Obrat lithops

Obrat Lithops je sočen, znan kot “živi kamen”. Ta rastlina pripada družini Aizov. V prevodu njegovo ime res pomeni “kot kamen”. Nenavaden videz Lithops je povezan z njegovim habitatom – južnoafriškimi puščavami. V naravnem okolju takšni “kamni” rastejo na kamnitih suhih tleh in se dobesedno izgubijo ob njegovem ozadju.

Opis lithops

Opis lithops

Lithops so majhne rastline brez stebel, sestavljene iz debelih listov, spojenih med seboj, po obliki in barvi spominjajo na prodnate kamne. Sočna tvori le par mesnatih listov, katerih dolžina in širina sta največ 4-5 cm. Po videzu spominjajo na zaobljene kamne, pobarvane v odtenkih sive, zelene, modre ali bordo barve. Odtenek listja se lahko razlikuje glede na rastne razmere. Listi so oblikovani neposredno iz korenine in so skoraj spojeni na dnu. Namenjeni so shranjevanju vode v sušnih obdobjih. Litope so zelo podobne svojim sorodnim pleiospilosom in konofitumom, vendar imajo še vedno določene razlike v strukturi listja..

Menjava listov je zanimiva. To se ne zgodi pogosto. Med “izločanjem” listja se stari list skrči in skrči, večkrat se zmanjša in na njegovem mestu od spodaj zraste nov sočen list, ki je od znotraj nasičen z vlago.

Od konca poletja začne litovec cvetenje, ki lahko traja do sredine jeseni. V tem času se med “prodnatimi” listi oblikujejo kratki peclji, na katerih cvetijo enojni cvetovi, ki navzven spominjajo na kamilico. Izžarevajo prijetno aromo in so običajno rumene (redko oranžne) ali bele. Ko cvetovi izsušijo, nastanejo plodovi s semeni, ki dozorijo v deževni dobi. Po cvetenju se stari litovski listi nagubajo, nato pa grm tvori sveže listje. Ta postopek se imenuje taljenje. Da bi grmovje izgledalo spektakularno in hitreje raslo, je v en lonec naenkrat posajenih več rastlin.

Lithopi se razvijajo zelo počasi, največjo velikost dosežejo šele v desetem letu vzreje. Življenjska doba vsakega grma ni več kot 15 let. Hkrati so neverjetni lithopi popolnoma nezahtevni v oskrbi in so zelo primerni za začetnike ali zaposlene cvetličarje. Toda “kamni” lahko vsebujejo strupene snovi, zato je treba rastline odstraniti iz otrok in hišnih ljubljenčkov..

Lithops – živi kamen – nenavaden sočen v zbirki Georgy AristovLithops - živi kamen - nenavaden sočen v zbirki Georgy Aristov

Kratka pravila za gojenje lithops

Tabela prikazuje kratka pravila za nego lithops doma..

Raven osvetlitve Močna svetloba južnih oken bo dovolj.
Temperatura vsebine V topli sezoni lahko rastline prenesejo vročino, pozimi pa mora biti prostor z njimi približno 15-20 stopinj.
Način zalivanja Poleti se zalivanje izvaja vsakih 1-1,5 mesecev. Pozimi litopov ni treba zalivati.
Vlažnost zraka Zaželena je nizka vlažnost. Grmovje je občutljivo na visoko vlažnost in potrebuje zaščito pred padavinami.
Tla Primerno za gojenje univerzalnih substratov za kaktuse. Za samopripravo se pesek zmeša z glino in majhnim delom vrtne zemlje.
Vrhunski preliv Litope lahko gnojimo le poleti z uporabo formulacij za kaktuse.
Prenos Presaditve se izvajajo z razvojem rastline.
Bloom Od konca poletja se začne obdobje cvetenja, ki lahko traja do sredine jeseni..
Obdobje mirovanja Poleti rastlina začne obdobje mirovanja..
Reprodukcija Semena, delitev listov.
Škodljivci Črvi, sciaridi in pršice.
Bolezni Bolezni nastanejo zaradi nepravilne oskrbe.

Lithops po nakupu

Lithops po nakupu

Če je bil lithops kupljen v trgovini, bo treba takšno rastlino čim prej presaditi v primerno zemljo. Kupljeni “živi kamni” nizozemske selekcije so zelo pogosto posajeni v šotni zemlji, ki predolgo zadrži vlago in lahko uniči grmovje.

Litope dobro zalivamo, izvlečemo iz zemlje in jih s tanko palico ali čopičem previdno očistimo iz korenin ostankov zemlje. Po tem se korenine poskušajo nekoliko posušiti. Za litope je pripravljen drug lonec z ustrezno zemljo in vanj posajen, da se korenine lepo poravnajo in se korenina ne upogne. Praznine so napolnjene s svežo zemljo, ne da bi jo stisnile in posipale koreninski ovratnik. Da grm ne bi padel, lahko zraven njega kot oporo postavite majhen kamenček. Včasih so rastline zakopane za četrtino višine listov, preostanek njihove površine pa potopimo v drenažni sloj na površini tal, da preprečimo propadanje koreninskega vratu. Presajeno sočno rastlino zalijte šele po nekaj dneh.

Lithops skrbijo doma

Lithops skrbijo doma

Osvetlitev

Lithops ima rad svetlo razsvetljavo (približno 4-5 ur neposrednih žarkov zjutraj) in zaradi pomanjkanja svetlobe začne upočasniti rast. Takšne rastline lahko hranimo na močni sončni svetlobi – na oknih, balkonih ali svetlobnih verandah v smeri vzhod ali jugovzhod. Severna smer za lithops ni primerna, a na južni strani hiše v vročem poldnevu bo treba tudi takšnega Afričana rahlo zasenčiti pred neposrednimi žarki. Popoldne imajo grmičevje raje delno senco.

Lithops bodo pozimi potrebovali tudi močno svetlobo. Da bi nadomestili zmanjšanje dnevnih ur, grmovje 12 ur osvetljujemo z svetilkami, ki so postavljene približno 10 cm od “kamenčkov”. Mlade sadike osvetlimo na bližnji razdalji – približno 5 cm.

Lithops, ki se prodajajo v trgovinah, so običajno vedno v delni senci. Takšne rastline izgubijo navado svetle svetlobe in se lahko opečejo z ostro spremembo obsega osvetlitve. Da ne bi poškodovali nedavno pridobljenega grmičevja, so navajeni na neposredno sončno svetlobo v fazah. Rastline južnega okna, ki so prezimile brez dodatne razsvetljave, bi morale biti tudi zasenčene..

Temperatura

Gojenje lithops

Domačin puščav se ne boji ekstremne vročine, zato poleti dobro zaznava tudi najvišje (do 50 stopinj) temperature. Optimalna temperatura za njegov razvoj je približno 25 stopinj. Pozimi se hitrost rasti lithops upočasni in jo lahko prenesemo v hladnejši kotiček, kjer se zadrži približno 15 stopinj, vendar ne pod 7 stopinj.

Za podnebje domačih puščav lithops so značilne pomembne temperaturne spremembe podnevi, zato lahko ponoči lonec s cvetjem odstranite na hladnem, na primer na tleh ali na hladnejšem oknu, vendar to še vedno ni priporočljivo prepogosto preurediti posodo z rastlino. V topli sezoni se litope lahko prevažajo v zrak, vendar so “kamenčki” zaščiteni pred prepihom.

Zalivanje

Zalivanje lithops

Režim vlaženja tal je neposredno odvisen od faze razvoja lithops. Če želite to narediti, uporabite mehko ustaljeno vodo pri sobni temperaturi..

Glavni pogoj za zalivanje Lithops je preprečiti vdor vlage v razpoko med listi in na samo listje. Njegova stagnacija na tem področju lahko privede do razvoja bolezni. Litope zalivamo previdno, da kapljice ne padejo na rastline, zemlja pa se hitro nasiči in se za naslednje zalivanje ustrezno posuši. Spodnje zalivanje za takšne rastline lahko uporabljajo le izkušeni pridelovalci cvetja, ki vedo, koliko vode rastline potrebujejo – sicer vlaga morda ne bo dosegla korenin ali pa se bo zemlja, nasprotno, namočila.

Listi, ki se med zalivanjem zmočijo, lahko povzročijo gnilobo ali opekline (če je zalivana rastlina na močnem soncu). Kot večina sukulentov tudi litopec ne potrebuje trajno vlažne zemlje. V obdobjih počitka ali zaostale rasti jih sploh ne zalivamo. Izjema je, ko se listi nagubajo in navlažijo zemljo, tako da se zemlja namoči približno 1 cm globoko.

Za lažje zalivanje litopov lahko uporabite otroško brizgo. Tako preprosto orodje bo pomagalo nežno navlažiti zemljo brez brizganja listov..

Raven vlažnosti

Raven vlažnosti za lithops

Večino leta litops ne potrebuje škropljenja – ta rastlina ima raje suh zrak. Vlaženje “kamnov” je možno le v nekaj primerih..

  • Ko se lithops začne “spuščati” in se mu listi nagubajo;
  • Na koncu rastne sezone, preden se litopsi upočasnijo in začnejo tvoriti sveže liste;
  • V začetku avgusta lahko grmovje škropimo zjutraj, kar posnema izgubo rose..

Za postopek škropljenja se uporablja fino pršenje. Ne pretiravajte – škropljena rastlina se mora posušiti v približno eni uri.

Izbira lonca

Lithops najbolje uspevajo v nizkih, a širokih lončkih, kjer je bilo posajenih več (3-5) rastlin hkrati. Skupinske zasaditve “kamenčkov” se razvijajo bolje kot posamezne, vendar lahko preveč osebkov v enem loncu oteži oskrbo zanje.

Premajhni ali premajhni lonci za sajenje ne bodo delovali. Tla v velikem loncu se bodo dlje izsušila, kar lahko povzroči podhladitev koreninskega sistema..

Tla

Tla za gojenje litovcev

Za gojenje litov lahko uporabite univerzalni kaktusov substrat ali katero koli nevtralno zemljo, ki ne vsebuje šote. Zemljo lahko skuhate sami. V ta namen se pesek ali gramoz zmeša z majhnimi opečnatimi odpadki in pločevino v razmerju 2: 1: 1. V nastalo zmes dodamo polovico gline in oglja. V enakih razmerjih lahko mešate travnato zemljo s peskom ali drobnim gramozom. Pred sajenjem je treba katero koli zemljo sterilizirati, na primer z žganjem v pečici približno pol ure.

Pred sajenjem je treba na dno lonca položiti drenažni sloj. Ko so lithops v loncu, lahko površino tal prekrijejo drobni kamenčki ali okrasni kamni debeline približno 5 mm.

Lithops. Sajenje in nasvetiLithops. Sajenje in nasveti

Vrhunski preliv

Lithops ne potrebujejo rednega hranjenja, še posebej, če jih presadimo letno. Takšne rastline je treba oploditi, ko v isti posodi rastejo več kot eno leto in se je zemlja v njej začela izčrpavati. V tem primeru se litopi hranijo s sestavki za kaktuse, kar prepolovi odmerek, priporočen na pakiranju. Gnojenje se izvaja sredi pomladi in pozno poleti..

Prenos

Presaditev lithops

Litope je treba presaditi šele potem, ko bo stari lonec zanj premajhen. Mere nove posode se izračunajo na podlagi velikosti poravnanih korenin. Pri presajanju lahko korenine nekoliko odrežemo, če pa niso poškodovane in zdrave, je bolje, da tega postopka ne izvajamo..

Če je v enem skupnem loncu posajenih več litov, se med njimi ohrani razdalja približno 1-1,5 cm. Vrzeli med rastlinami so pokrite z zemljo, da zaprejo vse praznine, vendar jih ne stisnite. Po presaditvi lithopi ostanejo nekaj dni brez zalivanja. Takšne rastline bodo začele cveteti prihodnje leto, potem ko se listje obnovi..

LITHOPS. Presaditev in nasveti za nego lithopovLITHOPS. Presaditev in nasveti za nego lithopov

Obrezovanje

Lithops ne potrebuje obrezovanja – niti sanitarnih. Najmanjše število listov omogoča, da se rastlina oblikuje iz uvenulih plošč, zato ne smete posegati v proces “taljenja”. Grm bo brez pomoči odvrgel nepotrebno listje.

Zimovanje

Zimovanje lithops

V zimskih mesecih videz litopov ostaja nespremenjen, zaradi česar se lahko zdi, da rastlina počiva. Toda v tem obdobju se v “kamenčku” začnejo razvijati novi listi. Vsi viri grma bodo kasneje preusmerjeni v njihov razvoj in rast.

V svoji domovini Lithops v deževnem obdobju končajo z odlaganjem starega listja. Stari “kamenčki” pod pritiskom kapljic pokajo in sproščajo mlade listnate poganjke, ki so jih prišli zamenjati. Sobne rastline v kratkem času oblikujejo nove liste. Hkrati je od starih ostala le lupina. Med menjavo listja mora skrb za litopce ostati enaka, vendar dokler se popolnoma ne oblikujejo novi listi, rastline ni mogoče zalivati.

Obdobje mirovanja

Obdobje mirovanja v lithopih

Življenjski cikel lithops vključuje latentno zimsko rastno dobo in polni poletni počitek. Prva faza cikla se začne junija. V tem času litopsi upočasnijo razvoj in se ob koncu poletne sezone pripravijo na cvetenje. V naravi ta lastnost omogoča rastlinam preživetje v najbolj vročih in sušnih časih. Počivajoče grmovje se ne hrani ali zaliva – vlaga v tem obdobju lahko povzroči razvoj gnilobe na rastlini. Tla je mogoče rahlo navlažiti le, če se mladi listi začnejo nagubati. Prelivanje se tudi ne izvaja..

Do začetka avgusta lahko litope razpršimo zjutraj in “reproduciramo” naravno roso. Od druge polovice avgusta se začne druga faza – v tem času se grmovje spet začne malo zalivati ​​in se postopoma povečuje. To litopeze izpelje iz mirovanja in aktivira njihov razvoj. Razpoka med listi se začne povečevati in iz nje se postopoma pojavi pecelj. Jeseni “kamenje” zacveti. Po cvetenju bodo litovci sproščali nove liste neposredno iz razhajajočih se starih. Mlada rast jih črpa moč. V tem primeru je nov par listov pravokoten na starega. Včasih lithops ne tvorijo enega, ampak dva para mladih listov hkrati. Takšna delitev včasih povzroči rast enega grma v celotno kolonijo s skupnim koreninskim sistemom. Po obnovi listja se grm začne pripravljati na zimski “počitek”. Hkrati se zalivanje postopoma zmanjšuje.

Vse o taljenju odraslih litopov, živih kamnov. Najbolj informativen video.Vse o taljenju odraslih lithopov, živih kamnov. Najbolj informativen video.

Pozimi se začne tretja faza razvoja. V tem času lithops upočasni rast zaradi pomanjkanja svetlobe, vendar nadaljuje proces spreminjanja listja. Stare plošče so izčrpane in venejo skoraj vso jesen in zimo. V tem obdobju je treba grmovje hraniti na hladnejšem mestu in ga nikakor ne zalivati, gnojiti ali škropiti, ampak jim zagotoviti dobro osvetlitev..

Četrta faza se začne spomladi, ko staro listje popolnoma zbledi. Teh plošč se ne dotikajte, dokler se popolnoma ne posušijo. Litopi se začnejo zalivati ​​šele, ko je staro listje popolnoma zavrženo, ko začne spominjati na suh papir. Zalivanje se postopoma povečuje, vendar jih do konca pomladi začnejo spet zmanjševati v pričakovanju preostalih grmov.

Omeniti velja, da imajo lahko različne vrste in celo sorte litopov svoj razvojni cikel. Včasih cvetenje ne nastopi jeseni, ampak sredi poletja. Zunanji pogoji lahko vplivajo tudi na “urnik” – na primer dolžina svetlobnih ur. Če smo rastlino pozimi hranili pod svetilkami, se lahko njeno listje hitreje obnovi in ​​približa proces cvetenja..

Bloom

Cvetoče litope

Cvetovi lithops se pojavijo poleti ali jeseni. Lahko jih tvorijo grmičevje, staro od 3 do 5 let. Na njih nastanejo cvetovi kamilice bele ali rumene barve, ki na rastlinah ostanejo približno 2 tedna. Brsti odcvetijo do poldneva, ko se svetlost svetlobe začne zmanjševati, blizu noči pa se zaprejo do naslednjega dne. Po cvetenju se stari listi litovcev “oddaljijo” drug od drugega in v nastali vrzeli tvorijo mlado listje. Namesto rože nastane plod s semeni, ki zorijo v nekaj mesecih.

Gojenje lithops iz semen

Gojenje lithops iz semen

Doma se nove litope običajno gojijo iz semena. Lahko jih kupimo ali pridobimo z umetnim opraševanjem: cvetni prah iz ene rože se s čopičem prenese v drugo. Zorenje traja približno 9 mesecev. Zgodaj spomladi nastala semena sejemo po predhodnem namakanju. Hranijo se 5-6 ur v topli vodi ali bledi raztopini kalijevega permanganata. Po tem se seme razprši po površini vlažne razkužene zemlje in nežno poškropi. Ni jih potrebno poglobiti ali posuti z zemljo. Zgoraj so pridelki pokriti s filmom ali steklom in postavljeni na toplo (25-30 stopinj) mesto, pri čemer se dnevno odpira zavetje za prezračevanje.

Sveža semena kalijo v enem tednu, starejša semena – v enem mesecu. Z nastankom kalčkov začnejo rastlinjak pogosteje prezračevati, zalivanje pa se izvaja nekoliko manj pogosto, kar omogoča rahlo izsušitev zemlje. Kalčki se razvijajo počasi – včasih se pravo listje oblikuje šele šest mesecev po nastanku poganjkov. Ko sadike litops zrastejo do 1 cm, se zavetje odstrani, površina zemlje v bližini pa se mulči s peskom, drobnimi kamenčki ali ekspandirano glino. Če sadike padejo na bok, jih dvignemo s tanko palico ali zobotrebcem in rahlo pritisnemo v zemljo. Prvo leto se rastline ne potapljajo, kar jim omogoča, da se okrepijo. V naslednji sezoni jih po otapanju presadimo na stalno mesto v sveža, primerna tla..

Kako gojiti LITOPE IZ SEMEN. Subtilnosti gojenja LITOPSNIH SADNIKOVKako gojiti LITOPE IZ SEMEN. Subtilnosti gojenja LITOPSNIH SADNIKOV

Možne težave

Običajno litopsi pridelovalcem ne povzročajo težav, včasih pa lahko nepravilna oskrba povzroči rastlinske bolezni ali izgubo njihove vizualne privlačnosti:

  • Listje se zaradi pomanjkanja vlage skrči, običajno v času počitka in velja za normalno, včasih pa pojav škodljivcev, kot so pršice, vodi do gubanja listov.
  • Listje se zmanjša zaradi kršitve cikla menjave listnih plošč;
  • Listje nabrekne in razpoka zaradi pretiranega ali pogostega zalivanja.
  • Listje je prekrito z rjavkastimi lisami – pogoste kršitve urnika namakanja.
  • Vzorec na listih zbledi, sami pa postanejo tanjši in raztegnjeni – znaki pomanjkanja osvetlitve.
  • Korenine gnijejo, ker so v trajno vlažni zemlji, ki vsebuje šoto.
  • Lithops ne cveti – zemlja v loncu je preveč rodovitna, grm nima dovolj svetlobe ali pa je bila nega rastline v času mirovanja napačna.

Lithops lahko poškodujejo koreninski črvi, sciaridi in pršice. Z njimi se ravna z ustreznimi sredstvi. V obdobju zimskega mirovanja se pogosto zgodi, da listi rastline prizadenejo moke. V tem primeru je treba grm občasno obrisati z raztopino česnove kaše, milom za perilo in vodo, dokler se popolnoma ne ozdravi..

Vrste lithops s fotografijami in imeni

Rod Lithops vključuje od 30 do 50 različnih vrst, ki se razlikujejo po velikosti, obliki in barvi listov in cvetov. Doma so pogosto takšni “kamni”, kot so:

Lithops aucampiae

Lithops Aucamp

Velikost vsakega lista Lithops aucampiae je približno 3 cm. So modro-sivi in ​​imajo rjavkasto-zelen vrh s prosojnimi “okni”. Med listjem je globoka razpoka. Cvetovi s premerom do 4 cm so rumeno obarvani in imajo rahlo aromo.

Lithops bromfieldii

Lithops iz Bromfielda

Listi Lithops bromfieldii imajo ravno površino s kontrastnim marmornim vzorcem in dolgočasno rdečkasto-oranžno barvo. Majhni cvetovi so obarvani rumeno-oranžno ali belo.

Lithops comptonii

Comptonovi lithopi

Velikost cvetov Lithops comptonii velja za veliko, cvetni listi imajo belo sredino in svetlo rumene robove. Cvetenje takšnih litopov se zgodi poleti, pozimi pa počiva..

Lithops dorotheae

Lithops Doroteja

Ena najmanjših vrst – višina njenih listov ni večja od 1 cm. Lithops dorotheae spominja na kamenčke iz kremena ali lopatice, med katerimi živi. Cvetovi so svetlo rumeni.

Lithops francisci

Lithops Franz

Ta vrsta ima mesnato in močno listje smetane, bež ali rožnate barve, z enim listom nekoliko večjim od drugega. Na vrhu listja so temnejše lise. Lithops francisci zraste do 4 cm v višino in tvori majhne rumene cvetove. Zaradi priljubljenosti te rastline v domovini so jo vzeli pod zaščito..

Rdečelaska Lithops (Lithops fulviceps)

Lithops rdečelaska

Listi Lithops fulviceps so valjasti in rjavkasti z dvignjenimi temnimi pikami na vrhu. Beli ali rumeni cvetovi imajo rahel vonj.

Lithops karassky (Lithops karasmontana)

Lithops karassky

Listje Lithops karasmontana je sive barve z rjavkastim vzorcem in je videti kot kvarcit. Cvetovi so pobarvani belo, konice njihovih cvetnih listov pa so zašiljene.

Lithops lesliei

Lithops Leslie

Vrsta, ki ima zdravilne lastnosti, ki jih v naravi redko najdemo. Lithops lesliei tvori rjave liste z izrazitim reliefom na vrhu. Cvetovi so svetlo rumeni.