De juiste kinderkamermeubels kiezen

De kinderkamer is het rijk van spelletjes en fantasie in elk huis. Maar het is ook een toevluchtsoord waar uw kleintjes zich veilig moeten voelen. Een rustige oase van slaap en een comfortabele studieruimte horen daar natuurlijk ook bij. De juiste inrichting is hiervoor de basis en daarvoor heb je zeker de juiste kinderkamermeubels nodig. Toegegeven, met het enorme aanbod van tegenwoordig is dat geen gemakkelijke opgave. U moet uzelf vooraf een paar vragen stellen, goed over alles nadenken en idealiter advies inwinnen bij deskundig personeel ter plaatse of online. Als extra hulpmiddel bij het nemen van beslissingen geven we u vandaag nog enkele informatie en tips over het welzijn van uw kinderen in hun eigen kamer.

Opbergruimte voor babykamer op hoogslaper

De belangrijkste criteria bij het kopen van kinderkamermeubels

Natuurlijk zijn er enkele subjectieve factoren bij het kiezen van kindermeubels in termen van kleur, thema en stijl. We zullen ze hier dan ook niet behandelen. We vestigen liever uw aandacht op de volgende algemene criteria, die altijd fundamenteel zijn voor een perfecte kinderkamer:.

veiligheid

Kinderkamermeubels moeten in de eerste plaats veilig zijn en elk risico op letsel uitsluiten. Kies daarom ontwerpen die geen scherpe randen hebben. Afgeronde hoeken zijn hier duidelijk voordelig. Grotere meubelstukken zoals kasten, ladekasten en planken moeten zeker met kleine kinderen aan de muur worden vastgeschroefd. Anders kunnen ze omvallen en ernstige gevolgen hebben.

Ergonomie en functionaliteit

Elk meubelstuk moet optimaal aansluiten bij de motoriek en behoeften van het kind. Hier zijn de zogenaamde "met hen groeien" Meubels de perfecte keuze. Deze zijn namelijk zowel in hoogte als lengte verstelbaar. Zo kunnen het bureau, de zitting en de bedden voor langere tijd individueel worden versteld. Je hoeft niet altijd nieuwe meubels te kopen voor elke groeifase van de kleintjes.

kindermeubel bureaustoel die meegroeit met het kind

Levensduur en duurzaamheid

Kies de juiste materialen voor kindermeubels. Deze moeten slijtvast en robuust zijn om het stoeien veel langer te trotseren. Duurzaamheid betekent ook duurzaamheid. Daarnaast is er de herkomst en de fabricagewijze van de materialen. Onbehandeld hout staat natuurlijk bovenaan de lijst, maar zowel hoogwaardig kunststof als MDF of HDF zijn ook geen slechte keuze. Het is belangrijk om altijd te letten op internationaal bekende keurmerken, zoals de GS (Tested Safety), het RAL-keurmerk of de Golden M. Dit geeft u een zekere zekerheid dat er geen schadelijke VOS (dus geen vluchtige organische stoffen) in zitten in de Ruimte kan lucht worden vrijgelaten. Bovendien worden bij dergelijke producten alleen verven en vernissen op waterbasis gebruikt, die de gezondheid van het kind niet kunnen beïnvloeden.

Voor de zekerheid en om aan al deze criteria te voldoen, moet u overwegen om de Meubels voor de kinderkamer uitsluitend vertrouwen op hoogwaardige fabrikanten en leveranciers. Spaar in geen geval aan de verkeerde kant en creëer de beste leefomstandigheden voor uw kleine schatten.

moderne kinderkamer meubels

Maak het slaapgedeelte zo comfortabel mogelijk

Een rustige, gezonde slaap is uiterst belangrijk voor kinderen, vooral in de vroege stadia van de groei. Des te belangrijker is het om het juiste ledikant en matras te vinden. Als je hier slim en flexibel mee om wilt gaan, zijn ombouwbare babybedjes een hele goede beslissing. Deze zijn ook geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en kunnen later eenvoudig worden verwisseld met een standaard bed 90×200, wat zelfs pubers prettig vinden. Vooral voor kleinere kinderkamers is de hoogslaper een populaire oplossing. Dit scheelt niet alleen veel ruimte, het is ook nog eens erg spannend voor kinderen. Je kunt er onder spelen of studeren. En natuurlijk slapen de meeste kleine avonturiers graag in de lucht.

Hoogslaper in de kinderkamer

Richt de speel- en studieruimte ergonomisch optimaal in

Zonering is erg belangrijk bij het inrichten van de kinderkamer. Als je genoeg ruimte hebt, kun je sommige kinderplanken gebruiken als roomdividers. Zo niet, dan zou het heel praktisch zijn om te vertrouwen op modulaire en multifunctionele kinderkamermeubels. Naast ergonomische, verstelbare bureaus en stoelen zijn er ook veel andere meubels die leren en spelen veel effectiever en vooral leuker kunnen maken. Lagere ladekasten en kasten, die het kind aanmoedigen om speelgoed aan te trekken en op te ruimen, zorgen meestal voor meer onafhankelijkheid voor het kind.

een kleine kinderkamer inrichten

Creëer voldoende opslagruimte

In de kinderkamer stapelen zich in de loop van de tijd veel voorwerpen op die steeds meer opbergruimte nodig hebben. Niet alleen speelgoed en kleding, maar ook boeken en rommel moeten regelmatig worden opgeruimd. Hoge, ingebouwde kasten en open rekken zijn hier geen goede keuze. Het is het beste om zowel sokkels en opbergdozen als beddozen, lades en kinderladekasten te plaatsen. Er is in principe genoeg ruimte voor alles, van winterjassen en dekens tot knuffels en sokken tot knutselmaterialen en lievelingsspeelgoed.

Bij het kiezen van de juiste kinderkamermeubels spelen natuurlijk de mening en wensen van je kinderen een vrij belangrijke rol. Onderschat dit niet en let er vooral op bij kinderen vanaf 3 jaar. Richt de kinderkamer liefdevol en met veel geduld in en creëer de perfecte comfort- en speelomstandigheden voor uw kleintjes.

opbergruimte voor kindermeubels