Binnenkort zal de tijd komen en de warmte zal vervagen, de dagen zullen korter worden en de herfst kondigt zich aan. In tegenstelling tot de warme zomerdagen zijn de herfsttemperaturen bijzonder aangenaam voor de hond. De winter brengt echter ook de jaarlijkse vachtwisseling en koude wind met zich mee, evenals veel regen. In het najaar zijn er enkele problemen waar de eigenaar op moet letten. We hebben daarom de belangrijkste informatie op een rijtje gezet zodat baasjes en honden kunnen genieten van de herfst.

geniet van de herfst met de hond

Veilig door de donkere dagen

Het grootste nadeel voor viervoeters in de herfst is dat het heel vroeg donker wordt – mensen en honden worden snel over het hoofd gezien door chauffeurs. Met simpele hulpmiddelen die fietsers of joggers ook in het donker gebruiken, wordt de wandeling in de avond een stuk veiliger:

  • Reflectoren op kleding voor de meester of meesteres
  • lichtgevende en knipperende kragen
  • Riemen en harnassen die reflecterend zijn
  • knipperende LED’s

Lichtgevende hesjes en gewone jassen van de eigenaar zorgen voor de nodige aandacht van andere weggebruikers.

Tip: Bij langharige honden worden lichtgevende halsbanden snel door de vacht bedekt – extra indicatoren die hier gemakkelijk kunnen worden waargenomen, helpen hier. Als u dergelijke indicatoren wilt bestellen, vindt u deze z. B. Bijpassende dierenaccessoires bij de vogelvoeder.

Pas op in het bos!

Tijdens een boswandeling loeren onbewust veel gevaren op de viervoeter: gevallen kastanjes en eikels. Omdat veel honden het fruit binnenkrijgen en erop kauwen. Bij grotere aantallen en kleine honden kan dit door dergelijk fruit gevaarlijk zijn Tannines wat kan leiden tot diarree en/of braken bij honden. Een dierenarts moet worden geraadpleegd, vooral als de ingenomen vruchten niet door het maag-darmkanaal passen.

Huisdieren hondenrassen in de herfst met de hond

In de herfst is het tijd om van vacht te wisselen

Veel honden wisselen in de herfst van vacht – bij een langharige hond is het raadzaam de vacht regelmatig te borstelen en de dode haren op te rapen. Omdat hierdoor de lucht beter kan circuleren en de warmteregulatie van de vacht beter werkt. Bovendien moet baden absoluut worden vermeden, zodat de lichaamseigen vetlaag niet wordt vernietigd – het beschermt de huid tegen kou en nattigheid. Als de hond nat is geworden tijdens de wandeling, moet de vacht thuis grondig worden afgeveegd met een handdoek.

Pas op voor teken en grasmijten

De herfst is het tekenseizoen, want teken houden van milde temperaturen en een vochtig klimaat. Hierdoor zijn ze in het najaar erg actief. Aan de hond van een tekenbeet en die erbij overdraagbare ziekten Om met succes te beschermen, moeten antiparasitaire middelen zoals spot-on preparaten of een anti-tekenhalsband worden gebruikt. Herfstgrasmijten verschuilen zich in de herfst ook graag in stapels bladeren en weilanden, die zich vooral nestelen in de oren, op de buik en liezen en in de ruimte tussen de tenen. Ze zijn moeilijk te zien met het blote oog en veroorzaken ernstige jeuk. Krabben kan secundaire infecties veroorzaken, die gepaard gaan met ontstekingen en korsten. Bij vermoeden van een mijtenplaag dient de dierenarts te worden geraadpleegd.

Huisdieren hondenrassen hond bij het raam

Pas op voor honden met artrose

Als het echt stormt, vermijd je best lange wandelingen met je trouwe viervoeter. Omdat het gevaar voor de ogen van de hond van de koude wind vaak verkeerd wordt begrepen. Hondenrassen met rechtopstaande oren zijn ook snel besmet met de koele lucht. Korte wandelingen zijn daarom beter, en ga ook naar gebieden die beter beschut zijn tegen de wind, zoals bossen. Honden met artrose hebben vooral in de herfst veel gezondheidsproblemen. Omdat het natte en koude seizoen een extra belasting voor hen is. Dit merk je door heel langzaam op te staan ​​en vaker te strompelen. De symptomen kunnen worden verlicht door de viervoeter een warm plekje te bieden bij de kachel of bij de open haard.

Tip: Een eetlepel lijnolie per tien kilogram gewicht bevordert de opbouw van kraakbeen.

Speciale verzorging in de herfst

Naast de verzorging bij het wisselen van vacht vanwege de omschakeling van zomerbont naar winterbont, is een eiwitrijke voeding erg belangrijk. Omdat het wisselen van vacht de hond veel voedingsstoffen kost, waardoor met name de eiwitconsumptie toeneemt. Honden kunnen deze voedingsstoffen via hun voer opnemen, bijvoorbeeld door magere kwark of kwark aan het gebruikelijke hondenvoer toe te voegen.

Afbeelding 1: © istock.com/A-Digit

Afbeelding 2: © istock.com/CountryStyle Photography

Afbeelding 3: © istock.com/ands456