Načini tkanja iz gumijastih trakov, 5 tehnik z videom

Zapestnica je kos nakita, ki ga nosijo skoraj vsi ljudje, ne glede na spol ali starost. Čudovit prstan na roki bo vsakemu videzu dodal navdušenje, zato je priljubljen že od antičnih časov. Danes obstajajo novi materiali za izdelavo nakita – gumijasti trakovi Rainbow Loom Bands. Zdaj lahko zapestnice izdelujejo ne le izkušeni obrtniki, ampak tudi šolarji. V tem članku se boste naučili 5 načinov izdelave gumijastih zapestnic.

Zgodovina zapestnic

Vsi vedo, da se je tak nakit, kot so prstani, uhani, ogrlice, pojavil v antiki, hkrati so nastale prve zapestnice. V starih časih so bili ljudje zelo vraževerni, zato je imel ves nakit čaroben pomen. Zapestnice lahko včasih kažejo, da neka oseba pripada določenemu plemenu, veri ali ima določen položaj ali status v svoji družbi.

Minilo je veliko časa in danes se je odnos ljudi do zapestnic močno spremenil. Zdaj so skupna dekoracija, ki človeku omogoča, da izstopa iz množice in se razlikuje po svoji osebnosti. Sodobni obrtniki so se naučili izdelovati zapestnice iz različnih materialov in jih spremeniti v prava umetniška dela. Tudi otroci imajo radi zapestnice, zato jih poskušajo izdelati iz materialov, ki so jim na voljo. Lahko rečemo, da se je zahvaljujoč otroški domišljiji in vodstvu odraslih pojavila takšna smer ročnega dela, kot je tkanje zapestnic iz gumijastih trakov..

Značilnosti tkanja zapestnic iz elastičnih trakov

Sama beseda “zapestnica” izvira iz francoske besede zapestnica, kar pomeni “zapestje”. Zapestnica ima obliko zaprtega obroča. Draguljarji izdelujejo ta nakit iz kovin z litjem ali spajanjem verižnih povezav, otroci pa tkajo iz niti, trakov ali elastičnih trakov.

Tkanje zapestnic je podobno pletenju z nitmi, le funkcijo pletilnih igel lahko opravljajo različni elementi: svinčniki, vilice, pračka, statve ali celo lastni prsti

Tkanje zapestnic je podobno pletenju z nitmi, funkcijo pletilnih igel lahko opravljajo le različni elementi: svinčniki, vilice, praška, statve ali celo lastni prsti. Tkalni materiali se izmenjujejo glede na barve ali druge značilnosti. Če je zapestnica namenjena fantu, se pogosto uporabljajo klasični slog tkanja in modri, črni ali beli materiali. Ročno izdelana zapestnica bo dobro darilo za prijatelja ali punco, zato ne prihranite časa in poskusite obvladati osnove tkanja.

Ročno izdelana zapestnica bo dobro darilo za prijatelja ali punco, zato ne prihranite časa in poskusite obvladati osnove tkanjaZapestnica DIY bo dobro darilo

Metoda številka 1. Iris na prstih

Ribji rep je najlažji način tkanja elastičnih zapestnic. Za to vam ni treba kupiti celotnega kompleta LoomBands, saj bo dovolj, da kupite samo elastične trakove in vzamete kvačkanje.

Metoda tkanja z gumijastimi trakovi Iris na prstihMetoda tkanja z elastičnimi trakovi: šarenice na prstih

Za tkanje ribje repice boste morali porabiti približno 60 elastičnih trakov, vse je odvisno od širine zapestja. Če ste desničar, potegnite gumice na levo roko, srednji in kazalec. Najprej en elastični trak zvije 8 in ga tako nataknemo na dva prsta. Po tem se na vrhu nosita še dva elastična traka brez zvijanja..

Najprej se en elastični trak zvije z osmico in tako natakne na dva prstaTkanje zaključite tako, da na zunanje zanke nataknete kaveljček

Zdaj lahko primete kvačkanje in spodnjo elastiko prepognete čez prste ali pa enako naredite s prosto roko. Elastiko na običajen način spet povlecite čez dva prsta, spodnjega vrzite čez vrh. Ponavljajte nošenje in odstranjevanje gumijastih trakov, dokler kos ni prave velikosti za vašo roko. Barve elastičnih trakov lahko zamenjate v poljubnem vrstnem redu..

5 načinov tkanja gumijastih trakovPreprosta zapestnica iz gumijastih trakov na prstih

Če želite dokončati tkanje, morate elastične trakove metati po vsem prstu, na prstu morajo biti 4 obroči.

Video: metoda tkanja zapestnice iz elastičnih trakov brez stroja na prstih

Spodnjo elastiko vrzite čez prst, tako da sta dva elastična traka, in jo položite na zaponko. Dekoracija je pripravljena!

Metoda številka 2. Tkanje mavrične zapestnice na vilicah

Tkanje mavrične zapestnice na vilicah

Vsak dom ima vilice, zato so Loom Bands svoj jedilni pribor spremenili v statve. Tudi brez posebnih veščin lahko na vilicah obvladate osnove tega tkanja. Potrebovali boste približno 100-120 elastičnih trakov in plastično zaponko.

Način tkanja zapestnice iz gumijastih trakov na vilicah

Vzemite elastični trak, ga zavrtite s številko osem in ga položite na srednje zobe. Ker so roglji vilic ozki, morate elastiko prepogniti na polovico. Naslednje gumijaste trakove prepognite na pol in jih brez zvijanja položite na zunanje zobe vilic. Po tem se spodnje dvojne zanke vržejo čez zobe, elastični trakovi pa se ponovno položijo na stranice. Če želite končati tkanje, morate gumijaste trakove prenesti s stranskih zob na srednje, spodnje zanke prevrniti na vrh in nato na kavelj postaviti dve dvojni zanki.

Št. 3 Načini tkanja iz gumijastih trakov na posebnem stroju

Zapestnica Dragon Scale je zelo lepa, saj je veliko širša od zapestnice Fishtail. To je najbolje narediti na profesionalnem stroju, na katerem se vrstice odstranijo ali premaknejo. Tkanje se začne z dejstvom, da so osmice na osmih stebrih položene na elastične trakove, nato pa je treba med te stolpce natakniti osmice.

Zapestnica Francoska pletenica iz elastičnih trakov na statvi za začetnike

Nato začnite od drugega stolpca, da kvačkate spodnje elastične trakove in jih vržete čez stebre. Po tem potegnite elastične trakove na stebre, ne da bi jih zvijali. Spodnji elastični trakovi se vržejo čez zgornje, nato pa se spet nataknejo, ne da bi se zvijali.

Ponavljajte pletenje, dokler trak zapestnice ne doseže želene velikosti. Ko je zapestnica skoraj pripravljena, morate na zunanje štiri stebre nadeti en elastični trak in zanke z drugih stolpcev prevrniti čez njo.

Enostavna zapestnica na stroju

Če želite dokončati tkanje iz skrajnega stolpca, morate elastiko prenesti v drugi stolpec in spodnje vrgati. Nato ga iz drugega stolpca vrzite na skrajne elastične trakove. Enako je treba ponoviti na drugi strani. Dve zanki lahko odstranite iz stroja in nataknete na kljuko.

Metoda številka 4. Tkanje na praćki

Ne mislite, da je na prački mogoče izdelati le osnovno zapestnico iz ribjega repa, celo pločnik boste lahko spletli. Če želite to narediti, vzemite dva elastična traka, ju zavrtite z osmico. Po tem vzamemo dva elastična traka različne barve in jih vržemo na vrh brez zvijanja.

Tkanje na zapestnici iz praćk TROTOIRETkanje na zapestnici iz praćk TROTOIRE

Za razliko od drugih tehnik tkanja na steno ne odvržeta dveh elastičnih trakov, ampak enega. Nato se na pračo spet nadeneta dva gumijasta pasu in dva para gumijastih trakov se že vržeta z drugega stolpca.

Kako tkati zapestnice iz elastičnih trakov, metoda TROTOIRE

Spet oblecite dva elastična traka, z dna odstranite dno, nato pa na dva elastika in dva z drugega stolpca. Pri tkanju ni nič težkega, nadaljujte, dokler velikost zapestnice ne bo primerna. Za dokončanje dela iz enega stolpca odložimo elastične trakove na drugo in nataknemo kavelj.

Metoda številka 5. Kako narediti zapestnico s svinčnikom

Gumijasti trakovi Rainbow Loom so postali tako priljubljeni, da so za tkanje začeli uporabljati ne le vilice, prste in statve, ampak tudi navadne svinčnike. Poskusite na svinčnike tkati zapestnice s tehniko kolesarske verige. Med dvema enakima svinčnikoma je kvadratni ali pravokotni gumijasti trak vpet in zavit s trakom. Prvi elastični trak je treba zviti z osmico in položiti svinčnike. Po tem se drugi elastični trak zvije na polovico in položi na en svinčnik.

Tkanje zapestnice na svinčnikih

Zdaj vstavite kavelj od zgoraj, izvlecite elastični trak, zvit v osmico, in ga prenesite na drug svinčnik. Po tem dvakrat zavrtite elastiko na enem svinčniku, od zgoraj znova povlecite kavelj in pripnite dva spodnja elastika, ki ju potegnete skozi zgornji. Vrzite elastične trakove na drug stolpec. Ponovite navijanje elastičnih trakov na stebrih enega za drugim in jih prevrnite, kot v prejšnjih časih. Rezultat je kolesarska veriga. Zapestnico, tako kot v vseh prejšnjih primerih, obesimo in odstranimo s svinčnikov.

Po ogledu videoposnetka po korakih, kako narediti gumijaste zapestnice z lastnimi rokami, boste videli, da je to precej preprosto. Elastične zapestnice so ustvarjalen dodatek in dobro prosti čas za otroke in odrasle.