Als je naar een geweldig schilderij kijkt, is het moeilijk te geloven dat elke schilder ooit een complete beginner is geweest. Maar iedereen, zelfs elke grote artiest, begint als beginner. En dat is helemaal prima! Alleen zo kun je je talent stap voor stap ontwikkelen en verdiepen. In feite duurt het een lange weg om van amateur naar professional te gaan.

Maar weet je wat het woord amateur eigenlijk betekent? Het komt uit het Latijn en betekent ‘iemand die liefheeft’. Dus je doet iets wat je echt leuk vindt. Als schilderen belangrijk voor je is, wees dan niet bang om een ​​amateur te zijn. Schilderen is echter een superhobby en heeft een ontspannende en therapeutische werking. Daarom bevordert het onze gezondheid. Wees lief voor jezelf en heb geduld. Iedereen kan leren schilderen, maar het duurt natuurlijk even.

Elke artiest was aanvankelijk een amateur

Leer schilderen Schilderen als hobby

Wij willen je hierbij graag helpen en daarom hebben we geprobeerd een aantal van de belangrijkste vragen over “leren schilderen” te beantwoorden. Deze lijst met 10 veelgestelde vragen kan je helpen om te beginnen met schilderen en plezier te hebben terwijl je het doet.

1. Moet ik eerst leren tekenen??

Als je naar een traditionele kunstacademie gaat, leer je een jaar of twee tekenen voordat je de verf aanraakt.

Net als het leren van een nieuwe taal. Veel schildersdocenten zijn van mening dat men eerst de basis van perspectief en schaduw moet leren. Het is dus logisch om eerst aan je tekentechniek te werken.

Eerste stap – leer tekenen

leer schilderen leer tekenen

2. Wat voor soort kleuren moet ik gebruiken??

Je kunt kiezen uit acrylverf, olieverf, wateroplosbare olieverf, aquarelverf en pastel. Het materiaal van elke kunstenaar heeft typische voor- en nadelen die men goed moet kennen om het goed te kunnen beheersen.

Olieverf wordt al eeuwenlang gebruikt en staat bekend om zijn diepe, rijke tinten. Aquarellen daarentegen zijn doorschijnend en delicaat.

Acrylverf wordt sterk aanbevolen voor beginners omdat het snel droogt en goed mengt. Verder is acrylverf op vrijwel elke ondergrond te gebruiken, zowel op papier als op canvas en karton.

Meer over de verschillende schildertechnieken lees je op paint-lernen.org ontdek waar je meer gedetailleerde informatie kunt vinden over tekenen, schilderen en kunst.

Acrylverf is ideaal voor beginners

Leer schilderen Schilderen als hobby Acrylverf

Schilderen met waterverf – een schildertechniek die relatief eenvoudig te leren is

leer aquarellen schoolkwaliteit

3. Welk merk kunstenaarsverf moet ik kopen??

Het hangt af van uw budget. Probeer verschillende merken en kijk welke je graag gebruikt.

Er zijn in principe twee soorten verf: verf van kunstenaarskwaliteit en schoolverf. Schoolkleuren zijn goedkoper en zijn misschien niet zo kleurrijk als dure Kunstenaarskleuren.

Schildertechnieken met verschillende penselen 

Leer verschillende soorten penselen schilderen

4. Kan ik verschillende merken kleuren mengen??

Ja, u kunt kleuren van verschillende merken mengen, evenals kleuren van verschillende kwaliteit. Maar wees voorzichtig bij het mengen van verschillende soorten kleuren. U kunt bijvoorbeeld olieverf aanbrengen op gedroogde acrylverf, maar in geen geval andersom.

5. Moet ik kleurentheorie leren??

Kleurentheorie is de grammatica van de kunst. Hoe meer je weet over de kleuren, hoe beter je ze kunt gebruiken. Laat je niet intimideren door het woord “theorie”. De basisprincipes van het mengen van kleuren zijn niet bijzonder moeilijk te begrijpen.

Waterverf correct toepassen

Leer aquarelleren

6. Waar moet ik op schilderen??

Acrylverf kan aangebracht worden op papier, karton, hout of canvas, al dan niet met primer. Aquarel kan worden geschilderd op papier, karton of op speciale aquareldoeken.

Een voertuig voor olieverf moet eerst worden geprimed, anders zal de olie in de verf uiteindelijk het papier of de draden van het canvas doen rotten.

7. Hoeveel borstels heb ik nodig??

Zo weinig of zo veel als je zelf wilt. Vergeet niet om je borstels regelmatig schoon te maken en te vervangen.

Complete borsteluitrusting

beste verfkwastmerk - Soorten en vormen van kunstpenselen

8. Hoe vaak moet ik mijn penselen schoonmaken??

Als je wilt dat je penselen lang meegaan, maak ze dan elke keer dat je stopt met schilderen grondig en volledig schoon. Acryl- en aquarelverf kunnen alleen met water worden verwijderd. U moet echter een chemisch oplosmiddel gebruiken, zoals een borstelreiniger om olieverf te verwijderen.

9. Wanneer is een schilderij echt af??

Beter te vroeg stoppen dan te laat. Het is gemakkelijker om later iets toe te voegen dan om iets ongedaan te maken. Leg de foto ongeveer een week opzij. Laat het ergens achter waar je het regelmatig kunt zien, ga er zelfs tegenover zitten en kijk er kritisch naar.

Laat je creativiteit je geest en lichaam overnemen!

leer schildertechnieken schilderen

10. Mag ik een foto tekenen?

Er is absoluut niets mis met het gebruik van een foto ter referentie. Als u echter een foto als schilderij wilt reproduceren, is dat een andere zaak, omdat het afhangt van wie de rechten op de afbeelding bezit en of u van plan bent uw werk te verkopen.

Als je de foto hebt gemaakt, bezit je de rechten op deze foto en mag je deze reproduceren. Maar als je een foto hebt gemaakt van een andere persoon of een groep mensen, heb je misschien hun toestemming nodig om hun gelijkenis in een schilderij te reproduceren.

Maar als je een foto wilt schilderen die door iemand anders is gemaakt (bijvoorbeeld een foto uit een modetijdschrift) en die foto vervolgens wilt verkopen, moet je toestemming krijgen van de persoon of het bureau.

Leer schilderen met waterverf

Easy-Abstract-Aquarel-Painting-For-Beginners-Fox-Hazel-for-Page-Flutter-4

Schilderen in je vrije tijd bevordert de creativiteit en heeft een ontspannend effect op de geest. Als dat je passie is, luister dan naar je hart en blijf je talent ontwikkelen.

Probeer en oefen verschillende schildertechnieken

Leer schilderen met acrylverf schildertechnieken