Wacht je elk jaar ongeduldig op Mardi Gras? Nou, dit is een favoriet festival van velen. In tijden dat het carnaval misschien niet in het openbaar gevierd mag worden, gaan we graag in op het onderwerp van de oorsprong en betekenis van deze traditie. Heb je er ooit over nagedacht waarom we Mardi Gras eigenlijk vieren en waar komen de gebruiken van Mardi Gras vandaan? Lees dan verder om meer te weten te komen over de betekenis van carnaval. Laat je verrassen wat een inspirerend verhaal deze traditie heeft.

Betekenis van carnaval – Een mengeling van traditie, termen en symbolen

carnaval betekent levensstijltrends voor heksenkostuums

Over de betekenis van carnaval en de betekenis van deze traditie

Jarenlang vieren duizenden mensen het “vijfde seizoen” – het carnaval. Je kunt je verkleden zoals je wilt en vieren met de anderen met heel je hart en ziel. Publiek geluk en dwaasheid zijn sleutelwoorden die de stemming op het carnaval beschrijven.

Dit is een vorm van genieten van het leven vóór de katholieke vastentijd. Vermommingen, dwaze toespraken, dansen, spelen en parades zijn kenmerkend voor Mardi Gras. De bestaande orde wordt bespot op dit unieke feest van uitbundigheid.

De dwaze tijd begint op 11/11 om 11:11 uur en duurt tot Aswoensdag. De startdatum is niet toevallig, aangezien 11 wordt beschouwd als een symbool van grap en dwaasheid. Daarnaast is 11 november Martin’s Day, dat wil zeggen het begin van de vastentijd voor Kerstmis. De hoogtepunten van het carnaval zijn Vrouwencarnaval, Rozenmaandag en Violette Dinsdag. De laatste wordt ook wel carnaval genoemd, d.w.z. de avond voor het vasten. Overigens domineert deze term vooral in Hessen en Baden-Württemberg als term voor carnaval in het algemeen. Het straatcarnaval begint donderdag met Weiberfastnacht. Dit dateert echter uit de jaren 1820. Mardi Gras is ook beroemd om het carnaval van Keulen.

Het eigenlijke carnaval begint op 6 januari, de dag van de Drie Koningen. De data van de carnavalsdagen variëren elk jaar, omdat ze afhankelijk zijn van de datum van Pasen.

Carnaval bereikt zijn hoogtepunt op Rozenmaandag

carnaval betekenis carnaval kostuums grappige ideeën

De oorsprong van het woord carnaval is controversieel. De Latijnse naam “carne vale” zou het festival zijn naam hebben gegeven. Volgens sommige onderzoeken betekent dit “vlees, tot ziens!”. Sommigen associëren het met de Latijnse uitdrukking “carne levare”, wat “vlees wegnemen” zou moeten betekenen. Andere interpretaties verwijzen naar de Latijnse uitdrukking “carrus navalis” scheepskar als de oorsprong van de term carnaval. Sinds de 12e eeuw wordt het carnaval ook wel Fastnacht genoemd. Het woord carnaval wordt ook gebruikt om deze gekke, dwaze tijd aan te duiden. Deze term wordt voornamelijk gebruikt in Beieren en Oostenrijk en betekent zoiets als “Fastenschank”. Dat zou de laatste portie alcoholische dranken moeten zijn, want de vasten begint op Aswoensdag.

Het juiste kostuum is een voorwaarde voor onvergetelijke momenten tijdens het carnaval

carnaval betekenis elfen originele kostuums

Carnaval – oude gebruiken, opnieuw geïnterpreteerd

Piraten, prinsessen, clowns en wat dan ook mag niet worden gezien op de parades tijdens het carnaval. Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen zich verkleden voor Mardi Gras? De reden ligt in het gelijkheidsbeginsel, dus iedereen moet hetzelfde zijn. Er wordt aangenomen dat de traditie van verkleden ook geworteld is in de Germaanse lentefeesten. Zelfs in de jaren voor Christus vermomden mensen zich als geesten en demonen om hen symbolisch uit steden en dorpen te verdrijven. Dit geweldige schouwspel gebeurde net aan het einde van de winter. Door op de trommel te rinkelen en te slaan, moest het geluid de lentegeesten opwekken. Sinds de 13e en 14e eeuw zijn mensen ook begonnen met het organiseren van eet- en drinkfeesten, evenals toernooien. Vanaf dan zullen de vieringen de uitstraling hebben die we vandaag kennen.

Zelfs als je dit jaar geen Mardi Gras op straat viert, blijft de liefde voor carnaval diep geworteld in de harten van duizenden. Evenals de mooie herinneringen aan de publieke vieringen in voorgaande jaren. Het enige dat overblijft is ongeduldig en hopelijk wachten op het volgende carnaval! Maar ook thuis bij de andere gezinsleden kon er een leuk carnavalsfeest plaatsvinden. Een beetje creativiteit is gewoon aan de orde van de dag.

De betekenis van het carnaval – Op het carnaval kun je ten volle van het leven genieten 

carnaval betekenis carnaval duitsland feeststemming

Vaak maak je liever je eigen kostuum voor het carnavalsfeest

Carnaval betekent dameskostuum pauw

Gezinnen met kinderen konden zich ook thuis vermaken op de carnavalsdagen

carnaval betekent kostuums voor familiefestivals

Groepskostuums maken altijd een goede indruk

carnaval betekenis groepskostuums kostuumideeën

Mardi Gras is de tijd van uitbundigheid en joie de vivre voor het begin van de Paasvasten

carnaval betekent grappige momenten

Originele maskers fascineren altijd

Carnaval betekent betekenis van het festival

carnaval betekent geluk openbaar carnaval