Kaj je origami

Umetnost zlaganja papirnatih figur, ki je nastala pred mnogimi stoletji v starodavni Kitajski, je imela v tistih časih ritualni pomen. Papirne skulpture so uporabljali v obredih, obvladovanje tehnike zlaganja papirja pa je bil znak pripadnosti elitnim slojem družbe..

Obstajala so tudi klasična origami pravila, od katerih se ni smelo odstopati. Na primer, kip je bil vedno sestavljen le iz kvadratnega lista papirja, ki ga ni bilo mogoče izrezati. Prepovedana je bila uporaba lepila in drugih pripomočkov..

Sčasoma se je zahvaljujoč izmenjavi kulturnih značilnosti med ljudmi nenavadna orientalska obrt iz papirne skulpture razširila po vsem svetu in izgubila prvotna stroga pravila, pa tudi namen..

Dandanes obstaja veliko shem za uporabo papirja različnih oblik, v nekaterih situacijah se uporablja lepilo, nekateri umetniki pa za ustvarjanje tridimenzionalnih slik uporabljajo papirnate figure, prekrite z barvo. Evropejci so hitro cenili dekorativni in ustvarjalni potencial origamija, zato se je zunaj Kitajske hitro razširil pri oblikovanju, notranji opremi in izobraževalnih programih za otroke..

Psihologija srednje predšolske starosti

V obdobju med 4 in 5 leti se otrok sam določi, razvije linijo vedenja glede na svet okoli sebe in nabere največ informacij. Njegove sposobnosti rastejo, že tekoče govori s številnimi umetniškimi orodji: čopičem, svinčnikom, barvicami, zna izrezati in lepiti najpreprostejše aplikacije na podlago.

Majhen človek želi biti neodvisen, pokazati svojo individualnost, hkrati pa potrebuje stalen stik s starši, njihovo podporo, odobravanje njihovih dejanj. Origami dopušča oboje. Papirnate figure lahko zložite z vso družino, skupaj ugotovite sheme in uživate v rezultatu. Nato z manekenkami pripravijo domače predstave, kar otroka še bolj približa staršem, pomaga zgraditi tople, prijateljske odnose..

Kako narediti origami figure za otroke

Prednosti origamija

Kako bo takšna dejavnost pripomogla k razvoju otroka? Za otroka je lahko origami zabavna igra, ki razvija ustvarjalnost in spretnost. Zložljivi papir odlično razvija fine motorične sposobnosti, saj se pri zvijanju listov izboljša koordinacija prstov. To bo pomagalo pri razvoju govora pri poučevanju pisanja in bo prišlo še kako prav v glasbeni šoli..

Poleg tega se razvija urejenost, inteligenca, spomin, logika, vztrajnost, prostorsko razmišljanje, domišljija. Delo z geometrijskimi oblikami vam bo pomagalo bolje razumeti matematiko.

Druga prednost origamija za otroke, stare 4-5 let, je, da za pouk niso potrebna posebna orodja. Vse kar potrebujete je list papirja. Za popestritev ustvarjalnega procesa so lahko uporabni navadni svinčniki, flomastri, barvni papir, bleščice, kroglice, gumbi itd..

Izobraževalna vloga origamija

Starodavna umetnost zlaganja papirnatih figur ni le zabavna. Prispeva k razvoju tako pomembnih veščin, starih od štiri do pet let, kot so:

 1. Natančnost. Starši težko otrokom sporočijo, kako pomembna je čistoča delovnega mesta, jedilne mize, posode in oblačil. Če pa origami figure previdno zložite, morda sploh ne bodo delovali. Postopoma bo otrok razumel, da brez natančnosti ne bo mogel doseči uspeha..
 2. Vztrajnost. Še en “kamen spotike” za petletne načrte. Mnogi med njimi ne morejo zatreti želje po nenehnem gibanju, kar jim preprečuje v starosti, ko se šola začne. Zato je treba potrpežljivost, sposobnost organiziranja in vztrajnosti pri doseganju uspeha le vzgojiti vnaprej..
 3. Sposobnost, da privedeno do konca. Položaj, ko mali ustvarjalec na polovico vrže risbo, plastelin ali figurico, je staršem znan. Toda za razliko od drugih vrst uporabne umetnosti japonska izdelava papirja daje rezultate šele, ko so zaključene vse faze zlaganja, vmesnih stopenj ni. Zato se morate neizogibno disciplinirati.
 4. Želja po ustvarjanju in ne uničenju. Otroci z lahko vznemirljivim živčnim sistemom lahko kaj pokvarijo in zlomijo, samo da se psihološko izpraznijo, da dajo odprtino nakopičeni negativni energiji. Že dokazano je, da zložljive papirnate figure lahko lajšajo stres in delujejo pomirjujoče, hkrati pa simulirajo ustvarjalnost in domišljijo..
 5. Komunikacijske sposobnosti. Pravzaprav vsaka vrsta skupnega šivanja uči komunikacijo z vrstniki in odraslimi. Origami ni izjema.

Origami za otroke od 4 do 5 let

Starši pa ne bi smeli preveč skrbeti za malega gospodarja; bolje je priskočiti na pomoč šele po njegovi prošnji. Pri 4-5 letih se otroci lahko samostojno ukvarjajo s preprosto origami shemo in sledijo vsem korakom, navedenim v njej.

Začni

Praviloma se za otroke izberejo preprosti modeli origamija, da z njimi postopoma odkrijejo čarobni svet japonskega papirništva. In ker ta vrsta uporabne umetnosti prispeva k splošnemu razvoju, je pomembno, da pri otroku oblikujemo pozitiven odnos do dela in samozavest. Obstaja več pravil, ki vam bodo pomagala hitro obvladati začetne faze origamija:

 1. Vnaprej se morate založiti s kvadratnimi listi papirja velikosti vsaj 15×15 cm. Naj jih bo veliko, da se otrok ne bo zmotil, nato pa začnite znova..
 2. Bolje je, da izberete papir, obarvan samo na eni strani, lažje je krmariti z njim pri zlaganju.
 3. Prve sheme ne smejo vsebovati več kot 10 korakov. Otroci običajno večkrat ponovijo isti algoritem, poskušajo premisliti in si ga zapomniti do najmanjših podrobnosti. Če otrok dvakrat ali trikrat zloži isto figuro, ga ni treba “preklopiti” na drug predmet. Vzporedno delo vzporedno razvija fine motorične sposobnosti, s tem pa tudi ustvarjalno in logično razmišljanje.
 4. Priporočljivo je, da začnete z objekti, ki so lahko prepoznavni in dobro znani majhnim otrokom: roža, čoln, letalo in hišni ljubljenčki. Med odraščanjem bodo mlade origamiste zanimali uporabni modeli: nakit, škatle, stojala za telefone itd..
 5. Če je le mogoče, je otroku zagotovljeno mirno okolje, ki mu omogoča, da se sprosti in se potopi v proces. Dokazano je, da origami deluje kot meditacija za lajšanje stresa in ponovno vzpostavitev notranjega ravnovesja..

Najenostavnejši modeli origamija

Pomembna prednost zlaganja papirja je njegova varnost. Ni vam treba delati z rezalnimi orodji ali lepilom, kar namerno izključuje vse travmatične situacije. Pomemben plus se lahko šteje za razpoložljivost okrasnega materiala in njegovo privlačnost za otroke..

Kaj je treba najprej zložiti? Modeli, ki jih lahko njihovi ustvarjalci vključijo v svoje igre.

Tulipan

To lepo rožo bo še posebej primerno obvladati na predvečer 8. marca ali materinskega dne. Skoraj ni človeka, ki se ga takšno darilo ne bi dotaknilo in celo naredilo z otroškimi rokami.

Potrebovali boste: rdeč in zelen kvadrat s stranico 15 cm. Lahko vzamete enostranski papir. Shema je naslednja:

Papirnati tulipan (diagram)

Načelo zlaganja je nekoliko podobno ribam.

 1. Kvadrat z napačno stranjo gleda proti nam.
 2. Upognite se od spodaj navzgor.
 3. Desni kot navijemo poševno v levo.
 4. Levo desno. Upognite spodnji kot oblike.
 5. Cvet je pripravljen.

List:

 1. V bližini zelenega kvadrata narišite diagonalno gubo. Stranske vogale upognemo do sredine, dobimo obliko “zmaja”.
 2. Prazno zložimo z “dolino”.
 3. Obrnemo se k sebi s krajšim delom. Upognite dno tako, da se zdi, da je steblo na tleh.

Ostaja le, da na razglednico nalepite cvet in ga podarite mami, starejši sestri ali babici.

In tukaj je še ena enako preprosta in učinkovita možnost:

Shema Clematis:

Clematis (diagram montaže)

Letalo

To origami plovilo lahko varno imenujemo simbol brezskrbnega otroštva. Letalo, izstreljeno na modro nebo, vzbuja najbolj iskreno in čisto veselje, ki si ga lahko zamislimo..

Tako izgleda tradicionalna shema montaže za preprosto letalo:

Letalo Origami (diagram)

In to je manj znan model, ki spominja na borca. Ona, kot pravi vojaški objekt, ima svoje skrivnosti. Če želite letalo leteti daleč in dobro načrtovati zračni tok, morate izbrati močan, a tanek papir.Debeli listi ne bodo le otežili modela, ampak ga bodo tudi preprečili, da bi se natančno zložil. Asimetrični blatniki in karoserija bodo povzročili grobo gibanje z “prevračanjem” in hitrimi padci.

Najbolje je, da vzamete kvadrat 15×15 cm iz enostranskega barvnega papirja. Postavimo ga z naravnano stranjo navzgor. Začrtamo vzdolžne in prečne gube. Vrh kvadra upognite do sredine. Stranske vogale prepognite na nastali trak.

Znova zavijte desno in levo stran, tako da se “srečata” na sredinski črti. To bo “nos” modela. ” Dvojno zlaganje daje dodatno težo, ki jo potrebuje za pravilno letenje.

Obdelovanec upognemo z “goro” na sredini. Spodnji desni kot prepognite navzgor in pazite, da nekoliko štrli nad levim poševnim robom.

Letalo origami: zložljivi koraki 1-4

Odpremo obdelovanec, obrnemo zadnjo stran k sebi in jo sestavimo v drugo smer vzdolž iste gube. Trikotnik, ki štrli navzgor, je rep letala. Primimo se za njegov prosti rob, preostanek obdelovanca pa se bo zbral okoli.

Letalo Origami: 5 stopenj zlaganja

Model prepognite na polovico na obeh straneh “repa”, ga rahlo zlikajte. Krilo upognemo na eni strani in ga spustimo pod srednjo črto pri “nosu” in tik nad skrajno točko “repa”. Obrnite sliko in ponovite ista dejanja..

Letalo Origami: 6 stopenj zlaganja

Razširimo krila.

Origami letalo iz papirja

Avtomobilski

Če letite pod oblaki, se lahko preselite v kopenski promet. Avto se zloži tako hitro kot letalo. Ne more se samostojno gibati v vesolju, a na darilni kartici izgleda zelo lepo.

Origami avto

Algoritem izdelave:

 1. Kvadratni list, velikosti 15×15 cm (po možnosti obojestranski), prepognjen na polovico, ki ocrta osrednje osi.
 2. Obdelovanec postavimo z eno stranjo proti sebi in ga popolnoma poravnamo. Spodnji rob prepognite do sredine.
 3. Upognite vogale navzdol od osrednje črte. To bodo kolesa.
 4. Obdelovanec zložimo vzdolž predhodno začrtane vodoravne osne osi.
 5. In zdaj upognemo polovico, ki je bila ravnokar prepognjena, in rahlo pokriva kolesa..
 6. Desni kot izdelka upognemo poševno.

Obdelovanec obrnemo na drugo stran. Stroj je pripravljen.

Faze zlaganja pisalnih strojev za papir

Majhne ribe

Zelo dekorativni in enostaven model za začetnike origamiste. Narejen je na osnovi “vodne bombe”. Lahko se uporablja kot scrapbooking ali slikovni element.

Origami ribe

Prvotni kvadrat zložimo dvakrat diagonalno, nato pa na polovico v vzdolžni smeri. Ekstremne točke, označene z modro barvo na diagramu, se pripeljejo navznoter in se morajo dotikati na sredini obdelovanca.

Iz diagonale naredimo obratne gube in zgladimo trikotnike, oblikovane zunaj. Izkazalo se je “vodna bomba”. Središče kvadrata, označeno z rumeno piko, postane ognjišče nove oblike.

Desni kot zgornje plasti figure prepognite poševno, tako da štrli izven podnožja trikotnika. Enako naredimo z levo stranjo. Obrnite obdelovanec.

Papirnate ribe: koraki zlaganja 1-6

Ribe lahko naredite iz plastičnih oči, da bodo videti še lepše, in jih pobarvajte s svojimi otroki..

Papirnate ribe

Miška

Druga preprosta origami obrt za otroke je miška iz papirja. Za njegovo izdelavo lahko vzamete barvni papir katerega koli odtenka, glavna stvar je, da je dvostranski. Potrebovali boste kvadrat 10×10 (lahko vzamete drugo velikost, večjo – za lažje zlaganje). To naredimo po shemi:

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Na koncu zlepimo lutkine oči (lahko jih narišete z markerjem), gube pa pritrdite z lepilom.

Upoštevajte, da je za dojenčke bolje uporabiti lažji papir, da ga boste lažje zložili. Debel papir bolje drži obliko, vendar ga lahko dojenček težko zloži v več plasti.

Pes

Mnogi otroci imajo doma štirinožne hišne ljubljenčke, zato bo naslednji model origamija še posebej všeč. Pes je zložen na podlagi osnovne oblike “palačinke”.

Papir iz psa

Mačka

To je zelo preprost model ploskega origamija, narejen v le nekaj gubah kvadratnega lista. Za otroka je najbolj zanimivo risanje obraza: špijunka, nos, brki.

Origami mačka 5 let

Samo ponovite vse korake zlaganja in malčki bodo dobili smešne obraze origami mačk. Nato lahko zberete vse nastale mačke in naredite eno veliko sliko aplikacije barvnih mačjih obrazov.

lisica

Naslednja figurica origami je Chanterelle. To je tudi preprost ploski model, primeren za 5 -letnike. Zaradi zlaganja dobimo glavo lisičke, s katero mora otrok narisati oči in nos..

Origami lisica 5 let

Otrokom je treba povedati, da lahko narišete katere koli origami oči lisičk: ozke, zaprte, z ali brez trepalnic. Ne morete narisati oči in nosu, ampak jih izrežite iz barvnega papirja in jih prilepite na plovilo.

Zajček

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Z več gubami kvadratnih kosov papirja lahko naredimo zajčka, prikazanega v tem mojstrskem razredu.

Za izdelavo obrti bomo pripravili:

 • 2 kvadrata oranžnega enostranskega papirja;
 • lepilo;
 • škarje;
 • okrasne oči;
 • črni flomaster.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Iz enega kvadrata bomo naredili glavo z ušesi, drugi oranžni kvadrat pa bo potreben za ustvarjanje trupla zajčka. Začnimo tako, da kvadrat zložimo diagonalno.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Nato ga prerežemo vzdolž linije pregiba. Dobimo 2 trikotnika. Iz enega bomo naredili glavo, drugi trikotnik pa bo potreben za ustvarjanje zajčjih ušes..

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Začnimo z glavo. Če želite to narediti, upognite vrh enega trikotnika tako, da je bela stran na vrhu..

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Nato bomo upognili še en majhen kotiček na obrazu.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Oblikovali bomo stranice, za to upognemo robove obdelovanca pod rahlim kotom.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Poleg tega bomo v spodnjem delu naredili gube..

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Vzamemo drugi trikotnik, iz njega začnemo izdelovati ušesa. Če želite to narediti, zložite točko na naslednji način.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Nato morate desni kot upogniti navzgor.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Levi kot simetrično upognite. Dokončane gube je mogoče lepiti. Taka ušesa za zajčka so se izkazala.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Lepimo jih na zadnjo stran gobca.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Začnimo ustvarjati trup. Če želite to narediti, preostali kvadrat upognite diagonalno.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Stranske vogale nastalega trikotnika upognite navzgor.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Nato bomo odlepili majhne vogale. To bodo tace bodočega zajčka..

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Če jih želite končno oblikovati, boste morali previdno razviti celoten kvadrat, nato pa majhne vogale obrniti na drugo stran. Naš zajček ima take bele tace..

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Sestavljanje glave in trupa skupaj.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Ostaja še urediti gobec. To naredimo s črnim flomastrom in tudi lepimo oči. Imamo takega zajčka iz papirja.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Raček

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

V tem mojstrskem razredu vam bomo korak za korakom pokazali, kako narediti raco iz enostranskega rumenega papirja v tehniki origami.

Fotografija 1.

Za izdelavo račka smo pripravili:

 • kvadrat rumenega enostranskega papirja s stranico 10 cm;
 • pravokotnik istega papirja velikosti 10×5 cm;
 • lepilo;
 • plastične oči.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Iz kvadrata bomo naredili telo račka, pravokotnik pa bo potreben za ustvarjanje njegove glave. Začnimo s trupom. Če želite to narediti, zložite rumeni kvadrat na polovico z belo stranjo navznoter..

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Na mestu pregiba začrtamo sredino, nato pa naredimo gube stranic pod kotom (morajo biti simetrične).

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Nato te vogale spet upognemo navzdol..

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Enak pregib naredimo na drugi strani..

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Zdaj upognite spodnje vogale ob straneh. Na tej stopnji lahko uporabite lepilo, popravite vse plasti.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Na hrbtni strani vidimo nastalo slepo za račje telo..

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Če želite ustvariti glavo, vzemite pravokotnik in ga prepognite na polovico, medtem ko mora biti bela stran znotraj.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Upognite spodnji rob zgornje plasti navzgor.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Nato na straneh naredimo gube v obliki majhnih trikotnikov. Pritrdimo jih z lepilom.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Nato morate te vogale upogniti na naslednji način. Ponovno uporabimo lepilo.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Upognite zgornje vogale na nasprotno stran. Izkazalo se je tako slepo za račjo glavo.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Povežemo ga s telesom.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Dodajte plastične oči. Naša papirnata raca je pripravljena.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Žaba

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Ta origami skakalna žaba je odlična zabava za malčke. Predšolski otroci (še posebej fantje) so zelo radi takšne zabave. Še posebej, če je plovilo narejeno iz svetlega papirja..

Tako kot pri mnogih drugih obrti tudi za to potrebujete kvadrat s stranico 10×10 cm (lahko vzamete več).

Diagram prikazuje vsak korak, zato plovilo ne sme povzročati zmede. Puščice prikazujejo, kako in kje zložiti papir, črtkana črta pa prikazuje pregib..

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Ta žaba se izkaže za majhno "rep", s klikom na rob katerega se lahko žaba premakne naprej – skoči.

Sova

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Tehnika origamija je lahko tako težka za izdelavo kot preprosta, ko se lahko tudi majhni otroci ukvarjajo z obrtjo. V tem mojstrskem razredu bomo pokazali preprost način ustvarjanja sove iz preprostega kvadrata papirja..

Za izdelavo take sove moramo vzeti:

kvadrat enostranskega rjavega papirja;

 • lepilo;
 • oranžni flomaster;
 • par velikih plastičnih oči.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Najprej moramo na kvadratni prazni površini narediti diagonalne gube. Če želite to narediti, kvadrat prepognite na pol, ima obliko trikotnika.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Nato naredimo dodaten pregib vzdolž druge diagonale, nakar kvadrat postavimo z belo stranjo navzgor.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Pozorni smo na navpično gubo ali bolje rečeno na njeno zgornjo polovico. Ta del je treba vizualno razdeliti na 3 dele, nato pa se tretjino upogniti. Takoj lahko uporabite lepilo in pritrdite ta vogal.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Nasprotni spodnji kot upognemo navzgor, tako da se dotakne zgornjega. Tu spet vzamemo lepilo in popravimo to gubo..

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Zdaj upognemo stranice, naredimo to simetrično, tako smo dopolnili krila sove.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Manjši del predhodno upognjenega vogala upognite v nasprotni smeri, to bo kljun sove.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Pobarvamo ga z oranžnim flomastrom.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Lepimo velike plastične oči.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Ostaja še označiti perje naše ptice, za to bomo uporabili črni flomaster.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Naša papirna sova je pripravljena.

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Pingvin

Če želite pingvina narediti iz papirja, vzemite kvadratni prazek, črno ali modro na eni strani in belo na drugi..

Diagram 8 korakov:

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Urednikov glas Heraklij Gospodar listov papirja Postavite vprašanje Oči lahko izrežete iz papirja in jih prilepite, saj tiste, narisane na črnem ozadju, ne bodo vidne. Na modrem papirju lahko rišete s flomastrom.

Rak

Poskusite zložiti smešnega rakovice po shemi po korakih:

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

Kačji pastir

Na tej številki se boste morali zelo potruditi, vendar je algoritem montaže jasen tudi za začetnike. Bolje je uporabiti papir z metaliziranim zaključkom ali vzorcem. Njegove stranice morajo biti pobarvane v različnih barvah, da se otroci ne zmedejo v vzorcu žuželk origami..

Zlaganje se začne z osnovno obliko “Ptica”, ki je zgrajena na podlagi “Dvojnega kvadrata”.

Korak za korakom sestavljanje origami kačjega pastirja

Navodila po korakih:

 • Postavimo kvadratni list z barvno stranjo obrnjeno proti nam. Naredite dve diagonalni pregibi in jih odprite.
 • Pojdite na zadnjo stran in obrnite obdelovanec za 90 °. Začrtamo vzdolžno in prečno os, figuro tudi prepognemo. Razkrivamo.
 • Upognite kvadrat vzdolž središčne črte od zgoraj navzdol.
 • Naredimo obrazne gube, navitje zunanjih vogalov navznoter in poravnavo z spodnjo točko figure.
 • Izkazalo se je “dvojni kvadrat”.
 • Upognite stranske lopute na sredino.
 • Zgornji trikotnik spustite vzdolž gub, opisanih v 5. koraku.
 • Razkrivanje zadnjih treh gub.
 • Primite spodnji kot. In nežno potegnite navzgor. V tem primeru se stranske lopute približajo sredinski črti. Zgladite gube. Obrnite sliko.
 • Iste korake ponovimo na hrbtni strani..
 • Dvignemo spodnjo točko navzgor. Stranske lopute prepognite na sredino.
 • Dobimo “ptico”.

Zdaj lahko greste neposredno na izdelavo kačjega pastirja:

 • Vrh bližnjega sloja spustimo navzdol in obdelovanec prepognemo na polovico.
 • Obrnite model.

Korak za korakom sestavljanje origami kačjega pastirja

 • Zložite spodnjo desno loputo navzgor in na stran pod kotom 90 °.
 • Dvignite zgornji del figure in pod njo postavite stranski “žarek”, ki se istočasno odpre.
 • Zgladite gube.
 • Evo, kaj se zgodi.

Korak za korakom sestavljanje origami kačjega pastirja

 • Ponovite dejanje za levo stran.
 • Sredinski črti dodamo točko A na sliki. Odpremo levi “žep” in ga pritisnemo.
 • Zgladi linije pregiba.
 • Ponovite za desno stran.

Korak za korakom sestavljanje origami kačjega pastirja

 • Obrnite obdelovanec.
 • Točko B upognite na sredino in naredite osnovni pregib buče.
 • Enako naredimo z desno stranjo..
 • Zložite figuro na polovico z “dolino”.

Korak za korakom sestavljanje origami kačjega pastirja

 • Zavrtite za 90 ° v smeri urinega kazalca.
 • Naredite zunanji pregib hrbta, da označite glavo kačjega pastirja.
 • Dvakrat zavijte ostri kot.
 • Najprej naredimo par notranjih gub, nato pa še zadnjo zunanjo gubo, kar ima za posledico izbočene oči kačjih pastirjev.

Korak za korakom sestavljanje origami kačjega pastirja

 • Vsako krilo smo prerezali na dva dela.
 • Upognite nasvete, da jim zaokrožite.
 • Zložite krila navzdol in ven.
 • Kačji pastir je pripravljen.

Origami kačji pastir

Origami kačji pastir

Druga različica kačjega pastirja zložena nekoliko drugače:

Pri izdelavi rafinirane papirnate žuželke s tehniko origami je vredno otrokom povedati, da je to najučinkovitejši plenilec na planetu. Znanstveniki niso dali prvega mesta tigru ali ponosnemu levu, ampak majhnemu kačjem pastirju, katerega 95% napadov se uspešno konča. Poleg tega lahko žuželka pusti številne ptice selivke “na krovu” in se preseli na rekordne razdalje glede na velikost in maso..

Oči kačjih pastirjev zahtevajo posebno pozornost. Sestavljeni so iz 30.000 fasetiranih elementov, zaradi katerih žuželka svet dojema, kot da se odraža na zaslonih majhnih televizorjev. Kačji pasti lahko zaznajo najmanjše premike, ki ostanejo zunaj človekovega vida, in lahko “razkrijejo” zaščitno kamuflažo na krilih svojih žrtev. Fasetirane oči so razdeljene na dve polovici: spodnja zaznava svet barvno in svetlo, zajema ultravijolični spekter, zgornja pa le črno -belo.

Čebela

Ti neutrudni delavci letno preletijo čez bilijon cvetov, jih oprašujejo in nabirajo zdravilni nektar. En panj na sezono lahko njegovemu lastniku prinese do 150 kg medu. Čebele “vonjajo” vonj medonosnih rastlin, v dobesednem pomenu besede, od kilometra stran. Sami sintetizirajo posebne aromatične snovi – feromone, s pomočjo katerih komunicirajo med seboj..

Ne vedo vsi, da imajo čebele 5 oči – 3 navadne in 2 fasetirani. Tako zapleten vizualni aparat omogoča natančno krmarjenje v vesolju in pravočasno opazovanje ovir. Vendar najbolj pomaga čebelji čut. Tako je tanek, da se koristne žuželke uporabljajo za iskanje eksploziva in učinkoviteje kot službeni psi..

Klasično origami čebelo lahko zložite na naslednji način:

Shema sestavljanja čebel origami

In to je modularni model:

hrošč

Predstavniki reda Coleoptera predstavljajo večino razreda žuželk. Zato pri origamiju na to temo preprosto ni mogoče prezreti hroščev. Med njimi so najljubši otroci – pikapolonice in “vojaki”, sveti skarabeji, orjaški hrošči, titani in golijati. Vsak peti prebivalec zemlje pripada hroščem. Znanih je skoraj 400.000 vrst teh žuželk, vendar znanstveniki menijo, da številka še zdaleč ni dokončna..

Origamisti so ustvarili veliko realističnih modelov hroščev. Toda za predšolske otroke je na voljo le ena sorta. Temelji na osnovni obliki “Ribe”.

Shema sestavljanja origami hrošča

Navodila po korakih:

 1. Na kvadrat 15×15 cm začrtamo eno diagonalo.
 2. Zložite stranice, kot je prikazano na sliki.
 3. Spet naredite pregib, zdaj na dnu.
 4. Razkrivamo “žepe”.
 5. In to smo predlagali v skladu s shemo.
 6. Zgornjo loputo upognite nazaj.
 7. Ponovno prepognite stranske stene na os os.
 8. Z dvojnim cik -cakom upognite zgornji del vzdolž črtkane črte.
 9. In ponovimo zgornje dejanje.
 10. Odkrivanje anten hrošča.
 11. Upogibamo jih po shemi. Vse ostale vogale zavijte, da bo telo videti realistično. Če želite, lahko naredite lutko hrošča ali naslikate oči..

Origami hrošč

Kobilica

Ta model žuželk origami je primeren za najmanjše origamiiste. Potrebujete dvostranski zeleni kvadratni papir.

Navodila po korakih:

Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

 1. Zložite kvadrat diagonalno na pol. Vrh postavite navzdol.

  Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

 2. Dvignite zgornjo plast, kot je na fotografiji.

  Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

 3. Ponovite na hrbtni strani.

  Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

 4. Levi rob predhodno zloženega elementa prepognite v desno. Ponovite na hrbtni strani.

  Origami iz papirja za otroke: preprosti diagrami, fotografije in video posnetki po korakih

 5. Lepite plastične oči in antene, izrezane iz papirja in zvite s škarjami.

Glas uredništva Heraklius Gospod papirnih listov Postavite vprašanje V enem skoku kobilica premaga razdaljo 20 -krat večjo od svojega telesa.

Namesto zaključka

Origami je umetnost za vse starosti. Ker je za vadbo s papirjem iz potrošnega materiala potreben le papir, je ta umetnost dostopna vsem in ne zahteva finančnih stroškov. Odrasli bodo v njem našli potrebno kompleksnost, meditacijo in globino, otroci pa bodo cenili njegovo preprostost in lahkotnost pri doseganju rezultata..

Za otroka je izvajanje te umetnosti in obrti zelo dober način za razvoj različnih spretnosti in uporabnih lastnosti. Izvajanje origamija z otroki, starimi 3-4 leta, bi moralo biti v obliki igre, hkrati pa bi jih morali motivirati, da poskusijo, tako da obrti napolnijo s pomenom: lahko naredite “rožo za mamo”, “mucka doma” itd. ..

Za redčenje drugih vrst dejavnosti z občasnim ustvarjanjem papirnatih obrti morate otrokom postopoma dajati bolj zapletene sheme, tako da njihove sposobnosti ne mirujejo, ampak se hitro razvijajo in ne povzročajo težav. Ko bo opazil lasten napredek, bo otrok presenečen in vesel, da mu bo ta koristna dejavnost prinesla le še več pozitivnih čustev..