželena preventivno vzdrževanje..

Vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Celoten komplet katerega koli ogrevalnega sistema mora vključevati nastavitvene in varnostne elemente. Z njihovo pomočjo se spremenijo parametri oskrbe s toploto – stabilizacija dela, samodejna nastavitev. V te namene se uporabljajo ventili za ogrevalne sisteme: izravnalni, vzvratni, tristranski.

Imenovanje ventilov za ogrevanje

Avtonomno ali daljinsko ogrevanje je treba prilagoditi trenutnim vrednostim parametrov – tlaka in temperature v sistemu. Za izvedbo te naloge so potrebni obvodni ventil v ogrevalnem sistemu, mešalni ventil, varnostni ventil in drugi..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Za razliko od zapornih ventilov delujejo v samodejnem ali polavtomatskem načinu. Vsi regulacijski ventili za ogrevanje morajo ustrezati parametrom posebne oskrbe s toploto.

Če želite to narediti, morate najprej izračunati značilnosti, sestaviti podroben diagram in glede na pridobljene podatke izbrati optimalen odtočni ventil za ogrevanje in druge vrste podobnih elementov..

Glavna merila so:

 • Temperaturni način sistema. Zaporni ventil za ogrevanje mora delovati normalno tudi s kritičnimi toplotnimi učinki;
 • Tlak – nazivni in največji. Vsak redukcijski tlak ogrevalnega sistema ima določene meje delovanja, ki morajo biti nižje od največjega za 5-10%;
 • Vrsta hladilne tekočine je voda ali antifriz. V slednjem primeru so možne okvare, saj zračni ventil za ogrevanje ni zasnovan za tekočino z večjo gostoto kot voda..

V fazi projektiranja je izbran ustrezen ventil za odvajanje zraka iz ogrevalnega sistema. Delovanje te naprave in podobnih komponent bi moralo stabilizirati stanje sistema v primeru nevarnosti izrednih razmer. Zato je treba poznati načelo delovanja in vrste ventilov za oskrbo s toploto..

Nekatere lastnosti delovanja so navedene neposredno na ohišju ogrevalnega bypass ventila. Če temu ni tako, je potreben strokovni nasvet..

Obtočni ventili za ogrevanje

Med delovanjem oskrbe s toploto se pogosto preseže temperaturni režim. To povzroči povečanje tlaka in posledično uničenje komponent sistema. Za pravočasno odstranitev dela hladilne tekočine je potreben obvodni ventil za ogrevanje.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Načelo delovanja te komponente je preprosto – tlak toplotnega nosilca nenehno deluje na sedež obvodnega ventila v ogrevalnem sistemu. Ko je sila vzmeti manjša od zunanjega tlaka, se steblo premakne in del tople vode se odstrani. Ko se tlak stabilizira, se sedež vrne v prvotni položaj..

Obstajata dve vrsti regulacijskih ventilov ogrevanja – s konstantnim odzivnim tlakom in možnostjo ročnega nastavljanja tega parametra. Za avtonomne sisteme oskrbe s toploto je priporočljiva namestitev drugega tipa, saj jih je mogoče prilagoditi vsem parametrom.

Tlačni ventil za ogrevanje ima naslednje funkcije:

 • Zmanjša hidravlično obremenitev obtočne črpalke;
 • Preprečuje nastanek rje. Ko je temperatura presežena, se razvije kisik. Je glavni vzrok oksidacije kovinskih komponent pri ogrevanju;
 • Zmanjša raven hrupa pri oskrbi s toploto. Brez tlačnega ventila za ogrevanje se lahko kroženje vode poveča, posledično pa se povečajo vibracije in hrup..

Ta element je nameščen samo za zaprte sisteme. Pri gravitacijskem ogrevanju tlačni ventil za ogrevanje ni potreben. Če je temperaturni režim presežen, se ekspanzija hladilne tekočine kompenzira z odprto ekspanzijsko posodo.

Obvodni ventil v ogrevalnem sistemu je vključen v obvezno konfiguracijo varnostne skupine. Nameščen je tudi na najvišji točki vezja in na kritičnih območjih..

Vrste regulacijskih ventilov za ogrevanje

Normalno delovanje oskrbe s toploto je nemogoče brez minimalnega nabora regulacijskih ventilov. Namenjeni so stabilizaciji parametrov ogrevanja in spreminjanju njihovih vrednosti glede na nastavljene nastavitve..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Načelo delovanja ventilov za zmanjšanje tlaka ogrevalnega sistema temelji na omejevanju pretoka hladilne tekočine s spremembo odseka cevovoda. V ta namen ima zasnova nastavitveno glavo in zaporne ventile. Obvodni ventili za oskrbo s toploto so razdeljeni na naslednje vrste:

 • Z ročnim krmiljenjem pretoka;
 • Z mehansko termično glavo. Ko je toplotni element izpostavljen temperaturi, se razširi in pritisne na sedež ventila. Posledično se palica spusti, kar omejuje pretok hladilne tekočine;
 • Servo pogon. Za upravljanje te vrste regulacijskega ventila za dovod toplote je krmilni element priključen na krmilno enoto (programer) ali temperaturni senzor. Ko s pomočjo servo mehanizma prejmete nadzorni ukaz, se položaj stebla spremeni in posledično se regulira volumen dotoka hladilne tekočine.

Te vrste redukcijskih ventilov za sisteme oskrbe s toploto vam omogočajo, da spremenite glavni parameter – temperaturni način delovanja. Namestitev regulatorjev se izvaja v cevovodih radiatorjev, baterij, v kolektorskih vozliščih toplega poda.

Namestitev regulacijskega ventila mora biti izvedena tako, da izhodna toplota iz baterij ne vpliva na termoelement..

Namen balansirnega ventila pri ogrevanju

Druga vrsta regulacijskega ventila je izravnalni ventil v ogrevalnem sistemu. Strukturno je podoben nastavitvenemu, vendar ima številne funkcije delovanja in namestitve..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Namen izravnalnega ventila za ogrevanje je uravnavanje prostornine hladilne tekočine glede na vrednost njene temperature. Njihova namestitev ni obvezna za sisteme s kratkimi ali brez težav pri distribuciji toplote. Namestijo se na vsak ogrevalni krog.

Po namestitvi zapornega ventila za ogrevanje se bodo izboljšali naslednji kazalniki oskrbe s toploto:

 • Enotna porazdelitev toplote po vseh ogrevalnih krogih;
 • Zagotavlja hidravlično stabilizacijo sistema, brez nenadnega padca tlaka;
 • Zmanjšanje stroškov ogrevanja – optimizirana je poraba goriva, stabiliziran je toplotni način delovanja;
 • Po namestitvi izravnalnega ventila v ogrevalni sistem je mogoče delno ali v celoti odklopiti posamezne kroge od splošnega dovoda toplote.

Za nadzor trenutnih odčitkov temperaturnega tlaka je v zasnovi ventila predvidena oprema za vgradnjo s termometrom ali manometri. Odvisno od zasnove se regulacija pretoka hladilne tekočine izvaja v ročnem ali samodejnem načinu..

Izravnalni ventili so nameščeni v kolektorskih sistemih zasebnih hiš ali pri dvocevnem ogrevanju stanovanjske hiše.

Varnostni ogrevalni ventili

Poleg ogrevalnega obvodnega ventila je za normalno delovanje sistema potrebna vgradnja drugih vrst krmilnih in zaščitnih ventilov. Med delovanjem dovoda toplote se lahko pojavi presežek zraka, pride do obratnega premika hladilne tekočine. Da bi preprečili te pojave, je treba vnaprej zagotoviti vgradnjo zračnega ventila za ogrevanje in povrat.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Glede na funkcionalni namen obstajata dve vrsti varnostnih ventilov – za odstranitev zraka iz sistema in za preprečitev povratnega gibanja vode v ceveh. Brez teh elementov je lahko delovanje sistema nestabilno, kar bo povzročilo kršitev temperaturnega režima, destabilizacijo tlaka in ustvarjanje izrednih razmer..

Namestitev varnostnih ventilov se izvaja na naslednjih področjih sistema:

 • Na mestih z največjo verjetnostjo nadtlaka – po kotlih, obtočnih črpalkah, na zbiralnikih;
 • Na povratni cevi je nujno nameščen grelni krogelni ventil ali njegov analog iz cvetnih listov. To komponento je treba namestiti tudi v cevovod obtočne črpalke;
 • Na najvišji točki vezja – odstranite zrak iz sistema. Na radiatorje in baterije je nameščen žerjav Mayevsky.

Varnostni ventili ne smejo vplivati ​​na delovanje ogrevalnega sistema. Najprej odpravljajo morebitne okvare pri delovanju oskrbe s toploto. V “neaktivnem” stanju te komponente sistema ne smejo poslabšati hitrosti gibanja hladilne tekočine, vplivati ​​na temperaturo.

Da bi preprečili močan padec tlaka v sestavi za dolivanje, je treba namestiti odtočni ventil za ogrevanje. To bo preprečilo nenaden dvig tlaka..

Ventil za ogrevanje zraka

Med obratovanjem dovoda ogrevanja lahko v ceveh in radiatorjih nastanejo zračne zapore. Razlog za to je visoka vsebnost kisika v vodi, temperatura hladilne tekočine je več kot + 100 ° C. Posledično pride do oksidacije kovinskih sestavnih delov in porazdelitve temperature se spremeni. Da bi se izognili tem situacijam, je potrebno namestiti ventile za odvajanje zraka iz ogrevalnega sistema..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Najprej je zračni ventil za dovod toplote vgrajen v varnostno skupino skupaj z odtokom in manometrom. V ogrevalnem krogu se nahajajo na ravni črti, ki vodi od kotla. Na tem mestu je najvišja temperatura hladilne tekočine, pa tudi kazalniki največjega tlaka. V kolektorskem krogu je na vsak razdelilnik obvezno namestiti odtočne ventile za dovod toplote.

Odzračevalne šobe so razdeljene v dve vrsti, od katerih je vsaka namenjena vgradnji na določena področja sistema:

 • Žerjav Mayevskega. Nameščen v radiatorju (baterija) in je potreben za odstranjevanje zračnih zapor;
 • Avtomatski odzračevalnik. Nameščen je na najvišji točki v sistemu, pa tudi v varnostnih skupinah. Zrak iz njega izhaja iz ogrevalnega sistema.

Pri slednjem modelu je pomembno upoštevati delovne pogoje. Po dolgem obdobju neaktivnosti obstaja velika verjetnost, da se bodo nekatere gibljive komponente “zalepile”, nato pa zračni ventil ne bo deloval. Da bi se temu izognili, morate redno pregledovati strukturo in jo po potrebi zamenjati z novo..

Večina modelov ogrevalnih ventilov je zasnovanih za tlake od 0,5 do 7 barov.

Ogrevalni povratni ventil

V gravitacijskih sistemih in v ogrevalnih krogih brez obtočne črpalke vedno obstaja možnost spremembe smeri gibanja vode. V tem primeru se lahko toplotni izmenjevalnik kotla poškoduje zaradi pregrevanja in okvare drugih sestavnih delov. Za preprečitev takšnih situacij je nameščen povratni ventil..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

V velikih ogrevalnih shemah je nameščen krogelni ventil za dovod toplote. Pod delovanjem povratnega toka vode polimerna krogla zapre cevovod in s tem prepreči gibanje hladilne tekočine. Takoj, ko se smer spremeni, se pod vplivom gravitacije spusti. Elektromagnetni ventil za ogrevalni sistem deluje po istem principu. Razlika je v krmilnem elementu – za to se uporablja solenoid ali elektromagnetna tuljava..

Prednosti vgradnje elektromagnetnega ventila v ogrevalni sistem so naslednje:

 • Možnost povezave s programerjem;
 • Nastavitev načina delovanja naprave glede na zunanje dejavnike – temperaturo ali tlak;
 • Zanesljivost dela.

Pomanjkljivost elektromagnetnih ventilov pri oskrbi s toploto je njihova odvisnost od oskrbe z električno energijo. Pri avtonomnem ogrevanju se uporablja vzmetna različica povratnega ventila. Tlak vode nenehno deluje na sedež in stisne vzmet. Takoj, ko se smer spremeni, bo prišlo do samodejnega prekrivanja gibanja hladilne tekočine.

V sistemih s prisilnim kroženjem je protipovratni ventil nameščen na obvodni cevi črpalne enote, da prepreči spremembe pretoka tekočine v vodu.

Trosmerni grelni ventil

Za uravnavanje temperature vode v dvocevnih in kolektorskih sistemih je v ogrevalni sistem vgrajen tripotni mešalni ventil. Povezuje se s pretočno in povratno cevjo.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Načelo delovanja tristranskega mešalnega ventila v ogrevalnem sistemu je mešanje tople in hladne vode v ceveh. To vam omogoča, da nastavite zahtevano stopnjo ogrevanja ogrevalnega sredstva, ne da bi spremenili način delovanja kotla..

Odločilni dejavnik pri izbiri modela trosmernega ventila je krmilni element, ki je lahko naslednjih vrst:

 • Hidravlični;
 • Pnevmatski;
 • Električni.

Pri avtonomnem ogrevanju so najpogosteje nameščeni modeli z električnim pogonom. Lahko jih priključimo na krmilne elemente sistema. Pomembno je, da pravilno nastavite način mešanja, da ne vplivate na parametre oskrbe s toploto..

Izbor in namestitev ogrevalnih ventilov je treba izvesti šele po natančnem izračunu sistema. Kot rezultat tega dela se določijo parametri vseh komponent, na podlagi teh podatkov pa se izbira iz obstoječih modelov..

Kaj je izravnalni ventil

Pri ventilih te vrste je uravnoteženje sprememba delovnega dela cevovoda. To dosežemo z raztezanjem stebla v delovno območje konstrukcije, skozi katero poteka pretok hladilne tekočine. Rezultat je sprememba tlaka, hidravlična normalizacija.

Balanser za oskrbo s toploto

Navzven spominja na običajen zaporni in krmilni ventil. Na pokrovu pa je digitalna tehtnica za fino nastavitev. Zasnova ima priključke za priključitev merilnih instrumentov ali regulatorja diferenčnega tlaka.

Značilnosti dela, namen:

 • Osnovna nastavitev temelji na hidravličnem izračunu sistema. V prihodnosti je možno spremeniti parametre za natančen nadzor.
 • Vgrajeno v zapletene ogrevalne sisteme z več centralnimi dvižnimi vodi.
 • Ne uporablja se pri ogrevanju kolektorja, saj tam samodejno pride do uravnoteženja.
 • Ne uporablja se v majhnih avtonomnih ogrevalnih sistemih, za hiše s površino manj kot 300 m2.

Za vsak model izravnalnega ventila za ogrevalni sistem obstajajo razlike – načelo delovanja, zasnova, možnost povezave z drugimi elementi. Ustreznost njegove namestitve se določi v fazi načrtovanja. Obvezno je za ogrevanje stanovanjskih, poslovnih in industrijskih zgradb..

Pomembno: Balanser je neuporaben za odprt ogrevalni sistem. Nameščen je samo za zaprte cevovode s prisilnim dovajanjem hladilne tekočine.

Zakaj uporabljati

Glavna naloga je hidravlično uravnoteženje. Primer: Stanovanjska hiša ima dve ogrevalni cevi. V enem je temperatura povišana, v drugem – pod normalno. Razlog je v tem, da topla voda sledi poti najmanjšega upora in večina tekočine gre v krog, ki je najbližji toplotnemu vozlišču. Oddaljeni cevovod predstavlja manj toplote. Z namestitvijo izravnalnega ventila na kritičnih območjih je mogoče normalizirati porazdelitev temperature za vse odjemalce.

Izravnalni ventil v cevovodu

Alternativne uporabe:

 • Ločena veja z radiatorji in velika razdalja med njimi. Optimizira hidravlično ravnovesje, ko se zaradi delovanja termostatov spremeni volumen tekoče tekočine.
 • V vezje rezervoarja. Uravnava dovod tople vode za vzdrževanje visoke temperature. Hkrati se stopnja ogrevanja v glavnem krogu ne zmanjša..
 • Do kotla za posredno ogrevanje. Umetna omejitev pretoka ogrevalnega medija za nadzor temperature.

Izravnalne ventile je mogoče namestiti v enocevne in dvocevne ogrevalne sisteme. V prvem primeru uravnavajo količino tople vode, v drugem normalizirajo tlak med dovodnim in povratnim cevovodom. Slednji zahteva modele z eno ali dvema armaturama za priključitev na regulator diferenčnega tlaka. Alternativna uporaba – merjenje tlaka pred in po napravi s kombiniranim manometrom.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Trosmerni mešalni ventil za ogrevalni sistem s termostatom

Sodobne tehnološke procese je treba avtomatizirati. V ogrevalnem sistemu je glavni mehanizem avtomatizacije tristranski ventil. Zasnovan je za mešanje obeh … Pomembno: Po dolgih obdobjih nedelovanja lahko na batnici nastane vodni kamen. Pred krmilnim zagonom ogrevanja morate preveriti stanje ventila, ga očistiti.

Oblikovalska funkcija

Za stabilizacijo tlaka lahko izberete mehanski ali samodejni izravnalni ventil za ogrevanje, ki se razlikujeta po zasnovi. Prvi se nastavi ročno; za spremembo tlačne razlike je potrebno vsakič nadzirati položaj stebla.

Če je potrebno avtomatizirati delo oskrbe s toploto, je priporočljivo izbrati modele z membranskim blokom.

Mehanski balansirniki

Zasnova mehanskega ravnovesja

To je ena od vrst ventilov, pri katerih se položaj stebla prilagodi ročno. Na ročaju je digitalna lestvica, ki prikazuje trenutno vrednost prehoda v cevovodu. Prednost je možnost uporabe za uravnoteženje in kot zaporne ventile. Primer: zaustavitev posameznih odsekov cevovoda za popravila.

Poleg tega lahko namestite manometer in termometer za nadzor tlaka, temperature. Toda za to morate izbrati modele z ustreznimi priključki. Material izdelave je medenina, manj pogosto se uporablja nerjavno jeklo. Pri izbiri morate biti pozorni na indikator največjega tlaka, ki ga naprava lahko prenese.

Avtomatski uravnotežilci

Sestavljen je iz dveh komponent – mehanskega ventila in regulatorja diferenčnega tlaka. V prvem je nameščen membranski blok, na ohišju sta 2 okovja, ki sta priključena na manometer za nastavitev ali na regulator diferenčnega tlaka. Ko se tlak spremeni, se debelina membranskega bloka poveča ali zmanjša, s čimer se uravnava delovni prehod cevi. Nameščen nazaj.

Komplet avtomatskih modelov

Regulator diferenčnega tlaka je nameščen na dovodnem vodu. Priključen na mehanski izravnalnik s kapilarnimi cevmi. Ko spremenite parametre ogrevanja, se tlak samodejno popravi.

Za velike, razvejane sisteme je priporočljiva namestitev avtomatskih tehtnic. To je pomembno pri pogostih padcih tlaka, spremembah temperature hladilne tekočine. Če sistem deluje relativno stabilno, vendar morate redno spremljati hidravlične parametre, lahko namestite mehanske uravnotežilce.

Nasvet: Izravnalni ventili se razlikujejo po načinu priključitve. Za majhne cevi izberite modele z zunanjim ali notranjim navojem. Obstajajo uravnotežilci s prirobnico.

Priporočeni proizvajalci

Več svetovnih proizvajalcev se ukvarja s proizvodnjo takšnih zapornih in krmilnih ventilov. Delo oskrbe s toploto je odvisno od kakovosti materialov, natančnosti prilagajanja in zasnove. Zato je priporočljivo kupiti ne analoge, ampak izvirne modele. To bo povečalo zanesljivost sistema..

Balanserje iz Valteca, Danfossa, Herza in Honeywella lahko najdete na trgu. Razlikujejo se le po videzu, njihove funkcionalne lastnosti so enake. V tabeli so prikazani priljubljeni izravnalniki ogrevanja teh proizvajalcev..

Proizvajalec Mehanski izravnalnik Samodejni izravnalnik
Valtec VT.042.G VT.040.G
Danfoss Leno MVT ali MNT AB-PM, APT ali ASV
Herz 4017 M TS-V
Honeywell Kombi-3-Plus

Ti modeli se razlikujejo po velikosti, načinih priključitve na cevovod. Nekateri so namenjeni samo za oskrbo s hladno vodo, večina pa je univerzalnih in jih je mogoče uporabiti za ogrevanje in oskrbo z vodo. Primer – izdelki Danfoss.

Kako nastaviti balansirni ventil v ogrevalnem sistemu

Mehanska nastavitev ravnotežja

Pred prilagajanjem ravnovesja radiatorskega omrežja je treba preučiti navodila za ventil, ki so priložena ob nakupu. Označuje shemo prilagajanja, če bo uporabnik vse pravilno namestil, bo lahko resnično zmanjšal stroške toplotne energije. Ventil lahko nastavite na dva načina.

Prvi način za nastavitev ventila

To je najpreprostejša in najbolj preverjena možnost prilagajanja, ki jo priporočajo izkušene termične nastavitve v omrežjih za ogrevanje vode. Če želite to narediti, morate število vrtljajev ventila razdeliti na število baterij, vgrajenih v ogrevalni krog po obodu prostora. Ta tehnika omogoča pravilno določitev koraka algoritma za uglaševanje. Metoda je sestavljena iz zapiranja vseh ventilov v obratnem vrstnem redu – od zadnje do prve baterije glede na vir ogrevanja.

Na primer za slepo vezje s 4 radiatorji, opremljenimi z mehanskimi izravnalnimi ventili in nastavitvijo vretena za 4,5 obrata:

4,5: 4 = 1,1 zavoja

Shema odpiranja:

 1. Prvi izravnalni ventil – 1,1 obrata.
 2. Drugi izravnalni ventil – 2,2 obrata.
 3. Tretji izravnalni ventil – 3,3 obrata.
 4. Četrti izravnalni ventil – 4,5 obrata.

Drugi način nastavitve izravnalnika

Obstaja še en, zelo kakovosten način uravnoteženja. Izvaja se veliko hitreje in vsebuje možnost upoštevanja nekaterih posebnosti lokacije baterije. Edina stvar, ki jo boste potrebovali za dokončanje, je termometer kontaktnega tipa.

Celoten postopek poteka v naslednjem vrstnem redu:

 1. Vsi ventili so odprti in omrežje lahko vstopi v temperaturno ravnovesje z delovno temperaturo, na primer pri 80 C.
 2. Izmerite temperaturo vseh grelnih naprav.
 3. Odstranite razliko tako, da zaprete prvo in srednjo pipo. Končni ventili niso nastavljivi.
 4. Običajno prvi ventil obrača največ 1,5 obrata, srednji pa 2,5 obrata..
 5. Pustite, da sistem v 20 minutah doseže temperaturno ravnovesje
 6. Merijo temperature in po potrebi dodatno prilagajajo ventile.

Zaporni ventili

Regulacijski ventil za ogrevanje

V ogrevalnih sistemih se za zapiranje dovoda toplotnega nosilca in odpiranje vezja uporabljajo zaporni ventili za ogrevanje. Omogoča vam nadzor nad procesom ogrevanja, zaradi česar je učinkovitejši in racionalnejši. V večini primerov je na območjih cevi radiatorja nameščen zaporni ventil na ogrevalni bateriji. Poleg funkcionalnih prednosti ima takšna rešitev tudi praktične prednosti – z zapiranjem zapornega ventila za ogrevalno baterijo bo lastnik stanovanja lahko popravil grelnik, ne da bi ustavil delovanje celotnega ogrevalnega sistema. Trenutno so zaporni ventili za ogrevanje predstavljeni s široko paleto naprav.

V ogrevalnih sistemih se pogosto uporabljajo naslednje vrste naprav:

 • Regulacijski ventil za ogrevanje

  zaporni ventili;

 • Kroglični ventili;
 • igelni ventil;
 • zaporni ventili.

Regulacijski ventil za ogrevanje

Ti elementi so izdelani iz trpežnih kovin, odpornih proti koroziji in visokim temperaturam. Zaporni priključki ščitijo tokokrog pred kritičnimi izrednimi razmerami in povečajo zanesljivost ogrevalnega sistema ter pomagajo zmanjšati negativne posledice v primeru okvare ločenega grelnika.

Namen in naprava

Glavni namen ventilov je zanesljiv odklop odseka cevovoda ali drugih cevovodov in naprav, povezanih z njim, iz pretoka medija, ki se prevaža po njih, s čimer se zagotovi varnost načrtovanih del. Poleg zapiranja (odrezanja) medija, ki kroži v sistemu, imajo ventili še druge namene. Z njegovo pomočjo lahko urejate, distribuirate, mešate in odstranjujete uporabljeno okolje..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

V skladu z zasnovo cevi se izberejo vrsta in parametri pretoka medija, potrebne zaporne, krmilne in razbremenilne naprave. Na primer, morajo ustrezati tlaku v sistemu, vrsti in temperaturi medija, konstrukcijskim značilnostim cevovodov (premer, vrsta priključkov) in izpolnjevati vse varnostne zahteve. Zaklepne naprave so po namenu razdeljene v več skupin..

 • Glavni namen. Uporablja se na vodovodnih in parnih cevovodih, v plinovodih mestnih omrežij in ogrevalnih sistemih.
 • Poseben namen. Uporablja se pri visokem tlaku, pa tudi v primeru nizkih ali visokih temperatur, strupenosti, viskoznosti, jedkosti, radioaktivnosti in abrazivnosti transportiranih snovi.
 • Ciljna okovja. Zasnovan za posamezne primere, predvidene s tehničnimi predpisi.
 • Vodovod. Okovje majhnega premera za gospodinjske aparate.
 • Ladja. Opremljena je z morskimi in rečnimi ladjami, izdelanimi ob upoštevanju posebnih pogojev delovanja.
 • Edinstven. Proizvedeno po posebnih naročilih za industrijske in pilotne obrate.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Obstajajo te vrste zaklepnih naprav:

 • zaporni ventili z ohišji iz litega železa in jekla;
 • zaporni ali zaporni in krmilni ventili;
 • žerjavi različnih vrst in naprav;
 • metuljni ventili;
 • krmilni ventili;
 • varnostne in zaščitne izdelke.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Vse zgornje zaklepne naprave so po zasnovi podobne. Predstavljajo hermetično zaprto ohišje z nameščeno zaporno enoto. Ta enota mora tesno zapreti cevovod, na katerem je nameščena, in ga razdeliti na dele – odseke pred ventilom vzdolž pretoka medija in po njem. Zaporna enota je sestavljena iz dveh glavnih delovnih elementov: sedla in zapornega mehanizma. Ti dve napravi, ki se dotikata njunih tesnilnih površin, ovirata gibanje medija, ki se uporablja v cevovodu. Poleg zapirala imajo fitingi podrobnosti o povezavi s cevovodom: prirobnice, navojne odcepne cevi, gladke veje za varjen spoj..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Materiali in komponente

Materiali, uporabljeni za izdelavo ventilov in sestavnih delov, morajo biti v skladu s splošnimi specifikacijami v skladu s standardi Centralnega projektantskega urada za ventile (TsKBA) »Cevovodni ventili. Splošni tehnični pogoji ”, ki je začel veljati januarja 2006, pa tudi veljavni nacionalni standardi in specifikacije industrije. Glavno merilo pri izbiri materiala za ohišje katere koli ojačitve je njegova moč. Telo je osnova za vgradnjo vseh drugih delov vanj. Je kot gradbeni temelj – nosilna konstrukcija za celotno stavbo.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Ohišja večine naprav za zapiranje cevovodov so izdelana iz litega železa ali jekla. Včasih se za to uporabljajo tudi drugi kovinski materiali: v prodaji so bronaste, bakrene, aluminijaste in medeninaste pipe in ventili za gospodinjske aparate. Barvne kovine in njihovi okovji iz zlitin imajo dobro lastnost – ne korodirajo in imajo lep videz.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Najbolj ekonomičen material za okovje je plastika, ki pod svojim splošnim imenom združuje izdelke iz PVC (polivinilklorida), polipropilena, polietilena in drugih umetnih zlitin iz umetnega materiala. Toda takšne armature ne prenesejo visokega tlaka in temperature, saj se ne razlikujejo po trdnosti. Toda za cevi majhnega premera in nizkega tlaka je to povsem primerna alternativa kovinskim izdelkom. Poleg poceni so cevovodi in fitingi iz plastike dragoceni tudi zaradi odpornosti proti koroziji – glavna nadloga podobnih jeklenih naprav.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Za vlivanje ohišij ventilov se uporablja duktilna, siva ali visoko trdna litega železa, odvisno od področja in pogojev uporabe določenega izdelka. Zaradi svoje krhkosti se ventili z ohišjem iz litega železa ne uporabljajo pri visokih tlakih v cevovodih, pa tudi tam, kjer so možni vodni udar in nenadne spremembe temperature. V takih situacijah lahko telo iz litega železa preprosto poči..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Jeklena ohišja so izdelana iz različnih vrst jekla: legiranega, toplotno odpornega in ogljikovega jekla. Za izdelavo ohišja ventilov, ki so nameščeni na cevovodih z agresivnimi snovmi ali imajo posebno čisto delovno okolje, se uporablja nerjavno jeklo z visoko odpornostjo proti koroziji. Ohišja iz toplotno odpornega jekla se uporabljajo za ventile, ki delujejo pri povišanih delovnih temperaturah. Uporaba določenega materiala ter oblika in vrsta prirobnice so posledica številnih dejavnikov, med katerimi so glavni naslednji:

 • nazivni premer cevovodov;
 • tlak delovnega medija;
 • smer toka;
 • temperaturni pogoji.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Pokrov ventila je pogosto izdelan iz istega materiala kot ohišje, pogosteje pa iz druge kovine, kar temelji na visoki odpornosti proti obrabi in parametrih delovnega okolja. Material tesnilnih površin mora zagotavljati tesnost in vzdržljivost ventila.

Tesnilni material je:

 • kovinski izdelki v obliki obročev z odpornostjo proti koroziji, proti trenju, dobro obdelani (jeklo, medenina, bron, monel);
 • odlaganje iz različnih trdih zlitin: stelit (kobaltova zlitina), sormit (zlitine na osnovi železa);
 • nekovinski izdelki (gumijasti in gumijasto kovinski obroči, polimerna tesnila);
 • tesnilna tesnila iz rastlinskega materiala (bombažna in lanena vlakna), smukec, steklena vlakna;
 • fluoroplastika in grafit za tesnila polnilnih škatel v agresivnem in visokotemperaturnem delovnem okolju;
 • pločevinasta guma, paranit in fluoroplastika za tesnila.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Okovje iz litega železa in jekla, opremljeno s prirobnicami, ima nesporne prednosti glede tesnosti, vzdržljivosti in vzdržljivosti cevovodnega omrežja v primerjavi z brezrobničnimi. Toda masa in mere takšne armature včasih dosežejo velike vrednosti (v tonah in nekaj metrov). Temu morate dodati tudi krmilne naprave (ročno kolo, električni pogon ali pnevmatski pogon, pritrjen na ventil). Prirobnice vodijo do večje porabe kovin in delovne intenzivnosti pri njihovi izdelavi.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Zamenjava in namestitev

K procesu namestitve ali zamenjave ventilov je treba pristopiti odgovorno. Obstaja veliko različnih takšnih okov, ki se med seboj razlikujejo po videzu, napravi zaklopnega mehanizma, načinu in krmilnem mehanizmu, značilnostih vgradnje na cevovod. Treba je izbrati zaporno napravo, primerno za to vrsto cevovoda, takšno delovno okolje in take njegove parametre. Prav tako se prepričajte, da je mogoče namestiti zaklepno napravo v smislu povezovalnih naprav. Cevovodi in oprema do njih se morajo med seboj ujemati v naslednjih kazalnikih.

 • Ista oblika prereza. Okrogla cev potrebuje okovje s krožnim prerezom. Ta oblika ventilov in drugih vrst armatur je ugodna. Pravokotne cevovode najdemo v prezračevalnih sistemih in pečeh, kjer se uporabljajo drsna ali ploščasta vrata.
 • Isti premer. Premer zaporne naprave mora v celoti ustrezati premeru cevovoda, na katerega je pritrjen. O tem vedno obstajajo podatki v potnem listu zapornega ventila, ventila, regulatorja in cevovodov. Poleg potnega lista (navodila) se na telo izdelka nanesejo podatki o premeru naprav v skladu z zahtevami za označevanje ventilov. Oznaka na primer označuje Dy = 150, kar pomeni, da so takšne armature primerne za cevovod s premerom 150 mm.
 • Povezovalni deli cevovoda in nameščena zaporna naprava imajo vse možnosti za njihovo zanesljivo povezavo. To vključuje: istovetnost prirobnic v obliki in velikosti, sovpadanje montažnih lukenj, premer navojnih povezav, ustreznost zunanjega navoja pritrjenih nastavkov notranjemu navoju sklopke, spojne matice in podobno..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Morali bi poznati osnovna pravila za namestitev ali zamenjavo fitingov na cevovodih, brez katerih ne morete in celo začeti z delom.

 • Vsa popravila ali montažna dela se izvajajo samo na odklopljenem odseku cevovoda, v katerem ni delovnega medija, ni preostale visoke temperature ali tlaka. Odtoki in zračniki na progi so odprti, varnostni znaki pa visijo na zapornih ventilih na obeh straneh odklopljenega popravljenega odseka, razen njihovega napačnega odpiranja.
 • Priprava armatur in armatur za cevovode je obvezna: očistijo jih pred morebitno umazanijo in rjo, varjene spoje pa očistijo do sijaja kovine in pripravijo za izvedbo varjenega šiva. Med čiščenjem morate biti pozorni na odsotnost skritih napak prirobnic, razpok, jam in drugih napak, ki ovirajo nadaljevanje dela..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

 • Namestitev fitingov je treba izvajati samo na ravnih in ravnih odsekih cevi. Nesprejemljivo je, da ga namestite na ovinke, saj bo to povzročilo zmanjšanje tesnosti spojev.
 • Za težke ventile in ventilne elemente je treba zagotoviti dodatne podporne konstrukcije in dvižne naprave, da se izognete nesrečam med delom ali poškodbam naprav in tesnilnih elementov.
 • Vijake in druge pritrdilne elemente pritrdite s posebnim orodjem. Zategovanje vijakov prirobnic mora biti enakomerno in po tem pravilu: privijte matico na enem koncu prirobnice, nato pa na nasprotnem, da se prirobnice ne upognejo.
 • Varilna dela se izvajajo samo na fitingih z ventilom v odprtem stanju..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Takšni odseki so lahko na primer mostovi med dvema ali več vodi z isto snovjo v cevovodih. Ko so ti deli med delovanjem povezani, se ventil najprej popolnoma odpre v nasprotni smeri toka, kot je bilo pričakovano, nato pa se druga naprava previdno odpre glede na smer medija. Tu je nekaj pomembnejših priporočil, ki so uporabna pri zamenjavi ali namestitvi nekaterih vrst okovja..

 • Vsa oprema, namenjena vgradnji, mora predhodno opraviti revizijo tesnosti in prilagoditve vseh notranjih naprav..
 • Pri prirobničnih priključkih je treba pritrdilne vijake občasno zategniti. Nemogoče jih je takoj zategniti, saj lahko prekrijete povezavo, zaradi česar bodo tesnila postala neuporabna.
 • Ko montirate metuljne ventile, rahlo odprite ventilni disk.
 • Za tesno povezavo krogelnih ventilov morate uporabiti posebne trakove, navite na navoje priključnih točk.
 • Bolje je, da naprave za zaklepanje namestite na takšna mesta, da je do njih vedno prost dostop za hitro zaustavitev, nadzor, pregled in popravilo..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Pri nameščanju bodite pozorni na skladnost okovja s smerjo pretoka medija. Na ohišjih ventilov, ventilov, pip in drugih zapornih naprav je smer delovnega medija nedavno označena s puščico. Za cevovode, kjer je zagotovljena možnost dvosmernega pretoka tekočine, pare in drugih snovi z visokim tlakom, je treba namestiti dva zaporna ventila z različnimi smermi delovnega toka.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Varilna dela na fitingih in cevovodih naj izvajajo le izkušeni strokovnjaki. Neodvisni poskusi varjenja pip, ventilov in zapornih ventilov se praviloma končajo z nekvalitetnimi rezultati in nenehno nastajajočimi težavami na varilnih mestih (fistule, razpoke). In vrsta takšnih “domačih izdelkov” pušča veliko želenega. Toda za menjavo pipe ali mešalnika v kopalnici – pravi lastnik se lahko brez strahu loti tega posla..

Razvrstitev

Vsi priključki za cevovode so glede na področje uporabe, funkcionalni namen, konstrukcijske značilnosti, material, okoljske parametre, način pritrditve razvrščeni v več kategorij..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Po prijavi

Za uporabo je predvidenih več vrst okovja..

 • Zaklepanje. Najštevilčnejši razred naprav, ki predstavlja približno 3/4 vseh uporabljenih okov. Uporablja se za popolno zaustavitev pretoka medija v cevovodu in po potrebi za zagon. To vključuje: zaporne ventile, ventile, pipe, izdelane za cevovode različnih premerov, delovne medije in parametre. Področje uporabe takšnih naprav je precej široko: od ventilov za paro, vodo, plinovod do običajnih ventilov za ogrevalni sistem in kuhinjo.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

 • Regulativno. Ta vrsta naprav vključuje vse vrste regulacijskih ventilov, ki se imenujejo regulatorji tlaka medija, nivoja tekočine v posodah, padci tlaka med različnimi mediji, pa tudi dušilni ventili v proizvodnih obratih. Regulacijski ventili se ne štejejo za izključno zaporne naprave, zato se običajno uporabljajo z zapornim sklopom, sestavljenim iz ventilov ali ventilov, nameščenih pred regulatorjem in za njim..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

 • Varnost. Ta vrsta naprav ščiti parne, vodovodne, plinovodne in druge cevovode z opremo, ki je na njih, pred nadtlakom, ki presega dovoljeno, tako da samodejno odlaga del delovnega okolja. Varnostni ventili vključujejo naslednje naprave: varnostne ventile, naprave za zaščito pred impulzi, razpočne diske in srednje obvodne ventile.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

 • Zaščitno. Uporablja se za zaščito cevovodov in opreme pred okvarami in nesrečami, kadar so parametri proizvodnih tehnoloških procesov zanje nesprejemljivi, ter za izključitev spremembe smeri toka delovnega medija. Za razliko od varnostnih ventilov zaščitne naprave odpravljajo nujne primere brez izpusta delovnega medija iz cevovodov in delujejo le tako, da izklopijo gibanje delovnega medija. Takšne naprave vključujejo povratne ventile in zaporne ventile..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

 • Porazdelitev in mešanje. Takšne ventile imenujemo tudi trosmerni ali večsmerni. Vključuje na primer tristranske in krmilne ventile. Uporabljajo se naprave za mešanje medijev ali distribucijo delovnih tokov v smereh.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

 • Nadzor. Zasnovan za nadzor nivoja tekočine v posodah in kotlih, ki se uporablja kot zaporni ventili za instrumente. To so različne pipe in ventili za manometre, preskusne in odzračevalne pipe ter indikatorji nivoja..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

 • Fazno ločevanje. Uporablja se za ločevanje delovnih medijev v različnih stanjih in fazah. Ti priključki so na primer ločevalci olja, lovilci kondenzata in zraka..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Upoštevati je treba, da je treba zaporne ventile (zaporne ventile, pipe, ventile) uporabljati le v dveh delovnih položajih – “popolnoma odprto” ali “popolnoma zaprto”. Večina teh naprav ni namenjena uporabi kot krmilni ali dušilni ventil. V nasprotnem primeru hitro odpove: sedla se izbrišejo, tesnila ventilov se deformirajo, okovje se zrahlja in ne more več zadržati pretoka delovnega medija v zaklenjenem stanju. Določena izjema od pravila je ojačitev krogle: njen kot odpiranja nima tako uničujočega vpliva na gostoto. Pri krogličnih napravah je najpomembnejše pri podaljšanju njihove življenjske dobe čiščenje uporabljenega delovnega medija iz trdnih abrazivnih nečistoč, ki brišejo kroglice..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Za drenažne in visokotlačne izpihovalne sisteme se na vsaki liniji uporabljata dve zaporni napravi, ki se nahajata drug poleg drugega. Eden od njih (prvi v teku medija) velja za zaustavljen, drugi pa za regulacijo. S kratkim odzračevanjem odtočnih vodov prvi od njih odpre zaporni ventil, nato pa krmilni ventil. Po odzračevanju se ventili zaprejo v obratnem vrstnem redu (najprej so zaprti krmilni ventili). Ta ureditev zagotavlja dolgo življenjsko dobo zapornega ventila..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Zaporni ventili se uporabljajo v inženirskih in industrijskih cevovodih. To so lahko vodovodne cevi, parne cevi, ogrevalni in kanalizacijski sistemi. Zaporni ventili, odvisno od vrste polkna, so:

 • klin, nameščen na kanalizacijskih in vodovodnih sistemih za različne namene;
 • disk, ki se uporablja za cevovode velikih premerov in nizkega tlaka delovnega medija, jih pogosto imenujemo blažilniki;
 • vzporedni (dvo-diskovni), za katere je značilna visoka zanesljivost, so nameščeni v širokem razponu tlakov od dve do dvesto atmosfer in delovnih okoljih z zvišanimi temperaturami.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Ventil je zaporna naprava, pri kateri se zaklop premakne s preprostim navojnim parom. Steblo vztrajnika je pritrjeno na čep ali ventil. Ko se ročno kolo odpre, se zaporni ventil izvleče skozi objemko. Pogosto se te naprave uporabljajo kot krmilni ventili, čeprav spadajo med zaporne elemente. Dejstvo je, da ni vedno racionalno namestiti dragih krmilnih ventilov. Pipe se uporabljajo na različnih področjih, marsikomu so znane iz vsakdanjega življenja: blokirajo vodovodne in hladne vode v kopalnici in kuhinji, dovod plina v peč, dovod vode v cev za zalivanje vrta in druge naprave. Imajo najpreprostejšo zasnovo, vendar to ne olajša dela pri njihovem popravilu.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Po načinu povezave

Glede na konstrukcijske značilnosti povezovalnih delov lahko cevovodne armature razdelimo v dve veliki skupini:

 • s prirobnico;
 • brez prirobnice.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Seznam vrst prirobnic je omejen le z razliko v oblikah samih prirobnic.

So:

 • okrogel;
 • kvadratni (pravokotni);
 • trikotne.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Najpogostejša oprema je z okroglimi in kvadratnimi prirobnicami. Druge oblike se pri načrtovanju novih proizvodnih obratov redko uporabljajo ali sploh ne upoštevajo. Kvadratne prirobnice se uporabljajo v okoljih z omejenimi največjimi tlaki – največ dvajset atmosfer. Glavna oblika prirobnic ostaja okrogla: v proizvodnji je manj zamudna, glede na zanesljivost pa dopušča nizke in visoke pritiske..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Krog prirobnic brez prirobnic je obsežnejši v smislu razlik v načinih njegove povezave s cevovodi, cevmi vej plovil in zabojniki..

To vključuje okovje:

 • varjen;
 • povezani s spojkami;
 • zadušitev;
 • tsapkovaya.

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Omeniti velja, da so vse zgornje vrste povezav zaklepnih naprav s cevovodi, razen varjenih, snemljive. Za zamenjavo ali popravilo je treba okovje, povezano z varjenjem, izrezati le z brusilnikom, plinskim gorilnikom ali žago za kovine v vsakdanjih situacijah. V okovju za spojke, spojke in opornike se za pritrditev povezovalnih elementov uporablja navoj. Tesnost spojev naprav za zaklepanje prirobnic zagotavljajo prirobnice s tesnili ali tesnilnimi obroči med njimi. Obstajajo tudi nekatere druge naprave za izboljšanje tesnosti in trdnosti prirobničnih povezav (izbokline, posnetki, zatiči in obroči).

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Kroglični ventili

Regulacijski ventil za ogrevanje

Krogelni ventil je zaporni ventil za radiatorje za ogrevanje. ki je nameščen za regulacijo dovoda toplotnega nosilca. Zasnova ventila predvideva prisotnost spojne matice, notranjega navoja, čepa in odzračevalne naprave, namenjene odvajanju zraka iz sistema.

Regulacijski ventil za ogrevanje

Pri izbiri te vrste okovja je treba biti pozoren na material, iz katerega je ventil, in na prisotnost O-obročev, ki podaljšajo življenjsko dobo elementa v tokokrogu. Medeninasti ventili, za katere je značilna povečana odpornost proti obrabi in koroziji, so se dobro izkazali..

Zaporni ventili

Regulacijski ventil za ogrevanje

Ta vrsta okovja se uporablja za zagotovitev možnosti zamenjave radiatorjev brez odvajanja hladilne tekočine iz tokokroga. Po oblikovnih značilnostih ločimo kotne in ravne zaporne ventile. Poleg tega so nekateri modeli lahko opremljeni z odtočnim mehanizmom za gladko zmanjšanje tlaka v tokokrogu. Za zaporne ventile je značilna cevna šoba – omogoča čim hitrejšo in enostavnejšo namestitev naprave.

Zaporni ventili

ventil na cevovodu

Ta vrsta ventila opravlja izključno funkcijo zapiranja. Zaradi oblikovnih značilnosti lahko deluje v dveh načinih – mehanizem je opremljen z zaklepnim elementom, ki se nahaja pravokotno na tok hladilne tekočine. V odprtem položaju ventil dovaja hladilno tekočino v krog, v zaprtem položaju pa preprečuje njeno kroženje. Med značilnostmi ventila velja omeniti nizek hidravlični upor, ustvarjen v tokokrogu, optimalen premer notranjega prereza, ki sovpada s premerom cevovoda, preprosto namestitev in visoko zanesljivost..

Gates

Možno je uporabljati ventile na zapornih napravah s premerom do 0,3 m. Pogosto se med popravili uporabljajo v končnih (slepih) odsekih sistema. Zaklepni element, ki je pogosto vrtljivo telo ali njegov del, se vrti okoli osi, ki se nahaja pod poljubnim kotom glede na os cevi. Ventili se lahko uporabljajo ne le kot zaporni, ampak tudi kot regulacijski ventili.

Zapiranja

Polkna so glavni del vsakega zapiralnega mehanizma. Če je okvarjen, tekočina ali plin uničijo cevovod. Najpogosteje so iz jekla ali litega železa. Najpogostejši so ventili z metulji.

Igelna pipa

Regulacijski ventil za ogrevanje

Funkcije, ki jih igelni ventil opravlja za ogrevanje, so lahko različne. Odvisno od zasnove lahko ta naprava izvaja funkcijo zapiranja, uravnavanja in uravnoteženja. V ogrevalnih sistemih se za grelni radiator najpogosteje uporablja igelni zaporni ventil, ki vam omogoča nemoteno zapiranje pretoka in izogibanje pojavu vodnega udara, ki škoduje sistemu. Za razliko od krogelnega ventila, ki ima dva položaja delovanja, lahko igelni ventil deluje v treh položajih:Regulacijski ventil za ogrevanje

Regulacijski ventil za ogrevanje

Ta vrsta ventila opravlja izključno funkcijo zapiranja. Zaradi oblikovnih značilnosti lahko deluje v dveh načinih – mehanizem je opremljen z zaklepnim elementom, ki se nahaja pravokotno na tok hladilne tekočine. V odprtem položaju ventil dovaja hladilno tekočino v krog, v zaprtem položaju pa preprečuje njeno kroženje. Med značilnostmi ventila velja omeniti nizek hidravlični upor, ustvarjen v tokokrogu, optimalen premer notranjega prereza, ki sovpada s premerom cevovoda, preprosto namestitev in visoko zanesljivost..

Zaporni ventil za radiator. Značilnosti krogelnega ventila, ventila s termostatom

V sodobnih ogrevalnih sistemih je treba pri priključitvi radiatorjev namestiti zaporne in regulacijske ventile. Praviloma opravljajo več funkcij hkrati. V tem članku bomo preučili, kateri zaporni ventili za radiatorje za ogrevanje se običajno uporabljajo, in se seznanili z njegovimi funkcijami..

Regulacijski ventil za ogrevanje - vrste ventilov za ogrevalne sisteme, njihov namen in funkcionalne značilnosti

Zakaj potrebujemo pipe

Najprej je treba povedati, da je priljubljeno, da se žerjav imenuje vsaka naprava za nadzor pretoka tekočine, ki ima ročaj. Tehnično je pravilneje poklicati pipe zaporne ventile.

Poleg tega slednje omogoča le popolno blokiranje ali odpiranje pretoka hladilne tekočine, ne pa tudi uravnavanja njenega pretoka. Za regulacijo se uporabljajo ventili in ventili..

Krmilni ventili, ki so praviloma nameščeni na vhodu v radiator, praviloma opravljajo naslednje funkcije:

 • Omogoča odklop baterije, kar je morda potrebno zaradi različnih razlogov.
 • Omogoča izklop hladilne tekočine za izpiranje naprave ali revizijo.
 • V ročnem ali samodejnem načinu uravnava pretok hladilne tekočine in s tem temperaturo radiatorja.

Upoštevajte, da imajo lahko različne vrste okov različne funkcije. Spodaj se bomo seznanili s funkcijami in napravo vseh vrst pip, ki se uporabljajo skupaj z radiatorji ogrevalnega sistema.

Shema vezave

Praviloma je v sodobnih ogrevalnih sistemih diagram povezave akumulatorja (cevovod) videti tako:

 • Med dovodno cevjo in baterijo je nameščen krmilni ventil – lahko je ročni ventil ali ventil s termostatom.
 • Med izstopno cevjo in radiatorjem je nameščen krogelni ventil.
 • Pred zapornimi ventili za dovod in odvod je nameščen obvod (mostiček), ki omogoča, da hladilno sredstvo po potrebi zaobide baterijo. Mostiček je nameščen pri serijski povezavi radiatorjev.

Za radiatorje za ogrevanje se lahko uporabljajo različne vrste zapornih ventilov. Poleg tega ima vsaka vrsta različne funkcije. Zato so na dovodu in izhodu akumulatorja najpogosteje nameščene različne vrste žerjavov..

Priključki za radiatorje

Radiatorji se lahko izkažejo za problematično ali popolnoma neuporabno napravo, če ne založite ustrezne armature za njihovo povezavo. Njegova glavna naloga je uravnavati in vzdrževati kroženje hladilne tekočine na ustrezni ravni, jo distribuirati po kanalih in odmerjati njene količine..

Glavna razdelitev okovja poteka glede na delovanje regulacijske ali zaporne funkcije; komponente za radiatorje, ki so potrebne za pritrditev in priključitev, ločeno ločimo..

Kaj vpliva na izbiro okovja

Učinkovitost radiatorja je odvisna od materiala, iz katerega je izdelana armatura, in od pravilne izbire okovja za različne vrste radiatorjev, vključno z vozlišči za priključitev radiatorjev na ogrevalni sistem.

Okovje za radiatorje je običajno iz medenine, litega železa ali brona. Jekleni izdelki so manj pogosti: meni se, da lastnosti jekla ne zadostujejo vedno za zanesljivost armature v pogojih daljšega stika z vodo.

Če govorimo o vrstah radiatorjev, so najbolj priljubljeni sekcijski, ploščni, cevni ali panelni radiatorji. Sekcijsko in lamelarno je najpogosteje mogoče izdelati iz kombinacije dveh kovin (baker ali nerjavno jeklo na notranji strani in aluminij na zunanji strani). Zanje je značilna stranska ali diagonalna povezava. Panelni in cevni radiatorji se najpogosteje nahajajo v jekleni izvedbi. Na ogrevalni sistem so priključeni od spodaj ali s strani. Za vse te možnosti se uporabljajo različni pribor in potrošni material (na primer tesnilna masa, lepilni trak, konoplja).

Glede na to, katera shema priključitve je izbrana in kakšen tip radiatorja je kupljen, se montažni kompleti kupijo tudi iz okovja in dodatkov, vključno s pritrdilnimi elementi.

Standardi in odtenki

Za vsako posebno različico namestitve in delovanja radiatorja v določenem prostoru ni mogoče predvideti vsega in ne vedno. Če pa izhajamo iz standardnih pogojev, potem pri nakupu okovja in dodatkov:

 • komplet pritrdilnih elementov;

 • zračnik;

 • čepi (vključno z navojnimi čepi);

 • montaža;

 • silikonska tesnila;

 • povežite komplete adapterjev z desnim in levim navojem.

Odtenki se lahko kažejo na različne načine. Na primer, doslej dokaj redko uporabljeni, a zelo lepi in izvirni radiatorji s steklom so lahko videti veliko bolj spektakularni, če zanje kupite prozorne pritrdilne elemente itd. In za težke radiatorje iz litega železa ali bimetala je mogoče kupiti noge ali stojala za talno vgradnjo, da ne bi na steno obesili česa, česar ne prenese. V tem primeru je veliko odvisno od okusa in želja lastnika..

Če torej izberete komplet okovja, ki ustreza vrsti in materialu radiatorja ter z njim izvedete kakovostno namestitev in nastavitev naprave, bo ogrevalni sistem deloval brezhibno in izgledal čim bolj estetsko.

Delovno okolje

Glavni regulativni dokument, ki pojasnjuje, kaj so cevni priključki (TPA), in opisuje vso terminologijo in definicije, povezane z njim, je GOST 24856-2014.

Standard določa, da so cevovodni ventili tehnične naprave, nameščene na cevovodih, opremi in posodah..

Namen zapornih ventilov (ZA) je nadzorovanje pretoka medija s spreminjanjem prereza prehoda cevi.

Nadzor se nanaša na sposobnost naprav, da izklopijo, odprejo, uravnavajo, razdelijo, mešajo in razdelijo tokove..

Delovna tekočina (delovna tekočina), ki jo nadzirajo ventili, so tekočine, plini in njihove zmesi, celuloza, hlapi, plazma, razsuti in praškasti materiali, suspenzije. Na industrijskem področju se ventili najpogosteje uporabljajo za uravnavanje pretoka tople in hladne vode, pare, olja in njegovih proizvodov, olja, zemeljskega gorljivega plina.

Načelo delovanja in oblikovanje ventilov in ventilov

Razvrstitev tlaka

GOST 24856-2014 določa naslednje skupine fitingov, odvisno od tlaka medija v ceveh, ki ga nadzorujejo:

Nizek tlak – lahko prenese pritisk medija v cevovodu največ 2,5 MPa (25 bar).

Srednji tlak (srednji tlak) – deluje, ko se delovna tekočina dovaja pod tlakom od 2,5 do 10 MPa (25 – 100 barov).

Visok tlak – deluje pri tlaku medija, ki se prevaža v komunikacijah nad 10 MPa (100 bar).

Vrste okovja na cevovodih

Koncept tipov fitingov za cevovode (tip ventila) pomeni njegove funkcije, glavne pa so:

 • zaprtje,
 • uredbo,
 • preprečevanje,
 • ovira za nazaj,
 • razdeljeni tokovi.

Zaporni ventili (vklop-izklop, zapiranje, zaustavitev) so tehnične naprave, ki opravljajo funkcijo hermetičnega zapiranja pretoka transportirane delovne tekočine.

Poleg glavne vrste zaklepanja v tehnični industriji obstajajo naslednje vrste kombiniranih ali večnamenskih (kombiniranih, večnamenskih), ki združujejo različne funkcije ventila:

Zapiranje in krmiljenje (vklop-izklop in krmiljenje)-poleg popolne blokade pretoka lahko zaporni in regulacijski ventili za ogrevanje, oskrbo z vodo in druge potrebe spremenijo prostornino premikajočega se medija z delno blokado kanala prehod.

Zaklepanje -vzvratno (ustavitev in preverjanje) – poleg zaklepanja kanala vodi tudi preprečevanje pretoka medija v nasprotni smeri.

Nepovratni izklop (ustavitev nepovratnega vračanja)-poleg preprečevanja pretoka v nasprotni smeri izvaja funkcijo prisilnega zapiranja ali omejevanja gibanja zapornega elementa.

Sekcijski zaporni ventili

Odzračevalnik ali samo bat

Zaporni, krmilni in varnostni ventili

Ja, res, bat v sistemu cevovodov ima zelo pomembno vlogo. Ščiti cevovod pred okvarami in sistemu zagotavlja stabilno kroženje vode ali drugega hladilnega sredstva.

Zaradi prisotnosti zraka v sistemu cevovodov se s povečanjem tlaka skrči, z močnim zmanjšanjem pa razširi in pride do vodnega kladiva. In zaradi kopičenja zraka v zgornji votlini cevi nastanejo t.i "zračna zapora", ki ovira normalen prehod vode po cevovodu.

Regulacijski ventili za ogrevanje

Zasnovan je za testiranje delovanja ogrevalnega sistema kot celote ali na določenem območju. Odvisno je od zasnove in parametrov delovanja. Razmislite o najbolj priljubljenih in obveznih modelih za namestitev..

Mešalne enote

250e3c91365c09c48c2336719d554882.png

Za vgradnjo vodnega talnega ogrevanja je potrebno zagotoviti mešanje tople in hladne vode. To je posledica različnih temperaturnih režimov v ogrevalnih ceveh in talnem ogrevanju. Kot glavni mehanizem se uporabljajo 2 ali 3 -smerne mešalne enote.

Strukturno so podobni. Toda poleg vstopnih in izstopnih šob imajo dodatne priključne točke. Dvosmerni modeli omogočajo mešanje pretoka hladilne tekočine z različnimi temperaturami z odpiranjem stebla na določeno višino. V trosmernih izvedbah so nameščeni blažilniki. Spreminjanje njihove lokacije zmanjša ali poveča pretok vode.

Takšne regulacijske ventile za ogrevanje je mogoče krmiliti ročno ali samodejno. Za slednje je nameščen električni pogon, priključen na temperaturni senzor v ceveh ali v prostoru. Odvisno od nastavljene stopnje ogrevanja se regulira položaj stebla ali lopute.

Varnostni ventil

Če raven ogrevanja vode v ceveh preseže nastavljeni parameter, pride do močnega skoka tlaka. Da bi preprečili preboj, so nameščene druge vrste zapornih ventilov za ogrevanje, katerih regulativne funkcije so namenjene odvajanju odvečne vode ali zraka iz sistema.

Najbolj priljubljen med njimi je varnostni ventil. Za razliko od žerjava Mayevsky je zasnovan za višje kazalnike tlaka. V nujnih primerih pritisk vode deluje na sedež, zaradi česar se steblo dvigne. Odvečna hladilna tekočina ali zrak zapusti sistem, stanje ventila pa ostane odprto, dokler se tlak ne stabilizira. Ta zaporni ventil za ogrevanje mora biti pravilno nameščen. Strokovnjaki priporočajo namestitev na povratno cev pred vstopom v kotel in pred krožno črpalko.

Žerjav Mayevsky

ba2451733a650243dec3c107838f0346.jpg

Če se je ogrevanje določenega radiatorja znatno poslabšalo, obstaja velika verjetnost zračne zapore. Da bi preprečili pregrevanje hladilne tekočine, je potrebno vnaprej namestiti pipe Mayevsky na vsako ogrevalno napravo..

Ta regulacijski ventil za ogrevanje je igelni ventil, ki je popolnoma zaprt, ko je zaprt. Nameščen na zgornji cevi radiatorja, v primeru zastojev zraka pomaga odpraviti te. Če želite to narediti, s ključem ali izvijačem popustite stopnjo pritiskanja zavese. To se naredi, dokler se ne zasliši značilen zvok odhajajočega zraka. Postopek se konča šele, ko hladilno sredstvo začne teči..

Vrste fitingov za cevovode

Kljub različnim vrstam naprav, povezanih z ventili cevovodnih sistemov, strokovnjaki razlikujejo štiri njihove glavne vrste. Dodelitev okovja eni ali drugi vrsti se izvede ob upoštevanju konstrukcijskih značilnosti opreme. Lahko se izrazijo v smeri gibanja zaklepnega / regulacijskega elementa glede na smer gibanja transportirane snovi.

 • Za zaporni ventil je značilno pravokotno gibanje zaklepnega / regulacijskega elementa glede na os gibanja tekočine ali plina po cevovodnem sistemu.

 • Ventil je vrsta naprave z zaklepnim / regulacijskim elementom, ki se lahko premika vzporedno z osjo gibanja snovi, ki se prevaža po sistemu cevovodov. Strokovnjaki priporočajo izogibanje imenu “ventil” v zvezi s tovrstnimi okovji, saj ima lahko ta izraz več dvoumnih razlag.

 • V žerjavu se zaklepni / regulacijski element vrti okoli svoje osi, hkrati pa izvaja translacijske premike. Delovni element opreme žerjava ima obliko vrtljivega telesa in se lahko premika pod različnimi koti v smeri osi gibanja delovnega medija.

 • V zapornem ventilu se zaklepni / regulacijski element vrti okoli osi, ki se nahaja pod določenim kotom glede na os smeri pretoka snovi, ki se prenaša po cevovodnem sistemu. Razlika med to vrsto ojačitve je v delovnem elementu, ki ima obliko diska..

Vse zgoraj navedene vrste okovja lahko sestavimo v posamezne sestavne dele. Na primer, klinasti in vzporedni ventili se razlikujejo po obliki sedežev in vrat (imajo naraščajoče ali ne dvigajoče se steblo / vreteno).

Glede na obliko ventilov so tudi cevni priključki ventilskega tipa razdeljeni na več vrst. Obstajajo lončasti in igelni ventili (stožčasti). Obstajajo tudi enojni ali dvosedežni ventili.

Cevni priključki za ventile v obliki delovnega elementa so lahko stožčasti, kroglični in valjasti.

Različne vrste okovja imajo svoje prednosti in določene pomanjkljivosti. Odvisno od teh značilnosti naprave ima vsaka vrsta okovja svoje področje uporabe..

Za naprave tipa ventila so značilni parametri:

 • precejšen prostor (razdalja od vodoravne osi cevovodnega sistema do vrha vretena (steblo / aktuator), ko je naprava popolnoma odprta);

 • majhna dolžina oči v oči (razdalja od enega zunanjega konca, ki povezuje ravnino z drugo);

 • nizek hidravlični upor;

 • precejšen napor pri zapiranju polkna;

 • počasen odziv;

 • povečana obraba površine sedeža pri uporabi v cevovodih, ki prevažajo tekočine z visoko stopnjo kontaminacije.

Treba je opozoriti, da so zaporni ventili bolj zaželeni, če se uporabljajo kot zaporni ventili..

Najpogostejša vrsta fitingov za cevovode so ventili. Njihove značilnosti so naslednje:

 • nizek premer glave;

 • velika dolžina konstrukcije;

 • hiter odziv;

 • visok hidravlični upor z visoko stopnjo tesnjenja.

Ventili se uporabljajo v številnih krmilnih napravah.

Okovje tipa ventila združuje lastnosti, ki so značilne za ventile (višina glave in hitrost odziva) in zaporne ventile (majhna dolžina od spredaj do konca).

Za metuljne ventile so značilni:

 • nizek premer glave;

 • majhna dolžina oči v oči;

 • malo napora pri pogonu vrat;

 • hiter odziv;

 • nizki parametri hidravličnega upora.

Zahteve za material izdelave in naloge elementov

Če želite razumeti, kaj so zgornji elementi, morate razumeti njihovo funkcionalnost. Splošna naloga fitingov je uravnavanje pretokov hladilne tekočine, ki so porazdeljeni po sistemu. Z njihovo pomočjo lahko uporabnik kadar koli poveča ali zmanjša glasnost. Vsaka od vrst ventilov (št. 1 – zaporni ventili, št. 2 – regulacijski ventili) na določen način vpliva na delovanje konstrukcije in ima svoj poseben funkcionalni namen.

c34bc7b60bd4a5bb4e2b98286e01ad40.jpg

48307107c42be720ecf5d124d28435a9.jpg

Možnost številka 1

Zaporni ventili se uporabljajo za popolno zaustavitev hladilne tekočine na določenem odseku vodovodnega sistema ali radiatorja za prisilno zmanjšanje pretoka. Praviloma se za take naloge izberejo zaporni ventili ali žerjavi, ki se razlikujejo po zasnovi..

e6fd7dbb9dad96eb54ab30b3f3b8dd7.jpg

Pri nakupu delov morate biti še posebej pozorni ne le na model, ampak tudi na material, iz katerega je izdelan. Glavni proizvajalci uporabljajo vrhunsko nerjavno jeklo

Vrhunski izdelki morajo z lahkoto prenesti temperaturne obremenitve in visoke tlake. Ti kazalniki morajo biti navedeni v tehničnem potnem listu ali na samem elementu elementa.

Možnost številka 2

Ta razred ojačitev se uporablja za varno in dobro usklajeno delovanje celotne konstrukcije. Eden glavnih namenov regulacijskih elementov za ogrevalne sisteme je stabilizacija tlaka v cevi. Ko se uporabljajo v sistemu na vodni osnovi, deli uravnavajo segrevanje vode z mešanjem vročih in hladnih tekočin. Zaradi večje praktičnosti so nekateri modeli instrumentov opremljeni z elektronskimi nadzornimi ploščami..

fb8d110058481dad8f39ad885ad7658f.jpg

ca39b11232e80ccc2c036e17a9674baf.jpg

Za izdelavo se uporabljajo različni materiali. Najpogostejši so kovano železo, medenina in bronhus. Jeklene armature za radiatorje se zaradi izjemnih lastnosti kovine uporabljajo izjemno redko. Praktično ni primeren za uporabo v sistemih za pripravo tople vode.

Opomba: Proizvodna podjetja, ki delujejo na tem tržnem segmentu, še naprej delajo na razvoju novih konfiguracij za izboljšanje učinkovitosti in enostavnosti uporabe. Kombinirane enote lahko najdete na policah velikih specializiranih trgovin za prodajo. Glavna prednost takšnih modelov ogrevalnih armatur je enostavna in enostavna namestitev v primerjavi z vgradnjo posameznih sistemskih komponent..

65bf35a43d820d88402c2437740f5987.jpg

Ventil za zapiranje radiatorja

Pokrivni izdelki so nepogrešljiv del krmilnega in zapornega kroga v ogrevalni konstrukciji. Namestitev izdelkov na radiatorje za ogrevanje se izvaja za opravljanje več funkcij naprav hkrati.

Shema povezave

Standardna povezava radiatorja je namestitev krmilnega ventila med napajalnim vodom in baterijami. Med povratnim izhodom in radiatorjem, pred vstopno in izstopno točko zapiralnih naprav, je prerezan krogelni ventil – bypass.

Zahvaljujoč mostičku lahko hladilno sredstvo po izklopu določenega radiatorja še naprej kroži po sistemu. Običajno so sredi obvoda postavljeni tudi krogelni ventili..

Kaj je vključeno v komplet za montažo?

 • Priključki – matice in adapterji, potrebni za priključitev radiatorja na cev. Prvi se uporabljajo za povezovanje elementov istega premera, drugi pa so namenjeni spreminjanju iz enega premera v drugega, na primer od 1 do 1/2 palca. Komplet mora imeti dva priključka – desnega in levega. Praviloma so priloženi tesnili..
 • Vtiči so elementi, ki pokrivajo neuporabljene odprtine v radiatorjih. So pokrovi, ki so pritrjeni s pomočjo navoja.
 • Odzračevalni ventil – ventil, ki je pritrjen na dno radiatorja in je zasnovan za odvajanje zraka iz sistema. Potreben je tudi za odvajanje vode. Praviloma prihaja s ključem, ki odpira in zapira ventil..

Nasveti za izbiro

Upoštevajte povezovalni premer elementov v kompletu, ki se mora ujemati s premerom luknje v radiatorju in premerom cevi. Bodite pozorni na prisotnost stenskih nosilcev. Za radiatorje iz litega železa naj bodo to kovinski zatiči, za katere se v steni izvrtajo globoke luknje. Montažni komplet za bimetalne radiatorje vključuje nosilce za pritrditev na steno kot pritrdilne elemente.

Montaža okovja sam

Vse vrste okovja so zamenljive. Če želite sami zamenjati zaporno enoto na cevovodu, morate razstaviti stari ventil. Glavne okvare med delovanjem ventila so: okvara tesnil in šibka embalaža polnilne škatle. Če je potrebno zamenjati tesnila, izvedite naslednje korake:

 • Demontaža omarice osi žerjava.
 • Poškodovano tesnilo odstranijo in zamenjajo z novim.
 • Sestavite zaklepno napravo in izvedite preskus tesnosti.

Pakiranje žleze:

 1. Zaprite dovod tekočine ali plina.
 2. Odvijte matice in zaklenite steblo v enem položaju.
 3. Odstranite vztrajnik in pušo.
 4. Odstranite oblogo in nanesite novo.
 5. Sestavite ventil.

V primeru večjih težav (odrezki, razpoke v telesu) se zaklepna naprava zamenja z različnimi metodami:

 • varilna dela;
 • z uporabo navojnih povezav;
 • prirobnice.

Nasvet. Nameščeno napravo je zaželeno namestiti na raven vodoravni ali navpični odsek cevi. Na neravnih mestih ni priporočljivo postavljati ventila ali ventila, da izključite možnost napetosti in puščanja v navojnih povezavah..

Nameščeno napravo je priporočljivo namestiti na raven vodoravni ali navpični odsek cevi.

Nameščeno napravo je priporočljivo namestiti na raven vodoravni ali navpični odsek cevi..

Montaža okovja z varjenjem

Če je treba zamenjati zaklepni mehanizem, nameščen z varjenim postopkom, je treba izvesti naslednje korake:

 1. Z brusilnikom se odstrani odsek cevi z nameščenim žerjavom ali ventilom.
 2. Kovino na odrezanih koncih cevi skrbno očistimo z brusnim papirjem.
 3. Za priključitev nove zaklepne naprave potekajo varilna dela.

Varilna dela mora opraviti usposobljen specialist, ki ima pravico izvajati to vrsto del, ob obveznem upoštevanju varnostnih pravil. Varilec je opremljen z osebno zaščitno opremo.

Montaža s pomočjo navojne povezave

Za opravljanje dela je dovolj, da imate pri roki komplet ključev, cevnih ali nastavljivih (1, 2, 3 številke, odvisno od premera cevovoda), pa tudi tesnila ali material, iz katerega jih lahko izdelate . Za tesnjenje novih spojev je nujno pripraviti laneno nit ali poseben trak FUM.

Faze proizvodnje dela:

 • Oskrba s cevovodom je prekinjena.
 • Povezovalni drobci so zviti, če ne uspe, morate uporabiti posebno orodje (WD-40).
 • Osvobojena mesta navojne cevi so temeljito očiščena možne rje in umazanije. Lahko se uporabljajo topila.
 • Pozorno preglejte rezbarjenje. Na njem ne sme biti razpok, odrezkov, lestvice. Če želite zagotoviti dober rezultat, ne ovira ponovne hoje s posebno matrico za navoj.
 • Sestavite sklop z namestitvijo gumijastih tesnil na spojih.
 • Tesni navojne povezave.

Pozor. Če naprava za zaklepanje določa smer gibanja tekočine, jo je bolje dvakrat preveriti, da pozneje ne boste opravljali dvojnega dela. Na ohišju naprave mora biti puščica.

Če naprava za zaklepanje določa smer gibanja tekočine, jo je bolje dvakrat preveriti, da pozneje ne boste opravljali dvojnega dela. Na ohišju naprave mora biti puščica.

Namestitev ventilov na prirobnice

Prirobnice so elementi zasnove zaklepne naprave, ki so pritrjeni na iste simetrične drobce cevi. Zamenjava zapornih naprav na prirobničnih povezavah se izvede na naslednji način:

 1. Odstranite vse vijake, tiste, ki se ne odvijejo, pa odrežite z brusilnikom.
 2. Nečistoče na prirobnicah se odstranijo, delovna površina se poravna.
 3. Med prirobnicami so nameščena nova tesnila in enota je pritrjena skupaj.

Osnovna pravila za namestitev zaklepne opreme:

 • Notranja površina cevovoda se očisti na delovnem mestu.
 • Površina prirobnic mora biti popolna: gladka, brez razpok, prask in odrezkov.
 • Najboljši način zaščite pred vodnim udarcem bo namestitev povratnega ventila..
 • Če je ventil pretežak in velik, je treba zanj zagotoviti dodatno podporo. To bo zmanjšalo tveganje nagibanja in deformacije mesta namestitve zaklepne enote..