obrti za Kristusov krst

Gospodov krst je poseben datum v koledarju. Na ta čudovit krščanski praznik bo vsem otrokom koristno, da z lastnimi rokami izdelujejo različne obrti. V ta namen je popoln golob, ki simbolizira ta praznik. Poleg tega bo naš članek predstavil ostalo obrti za Gospodov krst.

Obrtništvo – Beli golob

Za izdelavo te obrti boste potrebovali: belo prejo, zvito iz treh niti, močan pravokotnik prepotenega papirja dolžine približno 15 cm, lepilo, škarje, majhno količino črnega kartona, pramen niti 10, dva gumba modrega graha.

obrti za Kristusov krst

Navodila za izdelavo:

 1. Najprej vzemite pravokotnik in okoli njega navijte belo prejo. Prejo je treba na enem koncu s škarjami predelati in odstraniti s papirnate mere..
 2. Nadalje je treba vse niti preje ločiti na tanke ločene niti, ki jih je treba razgraditi na tri dele. Izkazalo se je, da te niti niso le tanke, ampak bodo imele tudi valovit videz..
 3. Nato morate drugo potegniti z enim pramenom niti, tako da presečišče niti ostane v sredini. Nato lezite na mizo. Navzven bo videti kot črka X.
 4. Od sredine morate vzeti majhno zamik in ročaje preje potegniti čim bolj tesno z belo močno nitjo. Zložite na polovico. To bo naš prazen prostor za sprednji del bodočega goloba..
 5. Tretji del preje na sredini je treba potegniti skupaj z močno nitjo..
 6. Zdaj morate vzeti belo prejo in skočiti iz nje, tako da jo skrijete v sredino praznine.
 7. Potegnite prejo na eno stran. Moral bi dobiti takšno glavo z dolgimi nitmi..
 8. Ta prazen prostor bo treba skriti za sprednjo stran goloba.
 9. Z močnim belim navojem odstranite ohlapne pramene preje v repu goloba.
 10. Zdaj morate vzeti trakove črnega kartona in iz njih izrezati kljun. Nastali kljun je treba prilepiti na sprednji del goloba.

obrti za Kristusov krst

Gumbe morate samo prišiti in to je to! Golob je pripravljen!

Druge obrti

Prav tako je vredno ponuditi nekaj obrti za Kristusov krst. Omeniti velja, da njihova proizvodnja ne bo pretežka..obrti za Kristusov krst

Za otroke lahko kupite ali poiščete na internetu sliko s podobo angela, golobice ali česar koli drugega. Ampak ravno na svetopisemsko temo. Izbrano sliko je treba natisniti in otroku predstaviti z barvnimi flomastri ali barvami. Otroci bodo zelo veseli in z veseljem bodo barvali sliko..

obrti za Kristusov krst

Lahko tudi kupite kroglice in iz njih tkate križ za darilo svojemu dojenčku..

Svojo rastočo hčerko lahko prosite, naj naredi križ iz kroglic. To obrt lahko podari mlajšim otrokom ali se obdrži.

obrti za Kristusov krst

Več idej za vsakogar

Praznik, kot je Bogojavljenje, lahko okrasite z otroško obrtjo. Izdelate lahko simbol Svetega Duha. obrti ob krstu gospoda

Potrebujemo: škarje, list belega papirja, lepilo s čopičem.

Kateri je dosleden in kako naj bi to plovilo naredili? O tem bomo v nadaljevanju podrobneje govorili..

Napredek:

 1. Najprej morate vzeti list papirja in ga razdeliti na polovico..
 2. Nato spet razdelite eno stran na polovico..
 3. Potem – četrtino lista je treba tudi prepoloviti. Četrtino lista boste morali zložiti kot harmoniko.obrti za krst gospoda
 4. List papirja je treba prepogniti na polovico, konce pa obrezati z vogalom. Da bi rep izgledal lepo in veličastno, morate odrezati še dva vogala nekoliko višje. Ampak brez prerezovanja papirja.obrti za krst gospoda
 5. To bodo krila. Osmi del lista papirja je treba zložiti na enak način s harmoniko enake širine kot pri zvijanju polovice lista. En del lista, zloženega s harmoniko, je treba rezati na enak način kot pri zgibanju kril. Dobili bomo čop.
 6. Na polovici lista s svinčnikom morate narisati silhueto naše bodoče ptice in jo izrezati. Na sredini lista je treba narediti navpični rez. Nujno je, da lahko skozi to previjemo našo pripravo ptičjih kril. Skozi ta izrez morate zelo previdno potisniti krila in se razširiti.
 7. Pri praznem delu za rep morate poiskati sredino in z lepilom namazati sam spodnji del namaza za harmoniko.obrti za krst gospoda
 8. Nato ga morate prilepiti na telo. Prav tako ga je treba z obeh strani namazati z lepilom. Oči morate samo narisati s črnim svinčnikom in lepiti kljun. Morate ga izrezati iz črnega papirja.

Še nekaj obrti

Obrt na temo Krsta Gospodovega v vrtcu lahko z učiteljico opravite na božični večer na Bogojavljenje.

Potrebujemo: barvni karton, vato, škatlo, lepilo, stiropor, barvne svinčnike, okraske, srebrno folijo.obrti ob krstu gospoda

Način priprave:

 1. Najprej morate vzeti list modrega kartona in ga prilepiti na vrh škatle..
 2. Na dno škatle morate lepiti vato in srebrno folijo.
 3. Iz preostalih listov folije morate izrezati brezo z grmovjem in jih lepiti na modri karton.
 4. Zdaj morate vzeti kos cimetovega kartona in izrezati silhueto, tako da jo prilepite na sredino slike. Na enak način morate izrezati streho z zobmi in jo tudi lepiti.
 5. Nato morate vzeti polistiren in na njem označiti silhueto zajčka. Treba ga je odrezati in prilepiti na stran koče. Zajca morate namazati tudi z lepilom..
 6. Zdaj morate zdrobiti in zajčka popolnoma posuti.
 7. Vzeti morate srebrno folijo in iz nje izrezati mesec z zvezdami. Lepiti jih morate na vrhu koče na ozadju iz modrega kartona.

obrti ob krstu gospoda

Omeniti velja, da imajo vsi otroci zelo bogato domišljijo. Nastalo sliko lahko okrasijo z božičnimi drevesi, izrezanimi iz lista zelenega papirja, potresejo bombažno volno z iskricami ali bleščicami, narišejo okna v bližini koče.

Ustvarjanje angelov

Naše babice in prababice so praznovale praznike, kot sta božič in Bogojavljenje hkrati. Na podlagi tega je smiselno narediti angelsko plovilo.

Za izdelavo takega angela potrebujemo: akvarele, lepilo s čopičem, vato, debel bel papir, krožnik za enkratno uporabo.obrti za Kristusov krst

Navodila za izdelavo po korakih:

 1. Najprej morate vzeti krožnik in ga z akvareli pobarvati v modro..
 2. Nato morate krožnik namazati z lepilom in nanj nanesti vato.
 3. Na debelem belem papirju morate označiti polkrog in ga izrezati s škarjami. Strani polkroga je treba namazati z lepilom in povezati tako, da dobimo stožec.
 4. Nastalo sliko je treba prilepiti z barvnim papirjem. Za te namene je najbolje uporabiti modre, zelene ali roza barve..
 5. Iz debelega papirja je potrebno izrezati glavo in krila. Nato je treba nastale dele pobarvati z barvnimi svinčniki in jih lepiti na stožec..
 6. Nato lahko na krožnik položite figurice angelov. Zdi se, da lebdijo na bujnem oblaku.

obrti za Kristusov krst