Debela ženska ali denarno drevo. Nega rastlin Crassula

Crassula ali Crassula je priljubljena sobna rastlina, ki pripada družini Crassula. V naravi najdemo več kot 300 vrst. Najpogostejše so sukulente, enoletne in trajne zelnate rastline in grmičevje..

Debela ženska ni muhasta v oskrbi in je zelo priljubljena med pridelovalci cvetja. “Denarno drevo” najdemo v mnogih domovih. V pisarnah bi lahko rekli, nujen atribut, na primer luknjač ali kotliček.

Ljudje verjamejo, da “denarno drevo” dobro pozna finančno stanje lastnikov in lahko pritegne bogastvo. Temu drevesu v Feng Shuiju posvečajo veliko pozornosti. Kje bi morala biti, kakšen trak je treba privezati itd. To vprašanje bomo prepustili spletnim mestom Feng Shui. Vrnimo se k rastlini in razmislimo, kako pravilno skrbeti za cvet. Konec koncev, če za to nepravilno poskrbite, bo odnehal in kakšno počutje po tem!

Skrb za debelo žensko doma

Skrb za debelo žensko doma

Debela ženska spada v rod Crassula. To so najbolj raznolike rastline. Tudi rastline za akvarij spadajo v ta rod. Razmislite o skrbi za najbolj priljubljeno rastlino tega rodu – drevesno suho. Debela ženska spada med sukulente. Skrb za rastlino ne bo motil niti začetnika cvetličarja, ki nima nobenih izkušenj pri gojenju sobnih rastlin..

Lokacija in razsvetljava

Debelo žensko je treba v zaprtih prostorih postaviti na jugovzhodna okna, kot priporoča celo Feng Shui. Izogibati se je treba neposredni sončni svetlobi, zaradi česar bodo listi pordela, posušili in odpadli. Listi “drevesa denarja” lahko odpadejo tudi zaradi pomanjkanja svežega zraka.

Poleti lahko Crassulo odnesemo na balkon, kjer ji bo precej udobno, poleg tega bo svež zrak koristil le. Pozimi je rastlino bolje prenesti na južno stran..

Zalivanje cvetja

Zalivanje v zelo vročih dneh je treba izvajati dvakrat na teden. Pri normalnih temperaturah je dovolj enkrat.

Zalivanje v zelo vročih dneh je treba izvajati dvakrat na teden. Pri normalnih temperaturah je dovolj enkrat. Previdno opazujte zemeljsko grudo, ne pustite, da se preveč posuši, pa tudi ne napolnite. Zelo pomembno je, da debele ženske ne poplavite in hkrati, da se zemlja nikakor ne izsuši. Morda je to najpomembnejši trenutek pri skrbi za Crassulo. Pozimi je treba cvet zalivati ​​še manj pogosto – približno enkrat na dva tedna..

Temperatura za debelo žensko

Spomladi in poleti bo optimalna temperatura za ohranjanje debele ženske 20-25 stopinj. Poleti je priporočljivo, da Crassula nosite na prostem, rastlina potrebuje svež zrak. Najprimernejša temperatura jeseni in pozimi je 15 stopinj ali manj, vendar ne nižja od 4 stopinj. Debela ženska lahko prezimuje pri sobni temperaturi, vendar v tem primeru obstaja velika verjetnost, da bodo njeni listi začeli veneti in odpadati..

Pomembno! Debele ženske ne smete postavljati v bližini baterij in grelnih naprav..

Hranjenje rastlin

Cvet lahko hranite poleti, dvakrat na mesec bo dovolj.

Cvet lahko hranite poleti, dvakrat na mesec bo dovolj. Gnojilo je dobro za kaktuse in sukulente. Preostanek časa je treba debele ženske hraniti le enkrat na mesec, koncentracijo gnojila pa dvakrat razredčiti. Preliv je treba nanesti samo na mokro zemljo, zato po zalivanju hranite crassulo.

Presaditev krassule

Debele ženske pogosto ni priporočljivo presaditi. Cvet je treba presaditi le, če je močno zrasel ali pa je treba grm razdeliti, vsaj enkrat na 2-3 leta. Debele ženske je najbolje presaditi spomladi. Za to je primerna navadna kupljena zemlja za kaktuse in sukulente..

Opomba! Ne pozabite poskrbeti za dobro drenažo.

Reprodukcija debele ženske

Reprodukcija debele ženske

Debela ženska se razmnožuje z delitvijo grma ali potaknjencev in semen.

Razmnoževanje s potaknjenci

Ko se razmnožujejo s potaknjenci, jih damo v vodo za kaljenje korenin. Za hitrejšo tvorbo korenin lahko v vodo dodamo oglje. Po želji lahko potaknjence takoj ukoreninimo v tleh, še vedno pa je bolje, da jih najprej vzklijemo v vodi. Ko potaknjenci crassule dajo korenine, jih posadimo v majhne lončke z zemljo iz listne in travne zemlje, z dodatkom peska v enakih razmerjih. Poleg tega je treba lončke z majhnimi crassulami hraniti pri temperaturi 16-18 stopinj. Zalivanje se izvaja enkrat na dan. To je najpogostejši in najlažji način za vzrejo debele ženske..

Razmnoževanje semen

Razmnoževanje semen je med vrtnarji manj pogosto, čeprav je skrb za kaljena semena popolnoma enaka kot za potaknjence..

Cvetoča debela ženska

Cvetoča debela ženska

Izkazalo se je, da pankrt lahko cveti, vendar je ta pojav precej redek. Tudi izkušeni cvetličarji ne morejo vedno doseči razcveta denarnega drevesa. Če še niste videli, kako na vaši rastlini cvetijo lepi beli cvetovi, potem je najverjetneje težava v pomanjkanju osvetlitve debele ženske. Še posebej pogosto Crassula začne cveteti v obdobju svoje aktivne rasti..

Oblikovanje krone

Oblikovanje krone

Da bi debela ženska imela lep in okrasen videz, je treba oblikovati njeno krono. Če želite to narediti, morate obrezati močno zaraščene veje dreves. Rez je treba izvesti tako, da na veji ostanejo štirje listi..

Priporočljivo je tudi ščepec, zlasti za vrh crassule. Da bi debela ženska imela lepo in enotno krono, jo morate obrniti v različne smeri proti svetlobi.

Bolezni in škodljivci

Debela ženska, tako kot druge sobne rastline, je dovzetna za napad parazitov. Pajkove pršice, žuželke in mošči so še posebej nevarne..

  • Če Crassula poškoduje pajkova pršica, se na njenih listih in steblu oblikuje komaj opazna pajčevina. V takih razmerah bo pomagala milna raztopina ali zdravilni pripravki Fufanon, Fitoverm.
  • Ko jih poškoduje krasta, se na listih pojavijo rumene in rjave lise. Z debelo žensko morate ravnati enako kot s pršico..
  • Če rastlino prizadenejo moke, je treba izvesti medicinske postopke z raztopino mila za perilo, in če ne pomaga, morate uporabiti insekticide. Črva se lahko poskusite znebiti tudi z kosom vate, namočenim v alkohol..

Težave pri gojenju Crassule

Težave pri gojenju Crassule

  • Največja nevarnost za debele ženske je presežek vlage. Če je zemlja preveč vlažna, je možno gnitje korenin in celo dna debla..
  • Če debela ženska nima dovolj vlage, lahko listi v tem primeru postanejo letargični..
  • Če debele ženske zalivate s hladno vodo, se lahko listi popolnoma razpadejo..
  • Crassula ne prenaša prepiha, zaradi njih se lahko listi posušijo in odpadejo.
  • Nemogoče je, da neposredna sončna svetloba pade na dno (podnožje) debele ženske.

Zdravilne lastnosti debele ženske

Debela ženska po kitajskem feng shuiju prinaša srečo in uspeh v finančnih zadevah. Poleg tega je Crassula simbol bogastva, ne zaman se imenuje denarno drevo. Toda poleg feng shuija ima debela ženska tudi zdravilne lastnosti: čisti zrak, lajša stres in napetost, izboljšuje mikrofloro in s tem zmanjšuje tvorbe, ki povzročajo bolezni v prostoru. Vse to na splošno pozitivno vpliva na zdravje ljudi..

Odraščanje debele ženske doma (video)

DENARCE: nega, presaditev, kako ga razcveteti. Skrivnosti Gummy Fox. CRASSULADENARCE: nega, presaditev, kako naj zacveti. Skrivnosti Gummy Fox. CRASSULA