Širokolistna lipa. Opis in fotografija

Drevo spada v družino lipov, imenovano velikolistna lipa (Tilia platyphyllos) ali širokolistna. Priljubljeno ime je lutoshka ali pralnik. Širokolistna lipa raste v Aziji, Severni Ameriki in Evropi. Obožuje svetla mesta, rodovitna tla in zmerno zalivanje. Največja višina drevesa je 35 metrov. V povprečju živi približno 600 let. Lipa se razmnožuje s sajenjem semen.

Opis širokolistne lipe

Precej veliko drevo, lahko doseže 35 metrov višine. Krona je zelo gosta, podobna piramidi ali kupoli. Koreninski sistem s starostjo postane zelo močan. Struktura debla je ravna s tankim, gladkim lubjem svetlo sive barve. Pri odraslem drevesu lubje postane rjavkasto in pojavijo se razpoke. Mlade veje so rdeče-rjave, žametne.

Listi so posebne oblike, v obliki srca z različnimi stranicami in konico na vrhu. Zgoraj so temno zelene, spodaj svetlejše. Vsak mladi list ima v parih rdečkaste pipule, ki pa ne trajajo dolgo. Na zadnji strani lista ima šop las.

Listi posebne oblike v obliki srca z različnimi stranicami in koničastim vrhom

Lipa cveti poleti, julija, s čudovitimi dišečimi cvetovi. Vsak od njih je sestavljen v pol dežniku 5 kosov svetlo rumene barve. Drevo cveti približno 10 dni. Plodovi zorijo sredi jeseni – to je levinja z orehom v gosti lupini.

Lipa hitro raste, ne boji se zmrzali. Raje ima dobro in rodovitno zemljo. Z zasenčenimi mesti ravna mirno, vendar ima rada veliko svetlobe, dobro prenaša sušo. Običajno se ukorenini v mestu. Rezanje in obrezovanje ji ne škoduje. Lahko obstaja dolgo časa – do 600 let. Lipo najdemo v različnih dekorativnih oblikah.

Podobno drevo raste v južni in severni Evropi, v prostranosti Ukrajine. V mešanih gozdovih Rusije ga najdemo tudi bolj v evropskem delu države, vse do gora Ural. Zavzema velika ozemlja v srednji Volgi in je razširjen v Baškortostanu. Pojavlja se v regijah Krima in na deželah Kavkaza. Raste posamično in je združeno. Lahko raste na strmih površinah, skalah in pobočjih. Tla se pod njim izboljšujejo. Dobro se ujema z drugimi listavci, iglavci in različnimi grmi.

Širokolistna lipa izgleda odlično pri krajinskem oblikovanju pri urejanju mestnih rekreacijskih površin

Širokolistna lipa izgleda odlično pri krajinskem oblikovanju pri urejanju mestnih rekreacijskih površin. Lahko se uporablja kot živa meja ali za boskete. Cvetovi lipe, njeni listi in socvetja se pogosto uporabljajo v medicinske namene..