Rastlina Euphorbia

Rastlina Euphorbia ali Euphorbia je največji rod družine Euphorbia. Vključuje do 2 tisoč različnih vrst, včasih se med seboj bistveno razlikujejo. Euphorbia živi po vsem svetu, najpogosteje jih najdemo v subtropih in puščavah, včasih v tropih, pa tudi v zmernem podnebju. Mnoge vrste prihajajo iz Afrike in tudi z območij Srednje Amerike.

Značilnosti euforbije

Značilnosti euforbije

Euphorbia je odlična za gojenje kot domača rastlina. Najpogosteje se za to izberejo sukulenti, ki lahko ustvarijo rezerve vode v delih grma. Takšne zasaditve privlačijo s svojo nezahtevnostjo – ne bojijo se niti nizke vlažnosti niti obdobja suše. Nekatere evforbije so zelo podobne kaktusom, druge pa kot razkošno cvetje. Znana božična zvezda s čudovitim svetlim listjem spada tudi med mlečnice..

Ime mlečnice se nanaša na sok, ki ga vsebujejo vsi predstavniki tega rodu. Vsebuje strupene snovi, vendar se odstotek njihove vsebnosti lahko razlikuje od vrste do vrste. Tak sok je precej kavstičen in lahko povzroči zastrupitev, opekline ali vnetje sluznice. Da se ne boste soočili z negativnimi učinki mlečnega soka, morate s takšnimi rožami skrbno manipulirati in jih hraniti stran od otrok ali hišnih ljubljenčkov..

S pravilno nego lahko nezahtevna mlečnica dolgo časa okrasi stanovanje – številne vrste z leti ne izgubijo privlačnosti.

Euphorbia- "ne kaktus" s trnjem, presaditvijo in negoEuphorbia

Kratka pravila za gojenje evforbije

Tabela prikazuje kratka pravila za nego evforije doma.

Raven osvetlitve Rastline imajo raje svetlo svetlobo skozi vse leto..
Temperatura vsebine Optimalna temperatura poleti je približno 20-25 stopinj, pozimi je lahko v prostoru nekoliko hladneje – 16 stopinj.
Način zalivanja Natančen urnik zalivanja je odvisen od vrste evforbije.
Vlažnost zraka Večina rastlinskih vrst prenaša nizko stopnjo vlažnosti..
Tla Za uspešno gojenje evforbije so primerna ohlapna tla, vključno z listnato zemljo, trato in šoto z dodatkom peska..
Vrhunski preliv Gnojenje evforbije je potrebno le v obdobju razvoja – spomladi in poleti..
Prenos Rastlina nima hitre rasti, zato je pogosto ni treba presaditi..
Bloom Cvetenje je odvisno od izbrane vrste.
Obdobje mirovanja Pozimi se pri evforbiji začne obdobje mirovanja..
Reprodukcija Semena, potaknjenci.
Škodljivci Pajkova pršica, redkeje druge škodljive žuželke.
Bolezni Razvoj bolezni je možen zaradi nepravilne nege evforbije.

Nega doma pri evforbiji

Nega doma pri evforbiji

Zaradi nezahtevne narave večine vrst skrb za evforbijo doma običajno ni težka. Takšne rastline dobro rastejo tudi v sončni južni smeri, mirno prenašajo občasno pomanjkanje zalivanja, škodljivci pa jih skoraj ne prizadenejo..

Osvetlitev

Euphorbia raje svetlo svetlobo skozi vse leto. Rastlino lahko gojimo na južni strani hiše, poleti pa jo lahko vzamemo zunaj ali na balkon. Pomanjkanje svetlobe pozimi v kombinaciji z visoko temperaturo v prostoru lahko povzroči raztezanje poganjkov in izgubo privlačnosti grma..

Temperatura

Gojenje evforbije

Poleti se evforbija dobro razvije pri temperaturi 20-25 stopinj, pozimi je lahko v prostoru nekoliko hladneje – približno 16 stopinj, če pa to ni mogoče, lahko v tem obdobju cvetje hranimo pri sobni temperaturi.

Izjema je božična zvezda, ki se razlikuje od večine svojih sorodnikov. Način vzdrževanja v času počitka predpostavlja obvezno ohladitev..

Zalivanje

Natančen urnik zalivanja je odvisen od vrste evforbije, če pa sočno vrsto gojimo doma, ne potrebuje pogostega zalivanja. Pozimi lahko zalivanje takšnih rastlin zmanjšate na enkrat na mesec, vendar se zemlja v loncu ne sme popolnoma izsušiti. Največja količina vlage je potrebna za mlečnice v obdobju rasti in cvetenja – še posebej pomembno je zagotoviti zadostno zalivanje vrst z izrazitim listjem.

Raven vlažnosti

Euphorbia

Večina evforbij prenaša nizko stopnjo vlažnosti, vendar se na rastlinah lahko nabira prah. Za odstranitev grmičevje občasno poškropimo ali obrišemo z mlačno vodo.

Tla

Euphorbia Enopla – ljubka strupena konicaEuphorbia Enopla - ljubka strupena konica

Euphorbia dobro uspeva v ohlapnih tleh, vključno z listnato zemljo, travo in šoto z dodatkom peska. Substratu lahko dodate tudi opečne ostanke ali perlit, da ga zrahljate. Sprejemljiva je tudi uporaba že pripravljenih substratov za kaktus.

Vrhunski preliv

Gnojenje evforbije je potrebno le v obdobju razvoja – spomladi in poleti. Za to lahko uporabite univerzalne formulacije za domače cvetje ali gnojilo za kaktuse, če gojena vrsta bolj spominja na to vrsto rastline..

Prenos

Presaditev evforije

Večinoma se evforbije ne razlikujejo po hitri rasti, zato jih pogosto ni treba presaditi. Izjema so mladi primerki, ki jih vsako leto presadimo spomladi..

Majhne vrste evforbije bodo dobro uspevale v srednje velikih lončkih, visoki grmi pa predlagajo večje in težje posode, ki se ne bodo prevrnile pod težo poganjkov. Pri presaditvi ne smete pozabiti na prisotnost drenaže. Za evforbijo bi morali izbrati lončke z luknjami na dnu, ki bodo rastline zaščitile pred prelivanjem: stagnacija vlage pogosto vodi do razvoja gnilobe.

Razmnoževanje evforbije

Razmnoževanje evforbije

Evforbijo najlažje pridobite s potaknjenci. Pred presajanjem se rez ločenega reza suši približno 2 dni, predhodno ga speremo, da odteče sok in ga obdelamo z zdrobljenim premogom, nato pa posadimo v primerno rahlo zemljo ali damo v vodo. Glavna zahteva za ukoreninjenje je toplota (približno 20 stopinj). Korenine se običajno pojavijo precej hitro..

Sferična evforbija, podobna kaktusom, ki ne streljajo zaradi potaknjencev, se razmnožuje s semeni.

Razmnoževanje trikotne mlečnice.Razmnoževanje trikotne mlečnice.

Škodljivci in bolezni

Večina evforbije velja za zelo odporno na bolezni in škodljivce žuželk. Težave z rastlinami se lahko začnejo le zaradi nepravilne nege: pomanjkanja svetlobe, premajhnega polnjenja ali prelivanja ali neustrezne sobne temperature. Pajkove pršice ali drugi škodljivci sobnega cvetja se lahko naselijo na oslabljenem grmovju. Z insekti se je treba boriti s posebnimi sredstvi..

Vrste evforbije s fotografijami in imeni

Euphorbia lepa (Euphorbia pulcherrima)

Euphorbia je najlepša

Ta vrsta je znana tudi kot božična zvezda. Euphorbia pulcherrima velja za enega od simbolov božiča – prav v tem času nastopi njeno spektakularno cvetenje. Pozimi se na grmovju pojavijo majhni cvetovi, obdani s svetlimi lističi. Najpogosteje so rdeče, bele ali rožnate barve. Med mlečnicami ta vrsta velja za eno najprivlačnejših, a hkrati – najzahtevnejših. Če želite ohraniti takšno rožo do naslednje sezone, je pomembno strogo upoštevati vsa pravila za nego..

Euphorbia resinifera

Euphorbia smolnata

Ta smreka je bolj podobna kaktusu. Euphorbia resinifera ima 4-stranske poganjke modrikasto-zelene barve. Njihova rebra so pokrita z bradavičastimi izrastki, iz katerih rastejo bodice. Ta vrsta je zelo nezahtevna v oskrbi..

Euphorbia hypericifolia (Euphorbia hypericifolia)

Spurge

Najbolj priljubljen je hibrid Diamond Frost. Euphorbia hypericifolia privlači z gracioznimi vejicami s srednje velikim zelenim listjem, nad katerim cvetijo številni majhni beli cvetovi. Zaradi obilnega cvetenja so ti grmi videti zelo impresivno. Te rastline veljajo za enostavne za nego in lahko odlično okrasijo viseče sadilce..

Mille spurge (Euphorbia milii)

Euphorbia Mil

Zaradi sivih trnastih poganjkov je ta rastlina znana kot “trnova krona”. Euphorbia milii tvori velike grmičevje, katerega veje so posejane s podolgovatim listjem. Mladi osebki so še posebej dekorativni. V času cvetenja se na njih pojavijo dežniki majhnih cvetov z rdečimi ali rumenkastimi lističi, ki opazno izstopajo na ozadju zelenih listov. Poganjki starih grmovnic so bolj suhi in bodičasti. Najboljše od vsega je, da se takšna rastlina razvije na južnih oknih, kar ji omogoča cvetenje skoraj vse leto..

Euphorbia obesa (Euphorbia obesa)

Euphorbia debela

Ali pa je evforbija debela. Ta vrsta spominja na sferični kaktus. Euphorbia obesa ima sferično obliko s plitvimi rebri. Na njegovih steblih ni trnja ali listja, na rebrih pa so sledi padlih socvetij, ki bolj spominjajo na popke.

Veliki rog (Euphorbia grandicornis)

Velik rog

Nenavadna vrsta z zanimivo obliko mesnatih stebel. V Euphorbia grandicornis imajo tri vidike in so zelo razvejane. Ob robovih robov se nahajajo velike sive ali bež bodice. Na svežih poganjkih se lahko pojavi listje, ki pa dovolj hitro odpade.

Trikotni podgan (Euphorbia trigona)

Euphorbia trikotna

Visok pogled s tridelnimi stebli. Euphorbia trigona na mladih poganjkih tvori podolgovate liste. Ko se razvijejo, odpadejo.

Euphorbia tirucalli (Euphorbia tirucalli)

Euphorbia tirucalli

Nezahtevna sočna. Poganjki Euphorbia tirucalli spominjajo na razvejane zelene palice. Na steblih takšne rastline tudi ni listja ali trnja – ravno številni poganjki ji dajejo dekorativnost..

Euphorbia (Euphorbia leuconeura)

Euphorbia bele žile

Ta vrsta je ena najpogostejših. Euphorbia leuconeura ima rebrasto deblo, na vrhu katerega so veliki temno zeleni listi s svetlimi žilami. Ko listi rastejo, odpadejo in na deblu pustijo posebne zareze. Cvetenje ni ravno izjemno, zato ga gojijo prav zaradi lepega listja. Da bi se krošnja takšnega grma enakomerno razvijala, jo je treba občasno obrniti proti svetlobi v različnih smereh..