Plezalne rastline za gazebo

Plezalne rastline so odličen »material« za urejanje vrtnih paviljonov. Vsaka poletna zunanja stavba je pod svetlo zeleno tančico videti veliko bolj privlačna in jo lahko zanesljivo zaščiti pred vetrom in dežjem. Zelenje in cvetje, ki pokriva stene in površino gazeba, mu daje prijeten videz in majhen paviljon spremeni v pravo okrasitev vrtne površine.

Prilagodljivi poganjki ali tesno prilegajoče se vitice številnih plezalnih rastlin se hitro in enostavno vrvijo okoli opore in se pomaknejo navzgor. Cvetoči primerki služijo kot dekorativna vloga in očarajo s svojim čudovitim cvetličnim vonjem. Najprimernejše plezalne rastline za te namene in pogoste med vrtnarji in cvetličarji so divje grozdje, nasturcij, okrasna buča, klematis, kovačnik, hmelj, plezalne vrtnice in bindweed..

Sajenje in odhod

Sajenje in odhod

Mesto za pristanek mora biti na kratki razdalji od sten gazeba, da voda, ki bo po strehi odtekla s strehe, ne pade na poganjke. Za sajenje je priporočljivo pripraviti posebne utore, dolge približno 50 cm in globoke od štirideset do 60 cm, odvisno od števila vrstic za sajenje.

Tla za plezalne rastline potrebujejo hranljivo ilovnato zemljo. Priporočljivo je, da mu dodate mineralne in organske prelive..

Podpore bodo prispevale k enakomerni porazdelitvi rastlinskih poganjkov po celotnem obodu strukture. Kot nosilce lahko uporabite močne vrvi srednje debeline, ki se potegnejo navpično na razdalji 10-15 cm od sten vrtnice. Mlade trte občasno potrebujejo pomoč, da se ovijejo okoli vrvi. Gosta zelena preproga tkanih rastlin s popolnim videzom in dobro nego se bo izkazala šele po nekaj letih.

Obrezovanje plezalnih rastlin je potrebno v posameznih primerih..

Izbor plezalnih rastlin

Za urejanje vrtnega gazeba morate izbrati takšne rastline, ki bodo izpolnile cilj, ki si ga je zastavil vrtnar. Konec koncev so nekatere kulture tkanja lahko le simbolična dekoracija prostora, druge pa gosta zelena “zavesa”, ki bo ustvarila senco in zaščito pred vremenskimi vplivi. Preden izberete rastlino, je priporočljivo, da se seznanite s pogoji njenega vzdrževanja, pravili za nego in njeno velikost v odrasli dobi. Pri nakupu več različnih vrst trte je zelo pomembno, da se rastline med seboj razumejo, ne motijo ​​drug drugega v razvoju in so videti harmonično.

Priljubljene plezalne rastline

Priljubljene plezalne rastline

Ivy – nezahtevna trajnica, ki se odlično počuti tako na sončnem območju (s sistematičnim in pravočasnim zalivanjem) kot v senci. Lahko raste na enem mestu več kot ducat let.

Deško grozdje – nezahtevna plezalna rastlina, ki lahko postane okras od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Skrb zanj je potrebna le v prvem letu po sajenju. Sestavljen je iz obilnega in rednega zalivanja. Za grozdje sestava tal in kraj pridelave nista pomembna..

Kovačnik Je plezalna večletna cvetoča rastlina s prijetno sladkasto aromo, ki zahteva veliko pozornosti in nege. Skrb zanjo je v obrezovanju poganjkov (spomladi), v rednem hranjenju in pravočasnem zalivanju.

Highlander – hitro rastoča rastlina za gosto navpično vrtnarjenje. Mesto sajenja mora biti v delni senci, zemlja pa rodovitna..

Clematis – najbolj priljubljena cvetoča rastlina, primerna za okrasitev gazebov, ki ima več vrst z različnimi odtenki cvetja in velikostjo poganjkov. Za sajenje morate izbrati kraj z lahko hranljivo zemljo in obvezno drenažno plastjo. Spodnji del rastlin mora biti v senci, kar lahko ustvarijo nizke trajnice, posajene v bližini s klematisom.

Clematis – zelo muhasta in zahtevna kodrasta kultura, vendar s privlačnim in izvirnim videzom. Rastlina ima veliko različnih vrst in sort, ki se razlikujejo po barvi. Stene poletnih vrtnih paviljonov bodo zelo hitro pokrite s cvetočo večbarvno preprogo (z mešanimi nasadi). Poganjki klematisa dosežejo dolžino približno 3 metre.

Plezalne rastline. Nega in vrste plezalnih rastlin (video)

Plezalne rastline. Nega. Vrste plezalnih rastlinPlezalne rastline. Nega. Vrste plezalnih rastlin