Kako hitro pripraviti kompost

Obstaja veliko receptov za pripravo komposta: v kupu, v jami, na vrtni postelji, v sodu, z dodatkom pripravkov z učinkovitimi mikroorganizmi. Vsak poletni prebivalec ima svojo preizkušeno metodo, ki daje visokokakovosten kompost. O izbiri recepta je mogoče dolgo razpravljati, vendar kljub temu nekatera vprašanja zahtevajo ločeno razpravo..

Na primer trajanje zorenja komposta. Večina kmetov in poletnih prebivalcev se za to ne trudi. Odložiti morate ali zliti v kompostno jamo ali naložiti vse organske odpadke in enkrat letno nakopičeno maso prenesti z ene strani na drugo. Čez tri leta bodo mikroorganizmi opravili svoje delo in dobili boste odličen kompost. Prizadevanja so minimalna, vendar bo minilo veliko časa.

Če poletni prebivalec zelo hitro potrebuje kompost, lahko pospešite postopek njegove priprave. Res je, da se moraš veliko potiti. Postopek se ne bo končal z enim zbiranjem odpadkov. Sedaj boste morali preveriti temperaturo, navlažiti, ponovno položiti in naložiti kompostni kup.

Sestava komposta

Sestava komposta

Za kompost so primerni vsi organski odpadki (rastlinski in živalski), razen živalskih kosti in njihove volne. Ti dve komponenti se bosta lahko vrteli šele v desetletju. Se pravi, da jih lahko uporabite, vendar je trajanje razgradnje kosti in volne precej dolg proces..

Za hitro pripravo komposta lahko uporabite katero koli organsko snov, razen:

  • Lesni odpadki (veliki sekanci, veliki kosi lesa in veje dreves niso primerni).
  • Iztrebki (živalski in človeški).
  • Odpadki hrane, sestavljeni iz olj, maščob, pa tudi ostankov rib in mesa.

Zelo pomembno je, da gnojilo vsebuje čim več sestavin in da se dušikova in ogljikova plast medsebojno izmenjujeta. Skupina dušikovih odpadkov so vsi rastlinski ostanki (trava, čiščenje zelenjave in sadja, žito), živilski odpadki, kravji gnoj in ptičji iztrebki. Ogljikov je odpadni papir, lesni pepel, iglice in odpadlo listje, drobna žagovina, suha trava in slama. Zaradi raznolikosti sestave komposta je najbolj dragocen.

Primer izgradnje kompostne jame:

  • 1 plast (debeline približno 50 centimetrov) – dušikovi odpadki
  • 2. plast (približno 10 centimetrov) – rodovitna zemlja
  • 3. plast (približno 50 centimetrov) – ogljikovi odpadki
  • Izmenjava plasti se nadaljuje, dokler se ne zapolni celoten prostor jame..

Aerobni in anaerobni kompost

Če obstaja dostop do sestavin kompostne kupe, je to aerobni kompost, njegova odsotnost pa je anaerobna.

Aerobni pogled kompost ima eno pomembno prednost – pripravljen je v samo 20-30 dneh. Mnogi poletni prebivalci pogosto potrebujejo hiter kompost. Gradnja kompostnega kupa se začne z drenažno plastjo, sestavljeno iz lomljenih opek, majhnih vej in lesenih palic. Nato morate položiti plasti organske snovi brez zbijanja. In na vrhu kupa mora biti pokrita z debelo folijo, da vlaga ne izhlapi dlje. Temeljito premešajte vsakih 5-7 dni..

Za kompost anaerobno vsekakor potrebujete kompostno jamo, globoko približno en meter in pol. Ta kompost bo pripravljen za uporabo v 2-5 mesecih, odvisno od lokalnega podnebja in vremena. Jama je izmenično napolnjena z istimi organskimi plastmi, vendar jih čim bolj stisnite. Napolnjena jama je prekrita s plastično folijo in prekrita z majhno plastjo zemlje. Kompostno jamo je treba potisniti, tako da ni nobenega dostopa do zraka.

Čas priprave komposta lahko še nekoliko skrajšamo s pomočjo različnih pripravkov – pospeševalnikov, s katerimi je treba preliti vsako organsko plast. Raztopine z učinkovitimi mikroorganizmi znatno pospešijo proces kompostiranja. Namesto tega lahko uporabite tekoči gnoj ali ptičji iztrebke, vendar ne v čisti obliki, ampak v obliki raztopine.

Kako hitro kompostirati v 3-4 tednih

Kako hitro kompostirati v 3-4 tednih

Rekordno hitro kompostiranje pripada Avstralcu Jeffu ​​Lawtonu. Uspelo mu je v samo 18 dneh. Res je, lokalno precej vroče podnebje mu je pri tem veliko pomagalo. Ker naše poletje ne more vedno zadovoljiti stabilnih visokih temperatur, bo trajalo malo več časa, da kompost zori..

Ta recept vsebuje potrebne pogoje. Najprej morate pripraviti strukturo za kompostni kup, ki bo sestavljena iz dveh predelkov. Občasno bo treba vsebino kopice premakniti iz enega dela v drugega. Drugič, velikost kupa mora biti vsaj en meter v višino in po obodu. Tretjič, med dušikovimi sestavinami mora biti kravji gnoj. Količina ogljikovih organskih odpadkov bi morala biti petindvajsetkrat večja od količine dušikovih sestavin.

Območje kompostiranja mora biti na dobro osvetljenem mestu, izpostavljenem neposredni sončni svetlobi. Gradnja kupa se začne z drenažo, ki je potrebna za dobro prezračevanje in izmenjavo zraka. Lahko postavite srednje velike veje dreves, nato pa izmenično plasti odpadkov, ki vsebujejo dušik in ogljik. Če želite pospešiti kemične procese približno v središču kupe, morate odložiti odpadke rib.

Vsaka naslednja plast mora biti nekoliko manjša od prejšnje, tako da na koncu dobite kup v obliki stožca. Zgoraj – nujno ogljikovi odpadki. Končano “strukturo” je treba temeljito zaliti, pokriti z gosto neprozorno folijo in pustiti štiri dni.

Po štirih dneh se začnejo najbolj aktivni koraki kompostiranja. Kup je treba temeljito premešati z lopato, prestaviti v prosti sosednji predel, preliti z vodo in pokriti s folijo. Ta postopek je treba ponoviti še šestkrat (vsak drugi dan).

Zelo pomembno je, da je temperatura sredi kompostnega kupa vedno okoli 45-55 stopinj Celzija. Lahko ga preizkusite tako, da občasno vtaknete roko v vsebino kopice. Če je temperatura veliko nižja, je potrebno strukturo zaliti s sečnino. Če je, nasprotno, temperatura visoka, morate dodati lesni pepel ali slamo.

Če upoštevate vse zahteve in priporočila, bi morali v 3-4 tednih dobiti rahlo vlažen kompost temne barve brez neprijetnega vonja. Mešanica bo monotona z vonjem po vlažni zemlji. Ta hitri kompost se po učinkovitosti ne razlikuje od običajnega dolgotrajnega komposta..

Kako narediti dober kompost (video)

Kako narediti dober kompost na pravi načinKako narediti dober kompost na pravi način