Kako uporabljati lupine sadja in zelenjave: nekaj dobrih nasvetov

Meni

  • Kam položiti jabolčno lupino
  • Kaj storiti z olupki banan
  • Kaj storiti z lupinami citrusov
  • Koristni video na to temo

Uporaba lupin sadja in zelenjave je resnično metoda ravnanja z živilskimi odpadki. Seveda nekaterih živil v kožicah ne moremo jesti celih, morda pa boste z našimi koristnimi nasveti našli tudi njihovo uporabo..

Kako uporabiti jabolčno lupino v svojo korist

Kam položiti jabolčno lupino

Jabolka, na primer, lahko vedno jeste cele. Ne samo, da je užitna, je tudi polna vlaknin, antioksidantov in vitaminov, za razliko od lupin mnogih drugih vrst sadja in zelenjave. Če pa imate raje olupljena jabolka ali jih uporabite za šarloto (in jih morate olupiti), jih lahko vseeno pustite za infuzijo jabolčne lupine. Čaj iz jabolčnih lupin je koristen za razstrupljanje telesa in pomaga krepiti imunski sistem.

Čemu služi zdrava bananina lupina

Kaj storiti z olupki banan

Vsi vemo, da bananin olupkov ni dovoljeno jesti, a zakaj jih zavreči? Ima tudi veliko alternativnih primerov uporabe, nekateri pa vas lahko presenetijo. Če uživate v vrtnarjenju, lahko lupinico banane uporabite za kompostiranje, jo pustite v vodi, da dobite gnojilo, ali pa jo zakopajte v zemljo poleg rastlin. Poleg tega bananina lupina odstrani listne uši in se lahko uporablja za zaščito vrtnic ali sadnega drevja. Presenečenje bo tudi, da bo pritegnila metulje in bodo nastopili kot opraševalci. Poleg tega lahko bananine olupke uporabite za izdelavo mask za obraz ali lase doma..

Kako uporabljati lupine citrusov

Kaj storiti z lupinami citrusov

Ekološke lupine citrusov lahko jeste tudi, vendar ne surove, ampak kuhane. Ekološko naribana limonina lupinica je pogosta sestavina torte, pomarančno pa lahko uporabimo za pripravo marmelade ali za pripravo okusne sladice. Druga možnost, z uporabo pomarančnih ali mandarinskih lupin, je ustvarjalna: z lupino lahko ustvarite božične in novoletne okraske (na primer vrtnice iz pomarančnih lupin) ali pa pustite lupino na krožniku, da bo vonj citrusov v prostoru dlje..

Čebulo je treba pred jedjo olupiti, lupine pa lahko pustite, da pobarvajo vaša pisanka. In če imate posušene špinačne liste, jih lahko uporabite tudi za barvanje jajc..

Bučk, buč ali kumar pred jedjo ni treba olupiti, seznam zelenjave, ki jo lahko jeste brez lupine, pa je zelo dolg.

Čeprav to niso sadje ali zelenjava, je pomembno omeniti jajca. Jajce je vsekakor treba olupiti pred jedjo, vendar lahko lupino ohranimo. Bogat je s kalcijem in ga lahko skuhamo, zdrobimo in dodamo v rastlinska tla ali uporabimo za kompost. Še več, polovice jajčnih lupin lahko uporabite namesto plesni za dojenčke..

Oglejte si tudi video: organsko gnojilo iz odpadkov

Ali imate svoje možnosti za koristno uporabo lupin zelenjave in sadja? Delite z nami, vsekakor bomo vaše koristne nasvete objavili na svoimi-rukamy.com!