Konzerviranje paradižnika. Recepti. Fotografija in video

Vloženi paradižnik je odličen prigrizek v zimski sezoni. Obstaja veliko število recepti za konzerviranje paradižnika, zato lahko vsaka gostiteljica izbere najprimernejšo. V tem članku najdete najbolj priljubljene in okusne recepte, ki vam bodo pomagali ohraniti paradižnik z minimalnim časom..

Konzerviranje paradižnika, recepti

Najpogosteje se paradižnik kisli v trilitrskih kozarcih. Pripravljene steklenice in pokrovčke temeljito operite. Po tem jih je treba sterilizirati na način, ki vam ustreza..

Koper, hren in druga zelišča nasekljajte in položite na dno kozarca. Paradižnik operemo in damo v pripravljene steklenice. Poleg paradižnika lahko položite sladko ali grenko papriko, česen, čebulo, korenje, potem bo vaša ohranjenost ne le raznolika, ampak tudi lepa.

Paradižnik v kozarcih prelijemo z vrelo vodo in pustimo 10 minut. Nato odlijemo vodo in ponovno zavremo. Če paradižnik hranite v kleti, lahko drugič nalijete vodo in zavijte

Paradižnik v kozarcih prelijemo z vrelo vodo in pustimo 10 minut. Nato odlijemo vodo in ponovno zavremo. Če paradižnik shranjujete v kleti, ga lahko drugič napolnite z vodo in zvijete, če pa bo paradižnik vso zimo v toplem prostoru, je bolje, da tretjič zavijete pokrov. Preden tretjič v kozarec damo 6 žlic soli, 5 žlic sladkorja in 150 ml kisa.

Zavijte kozarec, obrnite pokrov navzdol in ga zavijte z odejo.

Glej tudi: recept za kumare s kečapom Torchin Chili

Konzerviran paradižnik brez sterilizacije

Če imate enolitrske kozarce in ste kupili majhne paradižnike, jih zavijte po naslednjem receptu. Pripravite kozarce in jih sterilizirajte skupaj s pokrovi. Zeleno položite na dno kot običajno. Paradižnik dobro operemo in mu odrežemo steblo. V vsak paradižnik je treba vstaviti strok česna. Vse tako pripravljene paradižnike vstavite v kozarec in jih za 10 minut prelijte z vrelo vodo. Nato odcedite vodo in pripravite slanico.

Za litrski kozarec za slanico boste potrebovali 50 gramov soli, 150 gramov sladkorja, 50 gramov kisa, dežnik kopra, ribezove liste, 5-7 grah črnega popra in 5-7 klinčkov. Marinado zavremo in prelijemo s paradižnikom. Paradižnikov vam ni treba sterilizirati, ker s tem receptom ne eksplodirajo. Zato samo zavijte pokrove, jih obrnite in zavijte. Po 2 dneh odnesite konzervirane paradižnike v shrambo ali klet.

Če želite shraniti paradižnik v trilitrskih kozarcih po tem receptu, potem naredite vse popolnoma enako, samo povečajte količino sestavin za marinado za 3-krat.

Konzerviranje zelenega paradižnika. Priprave na zimo

Operite zeleni paradižnik in pripravite zelišča, česen, zrna popra. Vse sestavine dajte v trilitrsko steklenico, vključno s paradižnikom. V ločeni posodi morate narediti marinado. Če želite to narediti, vzemite 1,5-2,0 litra hladne vrele vode in v njej raztopite 75 g soli..

Operite zeleni paradižnik in pripravite zelišča, česen, zrna popra. Vse sestavine dajte v trilitrsko steklenico, vključno z zelenim paradižnikom.

Po tem paradižnike prelijemo z marinado in pustimo, da se kisli. Lahko ga zaprete s plastičnim pokrovom, glavna stvar je, da zeleni paradižnik ostane na toplem in stoji 3-4 dni. Pod kozarec postavite krožnik ali pladenj, tako da lahko marinada pri soljenju prosto teče. Slanici lahko dodate začimbe po vašem okusu, v kozarec pa pekočo papriko..

Po 3 dneh odrežite kos enega paradižnika in poskusite. Moral bi imeti okus po kislem paradižniku. Če je paradižnik nasoljen, marinado prelijemo v posodo, zavremo in prelijemo čez paradižnik. Ostaja samo, da zelene paradižnike zvijemo s pokrovom. Zeleni paradižnik lahko shranite tudi v hladilniku ali kleti pod plastičnim pokrovom, zato vam ni treba vreti slanice in zavihati kozarcev s pokrovi..

Glej tudi: recept za bučni kaviar kot v trgovini

Konzerviranje paradižnika. Recepti in fotografije

Ta preprost recept lahko uporabite za konzerviranje celega paradižnika ali ga prepolovite. Konzervacija se izkaže za zelo okusno – obliznili si boste prste! Potrebovali boste približno 3-3,5 kg paradižnika, nekaj čebule, nekaj glav česna, kozarec rastlinskega olja. Za marinado potrebujete: 1 liter vode, 50 ml kisa, 0,5 skodelice sladkorja, eno žlico soli, zrna črnega popra.

vloženi paradižnik za zimo

Način kuhanja:

Kozarce operite in sterilizirajte s paro. Na dno položite česen, zelišča in segreto rastlinsko olje v količini 20 ml na liter. Da bi paradižnik namočili v marinadi, ga je treba preboditi z zobotrebcem. Po tem paradižnik zložimo na zelenice..

Če imate velike paradižnike, se jih ne bojte prerezati na pol. Čebulo narežemo na kolobarje in nanje prestavimo paradižnik..

Zmešajte vse sestavine za marinado, razen kisa. Marinado zavremo in po odstranitvi z ognja lahko dodamo kis. Paradižnike prelijemo z vročo marinado. Zdaj jih je treba sterilizirati v 15 minutah. Pločevinke zavijte s pokrovi, jih obrnite in zavijte.

konzerviranje paradižnika za zimo

Konzerviranje rdečega paradižnika v lastnem soku. Recept

Če želite paradižnik z lastnimi rokami ohraniti v paradižnikovem soku, boste morali razvrstiti velike in majhne paradižnike. Potrebovali boste približno 3 kg velikih in 2 kg majhnih paradižnikov. Za en trilitrski kozarec potrebujete 2 žlici soli in 2 žlici sladkorja. Začimbe lahko izberete po svojem okusu, najpogosteje pa uporabljajo cimet, piment in grah..

V paradižniku morate odrezati pecelj in na sredino paradižnika položiti strok česna. Na enak način pripravite vse majhne paradižnike in jih položite v kozarce, velike pa jih z mlinom za meso ali v mešalniku zavrtite na paradižnik.

Paradižnikov sok zavremo in po okusu dodamo sol in sladkor. Paradižnik prelijemo po kozarcih in steriliziramo približno 15 minut. Nato kozarce zavijte s pokrovi in ​​jih ovijte z odejo.

Oglejte si video: Paradižnik v lastnem soku, recept za pripravo na zimo

Konzerviranje z lastnimi rokami je najboljši način za pripravo okusnega prigrizka brez GSO in kemičnih konzervansov. Upamo, da je naš članek na to temo: Konzerviranje paradižnika. Recepti s fotografijami je bilo koristno, v tej sezoni pa boste imeli čas za okusne in zdrave priprave na zimo.