Živa meja iz gloga, ki jo naredite sami, na deželi

Glog je večletni grm, ki je idealen za varovanje pred nevarnostmi. Mnogi poletni prebivalci in vrtnarji si prizadevajo gojiti tako dekorativno naravno ograjo. Ona nima le naravnih lepot, ampak služi tudi kot zanesljiva ovira za nepovabljene goste in prihrani tudi materialna sredstva. Ni skrivnost, da gradbeni materiali, ki bi jih morali kupiti za gradnjo ograje, niso poceni. Poleg tega bo živa meja iz gloga zagotovila okoljsko čistočo na vašem spletnem mestu..

Opis rastline gloga

Kultura medonosnih grmovnic pripada družini Rose. Glog z več stebli lahko raste v regijah s skoraj vsakim podnebjem. Dobro prenaša sušo in zmrzal. Višina grma lahko doseže osem metrov. Kultura se dobro podreja odbitkom, iz nje lahko ustvarite različne kiparske oblike in utelešate nenavadne umetniške fantazije. Živa meja iz gloga zaradi prisotnosti trnja varuje ozemlje pred neprijetnimi obiskovalci.

Na poletnih kočah in gospodinjskih parcelah se različne vrste in sorte gloga počutijo ugodno: “črna”, “gladka navadna”, “sibirska”, “v obliki ventilatorja”. Če želite sami ustvariti zanesljivo in lepo živo mejo iz gloga, morate iti skozi tri glavne faze: sajenje sadik, oblikovalno obrezovanje in nego, vključno z obveznim okrasnim striženjem.

Sajenje sadik gloga

Sajenje sadik gloga

Izbira sadik

Da bi se glog dobro ukoreninil na novem mestu, je treba za sajenje kupiti triletne sadike. Z lahkoto se prilagodijo novim razmeram v primerjavi z odraslimi osebki. Z rednim obrezovanjem lahko dosežete želeni rezultat glede velikosti in konfiguracije rastlin ter oblikujete predvideno naravno sestavo. Z ustrezno nego bo živa meja pri starosti 20 let dosegla dva metra višine.

Dodatni objekti

Ograja iz grmovja gloga bo gosta, če bodo med sadikami zgrajene rešetke, sajenje pa v dveh vrstah ali v šahovnici. Takšna zasnova bo podpirala rastline in spodbujala njihovo zlitje med seboj, zaradi česar bo živa meja debela, pri rasti pa bo dosegla širino približno 1 m. Vendar se je treba zavedati, da tako gosti grmičevje so odličen habitat za škodljivce in patogene. Zato je priporočljivo mlade rastline gojiti tako, da širina žive meje ne presega sedemdeset centimetrov..

Tla

Glog nima posebnih zahtev glede sestave tal. Lahko raste tako na težkih ilovnatih območjih kot na območjih z nizko vsebnostjo hranil. In vendar je pri sajenju sadik priporočljivo skrbeti za posebno mešanico zemlje, ki bo ugodno vplivala na rast in razvoj mladih pridelkov ter pospešila proces privajanja na nov habitat. Sestava takšne mešanice mora biti: trate in listna zemlja v enakih količinah, šota in pesek.

Postopek sajenja

Postopek sajenja

Pri sajenju grmovnic v eni vrsti je širina rova ​​za sajenje 50 cm, za dve vrsti sadik pa širina 1 m. Razdalja med mladimi grmi je 0,5 m. Potrebno je napolniti pripravljeno zemljo mešanico v jarek in rastlinske pridelke, okoli vsake sadike pustite luknjo za zadrževanje namakalne vode in naravne padavine.

Zalivanje

Zalivanje je treba izvajati sistematično, zlasti v prvem letu življenja sadike na novem mestu. Dovolj je, da rastline zalivate enkrat na teden. Luknje okoli sadik (ki bodo zadrževale vodo) bodo glogu zagotovile potrebno vlago, kar je zelo pomembno za razvoj in preživetje koreninskega sistema..

Prehrana in gnojila

Prvo hranjenje rastlin se izvede šele naslednje leto. Gnojila z vsebnostjo dušika so idealna. Poleti se kot drugo hranjenje priporoča mešanica superfosfata, kalijeve soli in amonijevega sulfata.

Nega tal

Območje v bližini nasadov gloga je treba redno zrahljati in osvoboditi nastajajočih plevelov, jeseni pa ga je treba popolnoma izkopati vzdolž sadik.

Obrezovanje in oblikovanje žive meje

Obrezovanje in oblikovanje žive meje

Tri leta po sajenju je na mestu sadike priporočljivo oblikovno obrezovanje. Mlade grmovnice je treba popolnoma odrezati in pustiti le majhne konoplje. V tem času deblo doseže premer približno 1,5-2 cm. Ta postopek je potreben za začetek aktivnega gnojenja rastlin. Namesto obrezanega debla se bo med letom pojavilo veliko mladih poganjkov, ki bodo začeli tvoriti gosto krono in v prihodnosti postati osnova žive meje. Optimalen čas za obrezovanje je april-maj.

Po enem letu je priporočljivo opraviti prvo striženje mladih vej, ki segajo čez glavni del grma. Ta postopek se izvaja v celotni rastni sezoni. Kot orodje uporabite škarje za obrezovanje ali navadne vrtne škarje. Najprej morate odrezati tiste veje, ki znatno štrlijo čez krono, nato pa obrežete celoten grm kot celoto..

Z rednim striženjem bo grm po določenem času dosegel želeno velikost – približno 60-70 cm v širino in približno 1,5 m v višino. Od tega trenutka dalje je treba sistematično obrezovanje izvajati na isti višini, da rastlina ne bi prerasla mladih vej, ki presegajo zahtevane meje. Mimogrede, grmovje gloga s stalnim obrezovanjem ne bo cvetelo in obrodilo sadove..

Z veliko željo, ustvarjalno domišljijo in domišljijo iz žive meje lahko ustvarite nenavadne posamezne oblike in cele kompozicije. To so lahko različne geometrijske oblike (zaobljene ali koničaste) in z veliko talenta lahko izdelate skulpture živali in ljudi.

Pravila za nego žive meje

Pravila za nego žive meje

Gnojenje

Gnojenje je treba izvajati spomladi, poleti in jeseni. V prvih treh letih po sajenju v zemljo v enakih razmerjih vnesemo mešanico humusa, šote in komposta. Običajno vedro takšne mešanice zadostuje za 1 kvadratni meter zemlje. Mineralna gnojila se redko uporabljajo in v majhnih količinah v zrnati obliki.

Ko poljščine dopolnijo tri leta, se shema gnojenja nekoliko spremeni. Jeseni, pred izkopavanjem zemlje in spomladi, preden zrahljate zemljo, je treba uporabiti organska gnojila. Če želite to narediti, v enakih delih zmešajte humus, kompost in šoto. Tudi v spomladanskih mesecih se grmovje napaja s pripravki, ki vsebujejo dušik, poleti (približno sredi julija) pa s fosforjem-kalijem.

Obrezovanje

Obrezovanje je treba redno izvajati v celotni rastni sezoni. Zadnje obrezovanje opravimo sredi poletja. Optimalne velikosti poganjkov so 30-50% celotne dolžine.

Pravila zalivanja

Za namakanje morate uporabiti samo toplo vodo in jo prinesti v zemljo le v koreninskem prostoru. Območje zemlje okoli debla mora biti nenehno vlažno, saj glog zelo ljubi vodo. Priporočljivo je, da zvečer redno zalivate..

Nega tal

Sestavljen je iz pogostega rahljanja tal, pravočasnega plevela in mulčenja. Da mladi pridelki sčasoma ne bi ogoleli v spodnjem delu grma, je treba zanje ustvariti ugodne pogoje. Popoln in aktiven razvoj gloga je mogoč le s hranljivo zemljo, zadostno osvetlitvijo, ustreznim zalivanjem in pravočasno striženjem.

Prednosti žive meje iz gloga

Prednosti žive meje iz gloga

  • Dekorativnost pridelkov s svojo naravno naravno privlačnostjo se popolnoma prilega vsaki vrtni infrastrukturi. V kombinaciji z drugimi rastlinami je meja videti harmonično in ustvarja čudovito splošno ozadje..
  • Odrasli glog ima zelo močan les in močne žilave veje. Visoki grmi z bujno gosto krono in ostrimi več trni postanejo resna ovira za živali in ljudi. Ta naravna obramba je bistvena za preprečevanje neprijetnih vdorov..
  • Živa meja postane življenjski prostor ptic, ki s svojim prijetnim petjem ali žvrgolenjem razveselijo uho. Ščiti dvorišče pred izpušnimi plini mimoidočih avtomobilov in služi kot nekakšna zvočna izolacija.
  • Ta okolju prijazna struktura izgleda estetsko in privlačno, čisti zračni prostor na veliki površini in ščiti pred prahom.
  • Živa meja iz gloga zahteva minimalne finančne naložbe, ki so potrebne za nakup sadilnega materiala, posebno gnojenje in za gradnjo rešetk. Za razliko od gradnje kamnite ali lesene ograje okoli osebne parcele so materialni stroški za živo mejo zelo majhni..
  • Takšna naravna zgradba je ob ustrezni negi trajna in vedno pomembna. Ne bo se mogla starati ali iti iz mode. Ob dobrem vzdrževanju se lahko grmovje gloga v celoti razvije na istem območju več deset ali celo sto let..

Za ustvarjanje okolju prijazne in lepe naravne ograje iz gloga bo potrebno malo spretnosti, vztrajnosti, časa in seveda potrpljenja..

Glog – značilnosti sajenja in nege (video)

Glog. Značilnosti sajenja in negeGlog. Značilnosti sajenja in nege