Architectuur van geluk woonkamer plantDe architectuur van geluk

ontwerp en Dispositie: wat is het verband? Auteur Alain de Botton beschrijft de directe relatie tussen de twee.

Als je ooit hebt nagedacht over de esthetiek van je eigen huis, of je hebt verdiept in verfspaanders en stalen, dan waardeer je waarschijnlijk het uitgangspunt van het nieuwste meesterwerk van auteur Alain de Botton.

De architectuur van geluk (McClelland & Stewart, 2006) onderzoekt de relatie tussen onze omgeving en onze stemming. Kan wonen in een prachtig gebouw ons echt een beetje gelukkiger maken in ons leven? Alain deelt hier zijn gedachten met ons:

De architectuur van geluk (McClelland & Stewart, 2006) onderzoekt de relatie tussen onze omgeving en onze stemming

Architectuur van geluk roze bank groene kast

  1. Ten eerste, hoe definieer je de architectuur van geluk??

Mijn boek heet The Architecture of Happiness vanwege een grote zin die ik vond in het werk van de 19e-eeuwse Franse schrijver Stendhal. Hij schrijft: “Als we een plek vinden en het mooi noemen, en het is echt wat we bedoelen, kunnen we ons voorstellen dat we daar gelukkig kunnen zijn.” Dat vat voor mij precies samen wat onmiskenbaar is aan schoonheid: het geeft ons het gevoel dat er een goed leven kan ontstaan ​​in de omgeving.

2. Hoe is de architectuur in de afgelopen eeuw veranderd??

De architecten hebben schoonheid leren ontdekken. Gedurende een groot deel van de 20e eeuw raakten architecten geobsedeerd door techniek. Je zag de gebouwen als “machines voor het leven”. Daarvoor hadden de architecten het gevoel dat het hun taak was om dingen mooi te maken: daarom gingen ze aan de slag met decoratie en structurering. Maar de gebouwen van de 20e eeuw werden plotseling heel eenvoudig, heel strikt, heel functioneel – en veel mensen begonnen de architectuur en de architecten te haten. Nu, eindelijk, hebben de architecten eraan gedacht om hun gebouwen te versieren en te verfraaien – tenminste enkele van hen …

“De architecten leerden de schoonheid ontdekken”

Architectuur van geluk stoel

3. Hoe maak je mooie constructies, mooie meubels, prikkel je onze zintuigen en breng je geluk?

Schoonheid speelt een grote rol bij het veranderen van onze stemming. Als we een stoel of een huis mooi noemen, zeggen we eigenlijk dat we houden van de manier van leven die ons wordt voorgesteld. Er is een mening waar we ons toe aangetrokken voelen: als je op magische wijze in een persoon zou veranderen, zouden we willen wie het was. Het zou handig zijn als we in dezelfde stemming konden blijven, waar we ook zijn, in een goedkoop motel of in een paleis (denk eens aan hoeveel geld we kunnen besparen met het renoveren van onze huizen) maar helaas zijn we erg kwetsbaar voor de gecodeerde berichten die uit onze omgeving komen. Dit verklaart onze gepassioneerde gevoelens over architectuur en woondecoratiekwesties: deze dingen helpen beslissen wie we zijn.

“Schoonheid speelt een grote rol bij het veranderen van onze stemming”

Architectuur van geluk roze slaapkamer bedbank tafel

Natuurlijk kan architectuur zelf ons niet altijd gelukkige mensen maken. Ervaar de onvrede die zich ook in een idyllische omgeving kan voordoen. Je zou kunnen zeggen dat de architectuur ons een stemming suggereert die we intern heel moeilijk kunnen aannemen. De effectiviteit ervan kan worden vergeleken met het weer: een mooie dag kan onze stemming aanzienlijk veranderen – en mensen zijn misschien bereid enorme offers te brengen om dichter bij een zonnig klimaat te komen. Aan de andere kant, onder het gewicht van voldoende problemen (romantische of professionele rotzooi bijvoorbeeld), kan geen enkele blauwe lucht, en zelfs niet het mooiste gebouw, ons doen glimlachen. Vandaar de moeilijkheid om van architectuur een politieke prioriteit te maken: er zijn geen duidelijke voordelen van schoon drinkwater of een veilige voedselvoorziening. En toch blijft het van levensbelang.

“De smaak wordt beschreven als een quasi-fysiologisch fenomeen”

Architectuur van geluk plant woonkamer

4. Is de schoonheid echt in het oog van de toeschouwer? Of zijn sommige dingen gewoon lelijk, hoe je er ook naar kijkt?

Twee meningen over schoonheid zijn in de beleefde samenleving gegrepen. De eerste zegt dat de redenen waarom mensen deze exacte smaak hebben in wezen mysterieus is. Het is zoveel meer dan analyseren waarom ze de voorkeur geven aan een bepaalde vorm van de bank en waarom ze de voorkeur geven aan een bepaald soort groente. De smaak wordt beschreven als een quasi-fysiologisch fenomeen, buiten het domein van rede en discussie. De second opinion stelt dat er niet zoiets bestaat als goede of slechte smaak. We kunnen misschien min of meer bepalen wat een goede wet, of auto, of opleiding is, maar als het op smaak aankomt, is dat subjectief. In feite zou het proberen om goede smaak te definiëren gewoon een extreem voorbeeld zijn van snobisme en elitarisme.

Als deze twee argumenten echter overtuigend zijn, ben ik het beleefd met beide oneens. In het begin kunnen we veel zeggen over waarom iets zo goed kan zijn als goede smaak. Elk ontwerpobject – of het nu een stoel of een bank of een lepel is – geeft een indruk van de waarden die het belichaamt en ondersteunt, zodat de interieurs en gebouwen die we bewonderen uiteindelijk degene zijn die we vinden in een veelvoud aan kansen denk dat de prijswaarden het waard zijn. Ons gevoel voor schoonheid en ons begrip van de natuur voor een goed leven zijn met elkaar verweven.

We kunnen hieruit concluderen dat we ons aangetrokken voelen tot het noemen van iets moois wanneer we ontdekken dat het, in een geconcentreerde vorm, die eigenschappen bevat die wij persoonlijk, of onze samenlevingen meer in het algemeen, ontoereikend zijn. Je zult een bijna leeg canvas mooi noemen als je eigen leven rommelig is en je stad chaotisch. We noemen ‘goede smaak’ een stijl die ons kan verwijderen van waar we bang voor zijn en waar we naar hunkeren: een stijl die de juiste dosis van onze ontbrekende deugden in zich draagt.

“Er is zoveel meer dan analyseren waarom ze de voorkeur geven aan een bepaalde vorm van de bank en waarom ze de voorkeur geven aan een bepaald soort groente”

Architectuur van geluk roze bankkussen wandbekleding

5. Wat zijn enkele van de meest populaire producten in je eigen huis??

Ik kijk vooral uit naar mijn deurklinken. Ze zijn ontwikkeld door de filosoof Ludwig Wittgenstein in een huis dat hij voor zijn zus in Wenen had gemaakt. Een modern Duits bedrijf verkoopt ze nu: http://www.fsbusa.com/levers/1147

6. Hoe kan iemand, de gemiddelde persoon die uw boek leest, uw huisprincipes toepassen om een ​​omgeving te creëren die vreugde en voldoening schenkt??

Ik wil mijn lezers een gevoel geven van het belang van design en architectuur.

Lange tijd ruzie maken over een bank of een bord is bijvoorbeeld verre van triviaal. Daarom kan een bepaalde sofa een mening van het bestaan ​​suggereren aan de hele manier van leven, en dat is in feite de strijd over wat zinvol en de moeite waard is die de kern vormt van de meningsverschillen van mensen in de gangpaden van binnenlandse aangelegenheden. Voor een hoekige bank met stalen poten van een modern Italiaans designbedrijf als B & B Italia, een man zou kunnen zeggen: “Ik hou van deze bank”, maar echt, hij voelt zich aangetrokken tot de kwaliteiten van orde, logica en rede die dit stuk hem suggereert. Ondertussen kan zijn vrouw opgewonden raken, juist omdat ze een hekel heeft aan alle banken – zoals de zijkanten van haar man – en hun huwelijk graag zou doordrenken met de voordelen van rust, zoetheid en romantiek die ze ontdekte in een 18e-eeuwse chaise longue in contrasterende stijl. De worstelingen die zich in meubelzaken ontvouwen zijn dan ook volkomen logisch: er staat echt veel op het spel. We moeten ons niet schamen om bij iemand naar zijn smaak in de bank te lopen of vanwege zijn smaak in kopjes.

elitechoice.org

www.interieurdecoratieblog.com

www.wheretostay.com

www.homeaway.com

www.iondecorating.com

www.redroseblinds.co.uk