Kdaj spomladi nabirati brezov sok: kako in v katerem mesecu

Zgodaj spomladi se sok začne premikati hitreje kot kdorkoli drug. Brezov sok vsebuje veliko hranil, ki so bistvena za zdravje ljudi. Sok po okusu ni ravno sladek. Če pa sok pustite v sobi nekaj dni, se bo začel fermentirati, nato pa boste dobili popolnoma drugačen okus – kvas, ki bo vsem prijeten.

Prednosti brezovega soka

Prednosti brezovega soka

Že dolgo so ljudje ugotovili, da se zahvaljujoč brezovemu nektarju črevesna mikroflora normalizira, prebava normalizira. Če telo trpi zaradi prekomerne kislosti, ga bo sok odpravil in obratno. Ljudje imajo zelo pogosto kamne v ledvicah in jetrih. Brezov sok jih lahko raztopi in odstrani. Pri pljučnih boleznih zdravniki priporočajo pitje sveže nabranega brezovega soka.

Brezov sok se že od antičnih časov uporablja v kozmetiki. Za umivanje aken ali madežev na obrazu se morate umiti z brezovim sokom. Še posebej ženske poznajo vse prednosti šamponiranja z brezovim sokom. Dejstvo je, da snovi, ki jih vsebuje sok, odstranjujejo mastne lase in jih krepijo tudi v koreninah..

Brezov sok: kdaj pobirati letos

Ko se pobere brezov sok

Sredi marca se začne zbiranje soka v gozdu. Tudi če je v gozdu še sneg, lahko sok najdete na jasah, kjer drevesa dobro ogrejejo prvi žarki pomladnega sonca. Če želite preveriti, ali je v deblu drevesa sok, ga morate preboditi. Če se pojavi padec, je čas, da se lotite dela..

Zbiranje brezovega soka se nadaljuje do konca aprila. Ljudje ne vedo vedno, kako zbrati sok z drevesa. Včasih lahko srečate resnične barbarske prestopke, ki spominjajo na dejanja divjih prašičev. Barbari preprosto sesekljajo deblo breze, ki si kasneje ne bo nikoli opomogla. Drevo bo umrlo.

Pravila zbiranja brezovega soka

Pravila zbiranja brezovega soka

Da bi drevo po tem nadaljevalo razvoj letos nabira brezov sok, upoštevati morate preprosta pravila. Prepovedano je uporabljati sekiro, na primer nož. Luknjo v cevi lahko naredite le z majhnim svedrom. Ni vam treba odcediti vsega soka z enega drevesa. V povprečju en liter na mlado drevo na dan. Toliko lahko breza obnovi brez škode. Nekateri vandali z drevesa zberejo do pet litrov soka. V tem primeru umre.

Če želite pozdraviti drevo po nabiranju, morate v luknjo zabiti leseni klin ali še bolje - zapreti

Če želite drevo pozdraviti po nabiranju, morate v luknjo zabiti leseni klin ali še bolje – z lastnimi rokami zaprite “rano” z vrtno igrišče. Tako bo drevo hitro okrevalo.

V praksi je vse tako. Za nabiranje soka se izbere drevo, staro do 30 let. Potem ko je v njej v skladu s pravili narejena luknja, je treba pod njo postaviti posodo – najbolje plastično steklenico. Trudimo se izbrati debla z naklonom. Če želite dobiti sok v steklenico in ne mimo, morate poiskati majhen utor. Sok lahko nabirate do trikrat na dan. Takoj, ko sok v brezi naslednji dan izgine, morate drevo spremeniti. Ne poskušajte potegniti soka naprej..

Oglejte si uporaben videoposnetek: nabiranje brezovega soka spomladi

Kako uporabljati in shranjevati

Najbolje je, da sok pijete takoj, namesto da ga shranite, saj ob konzerviranju izgubi svojo kakovost. Zdaj morate uživati ​​v trenutku, saj bo naslednji šele čez eno leto..

Toda v kleti v stekleni posodi lahko sok hranite približno mesec dni. Za kozmetične potrebe sok zamrznemo. Zelo pogosto se brezov sok uporablja za pripravo kvasa. Če želite to narediti, morate soku dodati kvas, kruhove skorje in sladkor. Toda to ni zadnji recept, na internetu je veliko uporabnih nasvetov, kako ga narediti. Sami si lahko izmislite pijačo, ki bo veliko bolj zdrava od običajnega kvasa na vodi.