saj se Maslenica praznuje v Rusiji

Maslenica je eden najstarejših ruskih ljudskih praznikov. Njegovo glavno bistvo je preiti zimo in spoznati pomlad. Kako naj bi praznovali ta čudovit praznik? Kako bi morali čestitati? Na katere znake morate biti pozorni? Kakšen je pravilen način peke palačink? Kako uganiti? Morda bo ta publikacija odgovorila na vsa ta vprašanja..

Pustni dan in vse o tem

Najstarejši prvotni ruski praznik je Maslenica. Običajno ima svoje običaje in običaje. Leta 2016 so ta praznik praznovali od 7. do 13. marca. Ta praznik pomeni slovo od hladne in dolge zime ter pomlad. Stari ruski praznik je k nam prišel iz starodavne poganske kulture in je lahko po sprejetju krščanstva v Rusiji ohranil svoj pomen.

Pustni dan je praznik, ki sestavlja gibljiv del našega koledarja. Obdobje tega praznika je praviloma odvisno od datuma najpomembnejšega praznika med kristjani – velike noči. Po pravoslavni veliki noči bi se moralo praznovanje pustnega pusta začeti 56 dni pred veliko nočjo. Teden sira – ali kot navadni ljudje pravijo masleni teden, je to zadnji teden pred postom. Ta čas je pripravljalni za srečanje velikega posta..

Kar zadeva krščanski pomen, je posvečen najpomembnejšemu cilju – spravi s soljudi, odpuščanju vseh zamere in pripravi na kesanje po poti k Bogu. V nadaljevanju čudovitega praznika Maslenica vsi pravoslavni kristjani po cerkveni listini ne bi smeli jesti mesa, lahko pa jedo mlečne izdelke in ribe..

Pustne tradicije in običaji

Pustni dan v Rusiji

Praznik Maslenica ima svojo rusko tradicijo. Na takšen praznik, kot je pustni dan, se ljudje praviloma začnejo pripravljati od sredine prejšnjega tedna. V tem času so vsi ljudje začeli čistiti svoje domove – od kleti do podstrešja: počistili so mize, tla in klopi, obnovili beljenje na pečeh, pripravili jedi za praznik, pometli vse smeti z svojega dvorišča in v bližini vrata na ograji. Ljudje so za pustni praznik vnaprej kupovali tudi različne izdelke: moko različnih sort za peko palačink, pite ali preje, medenjake, slane ribe, oreščke in sladkarije za otroke, zbrano smetano, mleko, kislo smetano in kravje maslo. Sobota pred pustnim torkom se je imenovala Mala pust. Na ta dan je bilo običajno, da se ljudje spominjajo svojih pokojnih staršev. V te namene so spekli posebno poslastico – palačinke. Nato so jih postavili na tako imenovano boginjo, streho ali mansardo, ali pa jih pripeljali na pokopališče in položili na grobove mrtvih, ki so jih razdeljevali revnim v cerkvah. Praznovanje pustovanja se je začelo v ponedeljek prihodnji teden. Oljni teden vedno

Vedno je bilo najbolj smešno v letu. Vsak dan v tednu je imel svoje ime: ponedeljek – srečanje, torek – igra, sreda – gurmanski, četrtek – veselje, petkove taščanske zabave, sobota – večerje, nedelja – odpuščanje, slovo ali odpuščen dan.

Najpomembnejši so bili seveda zadnji 4 pustni dnevi, ki so jih imenovali divja pust ali široka. Pred nastopom teh dni je bilo treba iti in se dobro spariti ter umiti v ruskem kopališču in se tako očistiti nesreč in stisk preteklega leta. V vseh hišah so ljudje prenehali delati, hodili so drug k drugemu na obisk. Med praznovanjem Maslenice so bile položene ogromne in hranljive mize, ki so pokale od mlečnih in močnih jedi ter različnih bolečin iz rib, jajc, kvasa, pite in piva. V tem prazničnem obroku so morale biti na mizi palačinke – to je poganski simbol sonca. Veljal je za obvezen atribut komemoracije..

Pustne tradicije in običaji

Kako peči palačinke za pustni dan

Tak praznik, kot je pustni dan, je bil vedno časovno usklajen z izvedbo ogromnega števila različnih ritualov, ki so povezani s počastitvijo mladoporočencev – ali enostavneje, mladih zakoncev, ki sta se letos poročila. Bili so takali iz hribov na posebnih zamrznjenih kožicah, valjani v snegu, posajeni na obrnjenih branah. Ob tem je bilo seveda glavno praznično dogajanje jahanje po toboganih – na sani, koži hišnih ljubljenčkov, ledenih sitih ali koritih, prevrnjenih klopeh. V severnih povolških vaseh, na najbolj dvignjenem mestu med praznovanjem Maslenice, so mladim postavili posebne vzporedne palice za jahanje v parih. Poleg tega so pametni mladi jezdili konje in se na ta način premikali od vasi do vasi, peli, hrupali, igrali na harmoniko. Hkrati so bili konji okrašeni z večbarvnimi trakovi, lepimi rožami in zvončimi zvonovi. V prazničnem tednu Maslenitsa je bila v mnogih kozaških naseljih na Uralu in v Sibiriji ter na Krasnojarskem ozemlju v provincah Tula, Sibirija in Penza priljubljena takšna igra, kot je Vzeti snežno mesto. Takšna tradicija, kot je gradnja mest in utrdb iz gosto nabitega snega, je znana od začetka 18. stoletja. Zadnji dan Maslenicinega tedna v provincah naše države se je poslovilo od Maslenice. Na nekaterih območjih je obstajal obred sežiganja maslenicine figure, na drugih pa v obliki žic-pogrebov. Zadnja nedelja pred velikim postom se imenuje odpustna nedelja. Na ta dan, po večerni božanski službi, je bil v vseh cerkvah opravljen poseben obred odpuščanja, ki se izvaja še danes, ko se župljani in duhovniki medsebojno prosijo za odpuščanje, da bi z novim in čista duša. poskuša se pomiriti z vsemi sosedi.

Pustne tradicije in običaji

Znaki za pustni dan

Pustni dan 2018 ima svoje značilnosti. Po tradiciji je treba Maslenico nujno izvajati zelo veslano in bogato. Ljudje ne bi smeli varčevati pri strežbi hrane. Velja, da bo, ko preživite pustni dan, minilo leto dni. V primeru, da so se domačinine palačinke izkazale za bujne in lepe, bo prihodnje leto bogato z žetvijo in uspešno. In če se palačinke držijo in se ne obnesejo, potem v naslednjem letu čaka le ena težava. Bolj ko bo gospodarica palačink lahko spekla za pustni dan, bogatejša bo v svoji hiši. Če palačink ni dovolj, bo letina slaba. Vsaka palačinka, ki jo je pekla gostiteljica, je bila vedno povezana s soncem. zato je ena palačinka en sončen dan. In več kot bo pekla gostiteljica palačink, več sončnih dni bo v prihodnjem letu. Sredi pustnega plesa mora tašča klicati zeta na palačinke. In če mu bodo palačinke ugajale, bosta lahko s taščo celo leto živela v medsebojnem razumevanju in miru. Če na predvečer praznikov dežuje, bo jesen polna gob, če pa je močno mrzlo, potem poletje ne bo zelo vroče in letina bo dobra. Vsakdo, ki bo na pustne skope privoščil priboljšek, bo v enem letu bankrotiral. Veljalo je, da nepričakovani gostje v hišo prinašajo pustno srečo. Če na pustni dan vržete stare stvari, boste letos imeli nove stvari. Če vam lahko oseba na pustu odpusti, bo lahko v svoje osebno življenje spustila nekaj novega..

Pustne tradicije in običaji

Vedeževanje na pustni dan

Tu govorimo o tem, kako se v Rusiji praznuje pustni dan. Na pustni dan so se ljudje spraševali nad prvo pečeno palačinko. Prav on je določil, kaj človeka čaka med letom, pred naslednjim pustom:

 • Če se bo palačinka zelo enostavno obrnila, se bo deklica v prihodnjem letu poročila.
 • Če se je palačinka zlepila na ponev, bo deklica tri leta živela v hiši svojih staršev..
 • Če so robovi palačinke gladki, bo poroka srečna.
 • Robovi palačinke so se izkazali za raztrgane in neenakomerne – deklica bi morala razmisliti, ali se želi poročiti z moškim.
 • Če ima palačinka na sredini malo toplote, bo mož zvest.
 • Če je toplota na strani, bo ugibal na sosede.
 • Koliko lukenj bo v palačinki, toliko otrok se bo rodilo v družini.
 • Izkazalo se je rožnato in lepo palačinko – veliko bo zdravja in bledo – do bolezni.
 • Pretanka palačinka govori o lahkem življenju, debela pa o trdem delu.

Z nastopom nedelje v tednu Maslenice so hostese pekle palačinke z različnimi nadevi in ​​z njimi pogostile mimoidoče. Obstaja tak znak – tisti, ki prvi vzame palačinko (ženska ali moški), je tega spola in rodil se bo otrok.

 • Če vse palačinke takoj razstavite od gostiteljice, potem jo čaka srečna usoda..
 • Koliko palačink bo ostalo, toliko let bo dekle neporočeno.

V času praznovanja pustnega praznika se je veliko ljudi ukvarjalo s vedeževanjem na svoji zaročeni. Na vsak pustni torek zvečer so skozi okno obesili čisto brisačo. Hkrati je deklica, ki jo je obesila, povedala naslednji stavek: zožen, oblečen, pokaži se, pokaži se, posuši se z mojo brisačo. In z začetkom jutra je bila brisača pregledana. Če se je brisača izkazala za suho, potem deklici v prihodnjem letu ni bilo usojeno, da se poroči. Če pa je bila brisača mokra, je to pomenilo, da se mora deklica pripraviti na poroko. Bolj ko je brisača mokra, hitreje bo poroka..

vedeževanje na karnevalu

Vedeževanje o masleni torti.

Kot lahko vidite, mora biti vedeževanje na pustni dan zabavno in nepozabno. Na piti lahko tudi vedete srečo.

 1. Torto morate speči in ko je še vroča, jo morate pokriti s krpo..
 2. Nato morate vzeti nož in ga potopiti v krstno vodo.
 3. Nato morate odstraniti prtiček in z njim obrisati nož z naslednjimi besedami: tako voda iz noža kot tankost iz hiše. Jemo bojarske in kraljevske pite. Ali – prijateljica, odpri mi zaobljubo.
 4. Potem morate torto poškropiti s sveto vodo in vanjo vtakniti nož, si zaželite željo.
 5. Če nož ostane raven, potem bo vse ostalo nespremenjeno. Če se je nož nekoliko nagnil v vašo smer, se vam bo želja zagotovo uresničila. Nož je nekoliko odstopil levo od vas – želja se vam bo uresničila. Če nož pade, boste letos v težavah..

Vedeževanje za osebno življenje in ljubezen do palačink.

Za izvedbo tega vedeževanja se vsa dekleta zberejo in spečejo palačinke. Palačinke so napolnjene z gorčico in medom (meso lahko prelijete tudi z gorčico), kondenziranim mlekom, malinami in rdečim kaviarjem. Ko so palačinke pečene, na pomoč pokličejo nekoga, ki ne sodeluje pri vedeževanju. Ta oseba, ne da bi pogledala palačinke, naj jih razdeli. Vsako dekle vzame prvo palačinko, na katero naleti, in preveri, kakšen nadev ima v sebi. Če dekle naleti na palačinko z medom, se bo najverjetneje kmalu poročila. Če dobite palačinko s kondenziranim mlekom, potem počakajte na rojstvo otroka, z gorčico – grenko ločitvijo od ljubljene osebe, z malinami – strastno in nepričakovano ljubeznijo. Če deklica naleti na palačinko z rdečim kaviarjem, bo leto zanjo dobičkonosno, a kar se ljubezni tiče, se ne bo zgodilo nič dobrega.

Pustni teden: tradicija in običaji

Naftni teden se začne v ponedeljek. Do danes so ljudje izdelovali gugalnice in tobogane, kuhali palačinke, otroci pa so iz slame naredili punčko Maslenitsa, jo okrasili in oblekli. Nato so se zbrali v množici in z veseljem hodili po ulici s pesmimi in plesom in tako od hiše do hiše. Lastnike vsekakor pogostite z različnimi sladkarijami in palačinkami. Prva palačinka tega dne je bila spominska. Tako je popoldne minilo. Nato so se otroci odpravili na sprehod zunaj in navzdol, ob petju smešnih pesmi. S tem so bili povezani tudi nekateri znaki: otrok, ki lahko zdrsne najbolj daleč, bo v naslednjem letu dobil dobro letino lana..

Drugi dan tedna Maslenitsa – torek, se je imenoval – Spogledovanje. Ta dan je namenjen mladoporočencema. En ali dva tedna pred začetkom pustnega plesa se je praviloma odigralo veliko porok. In z nastopom pustnega torka so se vsi mladoporočenci odpravili na vožnjo po hribih, nato pa so si privoščili palačinke v kateri koli hiši. Tista mlada dekleta in fantje, ki še niso bili v barki, so tisti dan sami iskali neveste in ženine. V torek so samska dekleta na svoji zaročeni pogosto vedeževala. Treba je bilo vzeti palačinko, iti z njim na ulico in privoščiti to palačinko prvemu človeku, ki ga je srečal, medtem ko je vprašal njegovo ime. Veljalo je, da se bo tako imenovala prihodnost zaročene deklice..

Sreda, ali kot so ji rekli tudi, gurmanska, naj bi bila družinska komunikacija. Na ta dan so zeti prišli k tašči na palačinke, oblečeni hkrati, tako kot na poročni dan. To je bil predpogoj, ki je pomagal združiti vso družino. Neporočeni in neporočeni mladi so se veselo vozili po toboganih, se spoznavali in pogovarjali. Posmehovali so se tistim mladim fantom, ki letos niso bili poročeni, in da bi jih pustili pri miru, so bili fantje prisiljeni poplačati s palačinkami in različnimi sladkarijami.

Pustni četrtek ali – Razgulyay, je bil eden prvih dni, ko naj bi se vsi ljudje brez izjeme zabavali. Množica ljudi se je zbrala z družinami in uprizorila pesti, se pogovarjala, zabavala, celo borila za zasnežena mesta. Tudi na ta dan je bilo odločeno, da se podatek Maslenitsa dostavi na najvišjo goro..

vedeževanje na karnevalu

V petek se je imenovala tudi-tašča stranke. Tokrat je k mladim prišla tašča sama. Mladi pa so jo počastili s palačinkami. Kljub temu je morala tašča vnaprej poslati zetu vse sestavine, potrebne za priboljšek-in moko, maslo in celo ponev. To srečanje je bilo v čast družini same žene, vsi gostje in prisotni pa so se na ta dan zabavali iz srca.

Soboto so ljudje poimenovali Zolovkina druženja. Na ta dan je bil običaj, da mladoporočenca povabita vse svoje sorodnike k sebi. Na pustni torek so bili glavni elementi predstave požiganje strašila, ki je že bilo na gori.

In ljudje so klicali nedeljo na pustni teden – Odpuščeno. V ponedeljek se začne eden najstrožjih postov v letu. Traja natanko štirideset dni. Pred nastopom te objave naj bi vam popolnoma očistil dušo iz različnih neprijetnih stisk. In z vsako osebo, s katero je prišlo do zadržkov ali prepira, je bilo treba skleniti mir, hkrati pa prositi za odpuščanje. In v odgovor bi morali reči to: Bog bo odpustil. Zadnji dan pred nastopom posta je bilo dovoljeno piti različne alkoholne pijače, saj je bilo treba skozi ves veliki post popolnoma opustiti tako mesne jedi in sladkarije kot tudi različne zabave in intimne odnose..

vedeževanje na karnevalu

Pustni pozdrav.

Pustni dan je isti čudovit praznik, ko je običajno čestitati vsem svojim sorodnikom. Za vas smo zbrali čudovite pustne pozdrave. Vsi ljudje brez izjeme praznujejo pustni dan! Vsi hodijo in se zabavajo: pijejo, jedo, si želijo zdravja! Več palačink, ki jih pojeste danes, več usode bo osvobodilo leta! Zimsko strašilo zažgemo brez zlobe, saj tudi brez zime – v živo, poskusi!

Na pustni dan vam želim veselje! Naj vas nagradijo glede na vaša dejanja! Živi dobro, ne spoznaj žalosti! Prijazno in zabavno! Ostro zimo preživljamo s palačinkami, krofi, pitami in sirom! Pustni dan je konec zime in začetek pomladi in ljubezni! Želimo vam, da se ta dan napijete, delite palačinke s prijatelji, danes pa zaplešete in sprejmete nove goste!

♦ Želim vam veselje na pustni dan, naj bo poslovno nagrajeno! Ker ne poznaš žalosti, živiš dobro, Veselo in prijateljsko. K nam je prišel čudežni praznik, označite ga po potrebi!

♦ Prezimimo s palačinkami, Krofi, sirom in pitami, Maslenica – konec zime, Začetek ljubezni in pomlad. Želim vam, da se danes napijete, delite palačinke s prijateljem, ta dan pa plešete in pojete, vsi novi gostje.

♦ Vsi praznujejo pustni dan, vsi hodijo: jedo, pijejo, si želijo zdravja! Več utripov boste pojedli danes, več usode bo osvobodilo leta! Zimsko strašilo zažgemo brez zlobe, navsezadnje živite brez zime, poskusite! Toda čas za pomlad, da ji podeli prestol!

♦ Ne glede na to, koliko zaužijemo na tednu sira, bo vse v prihodnje – uporabite le časovno omejitev! Zato jejte obilno – trebuh ni viden! Jejte v rezervi! S pustovanjem vas!

♦ Pustni dan je maslo, vodka, palačinka. Ne hranite starih rubljev do poletja. Naj bo recept in zapleteno, nismo norci. Vzemite pol litra sode in moke. Vodka – iz pšenice, olje – od krav. Kako se tukaj ne napiješ? Pa bodi zdrav!!!

♦ Hrup praznovanja ne jenja, Ulica je svetla … O, kako široka Prišla nas je obiskat! Seveda sem imel ob tej veličastni uri besedo: Bodi srečen, zdrav! S pustovanjem vas!

♦ Vesel pustni dan, prijatelji! Danes so se zbrali vsi sorodniki, to je državni praznik, danes nihče ne bo lačen. Skupaj bomo pekli palačinke, Za cel teden sira pite, In hodili bomo, se zabavali, peli pesmi, pripovedovali.

♦ Čestitamo za pustni dan! Udobje in toplina! Tako, da bo življenje polno in veselo! Ko mrzla zima umakne pomlad, naj žalosti minejo s stopljeno vodo. Naj se sreča prebudi kot pomladni cvet in veselje in zabava bosta z vami!

♦ Prekleto rdeče, prekleto lepo, Kot sonce spomladi. Takšna para – vsi lahko vidijo naenkrat, da prihaja pomlad na dvorišče. S pustovanjem!!!

♦ Vidim sanje, ko midva pijeva vodko za ograjo, palačinke namočimo v maslo, počasi jemo. Tukaj je tak peteršilj, s pustom, draga!

♦ Kar zadeva pustni dan, bom štruco spekla, tako da bo za vse dovolj svetlobe In moj ljubljeni prijatelj. In želim vam, da bi bilo v hiši blaginja. Tako da vedno, ne obupano, živim srečno in pošteno!

♦ Strašilo bomo zažgali, Zimo bomo pregnali. Skupaj bomo pili in jedli palačinke. Čestitam vam danes, želim vam na pustni dan, veliko palačink za jesti in se ogrejte s toplino ognja!

♦ Ta praznik je vsem prinesel veselje v hišo, Tako dolgo pričakovana sladkost, Doma, aroma zavita v palačinke, Okoli smeha deklet, fantov. Zato proslavimo Maslenico skupaj, palačinke bomo spekli približno dvesto kosov, želim vam, bratje, srečo, naj v vašem življenju ne bo slabega vremena!

♦ Vesel pustni dan, prijatelji! Danes so se zbrali vsi sorodniki, to je državni praznik, danes nihče ne bo lačen. Skupaj bomo pekli palačinke, Za cel teden sira pite, In hodili bomo, se zabavali, peli pesmi, pripovedovali.

♦ Naši ljudje – dajem vam besedo! – Dolgo časa iz leta v leto Konec hude zime čaka zelo Maslenica! Zimski dan se prereže z zmrzaljo, Prekleto, kot sonce – rumen krog, in mi ostane reči: z maslom ti, prijatelj moj!

♦ Kmalu veliki post, kmalu, In do velike noči ne jemo preveč kislih kumar – Samo poglejte okoli; Medtem je lahko, svobodno Maslenitsa hiti na ples, kar jaz pravzaprav danes in želim vam čestitati!

♦ Raj za prebivalstvo celotne velike države – Vsakdo poje palačinke cel teden! Tašča, svakinja, tašča in zet-kličejo vsi gostje! Ne pozabite vzeti steklenice Kind – to ni brez razloga: da si dlje časa, tudi v dneh posta, zapomnite toplo skupino, okusno hrano … S pustjo na splošno! Jaz vodim k temu!

♦ Nekoč so se Rusi (govorim o moških), ko so pojedli Blinova s ​​kislo smetano, v pesth borili v množici. Ti dnevi so minili in zdaj ne bomo prekršili reda; Po tihem pitju bomo ljudem rekli: Hej, ljudje! S pustovanjem vas!

♦ Praznik In srečanje Zimushke s pomladjo ima globok pomen, zato naši ljudje radi hodijo v množici na Maslyana! Na dopust si pošljejo preproste želje: naj bo družina zdrava, hiša pa polna in prijetna.

♦ Čestitamo za pustni dan! Udobje in toplina! Tako, da bo življenje polno in veselo!

♦ Danes je prazničen in okusen dan! Pustni dan, praznik – dan palačink! Tukaj sem z njo in čestitam! Pesem bomo zapeli pesmi. In potem bo prišel Veliki post, In potem bomo razmišljali o večnem. In danes se bomo zabavali, Maslenica je praznik za neprevidne!