Veliki četrtek leta 2017, kateri datum in kakšne obrti naj počnejo

Obstajajo prazniki, ki se na državni ravni ne praznujejo s posebnimi častmi, vendar jih navadni ljudje častijo in se jih spominjajo. Praznike vsako leto poskušajo praznovati po pravilih. Na primer, tak dan je veliki četrtek. To je zadnji četrtek velikega posta pred veliko nočjo, ki pade na veliki teden. Ljudje temu prazniku pravijo veliki četrtek. Vsako leto ljudje na ta dan polagajo velike upanje, saj se prav na ta četrtek lahko očistite grehov, postanete čistejši v telesu in duši..

Veliki četrtek: kateri datum, praznovanje in kakšne obrti početi

Veliki četrtek 2017

Na dan praznovanja velike noči se vsako leto veliki četrtek spreminja glede na dneve v mesecu. Datum tega dne je odvisen od tega, kateri datum bo velika noč. In leta 2017 pride zelo zgodaj – 16. aprila. Zato, Veliki četrtek bo 13. april.

Izvor počitnic

Omeniti velja, da je bila 13. aprila zadnja večerja. Udeležilo se ga je 12 apostolov in Jezusa. Med večerjo je Jezus umival noge svojim učencem z vodo v znak krotkosti in spoštovanja. Na ta dan se je Juda odločil izdati svojega učitelja. Na veliki četrtek je Jezus molil k očetu – Bogu, ker je vedel, da ga čakajo težki dnevi – smrt in križ.

kdaj je veliki četrtek leta 2017 kateri datum

Tradicije praznovanja velikega četrtka

Zjutraj, še preden je vzšlo sonce, so ljudje hodili po vodo. S seboj je bilo treba prinesti toliko vode, da je bilo dovolj, da se umiješ sam in svojci. Tako je odrasle oprala rečna voda tik pred pragom njihovega doma. Stari ljudje in otroci se kopajo v zaprtih prostorih, voda pa se jim rahlo segreje. Po čiščenju telesa je bilo treba očistiti prostor okoli vas. Gospodinje so očistile vsak kotiček hiše. Treba je bilo imeti čas, da hišo pred veliko nočjo očistimo ne le smeti, ampak tudi zlih duhov, vse negativnosti, ki se je nabrala med letom. Moški so medtem vstopili na vrt in tam uredili stvari. Poleg tega so uredili lope, popravili strehe, odpeljali smeti z dvorišča..

Prav tako vas bodo zanimali članki na spletnem mestu:

  • Ideje za okrasitev velikonočnih jajc z lastnimi rokami
  • Fotografija okrasitve jajc za Veliko noč 2017
  • Velikonočne obrti
  • Kakšne obrti narediti iz priročnih materialov za praznik – velika noč
  • Okrasimo notranjost hiše za velikonočne praznike

Veliki četrtek pade na zadnji četrtek v postnem času. To je še vedno dan, ko vsi verniki molijo, opazujejo post in se vzdržijo telesnih užitkov. Vse priprave na veliko noč se začnejo na veliki četrtek. To je največji praznik za vse kristjane. Na veliki (veliki) četrtek leta 2017 se velikonočne torte pečejo in zvečer pobarvajo jajca. Omeniti velja, da je vse to še vedno nemogoče jesti. Vse jedi, ki so jih pripravile hostese, se niso pokvarile več tednov. Zato se ljudje niso bali, da bo hrana pokvarjena in da bo vse delo zaman..