Maak een recept voor zoutdeeg met kinderen

Zoutdeeg is een prachtig handwerkmateriaal waarvan je zelf allerlei kleine kunstwerkjes kunt maken – van kerstboomversieringen tot stoere sleutelhangers en sieraden. In deze post bieden we je een superlicht zoutdeegrecept aan. Hieronder vindt u ook tal van handige tips voor het knutselen met zoutdeeg, evenals tal van creatieve doe-het-zelfideeën die u met uw kinderen kunt doen. Laat je inspireren!

De kinderen hebben veel plezier bij het knutselen met zoutdeeg!

Zoutdeeg recept drie ingrediënten

Modelleer het zoutdeegrecept met koekjesvormpjes

Recepthulpmiddelen voor zoutdeeg voor modellering

Zoutdeegrecept met kleurstof

Knutselen met ideeën voor zoutdeeg

creatieve knutselideeën zoutdeeg

Zoutdeegrecept DIY Kerstboomversieringen

Deegfiguren zijn geweldige cadeaus

Maak een recept voor zoutdeeg met kinderen

Zoutdeeg recept handafdrukken kind moeder

Om zelf zoutdeeg te maken heb je eigenlijk maar drie ingrediënten nodig: bloem, zout en water! Deze zitten letterlijk in elk huishouden, wat het zoutdeeg het perfecte materiaal maakt als je ineens inspiratie opdoet om te knutselen. De afgewerkte beeldjes van zoutdeeg worden na het bakken bijzonder hard en kunnen naar wens worden gebruikt – met kleur, glitter, parels en wat je maar kunt bedenken. Het deeg kan heel gemakkelijk met je handen gevormd worden. Je kunt ook koekjes uitstekers gebruiken om bijvoorbeeld mooie hangers van te maken. Knutselen met zoutdeeg is heel eenvoudig en de kinderen hebben veel plezier. Om deze reden raden we je aan om onze knutselideeën samen met je kleine schat te realiseren. Gebruik de foto’s in dit bericht als rolmodel of gewoon als inspiratiebron om je eigen unieke kunstwerken te maken van zoutdeeg!

Zoutdeeg recept uit 3 ingrediënten

Zoutdeegrecept om gemakkelijk te imiteren

Deegfiguren maken zelf ideeën en suggesties

Zoutdeeg recept met maizena

Deegfiguren DIY geweldige ideeën

Figuren maken en deeg bakken

Knutselen met kinderen Kerstboomversieringen

Kerstboomversiering verf zoutdeeg

Voor ons superlichte zoutdeegrecept met drie ingrediënten heb je het volgende nodig:

– 1 kopje water

– 2 kopjes bloem

– 1 kopje zout

Afhankelijk van de hoeveelheid beslag die je wilt, kun je meer of minder ingrediënten gebruiken. Je moet je alleen aan de juiste mengverhouding houden, namelijk 1: 2: 1. Om het deeg nog gladder te maken, kun je een half kopje bloem vervangen door maizena en 2 eetlepels olie toevoegen. Dit maakt het gemakkelijker om het afgewerkte deeg te modelleren en te kneden.

Zoals eerder vermeld, is de bereiding van zoutdeeg heel eenvoudig. Doe de bloem met het zout in een voldoende grote kom, voeg het water toe en kneed alles tot een glad, klontervrij deeg. Dit mag niet aan je handen blijven plakken. Maar als dat het geval is, voeg dan gewoon wat meer bloem toe tot je de juiste consistentie krijgt. Nu is het zoutdeeg klaar om te modelleren!

Indien gewenst kunt u voedselkleuring of natuurlijke kleurstoffen zoals kurkuma aan het deeg toevoegen. Je verliest echter kracht nadat het deeg is gebakken. Als je sterkere kleuren wilt, raden we je aan om de deegfiguren pas na het bakken te schilderen.

Zoutdeegrecept – modelleren van het afgewerkte deeg

Zoutdeeg recept noodzakelijke ingrediënten

Kerstboomversiering maken met kinderen

DIY sieraden zoutdeeg origineel

Deco plat zoutdeeg duif

originele vaas met zelfgemaakt deeg

Tips voor het modelleren van zoutdeeg

Sterren maken van zoutdeeg afbeelding instructies

Kerstboomversiering geweldige originele sterren

Maak zoutdeegrecept voor kerststerren

Knutselidee originele kerststerren

Je kunt zoutdeeg gebruiken om verschillende kleine dingen te bereiden waarmee je het appartement kunt versieren – mooie hangers, geweldige tafeldecoraties, hand- en voetafdrukborden, interessante decoraties voor Kerstmis, kleine gebruiksvoorwerpen voor de kinderkeuken, enz. Je kunt ook sieradenkralen maken van zoutdeeg en maak geweldige kettingen of maak armbanden.

Het knutselen gaat op de volgende manier: strooi wat bloem op het werkvlak en rol het deeg met de deegroller ongeveer een halve centimeter dik uit. Nu kunt u het deeg modelleren – met uw handen, koekjesvormpjes of siliconenvormen. Als je hangers wilt maken, vergeet dan niet gaten te maken met een houten spies.

Zoutdeeg bakken – handige tips

originele hangers gemaakt van zoutdeeg

Versier kerstboomversieringen met glitter

Kerstboomversiering schapendeeg

Knip de kerststerren uit het deeg

Zoutdeeg recept ster knutselaar Kerst

Figuren maken deeghangers voor kerstboomversieringen

originele hangers gemaakt van zoutdeeg DIY

De volgende stap is het bakken van de afgewerkte figuren. Zoutdeeg houdt niet van hoog vuur en je moet het zo zacht mogelijk bakken. We raden het volgende aan: bak de figuren een half uur op 60 graden en daarna nog eens 30 minuten – op 100 graden. Nu kun je de temperatuur verhogen naar 120 graden en na twee uur zijn de zoutdeegfiguren klaar! Het midden en de onderkant moeten helemaal hard zijn. Een andere manier om wat energie te besparen is om de decoraties enkele dagen te laten drogen op een zonnige en warme plaats. Ten slotte moet je de afgewerkte zoutdeegfiguren schilderen en lakken zoals je wilt.

Hier vind je nog een recept en tips voor het knutselen met zoutdeeg hier!