Spektakularna drevesa z okroglo krošnjo pri urejanju vrta

Za gojenje na mestu mnogi raje uporabljajo grmičevje in drevesa s kroglasto krošnjo. Pogosto se takšne rastlinske sorte harmonično prilegajo celotni krajinski zasnovi in ​​gladijo ne vedno privlačen videz obsežnih bližnjih zelenih sosedov, ki združujejo različne kulture v eno samo celoto. Zahvaljujoč njim so gredice in trate videti popolne in organske kompozicije..

Nekatere izmed najbolj priljubljenih sferičnih rastlin so okrasni zimzeleni grmi, kot so grmičevje. Pogosto jih najdemo na sodobnih zasebnih parcelah in zaprtih drevesnicah. Zelnate loke in dalije ne veljajo za nič manj pogoste..

Skupaj s cvetočimi trajnicami s spektakularno okroglo obliko in rastejo na gredicah, predstavniki standardnih sort dreves in grmovnic izgledajo odlično na vrtu. Izstopajo iz drugih kultur s svojo lepo teksturo, kompaktnostjo in izraznostjo..

Okrogla drevesa imajo značilnosti. Nekateri od njih pritegnejo pozornost zaradi svetlih in pisanih cvetov ali socvetij, drugi pa imajo bujno listje ali vitke iglice, ki odlično dopolnjujejo druge rastline, ki se nahajajo na vrtovih, v rabat gredicah ali na gredicah, veljajo pa tudi za odlično okrasitev balkonov in teras..

Drevesa z okroglimi oblikami z višino do 1 metra izgledajo najbolj harmonično.

Drevesa z okroglimi oblikami z višino do 1 metra izgledajo najbolj harmonično. Lahko je šimšir, božikovina in ličinka. So vidni predstavniki zimzelenih pridelkov. Pogosto se za gojenje na vrtu uporablja polnolistna vrba. Holly je zeleno drevo z bogatim in gostim listjem. Skozi vse leto bo lepo okrasila vrt. Z nastopom jeseni se na vejah božička oblikujejo rdeče jagode, ki vztrajajo do prvega hladnega vremena, listje pa postane zlato. Privet ne spremeni barve listov. Mnoge sorte na listnih listih imajo dodatno rumeno ali zlato obrobo..

Nekatere rastline, ki se ne obrezujejo redno, imajo naravno okroglo obliko krošnje. Na primer, številne vrste standardnih vrtnic lepo cvetijo in hkrati rastejo skoraj popolnoma oblikovane. Grmovje nizko rastočega hibridnega čaja in talno pokrovne vrtnice, cepljene na steblo, so zelo elegantne in bujne, plezalne vrtnice pa izgledajo kot veliki cvetoči oblaki.

Nič manj impresivnega vtisa naredijo standardna kaskadna drevesa. Njihovo krono tvorijo dolgi, padajoči poganjki. Te sorte okrasnih rastlin vključujejo jokajočo se vrbo, murvo in nekatere sorte smreke. Med sezono jokajoče veje murve ustvarjajo edinstveno in prijetno vzdušje na vrtu. Vendar ne smete zamenjati tradicionalne murve s standardno sorto “Pendula”, ki vsako leto postaja vse lepša in elegantnejša. Za tri listne mandlje je značilna kroglasta krona. Da bi rastlina varno prezimila in bila odporna na slabo vreme, jo je treba cepiti. Svetel in obilen mandljev cvet se začne sredi pomladi. Rožnati dvojni cvetovi spominjajo na sakuro, zato se ta drevesa pogosto zamenjujejo med seboj. Da bi povečali trajanje cvetenja, mandljeve veje obrežemo tako, da se ohrani le polovica zdravega poganjka..

Nič manj impresivnega vtisa naredijo standardna kaskadna drevesa.

Okrasne rododendrone sadimo na območjih vrtov, ki so najbolj zaščiteni pred vetrom in soncem. Njihov videz spominja na ovalno ali sploščeno kroglo. Cvetenje rododendronov bo vsako leto razveselilo lastnike podeželskih hiš, če grmovje skrbno pokrijete pred nastopom hladnega vremena. Med predstavniki okrogle oblike krošnje so tudi premajhna jablana. Še posebej lepe so videti med majskim cvetenjem in med zorenjem plodov..

Sferično obliko rastlin vzdržujemo s pravočasno in ustrezno nego, vključno z obrezovanjem. Običajno se obrezovanje opravi spomladi, nato pa se po potrebi ponavlja le vso sezono samo za hitro rastoče vrste. Takšne ukrepe je treba izvajati izključno v oblačnem vremenu, da preprečimo opekline listov. Druga pomembna točka je zaščita dreves in grmovnic, cepljenih na jurček pred neposredno sončno svetlobo. Za zimo so korenine in veje izolirane z netkanim materialom, na primer z vrečko, ki ščiti pred zmrzalnimi razpokami. Po obrezovanju rastline potrebujejo skrbno zalivanje in mesečno hranjenje z razredčenimi tekočimi kompleksnimi gnojili.