Obrt na cvetno nedeljo z otroki 114 otroških obrti za cvetno nedeljo

Post je trenutno v polnem teku! To je poseben čas za vse kristjane na planetu. Hkrati pa se verniki veselijo začetka častenega praznika – Cvetne nedelje. Ta članek je bil ustvarjen za tiste ljudi, ki tega praznika še ne poznajo in bi radi o njem izvedeli malo več. Torej, v tem članku bomo izvedeli, kdaj je Cvetna nedelja leta 2019, in govorili o tradicijah tega praznika..

zgodovino praznika

Cvetna nedelja se imenuje tudi Gospodov vstop v Jeruzalem. Datum tega praznika se vsako leto spreminja. Ta praznik pa se vedno praznuje teden dni pred veliko nočjo. Leta 2019 se bo praznik praznoval 21. aprila.

Ime praznika – Gospodov vstop v Jeruzalem izvira iz stare tradicije, ki je seveda pravoslavna. Praviloma verniki na ta dan obiskujejo cerkve. Hkrati prinašajo veje v tempelj za posvetitev. Verboks v Rusiji uspešno nadomešča palmove veje. To so bili Judje, ko so pozdravljali Jezusa Kristusa.

Zakaj izbrati vrbo? Odgovor je preprost. Izkazalo se je, da ta rastlina cveti pred vsemi drugimi. In take vejice simbolizirajo prebujanje vsega živega po mirovanju..

V starih časih in še danes je bila vrba, posvečena za ta praznik, posebna. Nekateri ljudje so mu morda pripisali čarobne lastnosti. Še posebej je običajno, da otroke rahlo udarimo z vrbo, da bi jim dodali zdravje in lepoto. Po prazniku so bile te vejice v »rdečem kotu« v hiši. Hranili smo jih zelo previdno. Nadalje so 6. maja vozili živino na pašnike. Toda nekateri pravoslavci so jih hranili vse leto..

Zdaj veste, na kateri dan bo leta 2019 padla Cvetna nedelja. Seveda ima ta praznik globoke korenine. Podrobnosti najdete v evangeliju. Po tej knjigi je Jezus Kristus odšel v Jeruzalem, da bi skupaj s svojimi učenci praznoval veliko noč. Njegova pot se je začela iz Betanije. V tem mestu je Kristus obudil enega prebivalca, ki je umrl že 4 dni. Ime mu je bilo Lazar.

Dan, ki nastopi pred cvetno nedeljo, se imenuje Azurna sobota. Tudi on je prazničen.

Jezus Kristus je na mladem oslu odšel v Jeruzalem. Učenci so ga pripeljali k njemu. Judje so Jezusu Kristusu peli lepe pesmi, saj so vedeli za čudež, ki ga je naredil. Poleg tega so v rokah držali palmove veje, s katerimi so ga pozdravili..

Prej, in sicer v 15.-17. stoletju, so ta praznik praznovali zelo krasno. Toda od 20. stoletja je to tradicijo prvi ustavil car Peter. Le nekaj vasi je ohranilo to tradicijo. Mladi so na ta dan plesali in peli pesmi. Vaščani so se zbrali za ogromnimi mizami na kosilu. Na ta dan je bila po pravoslavnem koledarju dovoljena uporaba kaviarja in ribjih jedi.

Obrt na cvetno nedeljo

Praznične tradicije

Torej, zgodba o cvetovi nedelji je bila zgoraj na kratko navedena. Toda ta praznik ima, tako kot vsak drugi, svojo tradicijo. In danes jih vsi verniki poskušajo opazovati. Seveda na ta praznik ni okroglih plesov. Nekatere tradicije pa spoštljivo sledijo. Na primer, veje vrbe se vnaprej odrežejo. Postavljene so v vodo, da lahko popolnoma cvetijo..

Vrbov ne smete posekati v bližini pokopališč in v bližini vodnih teles. Prepričanja pravijo, da tam živi temna sila.

Praznično bogoslužje je tudi v soboto pred praznikom. Istega dne se vrbe osvetlijo. V nedeljo lahko vrbe tudi posvetite. In z že posvečenimi vrbami lahko rahlo stegnete svoje ljubljene. Takšen ritual bo pritegnil srečo in zdravje. Po tem je treba vejice lepo zložiti v kup v bližini ikon..

Verniki so že od antičnih časov na cvetno nedeljo izvajali obrede. Na primer, z vrbo so mlada dekleta ljubila uroke za ženine. V tem primeru so polomili veje in jih zavezali z rdečim trakom, nato so take svežnje hranili za ikonami. Sploh jih ni bilo mogoče zavreči. Tudi na cvetno nedeljo so pekli pite, ki so jim dodali brbove vrbe mačk. Veljalo je, da bo ta jed prinesla veliko zdravja. Na ta dan so pobrali tudi vrbove brsti, ki so mladim fantom dajali moško moč in po njihovi zaslugi so lahko dekleta spočela otroke..

kdaj je palmova nedelja 2019

Kako praznovati ta dan

Zdaj veste, kaj počnejo na cvetno nedeljo. Tradicije tega festivala so navedene za vas. A to še ni vse! Izkazalo se je, da ta dan ni popoln brez slastne poslastice. Najpomembnejše pravilo pri tem je, da mora biti hrana pusta, a tudi okusna. Na ta dan je na testu dovoljeno jesti ribe in malo cerkvenega vina – Cahors.

Na ta dan lahko spečete puste piškote v obliki vrb.

Priporočljivo je, da za praznik vnaprej pripravite priboljšek. Na same počitnice se s tem poslom ne bi smeli ukvarjati. Prav tako ne morete opravljati domačih nalog in celo šivanja. Verniki na ta dan nočejo gledati televizije in računalniških iger. Ta čas praviloma namenijo družini. Ta dan mineva v miru in veselju. V običajnem govoru se ne uporabljajo nespodobne besede. Da, in hrupne pogostitve na ta dan niso dobrodošle..

Obrt za praznik

Na cvetno nedeljo lahko z otroki izdelujete obrti. Takšni izdelki bodo odlično darilo za vse sorodnike in prijatelje. V ta namen so lahko uporabni priročni materiali..

Razglednica iz plastelina.

Za izdelavo razglednice boste potrebovali najpreprostejši seznam potrebnih materialov. Zlasti je vredno pripraviti:

 • Beli karton,
 • Plastelin: različne barve.

Napredek:

 1. Za začetek v roke gnetite koščke plastelina. Posledično bo postala precej mehka..
 2. Klobase zvite iz rjavega plastelina. Biti morajo tanki.
 3. Te klobase so zlepljene na karton v obliki vejic in debla. Priporočljivo je, da polovico spodnjega lista izpraznite.
 4. Beli plastelin se uporablja za izdelavo ledvičnih kroglic. Poleg tega okrasijo drevo iz plastelina.
 5. Zdaj potrebujete modri plastelin. Iz nje so položene oblike vaze. Vaše vejice bodo stale v njem. Če želite oblikovati vazo, morate najprej narisati konture s svinčnikom.
 6. Po tem je vredno z domišljijo okrasiti vazo iz plastelina z vzorcem. Poleg tega je narejen tudi iz plastelina svetle barve..

kdaj je palmova nedelja 2019

Aplikacija za razglednice.

Otroške obrti za cvetno nedeljo so lahko zelo raznolike. Poleg plastelina lahko sodelujejo tudi drugi materiali. Za naslednji primer boste potrebovali:

 • List kartona in listi barvnega papirja.

Napredek:

 1. Vzorec za to aplikacijo je lahko enak kot v prejšnjem primeru. Toda v tem primeru je vredno to narediti iz barvnega papirja..
 2. Če želite to narediti, izrežite: konture: brsti, vaze in vejice.
 3. Nadalje je celotna kompozicija sestavljena v eno celoto..
 4. Po tem je vredno to obrt dopolniti s čestitko.

Nariši razglednico.

Seveda je narisana razglednica najlažji način za njeno izdelavo. V tem primeru boste kot podlago potrebovali list kartona. Za risanje razglednice lahko uporabite: svinčnike, barve ali flomastre. Prav tako bo odlična slika, če uporabljate barvice ali oljne barve..

kateri dan je palmova nedelja 2019

Obrt za šolarje

Nekatere šolarje prosijo, da se za cvetno nedeljo ukvarjajo z domačo nalogo. In če o tem ni idej, potem uporabite naslednje mojstrske tečaje.

Malo vate. Mojstrski razred.

Najprej pripravimo potrebne materiale. To:

 • rjav valovit papir,
 • škarje, vata in papirnate serviete,
 • kovinska žica.

Napredek:

 1. Papirnate prtičke razrežemo na pravokotnike, dolge 4 cm in široke 3 cm. Nato je v vsak prtiček zavit kos bombaža. Posledično dobite izdelke, podobne brbončicam iz mačje vrbe..
 2. Nato je vsak brst pritrjen na žico in varno navit z valovitim papirjem. Pri tem je pomembno, da valovit papir dobro prekrije celotno površino žice. Nato je valovit papir na koncu pritrjen s trakom ali lepilom..

kateri dan je palmova nedelja 2019

Končno

Ta članek predstavlja obrt na temo Cvetne nedelje. Poleg tega so bile tukaj ponujene še druge koristne informacije. Glede na vse. Vsekakor se morate seznaniti z njim, da bo ta praznik uspešen in pustil le prijetne spomine..