Kako gojiti bučke na prostem. Video

Bučke so ena najbolj nezahtevnih rastlin, ki jih lahko goji tudi vrtnar začetnik. Sadijo le eno sezono, zato morajo bučke saditi vsako leto. Odlikuje jih hitro zorenje in velika količina plodov iz enega grma rastline. Vabimo vas, da se naučite, kako pravilno gojiti bučke na odprtem polju, da bi pobrali dobro letino. Na vrtu lahko gojite zelenjavo brez kemikalij, nadzirate velikost bučk in pravočasno poberete sadje. Mnogi vrtnarji uporabljajo sadike za bučke, saj v tem primeru rastlina hitreje obrodi sadove. ampak na prostem bučke lahko gojite neposredno iz semen.

Kdaj saditi bučkina semena na prostem

Čas sajenja katere koli rastline je neposredno odvisen od podnebnih značilnosti območja. Pomembno je, da je obdobje zmrzali že minilo in da se zrak dobro segreje. Kljub temu, da so vremenske razmere vsako leto drugačne, vrtnarji priporočajo sajenje semen bučk v obdobju od konca maja do začetka junija..

Čas sajenja katere koli rastline je neposredno odvisen od podnebnih značilnosti območja. Pomembno je, da je obdobje zmrzali že minilo in da se zrak dobro segreje. Kljub temu, da se vremenske razmere vsako leto razlikujejo, vrtnarji priporočajo sajenje semen bučk v obdobju od konca maja do začetka junija.

Pred sajenjem obvezno preverite vremensko napoved za teden, kajti če je pred nami suho vreme, boste morali rastlino redno zalivati. Najbolje je saditi zelenjavo, ko vremenoslovci obljubljajo dež, saj bodo vaša semena namakana naravno..

Obdelava semen rastlinskega mozga pred sajenjem

Če ne sanjate o velikanskih bučkah, vam za pripravo semen ne bo treba izvajati posebnih dogodkov. Da bi spodbudili kalitev semen, jih je treba pred sajenjem namočiti v vodi. V samo enem dnevu se bo pecelj ločil od ventila semena.

Če ne sanjate o velikanskih bučkah, vam za pripravo semen ne bo treba izvajati posebnih dogodkov.

Za namakanje bučkinih semen vam v kozarec ni treba dajati vode. Dovolj je, da zložite semena, namočite bombažno blazinico z vodo in položite semena. Zahvaljujoč temu bodo semena lahko “dihala” in pokazala kalčke. Tudi če se kalčki niso pojavili v enem dnevu, vseeno posadite bučke, ki kalijo v skoraj 100% primerov.

Za namakanje bučkinih semen vam v kozarec ni treba dajati vode. Dovolj je, da zložite semena, namočite bombažno blazinico z vodo in nadenete semena.

Preberite tudi: Gojenje paradižnika Mazarin. Fotografija

Dobri poganjki bodo, če semena ne namočite v vodi, ampak v nekakšni hranilni raztopini. Na primer, vzemite Wolfentiuram 85 v količini 0,6 g na 200 g semen bučk. Uporabite lahko tudi druge mešanice.

Kakšna tla so potrebna za bučke

Kot vse druge rastline so bučke posajene v rodovitno zemljo, ki jo sončni žarki dobro ogrejejo. Mokra, ilovnata in šotna tla niso primerna za sajenje bučk na odprtem terenu. V tem primeru lahko bučke gojite v škatlah ali sprejmete ukrepe za gnojenje neprimerne zemlje z lastnimi rokami..

Več vrst bučk ne bi smeli gojiti drug ob drugem, saj je tovrstna rastlina navzkrižno oprašena.

Več vrst buč ne bi smeli gojiti drug ob drugem, saj je ta vrsta rastlin navzkrižno oprašena. Priporočljivo je, da je bila temperatura med gojenjem bučk približno 25 stopinj, če je zunaj še hladno, naredite majhen rastlinjak. Tudi močne rastline bodo v primeru zmrzali umrle, zato bodisi ne hitite s sajenjem bodisi ustvarite optimalne pogoje, dokler se temperatura zunaj ne ustali.

V glineno zemljo vnesemo šoto, humus in žagovino, v peščeno zemljo pa glineno zemljo, šoto, žagovino in humus.

Odvisno od sestave tal je treba gnojilo nanesti na gredice. Če so na primer šotnata tla, pripravite 1 vedro glinene zemlje, 1 žličko superfosfata, 1 žličko kalijevega sulfata in 2 žlici. l pepela, pa tudi 2 kg humusa. Ko dodate vse te snovi, morate izkopati posteljo in jo zalivati ​​z raztopino Rossovega tekočega gnojila. V glineno zemljo vnesemo šoto, humus in žagovino, v peščeno zemljo pa glineno zemljo, šoto, žagovino in humus..

Oglejte si video: Kako gojiti bučke. Koristni nasveti za dobro letino

Navodila po korakih: kako gojiti bučke na prostem

  1. Izkopajte luknje tako, da bo med vrstami 50 cm, med grmovjem bučk pa približno 70 cm. Globina lukenj mora biti približno 5 cm, da se v njih zadrži voda.
  2. Preden spustite semena, v vsako luknjo nalijte 1 liter vode.
  3. Najbolje je posaditi 2-3 semena na luknjo, da bo vsaj eno vzklilo. V večini primerov poženejo vsa semena, zato takoj, ko se pojavijo kalčki, iztrgajte šibke rastline in pustite močne..
  4. Prepričajte se, da je zemlja v luknjah rahlo navlažena, nato pa se bodo nekaj dni po sajenju bučk pojavili prvi listi.
  5. Skrb za bučke je precej preprosta. Vsako jutro jih je treba zalivati ​​in po nekaj urah zrahljati zemljo v luknji. Bolje je pravočasno odrezati suhe liste, da ne vzamejo moči žive rastline.

Skrb za bučke je precej preprosta. Vsako jutro jih morate zaliti in po nekaj urah zrahljati zemljo v luknji

Zdaj veš, kako gojiti bučke iz semen na prostem. Ostaja le počakati na žetev in začeti konzervirati bučke za zimo. Ekološke izdelke lahko gojite z lastnimi rokami, če upoštevate naša priporočila..