Kaj je toplotni izmenjevalnik?

Za razliko od mnogih drugih grelnih naprav ta naprava odstranjuje produkte zgorevanja zunaj, zato ni potrebe po “spuščanju” svežega zraka v notranjost in izgubi nastale toplote. Za to mora imeti šotor v zgornjem delu vsaj eno loputo. Poleg dimnika je treba med oblikovalskimi značilnostmi poudariti prisotnost cevi za ogrevanje zraka in ventilator za povečanje učinka (deluje na baterije ali akumulator).

Kako deluje izmenjevalnik toplote v zimskem ribiškem šotoru? Gorilnik, nameščen na dnu, segreva izmenjevalne cevi, skozi katere zrak vleče ventilator. Ko gre skozi njih, se tudi segreje in pride v šotor. Plini, ki nastanejo pri zgorevanju goriva, gredo skozi dimnik. Kot vidite, ni nič zapletenega. Ta zasnova je podobna toplotnim izmenjevalnikom s cevmi, ki se uporabljajo v kotlih na trda goriva, in deluje po istem principu. Zrak, ki teče skozi ocvrte cevi, se spremeni v suho toploto in ogreje notranjost šotora.

Toplotni izmenjevalci imajo lahko različno toplotno sevanje. Nekateri imajo močnejše sevanje, drugi šibkejše. Ta pomembna tehnična značilnost je odvisna od:

 • toplotna moč gorilnika;
 • ogrevano območje;
 • material, iz katerega je naprava izdelana;
 • oblika toplotnega izmenjevalnika.

Kar zadeva obliko, je okrogla različica učinkovitejša od pravokotne, saj v njej ni vogalov, kjer bi toplota lahko “stagnirala”.

Čemu služi toplotni izmenjevalnik?

Obstaja veliko vrst plinskih šotorskih peči. Njihova skupna pomanjkljivost je, da nekateri ne odstranijo produktov zgorevanja zunaj. To je precej nevarno, obstaja nevarnost zastrupitve z produkti zgorevanja. Tudi vlaga iz procesa zgorevanja pride v prostor šotora – vlažna toplota ni optimalno okolje za dolgotrajno bivanje ljudi.

Toplotni izmenjevalec zimskih šotorov je odlična rešitev za varnejše ogrevanje s plinskimi gorilniki. Njihovo načelo delovanja je preprosto:

 • Gorilnik, ki se nahaja pod toplotnim izmenjevalnikom, ogreva konstrukcijo;
 • Zrak se vleče skozi cevi izmenjevalnika, ki se segreje in pride v zimski šotor;
 • Produkti izgorevanja se odvajajo skozi dimnik na zunanjo stran šotora.

Hladilnik iz računalnika

Baterija se uporablja kot vir energije; računalniški hladilniki z nizkim šumom ali druge vrste ventilatorjev se uporabljajo kot ventilator.

Po svoji zasnovi je naprava podobna majhnemu toplotnemu izmenjevalniku z ognjevodno cevjo, ki se uporablja v ogrevalnih kotlih na trda goriva. Skozi njega prehaja toplota iz gorilnika, zrak pa prehaja skozi cevi. Na izhodu dobimo suho toploto, kar je precej udobno in greje ljudi..

Prednosti ribolova s ​​toplotnim izmenjevalnikom

Ne glede na gosto tkanino, iz katere je šotor izdelan, ga bo brez dodatnega ogrevanja lahko zaščitil le pred vetrom, ne pa tudi pred zmrzaljo ali vlago. Zato ga mora ribič ogreti. In če še nekaj ur lahko preživite s parafinsko svečo ali nekaj tabletami suhega alkohola, potem boste za daljši ribolov potrebovali nekaj resnejšega. Zakaj izbrati toplotni izmenjevalnik? Ta naprava ima več kot dovolj prednosti. Tej vključujejo:

 • Vektor toplotnega izmenjevalca b

  možnost segrevanja šotora v nekaj sekundah;

 • najučinkovitejša poraba toplote, ki jo proizvaja gorilnik;
 • sproščanje plinov zaradi zgorevanja goriva in kisika;
 • pomanjkanje neželene vlage (zrak v notranjosti ne postane samo topel, ampak tudi suh);
 • združljivost z vsemi plinskimi gorilniki, ki so danes v prodaji;
 • možnost uporabe kot ploščice (na primer, lahko ogrejete ohlajen čaj);
 • kompaktnost (naprava ne zavzame veliko prostora).

Obstajajo tudi slabosti. Toplotni izmenjevalec lahko postavite samo v šotor, ki ima odprtino za izhod dimnika. Mimogrede, nekateri iznajdljivi ribiči izboljšujejo (po njihovem mnenju) naprave za shranjevanje in dimnik izvlečejo od spodaj – med tla šotora in njegovo steno. Poleg tega je za pravilno delovanje naprave potrebno napajanje, kar pomeni, da morate odstraniti baterijo iz avtomobila ali nositi drug vir energije s seboj..

Druga negativna točka je, da toplotni izmenjevalec zavzame določen prostor. Če sta dva ribiča ujeta v šotor za tri osebe, to ne bo povzročilo nelagodja, vendar se zgodi, da se pod eno kupolo poskuša namestiti več ljudi, kot bi se morali. V tem primeru za napravo ne bo prostora, ogreti se boste morali z lastnim dihom..

Prednosti in slabosti kompaktnih plinskih grelnikov

Glavna prednost grelnikov za šotore je njihova majhnost. Širok seznam predlogov, ki jih ponujajo proizvajalci danes, ne ustreza vedno namenu naprave. Na primer, v trgovinah so primerki, označeni kot kompaktna grelna naprava. Toda v resnici ni tako, saj imajo takšni modeli dimenzije v razponu od 70 ÷ 80 cm v višino in težo do 7 kg. Očitno tak model ni kompakten in malo verjetno je, da se bo obnesel. Potrebuje mesto v avtu.

Kompaktne naprave imajo dimenzije največ 20 ÷ 30 cm in tehtajo največ 2,5 kg. Vendar je treba opozoriti, da se prvi modeli še vedno lahko uporabljajo v šotorih, pogosto jih uporabljajo ribiči, ki hodijo na ribolov na ledu. Takšna naprava se segreje dostojno, zato zamrzniti ne bo mogoče.

Glavna prednost je kompaktna velikost

Glavna prednost je kompaktna velikost

O drugih prednostih avtonomnih grelnikov šotorov je mogoče govoriti le z ločeno obravnavo vrst naprav. Med seboj se razlikujejo predvsem po načinu prenosa toplotne energije. Zato nekatere razlike v oblikovanju.

Skrivnosti priljubljenosti plinskega konvektorja

Konvektorji, ki uporabljajo plin, se uporabljajo za opremljanje stanovanjskih, industrijskih in poslovnih objektov. Posebej povprašujejo po zasebnih hišah, majhnih delavnicah, kavarnah, ki niso povezane s centraliziranimi ogrevalnimi sistemi..

Pogosto se plinski konvektorji uporabljajo za ogrevanje velikih vozil: avtodomov, tovornjakov, avtobusov. So bolj priročni za uporabo kot peči na trda goriva in grelniki na dizelsko gorivo, bolj ekonomični kot električni aparati.

Konvektorji, pri katerih se zrak segreva s plinskim gorilnikom, so nameščeni v mestnih stanovanjih, ki niso priključena na centralizirano oskrbo s plinom ali se nahajajo v prvih nadstropjih premalo izoliranih visokih stavb

Skoraj vsi modeli plinskih konvektorjev lahko delujejo tako na glavno gorivo, ki ga dobavljajo organizacije za oskrbo s plinom, kot na gorivo iz jeklenk

Priključitev plinskega konvektorja, v komoro, v katero naj se dovaja plin za proces zgorevanja, se izvede s cevjo do jeklenke ali do cevi javnega omrežja za oskrbo s plinom

Namestitev plinskega konvektorja se izvaja samo na glavnih stenah, da se skrajša pot odstranjevanja produktov zgorevanja na ulico

Plinski konvektorji se aktivno uporabljajo pri urejanju poletnih koč in nizkih podeželskih hiš. Za organizacijo ogrevanja na plin vam ni treba položiti cevovodov, namestiti kotla, namestiti zapornih in krmilnih ventilov

S pomočjo plinskih konvektorjev lahko hitro in poceni izboljšate razmere v vhodih v večnadstropne stanovanjske stavbe, nakupovalne, športne komplekse, javne zgradbe, poslovne objekte

Plinski konvektorji so najboljša rešitev za ureditev objektov, oddaljenih od območij z dobro opremljeno infrastrukturo. Popolnoma bodo ogrevali avtoservisne točke na avtocesti, montažo pnevmatik in druge delavnice

Naprave za lokalno ogrevanje

Za takšno zasnovo boste potrebovali dva kosa pravokotnega stekla, kovinsko folijo, parafinsko ali stearinsko svečo, leseni blok (ali blok drugega dielektričnega materiala), električni kabel z vtikačem, pločevino za stike.

Postopek izdelave takega mini grelnika je naslednji:

 • Vzemite dva enaka pravokotna kosa stekla, v tem primeru so dimenzije 4 × 6 cm, vendar to ni kritično, lahko vzamete drugo razmerje, glavno je, da je površina približno 25 cm2. Očistite in razmastite njihovo površino.
 • S prižgano svečo nežno nanesite plast saj na eno površino stekla. Bodite pozorni na enakomerno pokritost in porazdelitev saj, saj bo delovala kot prevodni material.

  Elementi za izdelavo grelnika

  elementi za izdelavo grelnika

 • Z bombažno palčko ali ušesno palico očistite rob dimljenega stekla za približno 5 mm.
 • Odrežite kos folije enake širine kot površina stekla, prevlečena s sajami. V dolžino naj štrli 3-4 cm čez rob stekla. Folijo položite na steklo.
 • Rob stekla prekrijemo s tesnilom in obe polovici poravnamo s folijo med njima.

  Poravnajte dva kozarca

Robove folije zložite pod steklo na eni strani.

 • Kovinske kontakte pritrdite na leseni blok in konce električnih žic spajkajte z vtičem. Kozarec postavite na palico – grelec je pripravljen.

  Zatiče pritrdite na leseni blok

  Treba je opozoriti, da bi morala biti najvišja temperatura takega grelnika približno 40 ° C. Seveda takšen domači grelec ne bo deloval za ogrevanje hiše, dacha, garaže s takšnim domačim grelnikom, primeren je za ogrevanje šotorov, delovnega prostora pred delovno mizo ali drugega prostora neposredno pred delovno površino.

Najenostavnejši modeli domačih grelnikov so zasnovani za lokalno ogrevanje. Njihova najvišja temperatura ogrevanja je približno 40 ° C..

Domači izdelki za ogrevanje se večinoma nanašajo na oddajne naprave, ki delujejo po principu IR grelnikov in električnih radiatorjev. Povezani so v enofazno omrežje s tradicionalnimi za gospodinjske objekte 220 V. Tisti, ki se želijo ukvarjati s samostojno proizvodnjo naprav, potrebujejo znanje s področja elektrotehnike in napeljave.

Osnova grelnika bosta dva kosa stekla. To so isti pravokotniki velikosti 4×6 cm.

Dolžina in širina delovnega območja grelnika se lahko razlikujeta. Glavna stvar je, da je površina vsakega kozarca približno 25 kvadratnih centimetrov..

Za izdelavo takega domačega grelnika boste potrebovali tudi:

 • bakreni dvožilni kabel;
 • multimeter;
 • parafinska sveča;
 • leseni blok;
 • klešče;
 • tesnilna masa; epoksi lepilo;
 • bombažni prtiček;
 • higienske palice.

Pred začetkom dela mora biti kabel opremljen z vtičem.

Grelni element bo kos aluminijaste folije, ki jo gospodinje uporabljajo za peko, katere debelina je 0,1 mm

Prvi korak je, da očistite steklene obloge, odstranite prah in ostanke umazanije s prtičkom, razmastite in temeljito posušite. Očiščene obdelovance ohladimo. To je potrebno, da se med naknadnim žganjem ogljikove usedline bolje usedejo na površino..

V svečniku zažgano svečo. Nato pa za kotiček primite vsak kozarec s kleščami in ga nežno premaknite čez svečo, tako da je steklo prekrito s sajami. Treba je doseči enakomerno odlaganje ogljikovih usedlin po celotni površini stekla; zgoreli del in bo deloval kot prevodni element.

Manipulacije s svečo bo treba občasno prekiniti, da se ogreto steklo nekoliko ohladi..

Glavna prednost takšne naprave je, da pomemben del toplotne energije sprosti material, segret na določeno temperaturo v obliki infrardečega sevanja.

Ko se slepi deli ohladijo, se robovi očistijo na vsakem od njih. Če želite to narediti, s pomočjo higienskih palic vzdolž oboda oboda odstranite 5 milimetrov od roba.

Na žgani del, ki bo deloval kot prevodni element, se enakomerno nanese lepilo, na katerega se nanese vnaprej pripravljen kos folije. Trakovi bodo služili kot priključki, potrebni za priključitev žic.

Enaka dejanja se izvedejo z drugo polovico. Oba dela sta povezana. Za zagotovitev tesnosti naprave se spoji obdelajo s tesnilnim sredstvom, ki pokriva konec po celotnem obodu.

Za izdelavo grelnih elementov se iz folije izrežeta dva traka, katerih širina ustreza velikosti prekajene površine na steklenih oblogah.

N = I2 x R,

kjer je “N” moč, “I” je trenutna moč in “R” je upor.

Moč ne sme presegati dovoljenih vrednosti 1,2 vata. Če upor preseže vrednost 120 ohmov, je za zmanjšanje potrebno ogljikovo plast nekoliko debelejšo. Tukaj velja naslednje pravilo: več saj je manj električnega upora..

Če so parametri v normalnem območju, nadaljujejo do zadnje faze sestavljanja. Če želite to narediti, očiščene robove praznin namažemo z lepilom, proste konce rezov folije pa upognemo in prilepimo na eno od stranic..

Stojalo je narejeno iz lesenega bloka, nanj pa so pritrjene kontaktne blazinice, povezane z električnim kablom

Konstrukcija, sestavljena iz stekla in folije, je nameščena na leseni ploščadi, naprava pa je priključena na 12-voltni vir.

Če po vgradnji ogrevalnega infrardečega tla ostanejo ostanki filma, jih je treba varno uporabiti pri izdelavi stenskega grelnika, na primer za poletno kočo ali garažo.

Iz ostankov infrardeče folije, ki ostanejo po vgradnji toplega tla v hišo, lahko zgradite stensko ploščo in jo po želji okrasite z laminirano fotografijo velike velikosti

Infrardeča folija porabi manj energije kot druge električne grelne naprave. Za majhno sobo velikosti približno 2 × 2 m zadostuje 1 m ogljikovega filma.

1. korak: Da ne boste moteni v procesu dela, morate vnaprej založiti vse, kar potrebujete. Od potrošnega materiala boste potrebovali folijsko podlago za IR tla, neposredno film, 0,75 žico, termostat ali vtičnico s časovnikom in bitumenskim trakom

2. korak: Izrežite infrardečo folijo glede na zahtevane dimenzije. Režemo samo v prozorne trakove, križanje ogljikovih trakov pod kotom ali rezanje čez ni dovoljeno

3. korak: Razpoložljiva objemka, na katero bo priključena žica, ima večji premer. Da bi ga tesno pritrdili, je treba izvesti pripravljalne ukrepe

4. korak: Žico, izolirano z izolacijo za približno 10-15 cm, prepognemo na polovico, nato še enkrat in vse skupaj zvijemo v snop in ga stisnemo s kleščami

5. korak: Tesno zavite, zatesnjene s kleščami, položite žico v objemko

6. korak: Objemko z žico povežemo z robom bakrenega elementa filma, ki nosi tok, in s hrbtne strani odklopimo rob prozornega polimernega plašča

7. korak: Spodnji del objemke je vstavljen v prostor med ločeno plastično folijo in bakrenim prevodnikom

8. korak: Pripravite bitumenski trak. Uporablja se za izolacijo vseh električnih povezav in prereže bakreni vodnik na nasprotni strani priključka.

Priprava materialov in orodij

Izrežite infrardeči film po velikosti

Priprava žice za povezavo s sistemom

Zgoščevanje za priključek objemke

Namestitev žičnega pasu v objemko

Priključitev električne žice na sistem

Posebnosti priključitve žice na film

Bitumenski trak za proizvodnjo izolacije

Zdaj morate vse skrbno izolirati, da film ne bi iskril na stikih in ne ustvarjal groženj v procesu svojega dela..

Ponujamo še eno ugodno metodo izdelave domače naprave za lokalno ogrevanje, ki temelji na principu delovanja ventilatorskega grelnika. Za njegovo izdelavo ne boste potrebovali več kot dveh ur. Glavna prednost takšne naprave je preprostost izdelave in razpoložljivost potrebnih materialov..

Pomanjkljivosti zasnove vključujejo dejstvo, da bo med segrevanjem izgoreval kisik, v nekaterih primerih pa celo dišalo po zažganem.

Telo naprave bo izdelano iz pločevinaste pločevinke z višino 20 cm in premerom 10 cm, trakovi za navijanje nichrome spirale pa iz nefoliranega tektolita

Poleg pločevinke za montažo ogrevalne konstrukcije je potrebno pripraviti:

 • 12 -voltni transformator;
 • diodni most;
 • nichrome žica s prerezom 1 mm2;
 • ventilator;
 • luknjač s tankim svedrom;
 • spajkalnik;
 • računalniški ventilator.

Iz tiskanega vezja je treba predhodno izrezati dve slepi površini, katere velikost ustreza dimenzijam izbrane pločevinke. Za priključitev naprave v omrežje in preklapljanje načinov potrebujete tudi električni kabel in stikalo z gumbom.

Najprej odstranite folijo s kosa tiskanega vezja in izrežite notranji del, tako da bo videti kot okvir.

Luknje so narejene v tektolitnem zarezu s tankim svedrom in so postavljene z rahlim zamikom med seboj

Konci nichrome žice so zakopani v narejene luknje. Na proste konce žice, navite pod okvir, so spajkani “repi” električnih žic, brez izolacije.

Gostota toka v električno nikromiranih spiralah v stiku z zrakom je približno 12-18A / mm2. Glede na stopnjo segrevanja se bo njihova nasičenost barve spremenila iz temno rjave v svetlo rdečo. Hkrati temperatura zunanje površine oddajnika ne presega 70 stopinj.

Vzamejo transformator, diodni most in hladilnik ter jih s fiksno nikromirano žico zaprejo v eno vezje, pri tem pa ne pozabijo priključiti stikala

Za napajanje hladilnika sta potrebna diodni usmernik in majhen 12 V transformator.

Standardi za namestitev plinskih konvektorjev

Plinski konvektorji so nameščeni v ogrevanih stanovanjskih, gospodarskih in industrijskih prostorih. V skladu s pravili uporabe jih je dovoljeno upravljati v skladiščih, garažah in drugih eksplozivnih predmetih.

Število naprav se izračuna na podlagi prostornine prostora za obdelavo. Menijo, da povprečno 1 kW, ki ga ustvari naprava, lahko zagotovi 20 m³ toplote. Seveda za natančen izbor povprečnih vrednosti poleg tega vplivajo na izračune podnebne razmere in dejanske toplotne izgube stavbe, vendar lahko že dobite predstavo o približnem številu zahtevanih konvektorjev.

Pritrditev, ki je domača, da je tovarniški plinski konvektor narejen na glavni steni. Priporočljivo je, da ga postavite neposredno pod okno, vendar ne v nišo, ki ovira gibanje zračnega toka. Napravo je treba namestiti tako, da nič ne ovira delovanja in vzdrževanja..

Večina proizvajalcev plinskih konvekcijskih naprav priporoča, da se vzdržujejo naslednje razdalje od gradbenih konstrukcij:

 • Od ravnine tal z gorljivim premazom najmanj 150 mm.
 • Od ravnine tal s premazom, ki ni nagnjen k gorenju, 100 mm.
 • Od okenske police ali druge podobne konstrukcije, ki se dviga nad konvektorjem, najmanj 100 mm.
 • Od leve / desne / zadnje konstrukcije in predmetov po 150 mm.
 • Od sprednje stene plinskega konvektorja do najbližje ovire od 500 mm.

Nujno je, da je plinski konvektor opremljen s koaksialnim dimnikom, ki je speljan na cesto skozi trdno steno ali skozi strešni sistem. Debelina stene, ki jo prečka dimnik, je lahko 600 … 800 mm.

Deflektor za koaksialni dimnik od konvektorja

Priporočljivo je opremiti koaksialno cev, priključeno na plinski konvektor, z zunanjim deflektorjem. To bo izključilo vdor ptic, listja, vej v napravo, preprečilo pihanje s sunkovitim vetrom

Pri izstopu skozi steno med koaksialno cevjo in površino tal ne sme biti manj kot 300 mm. Če pride na višino več kot 2000 mm od površine zemlje, je treba zagotoviti zaščito pred negativnimi vplivi atmosfere in nepooblaščenim vstopom..

Poraba plina in električne energije

Ker ima ta naprava ventilator, boste dodatno potrebovali vir energije v obliki baterije. Za izbiro zmogljivosti akumulatorja za toplotni izmenjevalnik je treba pomnožiti vrednost potnega lista trenutne porabe toplotnega izmenjevalnika s številom ur, porabljenih za ribolov, in s korekcijskim faktorjem – 1,2. Povprečna poraba enega ventilatorja toplotnega izmenjevalca je 0,4 – 0,5 ampera.

Poraba plina je neposredno odvisna od vrste ploščic, na primer Hephaestus tourist, ki ga reduktor “ne aromatizira”, porabi največ 120 gramov na uro..

Najbolj priljubljeni modeli šotorskih toplotnih izmenjevalcev:

 1. Copressi Ripus
 2. Desna BM
 3. Suh veter
 4. Sibtermo
 5. Copressi-Beaver

Zadnji izmenjevalnik toplote je mogoče razlikovati zaradi dejstva, da sam ustvarja električno energijo za ventilator, za to se uporabljajo vgrajeni elementi Peltier.

Integrirani plinski grelniki

Za dodatno varnost uporabniki plinskih kuhališč vanje vgradijo nadzor plina, ki v primeru, da peč zbledi, izklopi dovod plina. Toda na trgu so se pojavile že pripravljene rešitve, to so toplotni izmenjevalniki z vgrajenim gorilnikom in avtomatizacijo-plinski grelniki zraka Copressi OGP.

Serija grelnikov zraka vključuje več modelov z močjo od 1 do 3 kW, pa tudi modele s prisilno (z ventilatorjem) in naravno (brez ventilatorja, princip štedilnik-peč). Vse naprave so opremljene z nehlapnim samodejnim krmiljenjem plamena in zvočno in svetlobno signalizacijo samodejnega delovanja.

Vrste grelnikov

Kar zadeva že pripravljene rešitve, industrija za šotore ponuja:

 • prenosni grelniki za tekoče gorivo;
 • plinski grelniki;
 • grelniki sveč;

Če želite izbrati enega od njih, morate poznati značilnosti vsake posamezne naprave..

Bencinski grelec

To je precej starodaven izum, ki so ga uspešno uporabljali sovjetski turisti. Sodobni proizvajalci še naprej proizvajajo priljubljene bencinske gorilnike, ki so v stalnem povpraševanju..

Stroški naprav te blagovne znamke se začnejo od 5000 rubljev. Najdejo se cenejši modeli. Njihova glavna prednost je zanesljivost in moč. Sposobni so delati v najhujših zmrzalih..

Bencinski gorilniki ne kadijo, delujejo tiho in jih lahko uporabljate v zaprtih prostorih. Zato bencinski grelniki ne bodo kmalu zapustili trga. Obstaja nekaj pomanjkljivosti: od uporabnikov zahtevajo določene spretnosti, se zlahka vžgejo in imajo številne zahteve glede kakovosti goriva. Poleg tega lahko nekvalitetni bencin zamaši gorilnik..

Prevoz takšnih naprav ni enostaven – bencin močno diši, grelec pa je treba skrbno zapakirati.

Pojavili so se bolj priročni kombinirani gorilniki na več goriv, ​​za katera so primerna plinska in tekoča goriva. Imajo eno pomembno pomanjkljivost – višjo ceno. Stroški takšnih modelov se začnejo od 10.000 rubljev.

Kovinski radiatorji

Navzven spominjajo na jekleno mrežico. To je zaščitni ščit, ki ločuje žareči gorilnik. Za njim je nameščen parabolični reflektor. Takšni stabilni gorilniki lahko ustvarijo ugodne temperaturne pogoje na velikih površinah. Takšne konfiguracije so lahko opremljene z enim ali dvema gorilniki.

Toda njihova učinkovitost je nižja od prejšnje. Če je v keramiki do 50%, potem je tukaj največji kazalnik 30%. Tudi poraba goriva pri takšnih gorilcih je večja. Ne smemo pozabiti, da se segrejejo, ne veliko bolje.

Ta zasnova uporablja ploščo iz steklenih vlaken. Nanjo se nanese plast patine, ki je katalizator zgorevanja. To so najučinkovitejši gorilniki. Učinkovitost takšnih naprav je približno 100%.

Takšne grelnike izberejo privrženci okolju prijaznega odnosa do okolja: gorivo gori brez plamena. Naprava hitro segreje zrak, deluje tiho, je najvarnejša v smislu nenadnega vžiga.

Stroški takšnih naprav so 1000 rubljev. (za majhne grelne blazinice) in 3000 – 7000 rubljev. za močnejše grelnike. Slabosti vključujejo željo proizvajalcev, da bodo sestavni deli tega grelnika čim bolj priljubljeni..

Ne moremo jih zamenjati s podobnimi, za večino so primerne le “domače” kartuše. Pomanjkljivost vseh plinskih grelnikov se imenuje okvara v hudih zmrzalih. Morda bo potrebna izolacija ali ogrevanje jeklenke.

Ognjeni

Zmogljivi plinski grelniki za velike prostore s katalitičnim dogorevanjem so dragi, vendar rekordno ekonomični in učinkoviti. V amaterskih pogojih jih ni mogoče reproducirati: potrebujete mikro perforirano keramično ploščo s platinastim brizganjem v porah in poseben gorilnik iz natančno natančnih delov. V maloprodaji bo eno ali drugo stalo več kot nov grelec z garancijo.

Mini grelniki za kampiranje na plin

Turisti, lovci in ribiči so že dolgo pripravili izgorevalce z nizko porabo energije v obliki priključka na peč na taborni peči. Te se proizvajajo tudi v industrijskem obsegu, pos. 1 na sl. Njihova učinkovitost ni tako vroča, vendar je dovolj, da šotor ogrejete, preden prižgejo luči v spalnih vrečah. Zasnova dodatnega gorilnika je precej zapletena (točka 2), zato tovarniški grelniki za šotore niso poceni. Ljubitelji teh tudi veliko zaslužijo, iz pločevink ali na primer. iz oljnih filtrov za avtomobile. V tem primeru lahko grelec deluje tako iz plinskega plamena kot iz sveče, glejte video:

Trdno gorivo

Peči na drva se prodajajo skupaj z dimnim dimnikom (premer je odvisen od modela). Za lažji transport je cev razstavljena na več delov. Skupaj z modelom na drva kupec prejme tudi deflektor, ki bo cev zaščitil pred padavinami in izboljšal prezračevanje..

Večina možnosti je iz nerjavečega jekla. Stranske plošče so izdelane iz ognjevarnega stekla. Glavna stvar je, da ta vrsta materiala zagotavlja odličen prenos toplote. Poleg tega služi kot dodaten vir svetlobe in v šotoru ustvarja resnično neverjetno vzdušje miru in udobja. Steklo olajša ohranjanje ognja, saj lahko vedno vidite, ali morate dodati les ali ne.

Bodite previdni pri vodi, ki lahko pride na vroče steklene plošče – lahko pokajo. Poleg dragih peči obstajajo dodatne kovinske plošče. Če so poškodovani, jih lahko uporabite namesto steklenih..

Tak peč ima na vsaki strani dodatno zaščito, da se odpravi možnost nenamernih opeklin. Prav tako ščitijo tla in stene pred pregrevanjem..

Aluminijaste noge se uporabljajo kot podpora. Za udobje so ročaji pritrjeni tako, da zagotavljajo varno in enostavno čiščenje pepela.

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

Tekoče gorivo

Šotorska peč je lahko dizelska ali kerozinska. Obravnavana možnost ima eno pomembno pomanjkljivost – s seboj morate nositi gorivo, ki tehta spodobno. Bolje je uporabiti takšne pečice, kadar potovanje načrtuje avto z veliko nosilnostjo..

Številni štedilniki na tekočino lahko uporabljajo različna goriva in omogočajo preklapljanje med dizlom in bencinom brez veliko truda.

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

Grelniki sveč

Žgana sveča je možnost proračunskega grelnika. Pogosto se uporabljajo samostojno izdelane naprave, ki temeljijo na tej tehnologiji. Ta vrsta ni primerna za hude zmrzali: ni je mogoče uporabiti, če je temperatura zraka pod 5 stopinj. Sveče izgorejo precej hitro. Zato so takšne naprave bolj primerne za kratkotrajno ogrevanje šotora ljubiteljev zimskega ribolova ali pohodništva..

Zasnova je preprosta in ne zahteva znatnih naložb. Njegovo bistvo je naslednje: posoda je napolnjena z alkoholom, vanjo potopim stenj in ga zažgem. Zaradi varnosti se uporabljajo različna ohišja. Prenašati morajo visoke temperature, saj se plamen sveče segreje do 120 stopinj.

Parafinske in voščene sveče tudi pri sežiganju ustvarjajo določeno količino toplote in lahko ogrejejo šotor za več stopinj. Nanje so pritrjene različne naprave, zaradi katerih so takšni grelniki varnejši. Takšnih grelnikov pa ne moremo pustiti brez nadzora..

Materiali (uredi)

Za izdelavo pokrova boste potrebovali:

Grelec za šotore DIY

 • Trije keramični cvetlični lončki takšnih premerov, da se zlahka prilegajo drug v drugega (manjši lonci ne smejo štrleti iz največjih). Na primer 5, 10 in 15 cm. Prednost imajo lonci z luknjo na dnu.
 • Kovinska palica z navojem, premera 6-12 mm.
 • Matice – približno 8 kosov..
 • Podložke – 20 kosov.
 • Keramični svečnik.

Navodila po korakih

Luknje v lončkih (če je potrebno) so razrezane na premer palice.

 1. V največji lonec je vstavljena palica, ki je od zunaj pritrjena z matico.
 2. Na palico znotraj lonca je nanizanih več podložk..
 3. Namestite drugi največji lonec, pritrjen s podložkami in maticami.
 4. Tretji lonec je nameščen in pritrjen tudi s kovinskimi elementi.
 5. Pokrovček je pritrjen na svečo. Plamen mora biti strogo pod kovinskim jedrom.

Vsa dela je treba izvesti zelo previdno, saj je keramika zelo krhka in lahko poči, če privijete matice. Na mestih stika gline s kovino lahko uporabite nevnetljivo tesnilno maso – to bo zmanjšalo tveganje razpok in odrezkov

Na mestih stika gline s kovino lahko uporabite nevnetljivo tesnilno maso – to bo zmanjšalo tveganje razpok in odrezkov.

Podpora

Načeloma lahko služi kot podpora kateri koli negorljiv predmet ustrezne velikosti. Na primer tri opeke. Če pa poskusite, lahko vse uredite na bolj civiliziran način. Boste potrebovali:

 • Trije ploski kovinski vogali, ki se uporabljajo za krepitev okenskih okvirjev (En rob na vsakem vogalu mora biti enak polmeru svečnika, drugi = višina kozarca za sveče v svečniku + 2-3 cm.)
 • Močan pas, žica ali vrvica.
 • Varilnik.
 • Vrtalnik.

Grelec za šotore DIY

Najprej morate kovinske vogale privariti 120 ° drug proti drugemu. Manjši konci so obrnjeni navznoter in varjeni na sredini, daljši konci obrnjeni navzgor.

Na vrhu dolgih koncev so narejene majhne luknje

Pomembno je, da so na enaki razdalji od vrha..

Skozi luknje se napelje žica, tako da nastane trikotnik. Na nosilec za kabel je nameščen pokrovček.

Kako ogreti šotor z improviziranimi sredstvi?

To je lahko:

 • odprti vir ognja, zaprt v nekakšno ohišje;
 • ogrevan material velike zmogljivosti.

Druga možnost je na pohodu bolj dostopna in varnejša. Govorimo o kamnih, ki odlično zadržujejo toploto. Če pa v šotor vnesete vroč kamen, se bo takoj zelo segrel, a po eni uri od toplote ne bo sledi. Zato je treba poskrbeti za povečanje toplotne vztrajnosti kamna: počasi mora oddajati toploto.

Za to je potreben toplotni izolator. Najboljša možnost je folija. V prvih urah bo ščitil šotor pred pregrevanjem, njegove prebivalce pa pred opeklinami. Dobro segret kamen je zavit v več plasti folije in položen v ponev primerne velikosti. Več slojev folije, močnejša je toplotna izolacija in dlje bo kamen ogreval šotor..

Če zjutraj v šotoru postane hladno, lahko odstranite nekaj folije in šotor bo spet topel.To je preizkušena metoda odvetnika Yegorova, ki slovi po potovalnih rešitvah. Predlaga, da izberete kamen velikosti človeške glave in izberete lonec, da se kamen ne dotika dna. Celotna konstrukcija mora biti postavljena v šotor na deski ali drugem izolacijskem materialu..

Primus

Mnogi ribiči se za ogrevanje šotorov odločijo za peči. So kompaktni, udobni in zelo dobri pri ogrevanju prostora. Šotor se zelo hitro segreje. Toda primus ima tudi svoje pomanjkljivosti. Ker delujejo na tekoče gorivo, je ta možnost ogrevanja šotora za ribiče dražja od prejšnje. Poleg tega morajo imeti ribiči pri roki vedno zalogo kerozina ali bencina. Slaba stran je, da če bodo roke ali ribiški pribor nasičeni z vonjem goriva, bo vztrajen vonj prestrašil ribe..

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

Suho gorivo

Pogosto se za ogrevanje šotorov uporablja tudi običajno suho gorivo. Ta izdelek se prodaja v obliki tablet, ki gorijo z brezbarvnim plamenom in se med tem ne širijo. Poleg tega suho gorivo ne kadi in ne pušča pepela..

Pomanjkljivost tega izdelka je, da se tablete porabijo zelo hitro. Zato, če načrtujete dolg zimski ribolov, boste morali kupiti veliko zalogo goriva. Druga pomanjkljivost je, da je treba v procesu uporabe tega izdelka stalno spremljati plamen. Suho gorivo lahko kupite ne samo v specializiranih trgovinah, ampak tudi v navadnih supermarketih..

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

Parafinske sveče

Druga proračunska možnost za ogrevanje šotora je niz majhnih sveč. Ta metoda je primerna le, če zima ni prehladna. Prav tako je treba spomniti, da se porabijo zelo hitro. Pri izbiri tega načina ogrevanja je pomembno zagotoviti stalen dotok svežega zraka v prostor, da ne izgori.

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

Pravila izbire

Za izbiro ogrevalnih naprav ni enotnega pravila. Kar je primerno za ljubitelje zimskega ribolova, plezalcem ne bo ustrezalo..

Infrardeči grelniki, kako izbrati, značilnosti dela in še veliko več, najdete na naši spletni strani.

Kako narediti kuhinjsko napa v kopalnici? Ne vem ?! Tukaj je nekaj uporabnega materiala samo za vas.!

Izbira je odvisna od:

 • podnebje in vreme, v katerem bo gorilnik deloval;
 • trajanje pohoda;
 • način prevoza opreme na pohodu;
 • število udeležencev pohoda.

Oglejmo si podrobneje:

 1. Gorivo Plinski gorilniki so primerni za poletje, jesen, pomlad. So varni, udobni, delujejo na utekočinjenem plinu, ki ne zavzame veliko prostora, nima saj in neprijetnega vonja, le enostavnost uporabe. Pomembno je, da plinskih jeklenk ni mogoče prevažati na letalih, vendar pozimi takšni gorilniki ne delujejo: v hudih zmrzalih ne delujejo. Zato zimski turisti izbirajo oljne gorilnike. Uporabljajo lahko cenovno ugodna in poceni goriva: bencin, dizel in kerozin. Ti gorilniki niso tako varni kot plinski gorilniki;
 2. Napajanje naprave To je pomembno merilo izbire. Dovolj bi moralo biti, da se zahtevano območje ogreje. Upoštevajte čas delovanja brez dolivanja goriva;
 3. Velikosti.Če turisti vso opremo nosijo sami, je treba izbiri velikosti pristopiti previdno. Poleg tega v majhnem šotoru velik grelnik preprosto ne najde mesta, poleg gorilnika pa ni varno spati – lahko ga po nesreči obrnete;
 4. Varnost To je glavno merilo. Pri tem ne morete prihraniti. Bodite pozorni na dodatne funkcije grelnih naprav in izberite znane proizvajalce.

Vrste plinskih grelnikov

Proizvajalci danes ponujajo tri vrste grelnikov za plinske šotore:

 • infrardeča kovina;
 • keramika;
 • katalitična.

Infrardeči grelec s kovinsko mrežo

Pravzaprav gre za plinski gorilnik, na katerega je nameščena kovinska mreža. Slednji se segreje in začne oddajati toplotno energijo. Manjše kot so celice, večja je površina prenosa toplote.

Ta vrsta grelne naprave je na voljo v dveh modifikacijah:

 • v obliki šobe;
 • kot ločena izolirana konstrukcija.

Šoba Primus

Prva možnost ni najvarnejša. Šobo je treba uporabljati previdno, saj gre za odprt element, ki ga nič ne ščiti. In v šotoru, kjer je tako malo prostora, se lahko zgodi vse. Druga možnost je zaščitena površina pred stikom, zaprta z ograjo.

Plinski grelniki za šotor te vrste so na voljo z enim ali dvema gorilniki, opremljeni pa so tudi s paraboličnim reflektorjem (reflektorjem), ki usmerja toplotni tok v eno smer.

Zdaj so prednosti in slabosti:

prednosti Minusi
Zelo preprosta oblika, ki jo je enostavno ugotoviti Odvajanje toplote ni na najvišji ravni
Normalna funkcionalnost, brez težav Nizka zmogljivost
Nizka cena Negospodarska naprava

Infrardeči grelnik za keramične plinske šotore

Kaj je treba narediti, da grelec porabi energijo? Tu sta dva pristopa:

 • povečati učinkovitost izbire toplotne energije iz gorljivega goriva;
 • zmanjšati porabo plina.

Keramični gorilnik ima porozno strukturo, ki poveča vnetljivost goriva, to je rešitev drugega pristopa. Bolj ko gori propan, bolj sprošča toplotno energijo. Učinkovitost odvzema toplote se doseže z uporabo posebne plošče, izdelane iz keramike iz satja..

Keramična plošča, ogrevana z gorljivim plinom, sprošča 50% konvekcijske energije in 50% infrardeče energije. Zdaj prednosti in slabosti modela keramike.

prednosti Minusi
Kompaktne mere Višja cena kot modifikacija mrežaste kovine
Ekonomična poraba goriva
Sprošča se manj produktov zgorevanja propana
Smerno delovanje toplotne energije Ne sme se vžgati pri temperaturah pod -5 ° C
Naprava je nezahtevna pri delovanju

Pozor! Modeli te sorte so dobavljeni s plinskimi vložki, ki so vstavljeni v grelec. V navadnih ljudeh se takšne naprave imenujejo “diklorvos” zaradi podobnosti pločevinke s pločevinko zdravila, ki je bilo v preteklosti znano po uničevanju različnih vrst žuželk.

Plinski grelnik s keramično mrežico

Plinski grelnik s keramično mrežico

Modeli keramičnih gorilnikov so opremljeni z ročaji za enostavno nošenje, piezo vžigom, regulatorjem, s katerim se intenzivnost ogrevanja prilagaja in nadzoruje, ter zaščitnimi mrežami ali rešetkami iz različnih predmetov, ki vstopajo v gorilnik.

Infrardeči grelec

Za izdelavo infrardečega grelnika z lastnimi rokami lahko uporabite več možnosti naprave. Razmislite o dveh najpreprostejših izvedbah, za enega bomo uporabili IR film, ki se uporablja v sistemu talnega ogrevanja, za drugega pa bomo naredili grelno ploščo iz razpoložljivih orodij. Če imate še talni IR grelec iz tal ali ga lahko dobite, bo to močno poenostavilo vašo nalogo..

Za izdelavo takega infrardečega modela potrebujete kos valjane toplotne izolacije iz folije, grelno folijo, napajalni kabel za priključitev na električno omrežje, sponke za priključitev žice na film, termostat ali druge naprave za spreminjanje temperature grelec..

Proizvodni proces je sestavljen iz naslednjih faz:

 • Izberite mesto, ker grelnik filma ne more stati sam na tleh ali mizi, zato ga je treba pritrditi na steno, strop, okvir ali drugo trdno površino.
 • Odrežite toplotno izolacijo na velikost infrardečega filma in površino folije pripravite za lepljenje filma.

  Izolacijo odrežite na pravo velikost

  Film prilepite na pripravljen zvitek, zagotovite, da se po celotni dolžini dobro prilega. Za lepljenje površin lahko uporabite lepila in dvostranski trak. Toda mesta nanosa lepila ne smejo biti na infrardečih oddajnikih..

  Mesta za nanašanje lepila

 • Pritrdite sponke vzdolž robov filma, najprej spajkajte žico na sponke za dobavo električne energije.

  Spojite terminal na bakreno palico

  Električne povezave izolirajte z električnim trakom, termoskrčljivim ali bitumenskim trakom. To je potrebno, da pri priključitvi grelne naprave na omrežje izključite nevarnost električnega udara iz grelnika in izolirate dele pod napetostjo od sten in drugih strukturnih elementov stavb.

  Izolirajte električne kontakte

  V zasnovo električnega grelnika vključite termostat; najprimernejša preklopna točka je napajalna žica. Ker lahko nadzor postavite na najbolj priročno in dostopno mesto. Tako boste lahko nadzorovali prenos toplote grelnika za ogrevanje garaže..

 • IR grelec pritrdite na steno ali drug konstrukcijski element. Če ga želite namestiti na tla, lahko naredite leseni okvir.

Delovni element infrardečega grelnika je mogoče izdelati neodvisno. Za vzorec vzamemo konstrukcijo keramičnega grelnika, zanj boste potrebovali dve enaki plošči iz toplotno odporne plastike (s površino približno 1 m2), grafitno moko, epoksi lepilo, kabel za napajanje električnega grelec.

Celoten postopek je razdeljen na naslednje stopnje:

 • Pripravite površino plastike, najprej očistite in razmastite stran, na katero boste nanesli prevodno mešanico.
 • Grafitni prah zmešajte z epoksidnim lepilom v razmerju 1: 1 ali 1: 1,5, treba je opozoriti, da se bo s povečanjem količine epoksidnega lepila odpornost grelca povečala, moč naprave pa se bo zmanjšala. Z več grafita se bo prevodnost grelnega kroga povečala, povečal se bo tok in moč..

  Proizvodnja prevodne spojine

  Z lopatico nanesite mešanico grafita in epoksidnega lepila na očiščeno plastično površino, kot je prikazano na spodnjem diagramu montaže:

  Shema risanja grafitne sledi

  Počakajte, da se grafitno-epoksidna mešanica posuši in nanjo prilepite drugi list plastike. Sponke namestite ob prelomu prevodne proge.

 • Električni kabel priključite na sponke sponk za kasnejšo povezavo naprave z električnim omrežjem.

Plinski grelec DIY: možnosti za najboljše domače izdelke

Končni grelec je treba preizkusiti z multimetrom – namestite sonde na vtične sponke in izmerite električni upor. Nato je treba dodeljeno moč izračunati po naslednji formuli: P = U2 / R

Kjer je P – moč naprave, U – napajalna napetost, R – upor tokokroga grelca.

Prednost takšne grelne naprave je infrardeče sevanje, ki bo ogrevalo vse predmete, iz njih pa se prostor že ogreva. Zaradi tega se posebni predmeti in ljudje v območju sevanja takoj segrejejo. Zato je IR grelec koristno uporabljati za ogrevanje garaž, teras, gazebov, verand in takšnih prostorov, kjer ni potrebe po porabi sredstev za stalno vzdrževanje temperature zraka..

Če se vam zdi grelec premalo močan za uporabo v določeni sobi, ga lahko preprosto izboljšate z lesenim okvirjem po obodu.

Koraki pritrditve in pritrditve na steno

Če želite koaksialno cev pripeljati skozi steno, morate v njej izvrtati luknjo, katere polmer vam bo omogočil, da dimnik izvlečete, izolirate in zatesnite vrzel med cevjo in steno. Glede na položaj izvrtane luknje označite pritrdilne točke konvektorja na steni.

Stena stavbe, skozi katero bo odvedena koaksialna cev, je pravzaprav označena, kar zamika potrebno razdaljo od nivoja dokončanega poda

Izvrtamo luknje v vogalih označene odprtine za lažje delo in izrežemo odprtino

Izrezano odprtino opremimo s toplotnoizolacijskimi ploščami blagovne znamke Termoizol. Izolacijske plošče debeline 6 cm

Kose, izrezane s toplotno izolacijske plošče, zlepimo med seboj

Z notranje strani prostor zaščitimo pred toplotnimi izgubami z namestitvijo trdne toplotnoizolacijske plošče z luknjo

Da preprečimo vdor padavin v luknjo s koaksialno cevjo, od znotraj namestimo silikonsko prirobnico in jo pritrdimo s samoreznimi vijaki

Za preizkus položaja koaksialne cevi, ki potrebuje rahel naklon proti ulici, sestavimo napravo tako, da dele pritrdimo s trakom

Če naklon “na ulico”, potreben za odvod kondenzata, ni zagotovljen, luknjo rahlo spremenimo z gradbenim nožem

1. korak: Označevanje “okna” za izhod koaksialne cevi

2. korak: Oblikovanje odprtine za aranžma

3. korak: Ureditev odprtine s toplotno izolacijo plošče

4. korak: lepljenje rezanih plošč z mastikom

5. korak: Namestitev izolacijske plošče od znotraj

Korak 6: Lepljenje izolacijske prirobnice

7. korak: Montaža koaksialne cevi za montažo

8. korak: Popravite položaj cevi, če je potrebno

Seveda je prvi korak pritrditi nosilce, na katere bo naprava obešena. Po zaključku njihove pritrditve nadaljujte z namestitvijo enote in njeno povezavo s dimnikom in plinsko cevjo. Najprej pa ga morate pripraviti za namestitev..

Ohišje odstranimo s konvektorja, na luknjo na zadnji strani pa namestimo O-obroč. Naprava se nato prevrne ob steno, zaradi česar se koaksialna cev vstavi v zaprto odprtino na zadnji strani enote. Po tem je treba povezavo okrepiti z montažno pušo.

Zdaj se morate priključiti na cev ali cev za dovod plina. Zaželeno je, da je v primeru priključitve na glavni plin cev že pripeljana na mesto, kjer je nameščen konvektor. Pred vnosom plinskega kanala v napravo mora biti ventil, tako da se lahko dovod prekine, če načrtujete popravilo, zamenjavo ali čiščenje.

Upoštevajte, da lahko priključitev na cev centraliziranega plinskega sistema izvedejo le predstavniki organizacije, s katero je sklenjen sporazum o dobavi plinastega goriva in vzdrževanju plinske opreme. Poveljnik mora imeti certifikat proizvajalca s pravico do izvajanja montažnih del.

Plinski grelec DIY: možnosti za najboljše domače izdelke

Naloge plinarja, namenjenega namestitvi plinskega konvektorja, vključujejo priključitev na sistem za oskrbo s plinom in preverjanje puščanja priključne enote. Po zaključku mora zaposleni lastnikom izdati akt, v katerem so navedena vsa dejanja, ki jih je opravil..

Konvektor lahko s cevjo sami priključite na plinsko jeklenko. Vendar je treba spomniti, da je treba povezavo opraviti z reduktorjem in plinskim ventilom. Vedeti morate tudi, da se šobe za dovod glavnega plina in mešanice utekočinjenega plina razlikujejo po premeru..

Če je bila naprava prodana z injektorji za glavni plin, jih je treba pred namestitvijo spremeniti v tiste velikosti in modela, ki jih je določil proizvajalec opreme. Vse šobe v napravi je treba zamenjati..

Ne pozabite, da plinske jeklenke katere koli prostornine ni mogoče postaviti nad klet, postaviti v kletne in kletne nivoje hiše. Prepovedano ga je namestiti neposredno ob grelnik. Med napravo in jeklenko je treba vzdrževati razdaljo najmanj enega metra. Bolje je imeti več, tako da je ogrevanje jeklenke s pomočjo grelnika popolnoma izključeno.

Grelec olja

Ker ima tehnično olje dobre funkcije prenosa toplote, se pogosto uporablja v grelnikih. Tak grelnik olja lahko sestavite sami doma. Če želite to narediti, potrebujete stari radiator za ogrevanje (litoželezna ali bimetalna baterija, registrska ali druga cevasta konstrukcija), cevni grelni element, samo olje kot nosilec toplote, zaprti čepi za namestitev grelnega elementa.

Primer uporabe registra BU

Da bi povečali varnost delovanja oljne naprave, jo lahko dopolnimo s senzorjem ogrevanja, katerega prekinitveni kontakti so povezani z napajalnim krogom.

Postopek izdelave hladilnika olja je naslednji:

 • Vzemite stari hladilnik, pomembno je, da ga zamenjate zaradi nadgradnje sistema, ne zaradi kršitve celovitosti ohišja. Priporočljivo je, da se o tem prepričate sami z vlivanjem tekočine ali vsaj z zunanjim pregledom.

  Vzemite star radiator

  V grelniku pripravite dve luknji – za grelni element in za polnjenje olja. Prva luknja mora biti opremljena z navojem in nameščena v spodnjem delu, tako da se segrete mase dvignejo navzgor. Bolje je, da drugo luknjo postavite v zgornji del; ko grelec začne delovati, ga bo treba tudi zatesniti. Poleg tega je možno narediti luknje za odtok olja in za zasilni ventil za razbremenitev tlaka..

  Pripravite dve luknji

  Grelni element privijte v luknjo na radiatorju. Pri izbiri določenega modela grelnega elementa je pomembno zagotoviti, da je premer navoja primeren za premer luknje, komplet pa vključuje gumijasta tesnila, odporna na olje.

  Grelni element privijte v spodnjo luknjo

  Druga pomembna točka – premer grelnega elementa mora biti tak, da se nikoli ne dotakne sten radiatorja. Za tesnjenje se uporabljajo obloge, posebne spojine in vleka.

 • Če ste zapustili odtok olja in senzorska vrata, vanj namestite ustrezno opremo. Zaprite vse odprtine, ki jih v prihodnje ne boste uporabljali, pustite samo grlo za dolivanje olja.
 • Grelnik napolnite s tehničnim oljem približno 85% celotne količine. Za prosti prostor, ki ga bo tekočina zasedla po segrevanju in toplotnem raztezanju, je potrebnih 15% rezerve. Nikoli ne dolivajte olja od konca do konca. Zaprite grlo za dolivanje olja.

  Zaprite grlo za dolivanje olja

  Grelnik ozemljite na ozemljitveno zanko.

Treba je opozoriti, da je treba za podaljšanje življenjske dobe takšne naprave izbrati grelni element v skladu z materialom ohišja. V nasprotnem primeru bo zaradi velike razlike v izhodni napetosti delcev teh kovin prišlo do uničenja elementov. Upoštevajte tudi, da bo imel grelnik dostojno težo, zato ga je priporočljivo varno zagotoviti v prostoru ali narediti konstrukcijo za lažje gibanje..

Zasnova za premikanje po kolesih

Pravila za pravilno delovanje

Samo odrasli uporabniki, ki so natančno preučili priročnik in priporočila za uporabo, lahko vklopijo in izklopijo plinski konvektor, prilagodijo načine njegovega delovanja. Nesprejemljivo je, da mlajša generacija ali invalidi sodelujejo v teh procesih. Če plinskega konvektorja ni mogoče zaščititi pred njihovimi motnjami, je bolje, da napravo vnaprej zavrnete..

Prezračevanje v prostoru s plinskim konvektorjem

Prostor, v katerem se načrtuje delovanje plinskega konvektorja, je treba prezračiti, za kar je potrebno imeti okno ali vsaj okno. Zaželeno je, da ima vratno krilo prezračevalne rešetke.

Ne pozabite, da je treba v primeru zaznavanja posebnega vonja po plinu v prostoru pipo na vhodu konvektorja takoj zapreti. V nobenem primeru se v takih razmerah ne smete “iskriti”: udariti z vžigalicami, prižgati razsvetljavo, uporabiti vžigalnik itd. Če ne upoštevate teh zahtev, lahko majhno puščanje ob prvih občutkih povzroči uničujočo eksplozijo..

Prostor, v katerem je bilo ugotovljeno puščanje, je treba takoj prezračiti, tako da se okna in vrata na široko odprejo. Takoj pokličite zaposlene v plinski organizaciji, ki je napravo priključila na centralizirano linijo, ali v službo za nujne primere. Grelnik plina bo mogoče upravljati šele, ko puščanje popolnoma odpravite ali ko napravo popravite..

Spiralni grelec

Klasična različica spiralnega grelnika vključuje vključitev grelnih tuljav v omrežje. Za vgradnjo spirale v takšne modele so bili uporabljeni toplotno odporni dielektriki. Toda to so precej preproste možnosti, zato bomo v okviru tega članka razmislili o načelu izdelave naprave, ki po svojih lastnostih ni slabša od plinskega grelnika. Deluje po istem principu kot toplotna pištola, vendar z manjšim odvajanjem toplote..

Za izdelavo potrebujete grelno tuljavo, električni ventilator, kovinsko cev ali škatlo za ohišje, dielektrično ognjeodporno ogrodje in napajalni kabel. Proizvodni proces grelnika vključuje naslednje faze:

 • Azbestno-cementno cev odrežite na želeno dolžino (v tem primeru bo uporabljena za izdelavo nosilnega okvirja).

  Odrežite cev na želeno dolžino

  V cevi z različnih strani izvrtajte več lukenj, da lahko vanje vstavite nikromirano spiralo.

 • V luknje vstavite spiralo, v tem primeru so izdelane v obliki rešetke, vendar to ni pomembno, pomembno je, da imajo grelni elementi drugačen kot nagiba.

Če sestavljate več kosov spirale, jih povežite na zunanji strani cevi..

 • Na eno stran cevi namestite ventilator, da piha zrak. Smer rezil mora zagotavljati gibanje zraka proti spiralam, raztegnjenim v cevi. Razdalja od ventilatorja do grelnega elementa mora zagotavljati varno delovanje, da se rezila ne stalijo. Ventilator in azbestno cev lahko za dodatno hlajenje ločite v ohišju.

  Ločitev ventilatorja in cevi z grelcem

 • Izolirajte električne povezave tako od ventilatorja do napajalnega kabla kot od nichrome tuljave. Za izolacijo spiralnih povezav lahko uporabimo mikanitni trak, ki je navit neposredno na azbestno površino..
 • Končni grelec postavite v najprimernejše ohišje. V tem primeru je za zaščito pred nenamernim stikom s spiralo pred cevjo nameščena dodatna rešetka.

Treba je opozoriti, da moč ventilatorja ne sme biti previsoka, da se spirale imajo čas segreti. V praksi morate doseči učinek duichik, učinkovitost ogrevanja pa lahko prilagodite glede na dolžino tuljave. Priporočljivo je tudi, da azbestno cev v notranjosti prekrijete s toplotno odpornim lakom, da delci azbesta ne pridejo v zrak. Ne bo odveč ozemljiti grelnega telesa na ozemljitveno zanko.

Katalitični tip

Vse grelne naprave, v principu delovanja katerih je izgorevanje goriva, imajo eno pomembno pomanjkljivost – sproščanje velike količine produktov zgorevanja. Hkrati mora plin izgorevati v prisotnosti svežega zraka, vi pa boste morali poskrbeti za odlaganje plina. Grelnik katalitičnega šotora nima te pomanjkljivosti, ker je zgorevanje plina v tej napravi brez ognja. Kako se to naredi:

 1. Plošča je ogrevana, izdelana iz steklenih vlaken; na vrhu je posuta s platinastim prahom. Temperatura ogrevanja + 200 ÷ 500 ° С.
 2. Znotraj posebne komore, ki je sestavni del grelnika, se pripravi mešanica zrak-plin, ki se dovaja na ploščo.
 3. Tu gori brez plamena.

Katalitični grelec za plin

Plinski grelnik katalitskega tipa

Prednosti in slabosti modela.

prednosti Minusi
Popolno in učinkovito izgorevanje goriva, učinkovitost skoraj 100% Visoka cena
Visoka prijaznost do okolja zaradi zgorevanja plina brez plamena
Kompaktne mere
Visoka obratovalna varnost
Največja produktivnost

Plinska pečica za šotor

Že samo ime nakazuje, da se ta vrsta plinskega grelnika lahko uporablja za kuhanje hrane. To pomeni, da ima dvojno funkcionalnost: ogrevanje šotora in kuhanje. Takšne naprave imenujemo univerzalne. Čisto konstruktivna razlika je palica, na kateri je gorilnik. Lahko se vrti vodoravno ali navpično. Moč takšnih naprav ni manjša od 1 kW.

Obstajajo modeli, ki spominjajo na miniaturno kuhalno ploščo, prekrito z mrežo. Ta sorta je stabilna, ker je nameščena na štirih nogah. Plin se dovaja s strani skozi cev iz jeklenke ali pa je v notranjosti nameščen “diklorvos”.

Plinska miniaturna pečica z

Plinska miniaturna pečica z “diklorvosom”

Torej, ko smo razstavili vse vrste grelnih naprav, lahko bolj samozavestno rečemo, kateri plinski grelec za šotor za zimski ribolov ali pohodništvo je boljši. Če je naloga preprosto učinkovito ogrevanje, potem so idealna možnost katalitični modeli. Če morate povečati funkcionalnost za kuhanje ulovljene sveže ribe v hladnem vremenu, je bolje, da s seboj prinesete peč.

Plinski keramični infrardeči gorilnik

To je najbolj kompaktna naprava od vseh zgoraj naštetih. Pravzaprav je to samo gorilnik, zaprt v ohišju, na vrhu katerega je nameščena keramična mreža. Prav slednje je po močnem segrevanju vir infrardečega sevanja. Gorilnik je priročen, ker je preprosto priključen na plinsko jeklenko skozi cev. Uporablja se lahko za ogrevanje majhnega šotora za eno ali dve osebi..

Infrardeči plinski gorilnik za šotore

Infrardeči plinski gorilnik za šotore

Kako izbrati grelec za kampiranje

Mobilne grelnike lahko razvrstimo glede na vrsto uporabljenega goriva.

 1. Kerozin. Takšni grelniki so nevarni, saj ne bodo ugasnili, če bi jih pomotoma obrnili. Poleg tega med delovanjem oddajajo neprijeten vonj..
 2. Bencin. Sodobni bencinski grelniki imajo varnostne možnosti, vendar zaradi neprijetnega vonja produktov zgorevanja niso več priljubljeni..
 3. Plin. To je najbolj priljubljena in zahtevana skupina naprav. Plinska steklenica je lahka in kompaktna in jo lahko vzamete na kateri koli pohod. Plinski grelniki ne oddajajo neprijetnega vonja, ekonomično porabijo gorivo.

Med grelniki na plin so infrardeči modeli še posebej priljubljeni. Ti pa so:

 • kovina, ki vam omogoča kuhanje hrane na gorilniku;
 • keramika, kompaktna in ekonomična;
 • katalitski, najvarnejši zaradi odsotnosti odprtega ognja in odsotnosti škodljivih emisij.

Pri izbiri grelnika za šotor bi morali voditi pogoje njegove uporabe. Torej, za avto kampiranje in potovanje z avtomobilom je primeren model, ki deluje na bencin. V drugih situacijah je bolje izbrati plinski grelnik, saj je zaloge goriva neprijetno nositi s seboj. Grelnik za kampiranje mora izpolnjevati naslednje zahteve:

 • varen;
 • lahek, kompakten;
 • ekonomično;
 • enostaven za uporabo.

Gorilniki

#1

TURISTIK Krab TM-300

Strokovna ocena: 99/100

Prenosni model Krab TM-300 s keramičnim gorilnikom je eden najcenejših mini kuhalnikov v razredu. Naprava je zelo lahka, enostavna za uporabo in v zloženem stanju zavzame najmanj prostora. Te lastnosti so tisto, kar potrebujete za priročen prevoz, kuhanje / ogrevanje hrane in hitro vrelo vodo v razmerah na terenu..

Specifikacije:

 • vrsta naprave – gorilnik;
 • moč – 1,75 kW;
 • balon – kolenec;
 • dodatne možnosti – zložljive noge, piezo vžig, regulator plamena;
 • mere (V x Š x G) – 8,6 x 11,3 x 10,7 cm;
 • teža – 0,33 kg;
 • komplet – torbica.

Peč je opremljena z enim gorilnikom in deluje iz plinske jeklenke za enkratno uporabo s prostornino 220 gramov. Moč nadzoruje regulator. Poraba goriva je približno 125 g / h. Gorilnik lahko deluje neprekinjeno do 105 minut.

Dostojanstvo

 • Poceni
 • Priročno za uporabo in nošenje
 • Nizka poraba plina
 • Piezo vžig

slabosti

 • Na zložljive noge je težko pritrditi majhne posode

KOVEA KB-0408

Lahek, kompakten, a precej zmogljiv pripomoček za potovanje

Strokovna ocena: 98/100

Gorilnik podjetja KOVEA je priročna in praktična naprava, ki pomaga ljubiteljem rekreacije na prostem. Odlikuje se po funkcionalni zasnovi gorilnika in gorilnika, ki vam omogoča enostavno namestitev posode različnih oblik in premerov.

Model spada med ponudbe srednje cenovne kategorije, aktivno se uporablja med pohodništvom, ribolovom in kampiranjem. Z njegovo pomočjo lahko skuhate hrano za skupino od 3 do 5 oseb.

Specifikacije:

 • vrsta naprave – gorilnik;
 • moč – 2,03 kW;
 • balon – z navojem;
 • dodatne možnosti – zložljive noge, piezo vžig, regulator plamena;
 • mere (V x Š x G) – 9 x 8,8 x 9,6 cm;
 • teža – 0,232 kg;
 • celoten komplet – ovitek.

Zahvaljujoč optimalni moči gorilnik zagotavlja ravnovesje med hitrostjo vrele vode in porabo goriva. Naprava porabi le približno 148 g plina na uro. Liter vode na njem zavre v približno 4 minutah.

Zložljive noge imajo zarezo proti zdrsu. Intenzivnost plamena se nastavi z vrtljivim ventilom.

Dostojanstvo

 • Velika delovna površina
 • Stabilnost balona in visoka togost nog
 • Možnost priključitve na stezni valj z adapterjem Cobra
 • Na gorilnik lahko enostavno namestite posodo s spodnjim delom katerega koli premera

slabosti

 • Za običajen vžig morate napravo namestiti na mesto, zaščiteno pred vetrom
 • Nit za balon je iz mehke kovine, ki se sčasoma obrabi

KOVEA KB-0703WU

Vsestranski integriran pohodniški sistem

Strokovna ocena: 97/100

Model ima posebno zasnovo, vključno s plinskim gorilnikom in posebnim loncem, na dno katerega je privarjen toplotni izmenjevalec-radiator. Ta rešitev spodbuja učinkovit prenos toplote iz plamena, kar vodi do hitrejšega vrenja vode pri manjši moči. Ker je plamen v notranjosti aparata, ga veter ne odpihne..

Nizka moč stabilizira delo pozimi. Zato se gorilnik uporablja ne le v mirnem, ampak tudi v ekstremnih pohodniških razmerah. To je praktična možnost za 1-2 osebi.

Specifikacije:

 • vrsta naprave – gorilnik;
 • moč – 1,01 kW;
 • balon – z navojem;
 • dodatne možnosti – piezo vžig, zaščita pred vetrom, regulator plamena;
 • mere (V x Š x G) – 17,5 x 13 x 13 cm;
 • teža – 0,535 kg;
 • komplet – mehki in neoprenski pokrovi, aluminijasta skodelica, čep, plastična skodelica, pokrov, jeklena šoba za posodo.

Na telo sistema so privarjeni priročni zložljivi ročaji, gorilnik je trdno pritrjen na ponev. Sistem lahko obesite v šotoru ali v avtomobilu in ga nosite tudi med delovanjem. Za to je na voljo neoprenska prevleka. Vrelišče vode je mogoče enostavno nadzorovati s prozornim pokrovom. Poraba plina v napravi – približno 90 g / h.

Dostojanstvo

 • Enostaven mehanizem montaže
 • Minimalne toplotne izgube in odpornost proti vetru
 • Nizka poraba goriva pri uporabi kotlička
 • Zložljivi krmilni ventil za prilagodljivo krmiljenje jakosti plamena
 • Adapter za preprosto posodo z ravnim dnom, opremljeno s 4 podpornimi nogami

slabosti

 • Visoka cena
 • Brizganje in brizganje vode med vrenjem v aktivni fazi
 • Ni najbolj toga pritrditev lonca na gorilnik

TURISTIČNI PEGAS TM-070

Praktična in trpežna turistična kuhalna plošča s kuhališčem

Strokovna ocena: 96/100

Model izstopa z eno najvišjih ocen moči v svojem razredu. Opremljen z obsežno delovno površino in odsevnim zaslonom, ki ne dovoljuje odvajanja toplote. Zaradi tega se zmanjša poraba plina in proces kuhanja znatno pospeši..

Tak mini kuhalnik je zelo primeren za uporabo na kampiranjih, med pikniki, lovom, ribolovom..

Specifikacije:

 • vrsta naprave – gorilnik;
 • moč – 2,3 kW;
 • balon – z navojem;
 • dodatne možnosti – piezo vžig, zložljive noge, regulator plamena;
 • mere (V x Š x G) – 9,8 x 9 x 9 cm;
 • teža – 0,31 kg;
 • komplet – plastično ohišje.

Zahvaljujoč zložljivim elementom lahko napravo spremenite v kompaktno prenosno različico. Piezo vžig odpravlja potrebo po dodatnih virih ognja.

Pri proizvodnji delov za napravo se uporablja krom, ki povečuje odpornost proti koroziji in odpravlja tveganje prezgodnje obrabe. Mini štedilnik poganja plinska jeklenka z navojem. Največja poraba plina – 170 g / h.

Dostojanstvo

 • Visoka moč
 • Kompaktnost in kakovostna montaža
 • Odbijač toplote za boljše delovanje instrumenta

slabosti

 • Večja poraba plina v primerjavi s podobnimi modeli v tej liniji
 • Majhna posoda za kuhanje potrebuje dodatno mrežo adapterjev.

TURISTIČNI MINI-1000 TM-100

Zaščitna mini svetilka z gibljivo cevjo

Strokovna ocena: 94/100

Model velja za najboljšo možnost glede na vrednost za denar. Njegova značilnost je oddaljena cev, ki vam omogoča, da odstranite plinsko jeklenko iz naprave, kar poveča varnost delovanja. Zahvaljujoč tej zasnovi lahko posodo z gorivom postavite v šotor ali spalno vrečo, kar je zelo pomembno v ledenem vremenu..

Naprava se uporablja v poletnih kočah, kampiranju in pohodništvu. Kapacitet je dovolj za skupine 2-3 ljudi.

Specifikacije:

 • vrsta naprave – gorilnik;
 • moč – 1,5 kW;
 • balon – kolenec;
 • dodatne možnosti – piezo vžig, zložljive noge, regulator plamena;
 • mere (V x Š x G) – 10 x 16 x 16 cm;
 • teža – 0,45 kg;
 • komplet – plastično ohišje, cev za daljinsko upravljanje.

Gorilnik je opremljen s priročno zložljivo zasnovo, ki se prilega ohišju iz trde plastike. Priključi se na valj venca, ki se pritrdi na napravo z rahlim pritiskom. Učinkovitost in namenskost ogrevanja povečuje ščit, ki odbija toploto. Poraba goriva – do 150 g / h.

Dostojanstvo

 • Varno delovanje zaradi daljinske pritrditve rezervoarja z gorivom
 • Posebna naprava ventila, ki preprečuje prevračanje in nihanje jeklenke
 • Povečana toplotna odpornost materialov

slabosti

 • Piezo iskra ne vname vedno plina
 • Slaba fiksacija nog v telesu
 • Težave pri nastavitvi plamena

Grelniki

#1

Ballu BIGH-4

Strokovna ocena: 98/100

Kompaktni plinski grelnik ni odvisen od virov energije in privlači s svojo absolutno učinkovitostjo: njegova učinkovitost je 100%. Uporablja se za lokalno ogrevanje potrebnih površin na odprtih prostorih, ogrevanje teras, gazebov, avtomehaničnih delavnic, šotorov. Približna površina ogrevanja – 40-60 m².

Poleg tega se infrardeča naprava uporablja za čiščenje površin pred snegom in ledom, ogrevanje in sušenje materialov, kuhanje in vrelo vodo v terenskih razmerah..

Specifikacije:

 • vrsta grelnika – ploščice;
 • vrsta krmiljenja – mehanska;
 • uporabljeni plin – propan / butan;
 • moč – 3 kW / 4,5 kW;
 • mere (V x Š x G) – 37,2 x 33,8 x 27,8 cm;
 • približna poraba goriva – 0,32 kg / h;
 • teža – 2,3 kg;
 • komplet – reduktor, jeklenka, plinska cev.

Model je izdelan iz keramične plošče, ki je pritrjena v jeklenem ohišju in prekrita z jeklenim žarom. Telo je prekrito s toplotno odpornim emajlom, nameščenim na kovinsko zložljivo nogo. Priključi se na katero koli plinsko jeklenko s prostornino 5-50 litrov.

Za nastavitev moči je na voljo vrtljiv gumb. Plinski ventil z občutljivim termoelementom zagotavlja zaščito pred uhajanjem v primeru gašenja plamena.

Dostojanstvo

 • Ogrevanje + kuhanje
 • Brezstopenjsko krmiljenje moči
 • Nadzor plamena
 • Stabilno kodrasto stojalo za noge
 • Celoten komplet

slabosti

 • Samo ročni sistem vžiga
 • Ne izklopi se pri prevračanju
 • Ni najbolj kompaktna velikost

Ognjišče Pathfinder

Preprosta in zanesljiva grelna ploščica domače izdelave

Strokovna ocena: 97/100

Prenosni grelec blagovne znamke Pathfinder se odlikuje po enostavnosti uporabe in velikem odvajanju toplote. Obseg modela je precej širok: primeren je za ogrevanje podeželskih in lovskih koč, šotorov, začasnih gradbenih konstrukcij, uporablja se tako v turistične namene kot v vsakdanjem življenju. Največja servisna površina – 15 m2.

Če želite grelnik uporabiti kot kuhalno ploščo za kuhanje in segrevanje hrane, morate spustiti ročaj, ga spremeniti v stojalo in aparat postaviti vodoravno z mrežo navzgor..

Specifikacije:

 • vrsta grelnika – ploščice;
 • vrsta krmiljenja – mehanska;
 • uporabljeni plin – propan / butan;
 • moč – 1,5 kW;
 • mere (V x Š x G) – 27 x 27 x 18 cm;
 • približna poraba goriva – 0,11 kg / h;
 • teža – 1,8 kg;
 • komplet – adapter za priključitev standardne plinske jeklenke.

Infrardeči grelec je opremljen s keramičnim gorilnikom, piezoelektričnim mehanizmom vžiga in sistemom za predgretje goriva. Poganjajo ga poceni stezne valje, ki se prilegajo v poseben predal na zadnji strani ohišja.

Dostojanstvo

 • Ogrevanje + kuhanje
 • Minimalna izgorelost kisika v prostoru
 • Stabilne podporne noge
 • Ekonomična poraba plina

slabosti

 • Plamen pogosto ugasne pri minimalni oskrbi s plinom
 • V ledenem vremenu balon zmrzne

TURISTIČNA LASKA

Izjemno lahek in kompakten grelec za šotore in začasne konstrukcije

Strokovna ocena: 96/100

Model TOURIST LASKA je vsestranski, saj deluje tako s steznimi kot z navojnimi plinskimi jeklenkami. V primerjavi z drugimi napravami v tej kategoriji ima zelo majhno težo in kompaktne dimenzije..

Glavni namen naprave je ogrevanje lovskih in poletnih koč, šotorov, šotorov s površino do 12 m².

Specifikacije:

 • vrsta grelnika – ploščice;
 • vrsta krmiljenja – mehanska;
 • uporabljeni plin – propan / butan;
 • moč – 0,7 kW;
 • mere (V x Š x G) – 19 x 13,5 x 16 cm;
 • približna poraba goriva – 0,05 kg / h;
 • teža – 0,27 kg;
 • komplet – adapter, platneni pokrov, stojalo.

Naprava je opremljena s piezoelektričnim vžigom, zaslonom, ki odbija toploto, in močno zaščitno rešetko. Infrardeči oddajnik segreva neposredno okoliške površine, ne da bi zapravljal gorivo na neizkoriščenem prostoru. Trajanje neprekinjenega dela na enem valju – do 4 ure.

Dostojanstvo

 • Kompakten in enostaven za transport
 • Stabilno stojalo za stojalo
 • Nizka poraba plina

slabosti

 • Steklenica ni vključena
 • Premalo močan za ogrevanje velikih šotorov

KOVEA Little Sun (KH-0203)

Učinkovit in varen grelec z visokim izkoristkom

Strokovna ocena: 95/100

Plinski grelnik ima eleganten in praktičen dizajn, obdarjen s številnimi naprednimi tehnologijami. Zasnova predvideva grelno ploščo jeklenke, zanesljiv in varen keramični oddajnik, nadtlačni ventil, ki prekine dovod goriva v primeru preseganja dovoljenih meja.

Model je primeren za ogrevanje notranjosti avtomobila, manjših šotorov in prostorov do 15 m².

Specifikacije:

 • vrsta grelnika – pečica;
 • vrsta krmiljenja – mehanska;
 • uporabljeni plin – butan;
 • moč – 1,67 kW;
 • mere (V x Š x G) – 34,3 x 19,1 x 27,7 cm;
 • približna poraba goriva – 0,12 kg / h;
 • teža – 2,1 kg;
 • komplet – škatla, navodila za uporabo.

Grelec deluje iz vpenjalnih valjev, ki so nekajkrat cenejši od navojnih. Cilinder je nameščen v zaprtem predalu na zadnji strani ohišja. Med delovanjem se vroč zrak dvigne navpično.

Moč nadzira regulator plina. Vklopi tudi piezo vžig, ko se vrti, dokler se ne ustavi.

Dostojanstvo

 • Priročen zložljiv ročaj za nošenje
 • Stabilno delovanje pri nizkih temperaturah
 • Zaustavitev dovoda goriva v primeru preseganja dovoljenih vrednosti tlaka
 • Stabilna konstrukcija

slabosti

 • Visoka cena

TURISTIČNA MINI AFRIKA

Kompakten in ekonomičen vir toplote za ljubitelje pohodništva in ribolova

Strokovna ocena: 94/100

Za prenosni keramični grelec je značilna visoka učinkovitost in učinkovita porazdelitev toplotne energije. Opremljen z večstopenjskim varnostnim sistemom, ki vključuje razbremenilni ventil nadtlaka, zaščito pred puščanjem in mehanizme samodejnega izklopa, če je nepravilno nameščen.

Model se uporablja v zaprtih prostorih in na prostem. Ta plinski štedilnik se pogosto uporablja med zimskim ribolovom za ogrevanje šotorov, šotorov in začasnih ribiških zavetišč. Največja ogrevalna površina je 12 m².

Specifikacije:

 • vrsta grelnika – pečica;
 • vrsta krmiljenja – mehanska;
 • uporabljeni plin – propan / butan;
 • moč – 1,2 kW;
 • mere (V x Š x G) – 26 x 13 x 30 cm;
 • približna poraba goriva – 0,1 kg / h;
 • teža – 1,5 kg;
 • komplet – škatla, navodila za uporabo.

Infrardeča naprava deluje iz vložkov za enkratno uporabo. Trajanje neprekinjenega dela je približno 5-6 ur. Hkrati se majhna soba ogreje dobesedno v nekaj minutah. Prilagodljiv nadzor omogočata regulator moči in piezo vžig.

Dostojanstvo

 • Visoka hitrost ogrevanja
 • Ekonomična poraba mešanice goriva
 • Priročen ročaj za nošenje
 • Mikroporozni keramični radiator za učinkovito distribucijo toplote

slabosti

 • Nezanesljiv sistem pritrditve plinske jeklenke
 • Vonj izpušnih plinov pri delu v zaprtih prostorih

Hyundai H-HG3-25-UI777

Ta infrardeči model je odličen za pohodništvo, saj se lahko uporablja tudi za kuhanje (vključena je tudi rešetka za žar). Moč naprave je 2,5 kW. Grelnik poganja propan ali butan. Ekonomična poraba goriva – največ 218 g / h. Plinski štedilnik je idealen za prostore s površino največ 25 m².

Hyundai H-HG3-25-UI777

Posebnost modela so zložljive noge. To poveča mobilnost grelnika in stabilnost njegove zasnove..

Naprava je opremljena s keramičnim gorilnikom, ki se vžge ročno. Je varen in enostaven za uporabo. Infrardeča metoda ogrevanja zagotavlja kakovostno ogrevanje ne zraka, ampak trdnih snovi in ​​površin. Na ta način se ne zapravlja gorivo.

Nasvet: Top 10 oljnih grelnikov

Prednosti:

 • mobilnost in kompaktnost;
 • se lahko uporablja za kuhanje;
 • svetloba;
 • stabilna konstrukcija;
 • lep dizajn;
 • varno.

Slabosti:

 • ni primeren za velike prostore.

KOVEA Handy Sun (KGH-1609) katalitična

Ta naprava je kot nalašč za majhen šotor. Model se ne razlikuje po visoki moči – 0,9 kW. Gorivo se porablja zelo ekonomično – največ 60 g / h. Model je združljiv samo z istoimenskimi valji z navojem. Na voljo so v dveh velikostih: 230 in 450 g..

KOVEA Handy Sun (KGH-1609) katalitična

Posebnost modela je kompaktnost in mobilnost. Grelec je zelo majhen in lahek. Zelo priročno ga je vzeti na podeželska potovanja, saj je naprava shranjena v plastičnem ohišju, ki ga ščiti pred poškodbami.

Prednosti:

 • kompaktnost;
 • mobilnost;
 • se hitro segreje;
 • donosnost;
 • priložena je prevleka;
 • lahkotnost.

Slabosti:

 • premajhen;
 • dela samo pod nadzorom;
 • potrebujejo posebne jeklenke.

Solyrogaz GII-2,3

Solyrogaz GII-2,3 je večnamenska naprava. Grelec se lahko uporablja ne le za rekreacijo na prostem, ampak tudi za kuhanje, med gradbenimi in slikarskimi deli. Največja moč naprave je 2,3 kW. Poraba plina je nizka – 180 g / h. Naprava je primerna za prostore s površino od 10 do 18 m2.

Solyrogaz GII-2,3

Ogrevanje poteka s keramičnim elementom Raushert, ki zagotavlja enakomerno sevanje toplote po celotni površini. Keramični grelni elementi so trpežni in varni za uporabo. Toplota se ne zapravlja. Segrevajo se samo trdne snovi, ki nato oddajajo toploto, ne pa zraka. Naprava je zasnovana tako, da ni odprtega ognja, zato je ploščica popolnoma varna za uporabo..

Prednosti:

 • donosnost;
 • brez odprtega ognja;
 • varnost;
 • učinkovitost;
 • tiho delo;
 • se hitro segreje;
 • kakovostna montaža in materiali;
 • večnamenskost;
 • kompaktnost.

Slabosti:

 • moč ni regulirana;
 • brez stojala;
 • ni primeren za velike prostore.

Potepuh TRG-037

Naprava je primerna za ogrevanje manjših prostorov – šotorov, paviljonov, šotorov. Napravo napaja keramični grelni element, ki je ekonomičen in varen. Moč modela je 1,3 kW. Poraba goriva – ne več kot 100 g / h.

Potepuh TRG-037

Grelnik je opremljen s sistemom za zaščito pred uhajanjem plina, ki je sestavljen iz varovalke za spontani pretok plina in regulacijskega ventila za tlak plina. Model deluje brez odprtega ognja. Tako je ta naprava popolnoma varna..

Prednosti:

 • prenosljivost in kompaktnost;
 • varnost;
 • se hitro segreje;
 • svetloba;
 • donosnost.

Slabosti:

 • ni primeren za velike prostore.

Tovarniški modeli

Razmislite o najbolj priljubljenih vrstah toplotnih izmenjevalcev za zimske šotore. Oprema je nova, zato tukaj ne bomo videli velike raznolikosti. A kar je v prodaji, je več kot dovolj.

Toplotni izmenjevalec Sukhovey

Toplotni izmenjevalec Sukhovey

Pred nami je dobra naprava, izdelana iz trpežnega nerjavečega jekla in aluminijaste cevi. Ima kapaciteto do 184 kubičnih metrov. m / uro in lahko deluje pri višjih in nižjih hitrostih. Skrbno premišljena zasnova zagotavlja visoko učinkovitost, nizkošumni ventilator pa uporabnikom odpravlja nepotreben hrup. Napravo je mogoče enostavno razširiti v delovno stanje in deluje s ploščicami proizvajalca Hephaestus. Cena modela je približno 7000 rubljev.

Možna je tudi uporaba drugih gorilnikov, ki ustrezajo dimenzijam tega izmenjevalnika toplote.

Toplotni izmenjevalnik za ribolov Sibtermo ST-1.6

Toplotni izmenjevalnik za ribolov Sibtermo ST-1.6

Predstavljeni model odlikuje prisotnost dveh ventilatorjev hkrati, kar poveča prepustnost. To je odličen toplotni izmenjevalec za šotor za zimski ribolov, ki vam omogoča, da hitro segrejete veliko količino zraka. Enota tehta le 1,88 kg, z njo lahko upravljate v povezavi z vsemi plinskimi in infrardečimi gorilniki. Tudi v najhujši zimi bo vaš šotor topel in udoben. Dimnik v tem modelu je priključen od zgoraj.

Stroški izmenjevalnika toplote za zimski šotor Sibtermo ST-1.6 znašajo približno 5600 rubljev.

07.jpg

Toplotni izmenjevalec “Desna BM”

Izjemno kompakten, z enim ventilatorjem, idealen za zimski šotor. Deluje tako v samodejnem načinu kot v turbo načinu. Lahko se uporablja skupaj s katerim koli gorilnikom in pečjo (tudi infrardečo). Telo je izdelano iz nerjavečega jekla in zaščiteno z odpornim emajlom, ki prenese visoke temperature. Proizvajalec trdi o visoki učinkovitosti, neprimerljivi z učinkovitostjo drugih analogov. Stroški enote so približno 7000 rubljev.

Plinska pečica za šotor

Kot grelec se pogosto uporablja plinski štedilnik z enim ali dvema gorilniki. Odvisno od modela se lahko teža giblje od 400 g do 2 kg. Ta možnost ima naslednje prednosti:

 • sposobnost priročnega kuhanja ali segrevanja hrane;
 • površina se enostavno opere iz umazanije;
 • pogosto zasnova predvideva zlaganje v kompakten kovček;
 • ekonomična poraba goriva;
 • razpoložljivost zaščitnega sistema.

Turistična peč na plin

Tako kot pri posebnih grelnikih se tudi tukaj uporablja plinska posoda. Ni vključen v paket, vendar se kupi posebej. Bolje je dati prednost modelom z varnostnim ventilom, ki izklopi dovod plina v primeru pregrevanja ali drugih nestandardnih situacij. Izgorevanje se nadaljuje po pritisku rdeče tipke na menjalniku.

Pomembno si je zapomniti, da ogrevanje šotora pozimi pri ribolovu brez hlapov zahteva stalno prezračevanje prostora. Pustite vsaj minimalno razdaljo, da produkti zgorevanja uidejo v ozračje, pri tem pa izključite nenamerno zastrupitev..

Plinski grelec za šotor

Možnost turističnega grelnika je morda najvarnejša. Najprej je bil prvotno zasnovan za ustvarjanje toplote v zaprtem prostoru za robčke, zato ni nevarnosti vžiga drugih predmetov, zastrupitve z ogljikovim monoksidom itd..

plinski grelec za šotor

Večina modelov je opremljenih s piezo vžigom, ki odpravlja potrebo po uporabi vžigalic ali vžigalnika – orodje za ustvarjanje iskrice je vedno pri roki. Nekateri uporabniki ugotavljajo, da v hudi zmrzali grelec izgubi moč in plin, ki vstopa v grelnik šotora, preneha izhlapevati. V tem primeru morate ogreti cev za dovod goriva z več vžigalicami ali tableto suhega alkohola..

Priporočljivo je, da izberete model s sistemom za predgretje plina. Njegovo bistvo je v prisotnosti cevi, ki prehaja skozi plamen in uokvirja balon. Posledično se plin segreje, še preden se sprosti, zato stabilno gori tudi pri temperaturi -30.

Pomembno je, da pustite prezračevalni priključek z zunanjim prostorom. To bo omogočilo:

 1. Izogibajte se nastajanju kondenza v šotoru, kar bo preprečilo vlago.
 2. Zagotovite pravočasno odstranjevanje ogljikovega dioksida, ki škodljivo vpliva na splošno stanje telesa.

plinski grelec

Med prednostmi plinskega grelnika so:

 • stopnja ogrevanja prostora;
 • dobro sušenje oblačil;
 • sposobnost segrevanja hrane in vode.

Slabosti vključujejo:

 • relativno visoki stroški naprave in samih kartuš za gorivo;
 • potreba po zamenjavi kartuše ponoči.

Gorilniki (peči)

To je vsestranska možnost grelnika, ki glede na model uporablja plinasta ali tekoča goriva. Večinoma v specializiranih trgovinah obstajajo gorilniki na plin. Pri izbiri modela bodite pozorni na moč – ne manj kot 2000 W. S to vrednostjo tega parametra bo liter vode zavre po 5 minutah.

Ločeno je treba omeniti možnosti, ki podpirajo proces zgorevanja iz obeh vrst goriva. Prehod med plinastim in tekočim gorivom se zgodi z zamenjavo šobe.

gorilnik

Čisto bencinski grelnik za šotore ima prednosti, kot so odpornost proti zmrzali, udobje, zanesljivost, dobro odvajanje toplote. Kljub vsem pozitivnim vidikom pa ga ribičem ni mogoče priporočiti in zato:

 1. Posoda s tekočim gorivom tehta veliko več kot plinska jeklenka, in če morate premagati dolgo razdaljo na ledu, je to v iskanju mest za parkiranje rib lahko pomemben preizkus.
 2. Tudi pri najbolj previdni uporabi vam bo gorivo prišlo v roke. V vseh drugih primerih je to v redu, vendar bo med ribolovom negativno vplivalo na ulov. Po stiku s priborom ali vabo bo na rokah ostal vonj goriva, ki ga podvodni prebivalci zlahka slišijo..

gorilnik v šotoru

 1. Ko gorijo bencin in kerozin, se v zrak sprosti veliko ogljikovega monoksida in saj. Šotor bo moral biti odprt, vsa oblačila pa bodo dišala po produktih zgorevanja.

Obstajajo tudi grelniki za kerozin. Za grelnike na tekoče gorivo imajo vse prednosti in slabosti..

TOP katalitični plinski grelniki za šotor

Kraj Ocena izdelka Teža

Modeli do 1 kW

#1

KOVEA Fire Ball (KH-0710)

Skoraj breztežna naprava združuje gretje in pripravo hitre hrane

Strokovna ocena: 96/100

Naprava učinkovito deluje v majhnih prostorih, omogoča kuhanje čaja, ogrevanje / kuhanje enostavnih obrokov na pohodu ali pripravo vroče naravne kave v Turku.

Robustno kovinsko ohišje je robustno, ohranja dobro obliko in se ne upogiba pri udarcih. Stabilen položaj konstrukcije zagotavljajo noge, povezane s telesom z zanesljivimi pritrdilnimi elementi.

Specifikacije:

 • vrsta – ploščice
 • največja moč – 0,9 kW
 • vrsta plina – propan / butan
 • servisna površina – 8 m2
 • krmiljenje – mehansko
 • piezo vžig – da
 • krmiljenje – mehansko
 • balon – kupi se posebej
 • lastnosti-toplotno odsevni ščit, sistem proti izbruhu, trpežna zunanja priključna cev, pritrdilni element za reflektor, združljivost z navojnimi in zatičastimi cilindri, plastično ohišje za zaščito ohišja pred nenamernimi poškodbami

Model popolnoma zadovoljuje potrebo po udobni mikroklimi in vroči hrani med ribolovom, lovom ali pohodništvom.

Dostojanstvo

 • Robusten in zanesljiv oddajnik volframa
 • Robustna mreža za namestitev težkega, obsežnega posodja
 • Praktične raztegljive noge zagotavljajo stabilnost grelca

slabosti

 • Kratek čas delovanja na enem polnem cilindru
 • Nizka osnovna moč

KOVEA grelnik Kupid (KH-1203)

Praktičen model z ohišjem, odpornim na udarce, in visokim izkoristkom tudi pri sunkih vetra

Strokovna ocena: 95/100

Grelna naprava je opremljena s keramičnim grelnim elementom in je dobavljena v robustnem eloksiranem kovinskem ohišju.

Med delovanjem porabi minimalno količino energije, skoraj ne proizvaja hrupa in oddaja minimalno količino produktov zgorevanja v okolico. Odporen na intenzivno uporabo in odporen na agresivne snovi, lužine in kisline.

Specifikacije:

 • vrsta – ploščice
 • omejevalna moč – 1 kW
 • vrsta plina – propan / butan
 • servisna površina – 10 m2
 • piezo vžig – da
 • krmiljenje – mehansko
 • balon – ni vključen
 • lastnosti – keramični grelni element, ergonomski ročaj za nošenje, trpežna plastična torbica za zaščito pred zunanjimi poškodbami med transportom / delovanjem

Keramični plinski infrardeči grelec KOVEA Cupid Heater je primeren za ogrevanje srednje velikega ponjavnega šotora, začasnega zavetja v naravi, majhne sobe v podeželski hiši, začasne koče ali lope.

Dostojanstvo

 • Visoka raven varnosti
 • Stabilno delovanje med zmrzaljo
 • Imuniteta proti pregrevanju
 • Ekonomična poraba plina

slabosti

 • Slaba stabilnost na neravnih površinah

Pathfinder Dixon

Priključki srednje moči z majhno težo in kompaktnimi dimenzijami po ugodni ceni

Strokovna ocena: 96/100

Kljub minimalni moči in ekonomični porabi goriva naprava odlično greje šotore, šotore, zavetišča in majhne prostore..

Poleg tega se lahko uporablja za kuhanje. Če želite to narediti, morate enoto namestiti na stativ in paziti, da voda iz lonca ali kotlička ne pride na vročo keramično površino..

Specifikacije:

 • vrsta – ploščice
 • največja moč – 1,15 kW
 • vrsta plina – propan
 • servisna površina – 10 m2
 • krmiljenje – mehansko
 • piezo vžig – ne, ročni vžig
 • balon – kupi se posebej
 • Lastnosti – Okovje s šobo za delovanje zemeljskega plina

SLEDEČE Dixon je idealen za pohodnike, ribiče in lovce. Zaradi majhne teže in kompaktnih dimenzij je napravo enostavno in priročno nositi s seboj.

Dostojanstvo

 • Kompaktnost
 • Najmanjša teža
 • Ekonomična poraba plina
 • Dolgo delo na eni bencinski črpalki (5 litrov zadostuje za 10 ur)

slabosti

 • Pomanjkanje piezo vžiga
 • Nizke noge
 • Enojni delovni položaj

KOVEA Power Sense (KH-2006)

Trajen in zanesljiv volframov oddajnik za ogrevanje šotorov v ekstremnih pogojih

Strokovna ocena: 94/100

Priročna grelna naprava v notranjosti nima plastičnih elementov, ki bi se lahko stalili. Opremljen s posebnim ventilom za razbremenitev presežnega tlaka plina, ki nastane med delovanjem.

Ne boji se znižanja temperature okolice. Zagotavlja udobno toploto tudi v najhujših zmrzalih. Deluje do 3 ure na eni bencinski črpalki.

Specifikacije:

 • vrsta – pečica
 • največja moč – 1,04 kW
 • vrsta plina – butan
 • servisna površina – 10 m2
 • piezo vžig – da
 • krmiljenje – mehansko
 • balon – ni vključen
 • lastnosti – trpežen oddajnik volframa, ohišje iz lahke kovine, 4 fiksni nosilci za ohranjanje stabilnega položaja na različnih površinah, lahka ohišja, trda plastična prevleka za zaščito pred mehanskimi poškodbami

Modul je primeren za ribiče, lovce, poletne prebivalce in popotnike. Z njegovo pomočjo je v majhni sobi ali turističnem šotoru enostavno hitro ustvariti udobne pogoje..

Dostojanstvo

 • Odporen proti agresivnim medijem in koroziji
 • Poenostavljen način menjave jeklenk
 • Estetski videz
 • Optimalni stroški
 • Svetle barve, vidne v temi

slabosti

 • Kratek delovni čas na napolnjenem cilindru

Modeli od 2 kW

#1

Solyrogaz GII-2.9

Praktičen zmogljiv aparat z robustno zaščitno rešetko

Strokovna ocena: 98/100

Model izgleda preprosto in lepo. Kovinsko ohišje se ne boji korozije in stika z agresivnimi mediji. Grelni element je zaščiten z robustno rešetko. Ta zasnova popolnoma odpravlja možnost opeklin med delovanjem..

Specifikacije:

 • vrsta – ploščice
 • največja moč – 2,9 kW
 • vrsta plina – propan
 • servisna površina – 15-25 m2
 • piezo vžig – ne, ročni vžig
 • krmiljenje – mehansko
 • balon – kupi se posebej
 • lastnosti – keramični blok nemške proizvodnje, dobra odpornost proti vetru, dva delovna položaja

Enota je primerna za ogrevanje velikih šotorov ali začasno nastanitev. Pogosto se uporablja kot sušilno sredstvo za slikarska in gradbena dela.

Dostojanstvo

 • Enostavnost uporabe
 • Visoka moč
 • Ekonomična poraba plina
 • Varnost
 • Učinkovitost

slabosti

 • Brez nog
 • Pomanjkanje regulatorja moči

Aeroheat IG 3000

Priročna mobilna enota za ogrevanje prostorov od 16 do 28 kvadratnih metrov. m.

Strokovna ocena: 96/100

Telo ploščice je izdelano iz trpežne eloksirane kovine. Površina je pobarvana s svinčevim prahom, odpornim proti koroziji. Model deluje tiho in se zlahka spopade z ogrevanjem velikih šotorov in prostorov.

Specifikacije:

 • vrsta – ploščice
 • največja moč – 2,9 kW
 • vrsta plina – propan / butan
 • servisna površina – do 28 m²
 • piezo vžig – ne, ročni vžig
 • krmiljenje – mehansko
 • balon – ni vključen
 • lastnosti – 2 delovna položaja, oddajnik keramike Rauschert (Nemčija), brez azbesta

Izdelek združuje moč in učinkovitost. Primerno za tiste, ki želijo ogrevati veliko površino brez porabe dodatnega denarja.

Dostojanstvo

 • Visoka moč
 • Hitro segrevanje pri nizkih temperaturah
 • Robustna konstrukcija
 • Trajnost
 • Najmanjši hrup

slabosti

 • Pomanjkanje regulatorja moči

Ion Pathfinder

Lahka in kompaktna plinska oprema z dobrim izkoristkom in nizko porabo plina

Strokovna ocena: 95/100

Naprava majhne velikosti se uporablja tako v vsakdanjem življenju kot v terenskih razmerah. Idealen za uporabo v težkih vremenskih razmerah v Rusiji.

Zavzame najmanj prostora in praktično ne povzroča hrupa. Zagotavlja visokokakovosten toplotni tok v hudih zmrzalih in ob močnem vetru.

Specifikacije:

 • vrsta – ploščice
 • omejevalna moč – 2 kW
 • vrsta plina – propan / butan
 • servisna površina – 15 m2
 • piezo vžig – da
 • krmiljenje – mehansko
 • balon – kupi se posebej
 • značilnosti – sposobnost uravnavanja oskrbe s plinom

Naprava je primerna za ribolov ali lov. Ogreva velike šotore, svetle šotore in druge majhne prostore, kjer so ljudje začasno kakovostni.

Dostojanstvo

 • Lahka teža
 • Odlična moč
 • Ekonomična poraba goriva
 • Operativna vzdržljivost

slabosti

 • V procesu dela je potrebno kakovostno prezračevanje
 • Močno segrevanje zaščitnega žara

Fenix ​​3600

Velika in močna ploščica s široko grelno ploščo

Strokovna ocena: 94/100

Nekakšen zanesljiv turistični infrardeči grelec na plin iz proračunske serije. V robustnem eloksiranem kovinskem ohišju. Ne boji se obratovalnih obremenitev in učinkovito deluje pri nizkih temperaturah, sunkih vetra in visoki vlažnosti.

Specifikacije:

 • vrsta – ploščice
 • največja moč – 3,6 kW
 • vrsta plina – propan
 • servisna površina – do 40 m²
 • piezo vžig – da
 • krmiljenje – mehansko
 • balon – ni vključen
 • značilnosti – grelni element iz trpežne keramike, možnost dela na zemeljski plin

Ploščica je primerna za ustvarjanje udobnih pogojev v velikih šotorih, podeželskih hišah, začasnih kočah, kabinah in drugih začasnih in kapitalnih prostorih.

Dostojanstvo

 • Visoka moč z nizko porabo goriva
 • Robustna zaščitna mreža
 • Robustno eloksirano kovinsko ohišje

slabosti

 • Nestabilne noge

Najboljši modeli grelnikov

Zdaj je na voljo velika izbira kakovostnih grelnikov. Zato morate pri pripravi na ribolov vedeti, na katerega od njih morate biti pozorni..

Tramp TRG-036

 • Nominacija Splošna namena

  Zasnova naprave predvideva 2 položaja – nagnjena za segrevanje zraka in vodoravna za kuhanje. Hkrati je na mrežasti reflektor stabilno postavljen skodelica, turka ali ponva..

 • Specifikacije
 • Povprečna cena: 3500 rub.
 • Država: Kitajska
 • Moč (kW): 1,3
 • Ogrevalna površina, kvadrat M .: ni podatkov
 • Teža, kg: 2,34
 • Mere, mm: 250 x 230 x 290
 • Vrsta goriva in poraba: propan-butan, izobutan, 0,1 kg / h
 • Piezo vžig: da

Prednosti in slabosti

 • Vgrajen adapter za “poletni” valj
 • Spontana aktivacijska varovalka
 • Univerzalni obseg
 • Relativno velike dimenzije in teža
 • Brez grelne plošče jeklenke

Comfort Clever GO-3,3 kW

 • Proizvajalec z grelnikom dobavlja šobo za priključitev na zemeljski plin, vijake za pritrditev plinske povezave, pokrov za namestitev posode na toplotni oddajnik, pa tudi priročnik za uporabo in 12-mesečno garancijo..

 • Specifikacije
 • Povprečna cena: 1780 rub.
 • Država: Rusija (izdelano na Kitajskem)
 • Moč (kW): 3,3 kW
 • Ogrevalna površina, kvadrat M.: 25
 • Teža, kg: 1,3
 • Mere, mm: ni podatkov
 • Vrsta goriva in poraba: propan, 0,24 kg / h
 • Piezo vžig: ne

Aeroheat IG 2000

 • Specifikacije
 • Povprečna cena: 1280 rub.
 • Država Rusija
 • Moč (kW): 2,3 kW
 • Ogrevalna površina, kvadrat M.:18
 • Teža, kg: 1,8
 • Mere, mm: 281 x 188 x 140
 • Vrsta goriva in poraba: propan-butan, 0,2 kg / h
 • Piezo vžig: ne

Infrardeči grelec ne oddaja odprtega ognja, preprosto se poveže z virom toplote in hitro preide v način delovanja. Takšne oblikovne značilnosti omogočajo ogrevanje šotora za lov ali zimski ribolov, v rastlinjaku, na prodajnem mestu, na gradbiščih. Pri uporabi naprave v zaprtem prostoru je nujno kakovostno prezračevanje, saj izgoreva kisik in oddaja opazen vonj po plinu. Premik ohišja v vodoravni položaj odpira možnost kuhanja hrane na površini oddajnika toplote. Tako je kljub spodobni teži naprave vseeno vredno vzeti s seboj na kampiranje, saj nadomešča 2 napravi hkrati.

Kovea KH-0203 Malo sonce

 • Little Sun ima vgrajene elemente, ki povečujejo zanesljivost in varnost modela: keramični infrardeči oddajnik toplote, grelna plošča s plinsko jeklenko in nadtlačni ventil.

 • Specifikacije
 • Povprečna cena: 15400 rub.
 • Država: Južna Koreja (proizvedeno v Rusiji)
 • Moč (kW): 1,67 kW
 • Ogrevalna površina, kvadrat M .: 15
 • Teža, kg: 2,45
 • Mere, mm: 277 x 191 x 343
 • Vrsta goriva in poraba: butan, 0,12 kg / h
 • Piezo vžig: da

Južnokorejska blagovna znamka “Koveya” je specializirana za proizvodnjo plinske opreme. Njegovi inženirji nenehno izboljšujejo zasnovo in specifikacije ter razvijajo paleto podjetja z neverjetno hitrostjo – 1 model na mesec. Tako je bil KH-0203 ustvarjen kot odgovor na povpraševanje po kompaktnih, varnih in zanesljivih grelnikih za šotore za kampiranje z minimalno stopnjo hrupa in vonja. Prenosna naprava deluje samo iz vložkov, lahko se vžge s piezoelektričnim elementom in ogreje prostor do 15 kvadratnih metrov. Da bi povečali prihranek propana, ga je treba najprej dobro ogreti, nato pa regulator preklopiti v varčni način, v katerem 1 mini valj zadošča za celo noč.

Ognjena žoga Kovea KH – 0710

Ta naprava je odlična za ogrevanje šotorov v hladni sezoni. Infrardeči grelec se lahko uporablja tudi za kuhanje ali segrevanje hrane. Naprava na 1 polni steklenici lahko deluje do tri ure. Glavna pomanjkljivost tega grelnika so visoki stroški. Kupujejo ga predvsem tisti turisti in ribiči, ki se pogosto sproščajo v naravi..

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

“Pathfinder Ion PF-GHP-S01”

Ta kompaktni grelec deluje učinkovito in hkrati porabi minimalno količino goriva. Takšna naprava je poceni, deluje na plin. Odlično za zimske pohodništvo in ribolov. Poleg tega je to napravo povsem mogoče vzeti s seboj na dačo, saj se lahko spopade tudi z ogrevanjem majhne sobe..

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

SLEDITE ORION PF-GHP-S02

Ta model je videti kot izboljšana različica prejšnjega in popolnoma druga naprava. V prid tej trditvi govori druga vrsta oddajnika toplote. Je zelo kompakten kovinsko-keramični mrežasti blok. Segreje na znatno temperaturo za boljši odvod toplote.

SLEDITE ORION PF-GHP-S02

Precej velik reflektor je zasnovan za usmerjanje toka sevanja. Po želji je zahvaljujoč posebnemu stojalu toplotni blok enostavno postaviti celo vodoravno. Enota je zelo kompaktna in se lahko uporablja kot toplotna svetilka.

 • oddajnik kermeta;
 • smer toplotnega toka;
 • veliko možnosti za spremembo položaja;
 • deluje z različnimi cilindri.
 • adapterji za nestandardne jeklenke niso vključeni v paket;
 • majhna razdalja med oddajnikom in balonom;
 • pri prilagajanju krme se lahko opečete;
 • kuhanje hrane je prepovedano.

ElekonPower PG7B

Ta grelec je ustvaril korejski proizvajalec. Priljubljen je med navdušenci na prostem po vsem svetu. Njegove glavne prednosti so učinkovitost, majhna teža in sposobnost delovanja brez električne energije. Naprava je kot nalašč za ogrevanje šotora do deset kvadratnih metrov.

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

NeoClima UK – 02

Ta sodoben potovalni grelec deluje učinkovito in vas ogreva več ur. Primerno za ogrevanje velikih šotorov in lovskih koč. Grelec je lahek in kompakten, kar pomeni, da ga je zelo priročno prenašati od kraja do kraja.

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

“Sogra-3”

To je odlična peč, ki je primerna za ogrevanje šotorov. Deluje na les in dobro toploto ohranja celo noč. Hkrati se material porablja počasi, zato ni treba nenehno metati drv. Slaba stran tega grelnika je, da je precej drag..

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

Solyrogaz Aeroheat HS S2600 boksar m

Edinstvena mobilna naprava, zasnovana za začasno ogrevanje in udobje v hladnem vremenu, pri sušenju, ogrevanju in kuhanju hrane. S svojimi dokaj kompaktnimi dimenzijami naprava proizvede 2,6 kW moči.

Načelo delovanja dizelsko gorivo, kerozin
Država Rusija
Površina max. 26 kvadratnih metrov
Poraba 0,23 kg / h
Največja moč 2600 Wt

Stroški od 2950 do 3484 rubljev.

prednosti

 • garancijska doba 3 leta;
 • čas gorenja 1 polnjenja do 14 ur;
 • nadzor moči na sprednji plošči;
 • mrežno vozlišče s kremenčevim steklom;
 • lupina iz nerjavečega jekla, odpornega na toploto;
 • dobro segreva in daje veliko moč;
 • ekonomična poraba goriva v primerjavi z običajnimi 2 -krat;
 • velika prostornina rezervoarja za gorivo – 2,5 litra;
 • lep dizajn;
 • v rezervoar je mogoče dodati dizelsko gorivo brez prekinitve dela.

Minusi

 • vonj kerozina in dizla.

Kupil sem peč za šotor za pomlad, jesen. Testirano na kerozinu (KO-25) in poletnem dizelskem gorivu. 1 liter goriva zadostuje za povprečno 7 ur. Ko se vžge, kerozin kadi več kot dizelsko gorivo, je sprednji regulator zelo praktična rešitev v primerjavi z ventilom. Čudovit štedilnik! Ostalo je bilo uspešno

Pathfinder MB-GH-I01

Naprava se lahko uporablja za dodatno ali glavno ogrevanje industrijskih prostorov, garaž, delavnic, gospodarskih poslopij, rastlinjakov. Uporabljajte samo v prostorih z naravnim prezračevanjem. Grelec oddaja mehko, udobno toploto, omogoča vzdrževanje temperature na višini prostora. Idealen za ljubitelje narave.

Tip ploščice
Površina max. 26 kvadratnih metrov
Poraba 0,068 cbm / h
Država Rusija
Največja moč 2300 Wt

Cenovni razpon od 900 do 1140 rubljev.

prednosti

 • služi do 5 let;
 • majhna teža;
 • ne povzroča mešanja zraka v prostoru;
 • se lahko uporablja kot štedilnik za kuhanje;
 • zavzame malo prostora.

Minusi

 • vonj, vsekakor morate prezračiti sobo.

S seboj vzamem ribolov, lov in pohodništvo. Mislim, da je nedvomni plus, da lahko kuhate na štedilniku in ne samo, da se ogrejete. Dobra pomoč za vso hladno sezono in med turistično sezono. Hvala domačemu proizvajalcu.

PAMIR RADEK

Poljski prenosni plinski grelnik tega proizvajalca je zelo priljubljen med ruskimi ribiči, plezalci, člani znanstvenih odprav, turisti ali ljudmi, ki raje vodijo aktiven življenjski slog. Zaradi kompaktnosti naprave in majhne teže je izdelek nepogrešljiv spremljevalec dolgih pohodov v hladni sezoni. Naprava ni odvisna od dostopa do električne energije. Ekonomična poraba goriva, tiho delovanje je ena glavnih prednosti te naprave. Prisotnost reflektorja omogoča enakomerno porazdelitev toplote. Gorivo je plin propan-butan. Območje delovne temperature se giblje od +5 do +40 stopinj. Mere grelnika so 18×23,7×28 cm, teža pa 0,4 kg. S to napravo lahko ogrevate površino do 20 m². Povprečni čas delovanja naprave je 17,5 ur. Stroški izdelka so 2 321 rubljev.

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

Prednosti:

 • Moč reflektorja;
 • Stabilnost konstrukcije;
 • Delovno temperaturno območje;
 • Mobilnost;
 • Učinkovitost;
 • Kakovost;
 • Ekonomičnost porabe goriva;
 • Tiho delovanje.

Slabosti:

 • Cena;
 • Povezujte samo v prezračenih prostorih.

SOLAROGAZ PO – 2,5 SAVO

Kompaktna velikost naprave ruskega proizvajalca vam omogoča, da jo prevažate v prtljažniku avtomobila ali jo nosite s seboj v nahrbtniku. Grelec je popolnoma samostojen. Zasnovan je za ogrevanje dobro prezračenih prostorov. Telo je izdelano iz toplotno odpornega jekla. Naprava lahko deluje na kerozin ali dizelsko gorivo. Gorivo iz rezervoarja se gravitacijsko dovaja v rezervoar, kjer je nameščen poseben stenj. Ko se vžge, začne gorilnik proizvajati toploto. Poliran ščit iz nerjavečega jekla učinkovito odbija in koncentrira prejeto toploto. Regulacija moči se izvaja z ventilom z omejevanjem dovoda goriva iz rezervoarja. Prostornina rezervoarja za gorivo je 2,5 litra, poraba pa 200 g / h. Vzdrževanje je sestavljeno iz občasnega odstranjevanja prahu, umazanije in zamenjave stenj. Dimenzije naprave so 32x37x42 cm, teža pa 5,6 kg. Stroški izdelka so 2.300 rubljev.

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

Prednosti:

 • Kompaktnost;
 • Udobje;
 • Cena;
 • Hitrost ogrevanja;
 • Donosnost;
 • Enostavnost uporabe;
 • Praktičnost;
 • Zanesljivost;
 • Učinkovitost;
 • Zahteva minimalno vzdrževanje;
 • Prenosljivost;
 • Enotnost ogrevanja prostorov;
 • Nadzor zgorevanja.

Slabosti:

 • Prisotnost vonja;
 • Pomanjkanje regulacije temperature;
 • Ni ga mogoče pustiti brez nadzora;
 • Saj.

KAMtec

Grelec kitajskega proizvajalca spada v kratkoročno infrardečo napravo. Uporablja se lahko na pikniku, pohodništvu, ribolovu, kampiranju, poletni koči. Svetlost barvne sheme igra pomembno vlogo, saj je težko izgubiti napravo v travi ali jo pozabiti na počivališču. Plinska steklenica je nameščena v grelniku. To omogoča zaščito pred mehanskimi poškodbami. Prisotnost ergonomskega ročaja omogoča priročno premikanje naprave z enega mesta na drugega. Ko se jeklenka pregreje, se sproži zaščita pred previsokim tlakom. Material za izdelavo takšne naprave je jeklo. Ogrevalna površina je do 13 m². Trajnost in zanesljivost naprave je zagotovljena s prisotnostjo keramičnega plinskega grelnega elementa. Dimenzije naprave so 30x14x27 cm, teža pa 1,6 kg. Gorivo je plin propan-butan. Poraba goriva je 100 g / h. Stroški izdelka so 3.150 rubljev.

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

Prednosti:

 • Moč;
 • Ravni zaščite;
 • Kompaktnost;
 • Teža;
 • Mobilnost;
 • Keramični grelni element;
 • Cena;
 • Enostavnost namestitve;
 • Izvedba;
 • Oblikovanje;
 • Barvna raztopina.

Slabosti:

 • Baloni za enkratno uporabo;
 • Potrebno je prezračevanje;
 • Samo nadzorovana uporaba.

RIO

Korejski proizvajalec dobavlja ruskemu trgu prenosne plinske infrardeče grelnike, namenjene ogrevanju bivalnih prostorov, lovskih in podeželskih hiš, šotorov in šotorov. Naprava lahko deluje iz 220-gramskih zatičev ali navojnih valjev za 230 in 450 gramov. Grelniku je priložen tkaninski pokrov in adapter. Materiali za izdelavo so jeklo, aluminij, medenina in visoko kakovostna plastika. Jeklenko lahko napolnite z butanom, propanom ali izobutanom. Poraba goriva je 100 g / h. Ta naprava ogreva prostor s površino 20 m². Uporaba takega grelnika zahteva skladnost z varnostnimi predpisi. Mere naprave so 20,5×12,522 cm, teža pa 0,49 kg. Stroški izdelka so 3400 rubljev.

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

Prednosti:

 • Cena;
 • Oprema;
 • Enostavnost uporabe;
 • Učinkovitost;
 • Hitrost ogrevanja;
 • Material za izdelavo;
 • Ne segreva površin pod njim;
 • Ekonomična poraba;
 • Zaščitni žar;
 • Kakovost;
 • Oblikovanje;
 • Zaslon, ki odbija toploto;
 • Piezo vžig;

Slabosti:

 • Prisotnost vonja;
 • Nevarnost požara.

KOVEA grelnik Kupid KN-1203

Grelnik na plin s piezo vžigom, keramični grelni element se je uveljavil kot zanesljiva in trpežna naprava, ki jo je treba vedno vzeti na ribolov, med pohodništvom ali delom na terenu. Naprava se upravlja mehansko. Gorivo je propan-butan. Poraba plina je 0,07 kg / h, kar je bistveno manj kot 98% podobnih grelnikov. Moč tega izdelka je povsem dovolj za ogrevanje ribiškega, turističnega šotora. Pri največji moči uporaba plinske jeklenke traja 4 ure. Komplet vsebuje plastično ohišje in navodila za uporabo. Mere naprave so 23x17x24 cm, teža pa 1,4 kg. Cena izdelka je 8 900 rubljev.

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

Prednosti:

 • Teža;
 • Kompaktnost;
 • Poraba goriva;
 • Ogrevalno območje;
 • Brez vonja;
 • Oblikovanje;
 • Piezo vžig;
 • Kakovost;
 • Zanesljivost;
 • Trajnost;
 • Plastično ohišje;
 • Enostavnost uporabe;
 • Ventil za razbremenitev tlaka.

Slabosti:

 • Cena;
 • Jeklenko je treba kupiti ločeno.

Kerona WKH-3300

Ta vsestranski grelec korejskega proizvajalca se lahko zlahka spremeni v peč za kampiranje. Lahko ga vzamete s seboj na dačo, piknik, ribolov ali lov. V zgornjem delu grelnika je vgrajena ploščad za namestitev kotlička ali kotlička. Naprava ogreva šotor do 15 m². Gorivo zanj je razsvetljava ali letalski kerozin. Prostornina rezervoarja je 7,2 litra, kar omogoča zgorevanje od enega polnjenja do 19 ur. Izdelek je opremljen z regulatorjem ogrevalne moči. Senzor nivoja goriva omogoča pravočasno polnjenje jeklenke. Grelni elementi so iz nerjavečega jekla, stenj pa iz tkanine iz steklenih vlaken. To nam omogoča, da zagotovimo zanesljivost in vzdržljivost naprave. Zaščita pred uhajanjem goriva je zagotovljena z dvojno steno rezervoarja za gorivo. Mere opreme so 32,5×32,5×50,6 cm, teža pa 13 kg. Stroški izdelka so 9000 rubljev.

TOP plinske peči za šotor: pregled najboljših gorilnikov in grelnikov

Prednosti:

 • Hitrost ogrevanja prostora;
 • Donosnost;
 • Možnost uporabe za kuhanje;
 • Enostavnost vzdrževanja;
 • Oblikovanje;
 • Udobje;
 • Kakovost;
 • Material za izdelavo.

Slabosti:

 • Stroški naprave;
 • Cena goriva.

Kako izbrati

Izbira modela naprave je odvisna od pogojev njene uporabe. Za šotore z enim delom so najbolj primerni plinski grelniki. Pri potovanju z avtomobilom so primerni talni grelci. Turisti, ki radi premagujejo dolge pohodniške poti, naj bodo pozorni na lažje in kompaktnejše modele..

Naprave za bencin in alkohol so primerne za ribiče in lovce, ki so vedno blizu dostopa do goriva, pa tudi za tiste, ki potujejo s postanki v kampih. Električni grelniki so namenjeni spanju v avtomobilih..

Primerjalna tabela značilnosti

Zaradi večje jasnosti predstavljamo nekatere parametre modelov, ki smo jih obravnavali v primerjalni tabeli..

Ime Gorivo Maks. ogrevalna površina, kvadrat m Poraba plina, kg / h Največja moč, W Mere, mm Teža, kg
Aeroheat IG 3000 plin 28 0,23 2900 190x315x140 2,3
TURISTIČNA MINI AFRIKA plin 12 0,1 1200 130x300x260 1.5
Solyrogaz Aeroheat HS S2600 boksar m dizelsko gorivo, kerozin 26 0,23 2600 350x290x270 4.5
Pathfinder MB-GH-I01 plin 26 0,068 2300 150x235x95 1,2
Ballu BIGH-4 plin 60 0,32 4500 338x278x372 2,3
Kovea KH-0203 Malo sonce plin 15 0,12 1670 191x277x343 2.1
TRAMP TRG-037 plin 13 0,1 1300 230x290x250 2.23

Pregled cen

Grelnik na plin za šotor za zimski ribolov lahko danes kupite v spletni trgovini.Prikazali bomo nekaj cen znanih blagovnih znamk:

Model Specifikacije Povprečno, rub.
Plinski grelec za šotor: vrste, načelo delovanja, prednosti in slabosti

Sibiryachka – 1,15

 • Moč 1,15 kW
 • Poraba goriva – 0,25 l / h
 • Temperatura sevanja – + 800 ÷ 900 ° С
 • Ogrevana površina – 10 m2
 • Mere 224 x 107 x 94 mm
 • Teža – 1 kg
1700
Plinski grelec za šotor: vrste, načelo delovanja, prednosti in slabosti

Solyrogaz GII 2.3

 • Moč 2,3 kW
 • Poraba plina 0,35 l / h
 • Temperatura sevanja 800C
 • Ogrevana prostornina 23 m³
 • Mere 240 x 190 x 120 mm
 • Teža 1,2 kg
1800
Plinski grelec za šotor: vrste, načelo delovanja, prednosti in slabosti

NAMILUX BDN-100-2

 • Moč 1,3 kW
 • Poraba plina 100 g / h
 • Ogrevalna površina do 15 m²
 • Mere 280 × 220 × 200 mm
 • Poganja ga 200 g plinska posoda.
2500
Plinski grelnik za šotor: vrste, načelo delovanja, prednosti in slabosti

ElekonPower TT-15S

 • Moč 1,5 ÷ 4,4 kW
 • Poraba 0,22 kg / h
 • Ogrevalna površina – 35 m²
 • Produktivnost 3800 kcal / uro
 • Življenjska doba baterije do 50 ur
 • Skupne mere 228 × 203 × 285 mm
 • Teža 1,5 kg
3800

Cene kažejo, da bo prenosni plinski grelnik za šotor kupil ceneje, a njegove lastnosti niso tako resne. Zato je treba najprej izmeriti ceno in moč naprave ter po možnosti ogrevano prostornino.

Ogromna paleta ponujenih modelov

Varnost pri obratovanju

Ne glede na spremembo grelnika plina je to naprava, v kateri gori gorivo. To pomeni, da je treba strogo upoštevati varnostne ukrepe med delovanjem. Kaj je treba storiti, da se izognemo nepopravljivim posledicam:

 1. Razdalja od aparata do sten šotora ne sme biti manjša od pol metra.
 2. Organizacija prezračevanja za odstranjevanje produktov zgorevanja propana. Občasno prezračite šotor..
 3. Gorilnika in njegovega reflektorja ne usmerjajte v stene šotora, oblačila in druge vnetljive predmete in materiale..
 4. Ogrevalne enote ne pustite vklopljeno čez noč, če je nihče ne nadzoruje..
 5. Ko se ohladijo, se plini ogljikovega monoksida spustijo, kjer se lahko koncentrirajo. Zato mora biti spalno mesto vsaj 25 cm nad tlemi..
 6. Posebna pozornost jeklenkam za plin. Za grelnike te vrste je bolje uporabiti posebne posode z avtomatsko zaščito pred puščanjem in v primeru gašenja plamena gorilnika.
 7. Plinsko jeklenko je treba menjati zunaj šotora na ulici strogo v skladu z navodili proizvajalca.
 8. Prepovedano je sušiti oblačila nad grelnikom..
 9. Naprave ne nameščajte v bližini vnetljivih ali eksplozivnih materialov..

Pozor! Pod grelnikom plina mora biti vgrajena dostava iz negorljivega materiala. Površina napeljave mora biti 30% večja od samega grelnika.

Pravilna namestitev grelnika plina v šotor

Pravilna namestitev grelnika plina v šotor

Merila za izbiro šotorske opreme

Ko greste v trgovino po napravo, morate razumeti namen nakupa in poznati številne pomembne odtenke, ki vam bodo pomagali izbrati optimalen model, ki v celoti izpolnjuje vse zahteve..

Glavni dejavniki, ki vplivajo na izbiro plinskega gorilnika za kampiranje:

 1. Potrebe.
 2. Vreme.
 3. Teža, mere in učinkovitost porabe goriva.
 4. Količina pakiranja.
 5. Združljiv z različnimi vrstami plinskih jeklenk.
 6. Piezo vžig.

Več ljudi, ki se udeležujejo pohodov in odhodov, ustrezno bodo večje tudi dimenzije uporabljenih kegljačev. Za take primere boste potrebovali širši in stabilnejši gorilnik. Za manjše skupine so primerni kompaktni lahki modeli, osredotočeni na posode majhne prostornine z majhnim premerom dna.

Nastavitev plamena v plinskem gorilniku

Vredno je upoštevati dejstvo, da bo v glavnem kuhano na mini štedilniku. Na primer, če gre za jedi, ki zahtevajo dušenje, je potreben občutljiv sistem za nadzor plamena.

Izbrani gorilnik mora ustrezati predvidenim pogojem delovanja. Tisti, ki ga nameravajo uporabljati pri nizkih temperaturah, morajo v ledenem vremenu preveriti stabilnost opreme za gorivo..

Sistem za zaščito pred vetrom v gorilniku

Neprekinjeno delovanje pri temperaturah pod ničlo omogoča možnost predgrevanja goriva, vetrobranskega stekla ali možnost vgradnje vetrobranskega stekla, izvedbe z oddaljenimi cevmi

Teža, mere, prostornina pakiranja gorilnika so zelo pomembne. Udobje pri transportu, namestitvi in ​​prenašanju je odvisno od teh parametrov..

Kazalnik porabe goriva bo grobo predstavil, kako ekonomično bo naprava delovala..

Plinske jeklenke za prenosne gorilnike

Preveriti je treba, s katerimi vrstami plinskih jeklenk je naprava združljiva. Najpogosteje so to cilindri z zatičem ali navojnim nosilcem. Prva možnost je pogostejša in cenejša. Obstajajo tudi univerzalni modeli, ki delujejo z valji različnih standardov.

Od dodatnih funkcij v napravi je pomemben sistem električnega vžiga. Omogočal vam bo enostaven zagon plina s pritiskom na gumb, s čimer boste odpravili težave pozabljenih vžigalnikov doma in mokrih vžigalic v žepu..

Pri nakupu plinskega grelnika za šotor upoštevajte naslednje:

 1. Ogrevalna zmogljivost in površina.
 2. Poraba goriva.
 3. Varnostni sistem.
 4. Učinkovitost.
 5. Večfunkcionalnost.

Glavni parameter grelnika je toplotna moč. Bolje je, da ga izberete glede na vrsto šotora. Prav tako je vredno biti pozoren na največjo možno ogrevalno površino..

Grelec za srednje šotore

Za konstrukcije iz tankih poletnih materialov so potrebne močnejše naprave. Za izdelke, namenjene jeseni / pomladi – modeli srednje moči. Za izolirane zimske možnosti so dovolj lahke kompaktne naprave

Predvideti je treba, da tako plinski gorilniki kot vsa oprema za ogrevanje šotora s povečano močjo običajno porabijo več goriva..

Če jih želite napolniti z gorivom, boste morali s seboj vzeti veliko rezervnih pločevink. V povprečju en valj zadostuje za 4-5 ur neprekinjenega delovanja. Priporočamo, da se seznanite z navodili za točenje pločevinke z lastnimi rokami..

Model grelnika za infrardeči šotor

Ker lahko šotor izgori v nekaj minutah, je treba v grelniku upoštevati varnostni sistem. Infrardeči modeli so najvarnejši v segmentu

Zaželeno je, da je naprava dodatno opremljena z varnostno napravo za nadtlak, mehanizmi za zaščito pred puščanjem in sistemom za samodejni izklop. Nekatere varnejše in učinkovitejše vrste grelnikov za plinske šotore so katalitične.

Grelec, ki se uporablja za ogrevanje šotora s plinom, s kompaktno prostornino, bi moral zagotoviti zadostno toplotno učinkovitost in hitro ogreti šotor. Za pohodništvo in rekreacijo na prostem so idealni univerzalni modeli, ki združujejo možnost ogrevanja in kuhanja.

Zahteve za izbiro plinskega grelnika

Najpomembnejša stvar, o kateri mora uporabnik skrbeti, je lastna varnost. Zato morate pri nakupu naprave biti pozorni na dva elementa:

 1. Samodejni zaščitni sistem. Namenjen je v primeru, da se aparat pomotoma prevrne ali preseže največji dovoljeni nagib. V utesnjenih razmerah šotora je verjetnost takšne situacije velika..
 2. Prisotnost analizatorja plina, ki bo spremljal koncentracijo ogljikovega monoksida. Če želite ali ne, tudi dobro delujoče prezračevanje ne more zagotoviti stoodstotne odstranitve produktov zgorevanja goriva..

Kompaktnost je pomembno merilo izbire. Manjša je naprava, lažje jo je nositi. Čeprav je za ljubitelje zimskega ribolova, ki potujejo z avtomobilom, nasprotno, močnejši je aparat, tem bolje.

Proračunska alternativa tradicionalnemu ogrevanju: izdelava plinskega grelnika z lastnimi rokami

Plinski katalitični gorilnik DIY

Delovanje takšnih struktur je veliko bolj donosno in se ga je enostavno naučiti. Ponujamo vam, da se seznanite z več tehnologijami za izdelavo plinskega grelnika z lastnimi rokami ob upoštevanju zahtev glede varnosti in enostavnosti uporabe v vsakdanjem življenju in na pomožnem področju.

Prednosti in slabosti

Ne glede na vrsto ogrevalnega grelnika za vaš dom, ki ga izberete z lastnimi rokami, ne glede na zapletenost zasnove in sheme, morate upoštevati naslednje zahteve:

 • enostavnost montaže in transporta, ergonomija;
 • varnost in zanesljivost med delovanjem;
 • učinkovitost v procesu porabe nosilcev energije, plina ali trdnega goriva;
 • visoka učinkovitost in produktivnost;
 • razpoložljivost strukturnih elementov in materialov za montažo z lastnimi rokami;
 • vzdržljivost.

Glede na funkcionalne zahteve lahko izberete pravo vrsto grelnika.

Nasvet: infrardeči, kremenčevi grelniki in električni konvektorji veljajo za najučinkovitejše, najvarnejše za domačo uporabo in pogosti med lastniki stanovanj..

Glavne prednosti domačih grelnih naprav za različne vrste prostorov, stanovanjske in nestanovanjske, so:

 • uporaba poceni in cenovno dostopnih materialov za gradnjo;
 • individualni izračun potreb med delovanjem in visoka učinkovitost;
 • kakovost in enostavnost montaže.

Z nakupom modela tovarniškega grelnika še zdaleč ni vedno mogoče pridobiti točno tistih lastnosti, ki bodo zadovoljile vaše potrebe po ogrevanju prostora..

Osnovne zahteve za plinski grelec

Grelno napravo plinskega tipa lahko varno uporabljate, če upoštevate naslednje zahteve:

 • vsi obratovalni elementi, odgovorni za oskrbo s plinom, morajo biti tovarniško izdelani in skrbno preverjeni glede celovitosti;
 • zasnova zagotavlja in izvaja preproste in razumljive načine za vklop / izklop enote;
 • zasnova in postavitev plinskega grelnika morata biti skrbno premišljena.

Z redkimi izjemami so plinski grelniki zelo mobilni, zavzamejo malo prostora in jih je enostavno sestaviti. Govorimo o prednostih plinskih ogrevalnih struktur:

 • enostavnost uporabe in montaže;
 • visoka učinkovitost in učinkovitost;
 • minimalna škoda za naravo in gospodinjstva, proizvodi popolnega zgorevanja so praktično neškodljivi, glavna stvar je, da ne pozabimo na pomen namestitve prezračevanja;
 • hitro segrevanje prostora;
 • zemeljski plin, utekočinjen ali povezan v omrežje, velja za najcenejšega od vseh virov energije;
 • nekateri tovarniški in doma narejeni modeli združujejo tudi elektronsko polnjenje, potrebno za delovanje krmilnih enot in prezračevanja, vendar stroški ne bodo vplivali na družinski proračun.

Izbira sheme

Ob vseh težavah pri zbiranju grelnih naprav z lastnimi rokami ali pod vodstvom izkušenega blogerja iz videa je izdelava plinskega grelnika preprosta. Ko ste pravilno ocenili svoje zmogljivosti in potrebe, lahko sestavite mobilni ali stacionarni grelec.

Prenosni (mobilni) plinski grelnik bo odlična rešitev za poletno kočo, garažo, hlev, rastlinjak, med piknikom ali ribolovom. Takšne konstrukcije se hitro sestavijo in povežejo z valji majhne prostornine, so ergonomske..

Stacionarni tip plinskih grelnikov bo zahteval več napora za priključitev na centralizirano linijo ali na standardne 50 -litrske jeklenke.

Pomembno: vsi plinski grelniki morajo biti opremljeni z dimnikom za sproščanje produktov zgorevanja. Ne glede na velikost in moč enote je zaradi stanovanjskih in nestanovanjskih prostorov vedno zagotovljeno prezračevanje..

Konstrukcija mobilnega plinskega gorilnika

Najenostavnejša izvedba, prenosna, lahka pri oblikovanju in delovanju, model mobilne enote se pogosto uporablja v poletni koči in na terenu.

Za izdelavo kompaktne naprave potrebujete:

 • plinski štedilnik ali kolenski valj z zapornim ventilom;
 • majhen kositer;
 • kovinske zakovice;
 • “Kuhinjsko” sito iz kovine.

S tem seznamom lahko naredite učinkovit gorilnik, ki bo imel dovolj energije za ogrevanje vaše vrtne hiše v hladni sezoni. Žal, vendar bo za zimo zelo malo ogrevanja gorilnika..

Za sestavljanje mobilnega gorilnika boste potrebovali orodja:

 • vrtalnik;
 • vrtalnik majhnega premera;
 • zakovica;
 • škarje za kovino.

Izkušeni obrtniki predlagajo montažo plinskega grelnika po naslednji shemi.

 1. Vzamemo majhen kos kositra in nanj nanesemo kuhinjsko sito z okvirjem navzdol.
 2. Sito označimo z označevalcem in do narisanega kroga na vizualno enakomerni razdalji in na štirih straneh narišemo pravokotna ušesa. Upoštevajte, da mora biti eno očesce nekoliko daljše od ostalih treh..
 3. Nastali obdelovanec izrežite s kovinskimi škarjami.
 4. Izrezan krog z ušesi pritrdimo na gorilnik z vijaki.
 5. Ušesa upognemo in preverimo stopnjo pritrjenosti sita na obdelovanec.

Kako je mogoče ta model narediti učinkovitejše in izboljšati? Sledite smernicam in na seznam materialov dodajte majhen kos mrežice.

 1. Iz kositra smo izrezali krog z ušesi, popolnoma enak prvemu.
 2. V okroglem obdelovancu ob upoštevanju majhnega odmika od roba izvrtamo več lukenj.
 3. Priprava ozkega traku mreže z majhno širino.
 4. Na prvi in ​​drugi krog pritrdimo mrežasti trak z ušesi, upognjenimi pod pravim kotom in zakovicami.
 5. Dobimo valjasto obliko, ki bolje odvaja toploto v prostoru..

Plinski grelnik na štedilniku

Kako sami sestaviti namizni grelec iz plinske peči? Ponujamo preizkušeno tehnologijo za ustvarjanje agregata na osnovi prenosne ravne štirikotne ploščice z mrežo.

Ta vrsta grelnika je narejena s pritrditvijo kuhalne plošče na kovinsko ohišje z zgorevalno komoro in ventilatorjem. Takšna zasnova je izdelana neodvisno po predhodnih izračunih in shemi..

Izmerimo zahtevano dolžino in širino bodočega telesa, upoštevamo popolno skladnost z dimenzijami ploščic. Nastalo ohišje pritrdimo z zadrževalnimi kljukami. Na eni strani je palica premična. V ta namen je pritrjena vzmet in povezana z dvižno roko. V prihodnosti vam bo to omogočilo, da po potrebi odstranite in namestite ohišje..

Če prezračevalni sistem ni bil na voljo v prejšnji različici, je v tem modelu del konstrukcije. Izkušeni obrtniki svetujejo uporabo pri roki rezervnih delov, na primer ventilator iz okenske klimatske naprave. Če so rezila prevelika, jih lahko razrežete na zahtevani premer. Ventilator je nameščen na zadnji strani oblikovanega ohišja.

Za ustvarjanje potiska je znotraj telesa pritrjena kovinska zgorevalna komora, po celotni površini pa so narejene luknje. Zaželeno je, da sta na kratki razdalji drug od drugega..

Na internetu so predstavljene različne različice te zasnove, na podlagi funkcionalnih nalog lahko izberete želeno shemo. Upoštevajte, da je učinkovitost grelca precej oprijemljiva, obrtniki in inovatorji pa so učinkovitost naprave večkrat dokazali. Za razliko od plinskega gorilnika se takšen grelec lahko uporablja tudi v zimski sezoni z dvigom temperature na udobno raven..

Kako narediti plinski grelec za šotor z lastnimi rokami

Danes nakup turističnega plinskega grelnika za šotor ni problem. Toda ribiči so ustvarjalni ljudje. In v izogib nepredvidenim stroškom nakupa tovarniške naprave, jo poskušajo izdelati sami. Oblikovalskih možnosti je veliko, čeprav imajo vsi enak nabor delov.

Torej, za izdelavo potrebujete plinski gorilnik s pipo in priključkom za cev. Slednji bo grelnik priključil na plinsko jeklenko. Kovinska mreža in ohišje katere koli oblike, kamor bo vstavljen gorilnik. Najbolj optimalna oblika je pravokotna. Telo je izdelano iz vogala v obliki mini mize s štirimi nogami (iz istega vogala). Konstrukcijska višina znotraj 10 ÷ 20 cm.

Ena od sprememb domačih plinskih grelnikov

Ena od sprememb domačih plinskih grelnikov

Okvir na nogah je varjen, ki je od spodaj in s strani obložen s pločevino debeline 2 ÷ 2,5 mm. Na eni strani ostane gorilnik za gorilnik, kamor se vstavi. Postaviti ga je treba tako, da ne presega zgornjih ravnin vogalov, ki tvorijo ravnino mize. Kovinska mreža je položena na mizo. Pritrdi se lahko s točkovnim varjenjem, vijaki ali samoreznimi vijaki. Za zadnji dve možnosti boste morali po obodu izvrtati luknje.

Po montaži je valj priključen na gorilnik skozi cev. Odpre se dovod goriva, ogenj se vname skozi ravnino mize. Z žerjavom se regulira moč naprave.

Kako ogreti zimski šotor z bencinskim grelnikom

Gorivo omogoča, da naprava ogreje šotor v hladni sezoni in deluje v vsakem vremenu, zaradi česar je vsestranski. Da bi se izognili nenamernemu požaru, bencin previdno prevažamo in upoštevamo varnostna pravila:

 1. V šotoru je urejeno prezračevanje.
 2. Naprava je nameščena na kovinsko podlago na razdalji 50 cm od sten tende.
 3. Ogljikov monoksid se nabira od spodaj, zato strokovnjaki priporočajo, da ga namestite na višini 25 cm od talne površine.
 4. Površina kovinske podlage mora biti 30% večja od površine samega grelnika.

Kako in kaj ogrevati šotor pozimi in jeseni na ribolovu brez hlapov

Prednosti bencinskega grelnika vključujejo visoko požarno varnost.

Ogrevanje zimskega šotora s svetilko

Plinska svetilka ne služi le kot vir svetlobe ponoči, ampak lahko tudi rahlo ogreje šotor pozimi. Prednosti – nizka poraba goriva in visoka požarna varnost.

Kako in kaj ogrevati šotor pozimi in jeseni na ribolovu brez hlapov

Pomanjkljivosti plinske svetilke vključujejo nizko proizvodnjo toplote s svetilko.

Ogrevanje šotora s primusom (kerozinske peči)

Pozimi bo metoda, ki so jo preizkusili dedki, pripomogla k ogrevanju šotora v naravi: petrolejka. Primus se ne uporablja za ogrevanje med spanjem. Toda za ogrevanje luknje se pogosto uporablja. Prednosti naprave: kompaktnost, majhna teža, razpoložljivost goriva, visok prenos toplote. Od pomanjkljivosti opažamo stalno zalogo stenj..

Vsestranska kerozinska svetilka je vključena v arzenal opreme za številne ribiče in turiste pozimi. Sodobni modeli tehtajo 500 g. 0,5 litra goriva zadostuje za 12 ur neprekinjene uporabe. Poleg kerozina lahko uporabite bencin ali alkohol.

Kako in kaj ogrevati šotor pozimi in jeseni na ribolovu brez hlapov

Neprijeten vonj, ki se oddaja, ko svetilka izgori, izpodriva svež zrak, zato je med uporabo potrebno stalno prezračevanje

Kako ogreti šotor na pohodu s suhim gorivom

Ogrevanje v šotoru pozimi je preprosto in poceni. Uporablja se suho gorivo. Ta material je na voljo. Prednost sta majhna teža in dimenzije. Enostavnost uporabe, dobro odvajanje toplote.

Tableto damo v pločevinko ali pripravljeno prenosno pečico. Stene se segrejejo in oddajajo toploto. Nekateri modeli peči na suho gorivo omogočajo vgradnjo posode za kuhanje.

Kako in kaj ogrevati šotor pozimi in jeseni na ribolovu brez hlapov

Neprijeten vonj, ki se oddaja med zgorevanjem, izpodrine svež zrak, zato so vrata šotora rahlo odprta

Kako ogrevati šotor pozimi z alkoholnim gorilnikom

Sodobni modeli z visokim odvajanjem toplote. Žarnica v zimskem času v hladnem vremenu v nekaj minutah ogreje šotor; odlikujejo jo različni modeli, ki omogočajo kuhanje hrane poleg ogrevanja. Nekateri modeli učinkovito delujejo pri temperaturi – 20 0С.

Prednosti naprave vključujejo mobilnost, lahkotnost, kompaktnost in ekonomičnost. Pomembna pomanjkljivost je potreba po stalnem prezračevanju, saj gorilnik izgoreva kisik.

Kako in kaj ogrevati šotor pozimi in jeseni na ribolovu brez hlapov

Bistvena prednost alkoholnega gorilnika je razpoložljivost goriva.

Prednost naprave je, da jo ribiči izdelujejo z lastnimi rokami. To zahteva dve pločevinki za pijačo. Zgornji del je odrezan iz pločevink. Po obodu dna se v prvi naredijo luknje 2-3 mm s korakom 7-10 mm. Druga pločevinka je postavljena na dno in prva je nameščena vanjo z luknjami navzgor. Nastala posoda je napolnjena z brizgo. Zgornji del naprave je zažgan.

Kako ogrevati šotor v hladnem vremenu s pečjo

Najbolj učinkovit in stroškovno učinkovit način ogrevanja pozimi. Proizvajalci izdelujejo napravo iz nizko talilne in toplotno odporne kovinske zlitine. Opremljen z dimnikom in zapečatenimi vrati.

Kako in kaj ogrevati šotor pozimi in jeseni na ribolovu brez hlapov

Pečica lahko dolgo zadrži toploto

Majhne dimenzije olajšajo uporabo. Noge in drugi elementi so nameščeni v kurišču in jih ribiči priročno prevažajo. Hrana in čaj sta pripravljena na prostorni kuhalni plošči. Priročno izvlečno posodo za pepel, ki jo po potrebi očistimo med ogrevanjem z lesom.

Pozor! Površina mobilnih peči na trda goriva je zelo vroča. Zato strokovnjaki priporočajo, da ga namestite od sten šotora in drugih predmetov na razdalji 50 cm.

Ogrevani šotori za zimski ribolov s kamenjem

Šotor lahko med pohodom ogrejete tudi z improviziranimi sredstvi. Ribiči pogosto uporabljajo kamne, ki ležijo okoli rezervoarja. Počitniki zakurijo ogenj in ga položijo po obodu. Tako povečajo prenos toplote in podaljšajo vzdrževanje temperature brez sežiganja hlodov..

Kako in kaj ogrevati šotor pozimi in jeseni na ribolovu brez hlapov

Pomanjkljivost te metode je velika nevarnost požara.

Dobro ogreti kamni se pozimi segrejejo do sedme ure, v tem času se ribiči dovolj naspijo in zjutraj spet začnejo z ribolovom. Dno ognja je prekrito s kovinskim ščitnikom.

Kako ogrevati šotor na prostem z ognjem

Ogrevanje šotora pozimi na ribolovu z lastnimi rokami je pogosto opremljeno z ognjem. To je najučinkovitejši in najhitrejši način ogrevanja. Zaradi prisotnosti gozda okoli rezervoarja je prost.

Da se ostalo ne spremeni v nesrečo, se upoštevajo varnostna pravila. Obstaja več učinkovitih metod. V prvem primeru se trava odstrani po celotnem šotoru z globino 20-30 cm, ogenj pa se naredi iz debelih vej. Po izgorevanju se premog enakomerno porazdeli po celotni površini podlage. Zemljo nasujemo na vrh s plastjo 10 cm, šotor pa postavimo na pripravljeno mesto. Pozimi bo tako pripravljeno mesto toplo do jutra..

Naslednja možnost ogrevanja šotora pozimi bo zahtevala namestitev cevi. Kovinska cev dolžine 3-5 m je položena na tla. En konec je postavljen v ogenj, drugi pa v šotor. Vroč zrak bo tekel skozi cev in jo segreval. Ta metoda zahteva dodatno pripravo šotora. Zaščititi ga je treba pred ognjem in narediti luknje za dotok cevi. Da bi ohranili stalno ogrevanje, so ribiči postavili stražo, da bi ogenj goreli..

Kako in kaj ogrevati šotor pozimi in jeseni na ribolovu brez hlapov

Če so tla zmrznjena in busena ni mogoče odstraniti, se taborni ogenj osvobodi požganega premoga in prekrije s smrekovimi vejami, na vrhu pa postavi šotor. Ogrevanje šotora pozimi z ognjem je ena najnevarnejših metod, čeprav je proračunska. Zagotovite stalen dotok svežega zraka, da se izognete zadušitvi z ogljikovim monoksidom.

Kako se ne opeči v šotoru

Zimske tragedije nastanejo zaradi nasičenosti zračnega prostora s produkti zgorevanja. Če želite ogrevati šotor pri zimskem ribolovu in se ne zastrupite z ogljikovim monoksidom, opremite prezračevanje.

Upoštevajo se naslednja pravila:

 • ohišje ni tesno zaprto, nekaj centimetrov ostane za svež zrak;
 • občasno odprite vrata ali okna za prezračevanje;
 • če se glava vrti v notranjosti ali se ribiči slabo počutijo, zdravniki priporočajo odhod na svež zrak;
 • ogrevalne naprave ponoči ne ostanejo brez nadzora;
 • grelniki so nameščeni na razdalji 50 cm od sten tende in stvari;
 • podlaga pod grelno napravo je nameščena iz negorljivega materiala.

Postopek izdelave šotorskega toplotnega izmenjevalnika

Sprednji in zadnji pokrov:

Iz pločevine pocinkanega jekla smo izrezali dva kvadrata dimenzij 250 × 250 mm.

V listih v šahovnici izvrtamo 4 vrste lukenj s premerom 10 mm. Za zrcalno razporeditev lukenj so izdelane v dveh listih hkrati.

Na listogibu upognemo robove listov za 25 mm, da dobimo nizke škatle.

Toplotni izmenjevalnik za šotore DIY

S pomočjo debelega jedra ali okroglega lesa, nabrušenega za stožec in cevi s premerom 25 mm, razširimo luknje.

Toplotni izmenjevalnik za šotore DIY

Jedro zabijemo v škatlo.

Toplotni izmenjevalnik za šotore DIY

Cevi:

Izrežemo aluminijaste cevi (18 kosov) po 350 mm.

Toplotni izmenjevalnik za šotore DIY

Iz kovine izdelamo cev s premerom 50-60 mm ali kupimo končano. Zaželeno je, da se nanjo položi polipropilenska cev, ki bo služila kot dimnik.

S škarjami za kovine naredimo ducat kosov dolžine 20 mm in jih s kleščami upognemo navzven, kot je prikazano na sliki.

Toplotni izmenjevalnik za šotore DIY

Stranske stene in vrh:

Iz kovine smo izrezali trdno pločevino, iz katere upognemo stranske in zgornje stene toplotnega izmenjevalnika.

Toplotni izmenjevalnik za šotore DIY

V zgornjem delu izvrtamo luknjo, ki ustreza premeru kovinske cevi za dimnik.

Toplotni izmenjevalnik za šotore DIY

Po obodu izvrtamo majhne luknje z robom, nato pa s pomočjo dleta izrežemo veliko.

Toplotni izmenjevalnik za šotore DIY

Z datoteko ali vrtalnikom prilagodimo velikost in geometrijo luknje, tako da se cev tesno prilega vanjo. Odstranjevanje brusov.

Toplotni izmenjevalnik za šotore DIY

Z listogibom upognemo ohišje izmenjevalnika toplote.

Toplotni izmenjevalnik za šotore DIY

Strani se lahko zvijejo, da se struktura utrdi. V cvetnih listih cevi in ​​telesu vrtamo luknje in jih povezujemo z zakovicami.

Toplotni izmenjevalnik za šotore DIY

Montaža:

Za poenostavitev montaže vstavite spodnjo vrsto cevi in ​​sprednjo in zadnjo steno privijte z lasnico ali sponko.

Toplotni izmenjevalnik za šotore DIY

Vse elemente sestavljene konstrukcije pritrdimo s kontaktnim varjenjem (z zakovicami).

Toplotni izmenjevalnik za šotore DIY

Priprava cevi za izmenjavo toplote

Naša prva naloga je neposredno izdelati sam izmenjevalnik toplote po podobi in podobnosti njegovega plamensko cevnega kolega. Če želite to narediti, morate vzeti dva pravokotna kosa pločevine in v njej označiti luknje za cevi za izmenjavo toplote. Priporočamo, da naredite tri vrstice v šahovnici – pet cevi v zgornji in spodnji vrsti, štiri cevi v srednji vrsti. Najtežja naloga je varjenje cevi na obeh straneh na dve kovinski listi.

Sestavljanje ohišja

Nato telo zberemo še iz štirih segmentov. V zgornjem delu naredimo luknjo za dimnik. Premisliti je treba, da je mogoče dimnik enostavno odstraniti. Na toplotni izmenjevalec zvarimo zgornji pokrov, ob straneh zvarimo stranske pokrove. Prezgodaj je, da bi poskušali ogreti zimski šotor – narediti morate noge.

Najbolje je, če so noge zložljive, vendar lahko brez tega. Naredite jih iz tankih kovinskih palic (žice), pri merjenju njihove dolžine pa ne pozabite upoštevati višine uporabljene ploščice / gorilnika. V skladu s tem spodnji del našega izmenjevalnika toplote v zimskem šotoru ni neprekinjen – obstaja izrez, v katerem so vidne notranje cevi. Skozi ta izrez bosta plamen in toplota prodrla v našo enoto..

Električna dela

Za delovanje toplotnega izmenjevalnika za zimski šotor je potreben dober ventilator. Priporočamo, da iz namiznega računalnika vzamete produktiven hladilnik s premerom 120 mm. Ti hladilniki imajo dobro pasovno širino in minimalno raven hrupa. Na zadnjo stran našega toplotnega izmenjevalnika privarimo ustrezne pritrdilne elemente, pritrdimo ventilator, spajkamo dolge vodnike za povezavo z baterijo (primeren je kroglični vijak 2×0,75).

Zdaj je vse pripravljeno za zagon toplotnega izmenjevalnika. Postavimo ga v zimski šotor, priključimo dimnik in ga izvlečemo, peč / gorilnik postavimo od spodaj. Priključimo plinsko jeklenko, vžgemo plin, vklopimo hladilnik in počakamo na segrevanje. Dokler kovina ne izgori, je možen neprijeten vonj. Po 10-15 minutah bo naša enota prešla v način delovanja – temperaturo zraka prilagodite tako, da nastavite peč / gorilnik.

Kupite že pripravljen toplotni izmenjevalnik za zimski šotor ali sestavite domač izdelek – odvisno je od vas. Toda domača rešitev je cenejša in po zanesljivosti ni slabša od tovarniških.

Lastnosti domačega oblikovanja

Glavna naloga, ki jo bo prihodnja samostojna naprava opravila, je ogrevanje prostora, šotora, garaže in drugih prostorov. Pri samosestavljanju videz naprave in njene dekorativne lastnosti zbledijo v ozadje.

Pomembno vlogo bodo imeli zadostna količina proizvedene toplote, varnost pri obratovanju in enostavnost transporta naprave..

Konstrukcija gorilnika

Lahke, prenosne in enostavne za uporabo konstrukcije iz plinskih gorilnikov dobro ogrevajo majhne prostore

Za ogrevanje se uporabljajo različne domače plinske konstrukcije. Grelnike iz plinskih gorilnikov ali plinskih peči z lastnimi rokami ni težko narediti. Za hitro montažo boste potrebovali vnaprej pripravljen diagram, material, iz katerega bo grelec izdelan, in različna orodja.

Pogosto se domači plinski grelnik vzame na kampiranje na podeželje ali na ribolov, z različnimi stroški kot vir dodatne toplote. V takih primerih bo dovolj, da sestavite napravo, preverite njeno delovanje, pregledate puščanje in začnete neposredno ogrevati.

Včasih se namerava kot alternativni vir ogrevanja uporabiti domači grelec. Na primer v državi, v hlevu, v ogradi, v garaži in v drugih prostorih, da bi prihranili denar pri komunalnih računih in nakupu plinske opreme.

Prenosni plinski gorilnik

Pogosto so prototip za izdelavo mobilnih plinskih grelnikov plinski infrardeči gorilniki in montažne ploščice.

V takih primerih je treba paziti, da se toplotne izgube v ogrevanem prostoru čim bolj zmanjšajo. To se naredi z izolacijo zunanjih in notranjih sten, tal in stropa konstrukcije. Najbolj učinkovito je izvajati postopke za notranjo in zunanjo izolacijo. Potem se bo toplota ohranila čim dlje, poraba plina pa se bo močno zmanjšala..

Če dveh vrst izolacije ni mogoče izvesti hkrati, morate zgradbo izolirati vsaj od znotraj. Je učinkovitejši. Med postopkom je treba uporabiti material, primeren za toplotno izolacijo, pa tudi ognjevzdržne materiale in premaze..

Plinski grelec v izoliranem prostoru

Izolacija ogrevanega prostora znatno zmanjša toplotne izgube. V takšnih prostorih ogrevalna naprava ne bo delovala zaman, zato uporabnik ne bo porabil dodatnega denarja za nakup plina.

Pri uporabi plinske opreme morate vedno upoštevati varnostne ukrepe in upoštevati pravila za namestitev opreme in izolacijo prostorov. Če je ogrevana stavba zaključena z ognjevzdržnimi materiali, bo ognjevarna. To močno zmanjša tveganje požara in nepričakovanih požarov..

Najbolje je, da v sredino ogrevanega prostora postavite domači plinski grelec. V tem primeru nastale toplote ne izgubijo ali absorbirajo stene, saj z njimi ni stika. Topel zrak bo šel do stropa sobe. Če na strope namestite tudi posebne reflektorje, se bo v prostoru ustvaril učinek toplotnega pokrova..

Ta pozitivni pojav vam omogoča, da znatno prihranite denar za ogrevanje prostorov z uporabo domačih plinskih struktur. Topel zrak kroži po prostoru in ga ne zapusti. Vredno je vedeti, da učinek toplotne zapornice nastane, ko grelec oddaja dovolj intenziven pretok zraka..

Zunanji infrardeči grelec za plin

Glavna kakovost, ki bi jo morala imeti ročno izdelana naprava, je obratovalna varnost. Če med uporabo grelnika pride do puščanja, takoj zaprite dovod plina.

Glede na rezultate montaže mora imeti domača grelna naprava naslednje parametre:

 • varno in enostavno upravljanje;
 • ekonomična poraba energetskih virov, v tem primeru plina;
 • učinkovito in hitro ogrevanje prostorov;
 • hiter zagon naprave, možnost dolgotrajnega delovanja;
 • enostavnost montaže in enostavnost zamenjave delov, ki niso v redu;
 • možnost transporta naprave;
 • dimenzije, primerne za nošenje, transport in uporabo.

Vse zgoraj navedene značilnosti je težko združiti v eno strukturo. Vendar pa nekaterim obrtnikom uspe samostojno narediti plinski grelnik zadostne moči, priročen, enostaven za uporabo, ki uporabniku služi dolgo časa..

Prednosti domačih plinskih grelnikov vključujejo:

 • Ekonomično delo. Včasih lahko en poln valj zadostuje za 12 ur neprekinjenega delovanja naprave. Seveda je vse odvisno od velikosti balona..
 • Sposobnost hitrega vklopa in izklopa.
 • Kompaktnost in majhna teža. Nekatere domače konstrukcije so primerne za pohod. Ne zavzamejo veliko prostora in tehtajo več kilogramov. Koristni učinek njihove uporabe pa je težko podcenjevati..

Med pomanjkljivostmi doma narejenih modelov je treba izbrati ustrezen valj ali prisotnost adapterja. Zato morate vnaprej skrbeti za nakup dodatnih razpršilnikov. Ali pa lahko vlijete plin iz velike jeklenke v majhen rezervoar.

Stacionarni plinski grelnik s toplotnim izmenjevalnikom

Toplotni izmenjevalec je pomemben konstrukcijski del grelnika. Je jeklena škatla z varjenimi cevmi. Toplotni izmenjevalec je nameščen v kovinskem ohišju. Vgrajen je tudi ventilator

Nekateri plinski grelniki, izdelani sami, ne prenesejo hudih zmrzal in se ne zaženejo, če je temperatura zraka pod določeno oznako. Soočanje s takšno težavo lahko zamegli kampiranje. Vendar se v prostorih temperatura običajno ne spusti na zelo nizko raven..

Če grelnik deluje v zaprtem prostoru, je nujno dovod svežega zraka. Pomembno je tudi upoštevati, da se raven ogljikovega dioksida v prostoru poveča. Vlažnost zraka močno pade.

Vklopljene naprave ne puščajte brez nadzora in vanj prinesite vnetljive predmete. To lahko privede do požara in požara..

Učinkovitost samonačrtovane naprave določajo njene glavne značilnosti..

Učinkovitost. Ta kazalnik je določen z razmerjem med energijo, ki se porabi za ogrevanje, in energijo, ki se porabi za njeno proizvodnjo. Plinski grelniki imajo različne vrednosti učinkovitosti.

Varnost instrumentov. Pogosto se pri samo izdelanih konstrukcijah zanemarja namestitev naprav, ki zagotavljajo varno delovanje: ventili, senzorji, ki samodejno izklopijo gorilnik.

Grelec z izmenjevalnikom toplote

Delovanje te naprave je naslednje. Gorilnik segreje notranje cevi. Zrak, ki vstopa od zunaj, segreva cev in se pri vstopu segreje. Izpušna cev odstranjuje ogljikov dioksid iz prostora

Poraba goriva in površina, ki jo ogreva naprava. Poraba goriva se spreminja tudi glede na velikost naprave. Večja kot je soba, večji bo gorilnik..

Naprava za ogrevanje plina

Vse strukture so združene v enem sistemu za oskrbo s plinom. Plinske jeklenke s propanom-butanom ali drugimi vrstami plinskih mešanic delujejo kot vir goriva. Tudi za majhne grelnike se za gorilnike uporabljajo plinske kartuše. Previdno jih lahko ponovno napolnite in vlijete z lastnimi rokami. Glavna stvar je upoštevati varnostne ukrepe..

Mnogi domači plinski grelniki delujejo na infrardečem principu. Sestavljen je v tem, da gorivo postopoma izgoreva v gorilniku in s tem segreva grelni element, ki posledično proizvaja toploto v infrardečem območju. Na ta način se ogrevajo vsi predmeti v prostoru ali šotoru. Po tem se toplota sprosti v zrak..

Plinski grelniki, izdelani sami, so precej raznoliki in imajo lahko različne teže od pol kilograma do deset kilogramov. Vse je odvisno od kompleksnosti zasnove in zahtevane ravni toplote, ki nastane na izhodu.

Domači infrardeči gorilnik

Mnogi lastniki se sprašujejo, kako najti proračunu prijaznejšo alternativo tradicionalnemu ogrevanju. Domače inštalacije so odlična rešitev problema.

Običajno so domači izdelki izdelani iz naslednjih osnovnih elementov:

 • ventilatorji, ki enakomerno porazdelijo ogrevan zrak po prostoru;
 • regulator moči, ki vam omogoča prilagajanje ravni proizvedene toplote in temperature v prostoru;
 • plinski gorilnik, ki neposredno kuri plin in ogreva sistem;
 • toplotni oddajnik – element, ki nabira toplotno energijo in jo odda v zrak ali predmete v prostoru;
 • rešetke, ki ščitijo radiator pred neposrednim stikom s predmeti.

Poleg glavnih elementov bodo potrebni dodatni, ki lahko vključujejo ročaje, rešetke, odsevnike, pokrove, pritrdilne elemente, plinske cevi in ​​druge zamaške.

Tako narejena naprava je primerna za ogrevanje manjših in srednjih prostorov ter manjših prostorov. Hkrati ni potrebe po električnih napravah in elektriki. Ko naslednji valj porabite, ga lahko natočite ali kupite novega.

Infrardeči grelec za gospodinjstvo na plin

Glavna prednost domače zasnove je možnost uporabe poceni in cenovno dostopnih komponent. Poleg tega je sestava dosledna in enostavna.

Nekateri domači plinski infrardeči grelniki opravljajo tudi dodatne funkcije, ki vključujejo ogrevanje vode, sušenje oblačil in različne predmete. Nekatere naprave lahko uporabite tudi za kuhanje hrane. Ponoči tak grelec sveti in je vir dodatne razsvetljave..

Domači aparat iz plinskega gorilnika

Z našo predlagano metodo lahko sestavite ne zelo zmogljiv, a priročen, kompakten, prenosni plinski grelec. Takšna naprava je primerna za ogrevanje majhnih prostorov, garaže, manjšega rastlinjaka, kleti ali šotora..

Za montažo konstrukcije se uporablja plinski gorilnik primus. Uporablja se za kuhanje. Ta shema se uporablja tudi pri uporabi jeklenk z ventili..

Priključitev plinskega gorilnika na jeklenko

Plinski gorilniki in peči so povezani z jeklenimi ali sestavljenimi plinskimi jeklenkami. Delujejo iz katere koli mešanice utekočinjenih plinov

Poleg gorilnika boste pri roki potrebovali tudi naslednji material:

 • pločevina majhne površine;
 • okroglo kovinsko sito;
 • zakovice.

Potrebovali boste tudi nekaj orodij: električni vrtalnik z majhnim svedrom, napravo za kovičenje in škarje za kovine.

Domači grelec

Delovanje domačih plinskih naprav zahteva od uporabnika večjo pozornost do podrobnosti. Varnost uporabnika je neposredno odvisna od tega, ali se upoštevajo varnostni ukrepi ali ne.

Sestavljanje naprave poteka na naslednji način. Najprej morate vzeti vnaprej pripravljen kositer in nanj pritrditi sito. Sito je treba obkrožiti z označevalcem ali gradbenim svinčnikom..

Po tem se odstavi sito in pravokotna ušesa ali tako imenovano skeniranje lepo narišejo na vrh kroga s svinčnikom z ravnilom na pločevini. Eno očesce mora biti nekoliko daljše od preostalih treh.

Nato morate vzeti škarje in previdno izrezati obloženi obdelovanec. Pomembno je, da odrežete dele, tako da na njihovi površini ni nepravilnosti..

Ko je krog izrezan iz lista, ga je treba priviti na gorilnik. Če želite to narediti, potrebujete vrtalnik, s katerim previdno izvrtate enakomerne luknje. Nato morate izrezati izvrtane luknje in preostalo kovino izbrisati z datoteko ali razrezati (izostriti) z brusilnikom.

Pogled na konec

Posledično je mogoče sestaviti grelnik z navpično ali vodoravno nameščeno posodo za plin. Odvisno je od vrste gorilnika in od želje zbiralca.

Za nastalo strukturo morate pravokotne ušesa upogniti na vrhu in pritrditi kovinsko sito. Glavna naloga sita med delovanjem grelnika bo odvajanje toplote. To zasnovo je mogoče izboljšati z dodatno uporabo mreže.

Najprej je iz pločevine izrezan še en krog z ušesi. Njegove dimenzije se morajo ujemati z dimenzijami prvega dela. Nato morate z vrtalnikom izvrtati luknje v izrezanem krogu, ki naj bo nameščen na kratki razdalji od roba obdelovanca. Po tem morate iz mreže izrezati majhen trak..

Izrezan ozek trak je pritrjen nad sito na prvi in ​​drugi kositrni krog ob ušesih s pomočjo zakovic. Ušesa naj bodo upognjena pod kotom 90 stopinj. Posledično bo struktura spominjala na kovinski valj..

Po izdelavi takega plinskega grelnika z lastnimi rokami s plinskim gorilnikom je treba preveriti zasnovo. Prepričati se morate, da ga lahko varno uporabljate. Plinski vložek je priključen na gorilnik, vklopljen je dovod plina, gorilnik se vžge in naprava začne ogrevati prostor..

Z adapterjsko cevjo lahko tak gorilnik priključite na veliko plinsko jeklenko. Potem vam ni treba porabiti dodatnega časa za menjavo in polnjenje rezervoarja za plin. Na jeklenko je treba namestiti reduktor plina, ki ščiti konstrukcijo pred povratnim gibanjem plina in vam omogoča uravnavanje tlaka.

Plinska cev

Priročno je pretakati plin iz ene posode v drugo s podobnimi cevmi domače ali tovarniške proizvodnje, kot tudi priključiti grelec na vir plina

Ne smemo pozabiti, da proizvajalci plinskih kartuš ne priporočajo ponovne uporabe svojih izdelkov in polnjenja kartuš..

S podobnim pristopom lahko oblikujete večji domači plinski grelec. Takšne naprave bodo že spominjale na plinske peči in se lahko napajajo neposredno iz plinske cevi ali velike jeklenke. Seveda je moč takšne peči dovolj za ogrevanje večje sobe..

Vendar takšnih struktur ni tako enostavno premikati z enega kraja na drugega, zavzamejo veliko prostora in pogosto zahtevajo dodatno gradnjo dimnika in prezračevalnega sistema..

Prenosni grelec za ploščice

Majhne sobe, garažo, rastlinjak, šotor lahko priročno ogrevate s prenosnim namiznim plinskim grelnikom. Takšna naprava je izdelana iz pravokotne ploščice, opremljene s kovinskim žarom..

Zbiranje te naprave vključuje pritrditev dela plinskega štedilnika na kovinsko ohišje. Zaradi nameščene zgorevalne komore se zrak segreje na zahtevano temperaturo, več ali en ventilator pa zagotavlja dovod toplega zraka in njegovo kroženje po prostoru. Montaža takšne naprave je sestavljena iz več stopenj in ne zahteva posebnega tehničnega znanja..

Kako narediti grelnik na plinski štedilnik

Plinski grelnik, izdelan po tej shemi, je močnejši od prejšnje različice. S pomočjo takšne naprave bo mogoče ogrevati majhne prostore tudi pozimi.

Prva faza je delo z merilnimi orodji. Treba je narediti natančne meritve s štirikotne ploščice z ravnilom ali merilnim trakom. To je potrebno za določitev parametrov telesa grelnika. Po opravljenih meritvah morate s škarjami izrezati slepe liste iz pločevine. Nato so obdelovanci pritrjeni z zakovicami v ohišje.

Nato je ohišje pritrjeno s kavlji na ploščici. Če ga želite hitro odstraniti in namestiti nazaj, morate narediti premično palico. To palico je mogoče enostavno izdelati z majhno vzmetjo, pritrjeno na dvižno roko..

Zahvaljujoč tej rešitvi bo v prihodnje mogoče enostavno odstraniti pokrov za čiščenje ali transport. Obravnavana domača shema predvideva prisotnost posebnega prezračevalnega sistema. Če ga želite namestiti, boste potrebovali banalni ventilator brez dodatnih zapletenih naprav ali materialov..

Infrardeči grelec

Namesto ploščice lahko kupite tudi keramični infrardeči gorilnik. Infrardeči ogrevalni sistem omogoča distribucijo toplote, podobno sončnemu sevanju. Takšno ogrevanje ne segreva zraka, ampak predmete, ki nato oddajajo toploto.

Majhen ventilator iz katere koli domače naprave je primeren za namestitev prezračevanja. Velikost lahko prilagodite s škarjami. Obrezovanje in oblikovanje ter spreminjanje velikosti lopatic ventilatorja traja približno pol ure. Po izvedbi teh korakov morate za ohišje grelnika namestiti že pripravljen ventilator, tako da je v notranjosti ohišja prepih.

Prav tako morate namestiti kovinsko zgorevalno komoro. Ohišje zgorevalne komore mora biti posejano s številnimi majhnimi luknjami. Lahko jih izvedemo z električnim vrtalnikom in vrtalnikom za kovine ali s kladivom in žebljem. Luknje naj bodo na kratki razdalji drug od drugega.

Prav tako je treba kupiti gumijasto cev z adapterjem za priključitev ravne ploščice na plinsko cev ali plinsko jeklenko. Ventilator, nameščen na zadnji strani ohišja, zagotavlja dovod in distribucijo toplega zraka v precej širokem območju v ogrevanem prostoru.

Priključitev domačega grelnika na vir plina

Plin teče skozi cev do gorilnika. Gorilnik porabi vir in segreje radiator, ki oddaja toploto v prostor. Ponoči tak grelec osvetli majhno območje okoli sebe.

Takšen domači plinski grelec se dobro spopade z nalogo ogrevanja prostora ne le v jesensko-pomladnem obdobju, ampak tudi v zimski sezoni. Tudi taka naprava je ekonomična pri porabi plina in ima visok izkoristek..

Konstrukcija grelnika iz cevi

Ta domača zasnova se imenuje tudi toplotna pištola. Proizvaja bistveno več toplote kot prejšnji grelniki in absorbira več virov energije. Tudi takšne konstrukcije so pogosto opremljene z dimniki, zaradi česar so okorne in jih je težko prenašati..

Načelo delovanja toplotne pištole

Diagram vas bo seznanil z načelom delovanja in konstrukcijskimi značilnostmi plinske toplotne pištole. Toplotni tok, ki ga ustvari naprava, distribuira ventilator

Če želite sami sestaviti grelec, morate zbrati naslednji material:

 • tri metrske cevi različnih premerov (dve 8 cm in ena 18 cm);
 • jeklene plošče, s katerimi se bo pritrdilo;
 • Kovinska pločevina;
 • plinski gorilnik s piezo vžigom;
 • aksialni ventilator.

Potrebovali boste tudi različna orodja: vrtalnik, varilni stroj, merilni trak, nivo, mlinček, kovinske škarje. Cevi je mogoče zamenjati z valji ali gasilnimi aparati ustreznih premerov. Brusilnik je potreben za rezanje dna in vrha ter skrajšanje obdelovancev.

Konstrukcija plinske toplotne pištole

Pri intenzivnem delovanju 40-litrski cilinder zadostuje za ogrevanje prostora s površino 15 kvadratnih metrov približno en teden. Med delom top suši zrak, zato ga morate navlažiti.

V cevi s premerom 18 cm sta izvrtani dve luknji različnih premerov: 1 cm in 8 cm..

Odsek 30 cm je izrezan iz cevi s premerom 8 cm, ki bo predstavljala zgorevalno komoro. Na to cev so privarjeni pritrdilni elementi in v njej je izvrtana luknja s premerom 1 cm. Nato se ta cev vstavi v prvo cev.

Iz pločevine je treba izrezati čep. Zaprl bo vrzel med grelnim telesom in zgorevalno komoro. Zgorevalna komora je privarjena na telo, na luknjo s premerom 8 cm pa je zvarjena cev za odvod vročega zraka. Po tem je čep varjen. Ko se prepričate, da je plinski gorilnik trdno pritrjen na zgorevalno komoro, lahko cev potisnete skozi centimetrske luknje.

Na zadnji strani naprave je nameščen ventilator, na vrhu pa dimnik. Da bi grelec lahko stal na površini, je treba noge variti. Plinska toplotna pištola učinkovito ogreva prostore in ekonomično uporablja plin. Vendar pa morate pri uporabi upoštevati varnostne ukrepe..

Grelni elementi

Za grelnike sledi. vrste bodo morali kupiti grelne elemente: električne naprave za 220 V z odprtimi grelniki so izjemno nevarne. Tu, oprostite izrazu, morate najprej pomisliti na lastno kožo z lastnino, obstaja uradna prepoved ali ne. Z 12-voltnimi napravami je lažje: po statističnih podatkih se stopnja nevarnosti zmanjša sorazmerno s kvadratom razmerja napajalnih napetosti.

Če že imate električni kamin, vendar toplota ni dovolj dobra, je smiselno preprost zračni grelni element z gladko površino (postavka 1 na sliki) zamenjati z rebrastim, poz. 2. Narava konvekcije se bo nato bistveno spremenila (glej spodaj) in ogrevanje se bo izboljšalo, ko je moč plavutastega grelnega elementa 80-85% gladkega.

Grelni element s kartušo v ohišju iz nerjavečega jekla (točka 3) lahko segreva vodo in olje v rezervoarju iz katerega koli gradbenega materiala. Če ga vzamete-preverite, ali komplet vsebuje tesnila iz gume ali silikona, odpornega na olje, termo bencin.

Bakreni grelnik vode za kotel je dobavljen s cevjo za temperaturni senzor in magnezijevo zaščito, poz. 4 kar je dobro. Lahko pa segrejejo samo vodo in samo v rezervoarju iz nerjavečega jekla ali emajliranega. Toplotna zmogljivost olja je veliko manjša od vode, v olju pa bo telo bakrenega grelnega elementa kmalu izgorelo. Posledice – do najtežjih in usodnih. Če je rezervoar izdelan iz aluminija ali navadnega konstrukcijskega jekla, bo elektrokorozija zaradi prisotnosti kontaktne razlike potencialov kovin zelo hitro požrla ščitnik, nato pa poje skozi telo grelnega elementa.

Video: Prenosni grelniki oljnih filtrov

12 in

Domači grelnik ventilatorjev je lahko zelo varen v nizkonapetostni 12 V različici. Z njim ne morete doseči moči nad 150-200 W; prevelike, težke in drage boste potrebovali znižani transformator ali napajalnik. 100-120 W pa je ravno dovolj, da ostane v kleti ali kleti vso zimo majhen plus, kar zagotavlja, da zamrznjena zelenjava in kozarci z domačimi pripravki ne počijo od zmrzali, 12 V pa je dovoljena napetost v prostorih s kakršno koli stopnjo nevarnosti električnega udara. Vsega večjega ni mogoče postreči v kleti / kleti, ker po električni klasifikaciji so še posebej nevarni.

Osnova 12V grelnika-ventilatorja je navadna rdeča delovna votla (votla) opeka. Najboljše od vsega je primerno debelino enega in pol 88 mm (zgoraj levo na sliki), vendar bo delovala tudi dvojna debelina 125 mm (isto mesto spodaj). Glavna stvar je, da so praznine od konca do konca in enake..

Naprava domačega grelnika za 12 V za klet in garažo.

Naprava “opečnega” grelnika ventilatorja za 12 V za klet je podana na istem mestu na sl. Preštejmo zanj nichrome grelne spirale. Vzamemo moč 120 W, to je z nekaj rezerve. Tok 10 A, odpornost grelca 1,2 Ohma. Po eni strani se spirale prepihajo. Po drugi strani pa mora ta grelec dolgo časa delovati brez nadzora v precej težkih pogojih. Zato je bolje, da vse spirale vklopite vzporedno: ena bo izgorela, ostale se bodo raztegnile. In priročno je prilagoditi moč – dovolj je, da izklopite 1-2 ali več spiralov.

V votli opeki je 24 kanalov. Spiralni tok vsakega kanala je 10/24 = 0,42 A. To ni dovolj, nikrom je potreben zelo tanek in zato nezanesljiv. Ta možnost je primerna za gospodinjske grelnike ventilatorjev do 1 kW ali več. Nato je treba grelec izračunati, kot je opisano zgoraj, za gostoto toka 12-15 A / m². mm, dobljeno dolžino žice pa razdelite na 24. Vsakemu segmentu dodajte 20 cm za 10 cm povezovalnih “repov”, sredino pa zvijemo v spiralo s premerom 15-25 mm. S “repi” so vse spirale zaporedno povezane s sponkami iz bakrene folije: njen trak širine 30-35 mm je navit v 2-3 slojih na prepognjenih nikromiranih žicah in zvit za 3-5 zavojev s parom majhnih klešč. Za napajanje ventilatorjev boste morali namestiti nizkoenergetski transformator 12 V. Takšen grelec je zelo primeren za garažo ali ogrevanje avtomobila pred potovanjem: tako kot vsi grelniki ventilatorjev se hitro ogreje sredi prostora brez zapravljanja toplote pri izgubi toplote skozi stene.

Ampak nazaj v klet. Poglejmo, koliko nikroma potrebujemo za zmanjšanje na 10 A / m2. mm zaradi zanesljivosti, gostote toka. Prerez žice, očitno brez izračunov – 1 kvadratni meter mm Premer, glejte izračune zgoraj – 1,3 mm. Takšen nichrome je v prodaji brez težav. Zahtevana dolžina za upor 1,2 Ohma je 1,2 m. In kolikšna je skupna dolžina kanalov v opeki? Vzamemo debelino in pol (tehta manj), 0,088 m. 0,088×24 = 2,188. Zato moramo skozi luknje opeke spustiti kos nikroma. Možno je prek enega, tk. po izračunu potrebujete 1,2 / 0,088 = 13, (67), tj. 14 je dovolj. Tako so ogreli klet. In je precej zanesljiv – tako debel nikrom in močna kislina ne bosta hitro korodirali.

IP in UPS

Bolje je, da vzamete (naredite) transformator na železu za ogrevanje kleti z močnimi navitnimi pipami pri 6, 9, 12, 15 in 18 V, kar vam bo omogočilo regulacijo ogrevalne moči v širokem razponu. 1,2 mm nikrom s pihanjem bo potegnil 25-30 A. Za napajanje ventilatorjev potrebujete ločeno navitje za 12 V 0,5 A in tudi ločen kabel s tankimi žilami. Za napajanje grelnika potrebujete žice od 3,5 kvadratnih metrov. mm Zmogljiv kabel je lahko najbolj slab – PUNP, KG, za puščanje in okvaro 12 V se ne morete bati.

Morda nimate priložnosti za uporabo padajočega transformatorja, vendar je okoli ležala stikalna napajalna enota (UPS) iz neuporabnega računalnika. Njegov 5 V kanal zadošča glede moči; standard je 5 V 20 A. Nato morate najprej preračunati grelec za 5 V in moč 85-90 W, da ne preobremenite UPS (premer žice je 1,8 mm; dolžina je enako). Drugič, za napajanje 5 V morate skupaj povezati vse rdeče žice (+5 V) in enako število črnih (skupna žica GND). 12V za ventilatorje se vzame iz katere koli rumene žice (+ 12V) in katere koli črne. Tretjič, logično zagonsko vezje PC-ON morate na kratko priključiti na skupno žico, sicer se UPS preprosto ne vklopi. Običajno je žica PC-ON zelena, vendar morate preveriti: odstranite pokrov z UPS-a in poglejte oznake na plošči, od zgoraj ali od strani pritrditve.

Kako sami narediti toplotno pištolo

Podstavek bo služil kot plinski gorilnik in valj, ki je napolnjen z vžigalniki. Plinsko cev smo prerezali na pol in nato spajkali želeni kos cevi s premerom največ 90 mm. Nato označimo cev, v katero je vstavljen gorilnik, in naredimo luknje – približno 5 mm – za kroženje zraka. Izhod same šobe gorilnika se razširi do 3 mm.

Naprava peči:

 • ventilator;
 • gorilnik;
 • cev.

Upoštevanje vseh varnostnih pravil in predpisov pri delu s plinskim topom je obvezno!

Kaj morate upoštevati pri sestavljanju topa z lastnimi rokami:

 • izključiti je treba možnost vžiga in eksplozije naprave;
 • grelni elementi ne smejo oddajati strupenih snovi in ​​sušiti zraka;
 • obstajati mora možnost hitrega ogrevanja garaže;
 • enota naj zavzame najmanj prostora;
 • stroški domače naprave ne smejo presegati kupljenih primerkov;
 • naprave morate opremiti s termostati, da ohranite prijetno temperaturo v stavbi.

Kaj je prepovedano storiti z delujočo toplotno pištolo:

 • usmeriti vroč tok zraka na vnetljive snovi;
 • enoto uporabljajte kot sušilni stroj za stvari;
 • samopolnilne jeklenke.

4-2.jpg

Video

Nasveti za izdelavo

Da bi prihranili stroške, se številni lastniki, ki izbirajo med možnostmi grelnikov, ne mudijo z nakupom že pripravljenih tovarniških modelov. Konec koncev, če imamo željo in imamo ustrezne sposobnosti, lahko grelno napravo vedno oblikujemo sami..

Samostojen grelec bo zagotovil udobno temperaturo v garaži v času popravil. Navaden radiator, povezan z mini sistemom s kroženjem tople vode, se bo odlično spopadel z nalogami ogrevanja. Domači obrtniki, ki imajo veščine varilca in imajo aparat, so povsem sposobni izdelati peč za buleryan. Tisti, ki želijo hitro zgraditi napravo z minimalnim naporom in delom, bodo po demontaži starega ogrevalnega sistema potrebovali register. Register, varjen iz cevi, je tako kot naprava, ki ostane po demontaži, napolnjena z vodo ali tehničnim oljem. Kot grelni element se uporablja običajen kotel ali grelni element iz nepotrebnih gospodinjskih aparatov. Samostojni grelec deluje le v prisotnosti lastnikov garaže. Poraba energije zaradi kratkih bivanj je običajno nizka. IR-film sistem deluje učinkovito in najbolj ekonomično v primerjavi z drugimi električnimi napravami. Če ni racionalno uporabljati električne energije za začasno ogrevanje prostora, je bolje zgraditi mini štedilnik, ki deluje na trdno gorivo..

Pri izbiri samostojnega grelnika garaže mnogi vodijo dva parametra:

 1. Ogrevalno napravo je treba enostavno aktivirati in hitro ogreti prostor.
 2. Naprava mora imeti preprosto zasnovo, brez zapletenih delov in elementov..
 3. Delovanje naprave je treba izvesti z minimalnimi finančnimi stroški..

Vse te zahteve izpolnjujejo tri možnosti za spodaj opisane domače grelnike, ki delujejo na različne vire energije: plin, trdno gorivo in elektriko..

2samodelnyi-obogrevatel-dlya-garazha.jpg

Izviren in hkrati varen grelec je mogoče izdelati tudi iz improviziranega orodja, ki se uporablja v gospodinjstvu

Pomembna je tudi varnost naprave. Zato je ne glede na način ogrevanja v garaži potrebno opremiti prezračevalni sistem. Konec koncev zmanjšanje količine kisika in kopičenje produktov zgorevanja predstavlja tveganje za človeško življenje..

Katalitični grelec: zasnova in načelo delovanja

Plinski katalitični gorilnik DIY

Danes na trgu klimatske opreme obstaja veliko število različnih naprav, ki se med seboj razlikujejo po načelu delovanja in učinkovitosti, nekatere naprave so učinkovitejše, nekatere manj učinkovite. Eden od predstavnikov naprav z izboljšanimi ogrevalnimi lastnostmi je katalitični grelec.

Grelnik s katalitičnim plinom se uporablja za dodatno ogrevanje različnih prostorov: podeželskih hiš, pisarn, prodajnih prostorov, poletnih koč, garaž, delavnic, kabin itd. Vendar te naprave ni priporočljivo uporabljati v stavbah, kjer so shranjena goriva in maziva..

Priporočila za varno uporabo

Katalitičnega grelnika ni priporočljivo uporabljati v prostorih z visoko vlažnostjo (kopalnice, garderobe, pralnice, v bližini bazenov, umivalnikov itd.), Kot tudi v spalnicah.

Naprave ne uporabljajte za sušenje oblačil. Prepovedano je odlaganje mokrih oblačil in čevljev na zaščitno rešetko, to lahko povzroči pregrevanje naprave in požar ter zmanjša učinkovitost grelnika..

Katalitični gorilnik je naprava povečane nevarnosti požara, ker med delovanjem se katalizatorska plošča segreje do visokih temperatur. Zato je v bližini grelnika prepovedano postavljati predmete iz vnetljivih materialov (pohištvo, zavese, zavese, papir, oblačila, gospodinjski aparati itd.). Razdalja do takšnih predmetov mora biti najmanj 1,5 m od sprednje strani in najmanj 0,2 m od strani in zadaj..

Priporočljivo je, da napravo prvič vklopite pri odprtih oknih. z veliko mero verjetnosti lahko prvi zagon spremlja neprijeten vonj, to je normalno. Ko naslednjič vklopite, ne bo vonja.

Toplotno svetilko sestavimo z lastnimi rokami

Kaj rabiš:

 1. Keramični (cvetlični) lonci, trapezni, z zunanjim premerom dna 50, 100 in 150 mm, 1 kos. V tem primeru mora biti manjši lonec nižji od velikega za približno 25 mm..
 2. Navojne sponke za lase s premerom 6-12 mm. Moral bi iti skozi luknje v vsakem loncu. Po potrebi z vrtalnikom na ploščice izvrtajte luknje do zahtevanega premera.
 3. Podložke za lasnico z zunanjim premerom, ki je enak notranjemu premeru dna najmanjšega lonca – 20 kosov. Orehi 7-8 kosov.
 4. Okvir, obešalnik ali stojalo proste oblike, ki izpolnjuje spodaj navedene specifikacije (pogoje).
 5. Neobvezno – tesnilo za kamin ali negorljiva (paronit) tesnila.

Operacijski postopek

1. Namestite zatič v luknjo največjega lonca in privijte matico na zunanji strani.

2. V lonček smo nataknili več podložk, po potrebi jih pritrdili z maticami.

3. Namestite srednji lonec na lasnico.

Pozor! Zunanji robovi manjših loncev morajo biti znotraj kupole večjih na globini 20-25 mm. 4

Srednji lonec pritrdimo s podložkami in maticami

4. Srednji lonec pritrdimo s podložkami in maticami.

5. Namestite in pritrdite majhen lonček.

6. Robovi vseh treh kupol naj gredo navznoter v korakih po 20-25 mm. Prilagoditev globine sajenja z dodajanjem podložk in matic.

7. Če je razdalja od enega dna do drugega opazno velika, jo naključno napolnite s podložkami – to bo povečalo toplotno prevodnost palice.

8. Konstrukcijo namestimo nad svečo, tako da je palica zatiča nameščena strogo nad plamenom na višini 30-50 mm.

9. Nadaljnja prilagoditev se izvede empirično na podlagi opažanj.

Uporaba tesnil in tesnil. Hvaleč keramiko, smo taktično zaobšli njeno najbolj neprijetno pomanjkljivost – krhkost (bodičasto). Tudi trdna opeka se drobi, pada na beton, kaj reči in cvetlični lonci

Pri sestavljanju svetilke morate zelo previdno zategniti matice – vredno je malo zategniti in stena bo počila. Obstaja tudi nevarnost nenamernega cepljenja med uporabo ali med prevozom.

Trda kovina čepa bo zdrobila keramiko in lahko poči. Za zmehčanje njihovega stika uporabite tesnilo ali nevnetljiva tesnila..

Buč iz rabljenega jeklenke

Lončarske peči, ki so bile priljubljene pred sto leti, se danes ne odrečejo svojemu položaju in delujejo kot glavni vir toplote v garažah in pomožnih prostorih. Njihova glavna prednost je, da lahko delajo ne le na lesu, ampak tudi na vsem, kar gori.

Plinski štedilnik DIY: kako narediti učinkovit domači plinski štedilnik

Bučni štedilniki so narejeni iz plinskih jeklenk, ki vsebujejo propan pred praznjenjem, prostornine 40-50 litrov, kosov jeklenih cevi in ​​debelostenskih sodov z majhno prostornino

Najmanjša debelina stene takšnih struktur mora biti 2-3 mm, vendar je še vedno najboljša možnost 5 cm, tako da je mogoče uporabiti katero koli vrsto goriva. Če primerjamo modele vodoravne in navpične izvedbe, potem prvi zmaga v smislu udobja nalaganja hlodov..

Navpična zasnova

Najenostavnejša možnost za izdelavo peči na mavčnik vključuje uporabo plinske jeklenke: telo grelne konstrukcije je že pripravljeno, preostane le opremiti predelke za polnjenje goriva in pepelnik. Višina jeklenke je približno 850 mm, premer v obodu 300 mm, zadostna debelina stene pa omogoča uporabo katere koli vrste goriva.

Za izgradnjo navpično nameščene konstrukcije je valj razdeljen na dva dela, ki po prostornini nista enaka:

 • zgornji – zavzame 2/3 konstrukcije in služi kot sprejemna komora za polaganje drv;
 • spodaj – zaseda 1/3 strukture in služi za zbiranje pepela.

Za izdelavo lončnice so v steni valja izrezane luknje v velikosti vsakega od obeh delov za razporeditev vrat. Vrata so lahko izdelana iz odrezanega kosa stene balona ali izrezana iz pločevine.

Na meji med zgornjim in spodnjim predelkom so nameščene rešetke. Ker pa je težko najti že pripravljeno rešetko iz litega železa primerne velikosti, se za njeno izdelavo uporabljajo debele palice..

Plinski štedilnik DIY: kako narediti učinkovit domači plinski štedilnik

Osnova za izdelavo rešetk je jeklena armatura debeline 12-16 mm, katere rezane palice so nameščene na razdalji 2 cm drug od drugega

V zgornjem delu valja je izrezana luknja za dimnik s premerom najmanj 150 mm. Ta element je mogoče variti iz kosa pločevine. Glavna stvar je, da premer nastale podružnice ustreza velikosti dimnika, da se poenostavi postopek spajanja.

Vrata so opremljena s ključavnicami in so z varjenjem pritrjena na ohišje. Če želite, lahko zanke naredite iz več členov debele jeklene verige.

Plinski štedilnik DIY: kako narediti učinkovit domači plinski štedilnik

Ker grelnik na začetku ne spada med število zaprtih ogrevalnih konstrukcij, ni treba uporabljati tesnil

Če želite zapreti vrzel, ki nastane po obodu vrat, je bolje, da po obodu obdelovancev zavarite majhno stran – kovinski trak širine 1,5-2 cm. Končano konstrukcijo lahko priključite samo na dimnik in preizkušeno.

Vodoravni model

Z vodoravno postavitvijo ohišja je predal za zbiranje pepela privarjen z dna konstrukcije. Glavni predal je namenjen shranjevanju goriva in raztovarjanju zgorelega premoga. Opremljen je s dimnikom premera 10 cm.

Plinski štedilnik DIY: kako narediti učinkovit domači plinski štedilnik

Moderno je zgraditi predel za zbiranje pepela iz ustrezne velikosti kanala ali ga zvariti v skladu z določenimi dimenzijami iz kosa jeklene pločevine

V stranski steni ohišja je narejena luknja za namestitev gorilnih vrat. Njegova velikost ne sme presegati premera dimnika. Vrata so opremljena z zapahom in nameščena na tečajih..

V steni ohišja so narejene luknje, ki bodo usmerjene navzdol. Služili bodo kot rešetka.

Za izboljšanje prenosa toplote vroče vroče peči je lahko dimnik izdelan v obliki podolgovate lomljene konstrukcije. Glavna stvar pri urejanju takega dimnika je izogibanje vodoravnim odsekom. Nekateri obrtniki za izboljšanje ogrevanja prostora okoli jeklenk izdelajo pokrove iz pločevine..

Ne pozabite pa, da gre za mačjo peč potencialno nevarnost. Zato je treba prostor, kjer bo nameščen, redno prezračevati..

Mnenja poklicnih turistov o plinskih grelnikih

Fisca11, Kamini: Plinski grelec Baihui BDN -100 – Močno se segreva, vendar ne za dolgo

Prednosti: močno ogrevanje, jasna navodila, prenosljivost

Slabosti: težave z vžigom, vonj med delom, razpršilo lahko traja kratek čas

Kaj naj rečem: ta naprava ima vsekakor svoje pluse in s tem tudi minuse. Kot pove že ime, grelec deluje na navadnih plinskih vložkih s prostornino 520 kubičnih centimetrov. Takšno pločevinko je zelo enostavno vstaviti in pritrditi v poseben predel peči..

Legendarni korejski visoko zmogljiv grelnik

Legendarni korejski visokozmogljiv grelec

Stradivary, Ufa: plinski grelnik Baihui BDN -100 – v šotoru vedno toplo in suho

Prednosti: Močno sproščanje toplote, šotor se zelo hitro suši, deluje v hladnem vremenu, kakovost dela je neposredno odvisna od kakovosti plina. Piezo vžig. Nihče še ni norel.

Slabosti: Kakšne so slabosti, če je v šotoru toplo pri minus 8?

Prenosni plinski grelnik je še posebej ogreval šotor na cesti pozno jeseni, ko je res hladno, zlasti ponoči, v ledenem vremenu, ko sneži, ko je temperatura pod lediščem. Uporablja se ne samo pozno jeseni, ampak tudi v deževnem poletju za sušenje šotora, v topli jeseni pa samo za udobje – slecite se ali se toplo oblecite.

Lakshmi, Moskva: Plinski grelnik Kovea Little Sun KH-0203 je odlična grelna naprava v odsotnosti električne energije za majhno sobo ali šotor

Prednosti: kompaktnost, lahkotnost, enostavno shranjevanje, dobro ogrevanje

Slabosti: ne

Vroč zrak se dviga navpično – nasproti grelnika ni vročega curka. Krmiljenje je osnovno – regulator se vrti do konca in sproži piezo vžig, nato pa se regulira dovod plina – bolj ali manj.

Vprašanja in odgovori

Kateri so najnevarnejši grelniki za šotore??

Visoka stopnja požarne nevarnosti obstaja pri delovanju grelnikov na tekoče gorivo. Te naprave imajo nezaščitene gorilnike. Tekoče gorivo se lahko razlije, če z njim ne ravnate previdno..

Na kaj morate biti pozorni pri ogrevanju šotorov z bencinskimi napravami?

Bencinske modele je treba napolniti le z visokokakovostnim gorivom. Slab bencin ne zagotavlja stabilnega delovanja opreme.

Kaj je pomembno upoštevati pri uporabi plinske opreme?

Pri ogrevanju šotorov s plinskimi napravami se lahko v njih nabirajo strupeni plini. Zato šotori, ogrevani s plinom, potrebujejo prezračevanje..

Kateri grelniki za šotore so najboljši za zimo?

Za ogrevanje šotorov pozimi je bolje uporabiti plinsko opremo.?

Kampiranje v šotorih zahteva ogrevanje. Proizvajalci v te namene izdelujejo prenosne naprave, ki delujejo na različnih vrstah goriva..