Ekološko gnojilo za travo

Gnojilo iz trave je okolju prijazno in naravno. Amaterski vrtnarji to vrsto organske snovi pogosto uporabljajo zaradi nevtralnega in hitrega delovanja, visoke prebavljivosti, zlasti v obdobju aktivne rasti vrtnih rastlin. Za zeliščna gnojila je značilna visoka vsebnost dušika in kalija. Poleg tega se ta snov uporablja kot gorivo ali kot listni preliv..

Eden od načinov priprave organskega gnojila velja za infuzije, za pripravo katerih se uporabljajo različna zelišča: kopriva, ogrščica, preslica, tansy, kamilica. Za okrepitev njihovega delovanja lahko dodate minerale: lesnato pesem, ptičji iztrebke, čebulne lupine, puščice česna. Visokokakovostno zeleno gnojilo iz koprive in gabeza.

Organsko gnojilo iz koprive

Odlomek ali tinktura koprive ima zdravilni učinek, spodbuja pa tudi rast in proizvodnjo klorofila. Orglice koprive imajo velik učinek na cvetlične, sadne in jagodičaste ter zelenjavne pridelke. Mesto, ki ga zalivamo s takšno decokcijo, pritegne deževnike. Če se na kitajskem zelju, rukoli ali redkvici pojavijo škodljivci, lahko raztopino koprive uporabimo kot preventivni ukrep..

Za pripravo organskega gnojila iz koprive je treba pripraviti rastlino, ki jo je treba pobrati, preden se začne aktivno tvorjenje semen..

Organsko gnojilo iz koprive

S prihodom pomladi je treba uporabiti gnojenje za ukoreninjenje sadik sadik. V ta namen je priporočljivo uporabiti suha stebla koprive. Posušeno rastlino je treba zdrobiti, dati v sod in napolniti s 3/4 vode, ki jo je treba najprej ubraniti. Za pripravo tega gnojila je priporočljivo uporabiti posodo iz lesa, gline ali plastike. Ne uporabljajte kovinskih bobnov, saj lahko kovinski delci reagirajo z vodo, kar lahko povzroči negativne posledice. Posodo z poplavljeno rastlino je treba tesno zapreti s pokrovom in pustiti, da se infundira.

V določenih podnebnih razmerah poteka proces fermentacije, ki lahko traja od nekaj dni do enega tedna. Na hitrost nastajanja končnega gnojila vpliva temperatura: višja je, hitreje se oblikuje gnojilo. Koprivo z vodo v sodu je treba redno mešati.

Naslednji znaki signalizirajo konec fermentacije: odsotnost pene, pojav temnega odtenka raztopine in neprijeten vonj zaradi razkroja koprive.

Infuzija se uporablja kot tekoče gnojilo, ki ga je treba razredčiti z vodo 1: 9. Za pripravo raztopine za škropljenje vrtnih rastlin je treba tinkturo razredčiti z vodo 1:19. Koprivo, ki ostane po uporabi tinkture, lahko položimo v kompostno jamo..

Ekološko gnojilo za gavez

Gnojilo gavez je odlično za pridelke, ki potrebujejo veliko kalija: kumare, paradižnik, fižol. Gavez odlikuje prisotnost velike količine kalija, fosforja, beljakovin, pepela v svoji sestavi. Zato, če obstajajo znaki pomanjkanja kalcija na rastlinah, je priporočljivo zdraviti z infuzijo gavez.

Ekološko gnojilo za gavez

Tehnologija priprave takšnega organskega gnojila je sestavljena iz infundiranja kilograma drobno sesekljanih rastlin v deset litrov čiste vode za en teden. Če želite razredčiti koncentrirano gnojilo, se morate držati enakih razmerij kot pri koprivi. Preostanek infuzije lahko uporabimo za kompost. Razredčeno infuzijo je treba izvajati v oblačnih dneh..

Zeliščna gnojila je priporočljivo uporabljati v obdobju aktivne rasti vrtnih pridelkov, sicer bo visok odstotek dušika povzročil razvoj zelenega dela rastline in lahko zmanjšal njen pridelek.