Prisiljevanje hijacinte doma. Fotografija

Hijacinta je pogosta čebulna rastlina, ki privlači z dolgim ​​obdobjem cvetenja. S svojo rožico vas bo navduševal vso dolgo zimo. Hijacinta ima dolge linearne liste in socvetja s številnimi gosto sedečimi voskastimi cvetovi, katerih barva se giblje od bele, rumene do roza, modre. Cvetovi hijacinte imajo sladek, aromatičen vonj. Hijacinte lahko enostavno gojite doma, če izberete pravi sadilni material in za te rože dobro skrbite..

Domovina cvetov hijacinte

Izvor te čudovite rože je opisan v starodavni rimski legendi: mlada lepa mladost po imenu Hijacinta se je dopadla dvema božanstvoma – Apolonu in Zefirju. Eden od njih je postal ljubosumen na mladega Rimljana in ga ubil. Na mestu, kjer so padle kapljice krvi mladeniča, so rasle rože izredne lepote, ki so dobile ime po pokojnem mladeniču – hijacinte.

Eden od njih je postal ljubosumen na mladega Rimljana in ga ubil. Na mestu, kjer so padle kapljice krvi mladeniča, so zrasle rože izredne lepote, ki so dobile ime po pokojnem mladeniču - hijacinte.

Zanimiv članek: Spathiphyllum. Domovina rastline

Rojstni kraj hijacinta velja za Malo in Srednjo Azijo. V prevodu iz grščine je hijacinta deževnica. Najverjetneje je to ime dobil, ker v svoji domovini cveti med nastopom deževne sezone. Do sedaj je divji zumbul mogoče najti v pasu vzhodnega Sredozemlja in v Srednji Aziji..

Gojenje, razmnoževanje, presaditev hijacinta

Za presaditev hijacinta izkopajo njegovo čebulico. Če so na njem nastale potomske čebulice, jih odrežemo in v prihodnosti uporabimo kot nov sadilni material.

Za presaditev hijacinta izkopajo njegovo čebulico. Če so na njem nastale potomske čebulice, jih odrežemo in uporabimo kot nov sadilni material.

Odvisno od datuma, na katerega je treba časovno določiti čas cvetenja hijacinta, pride do siljenja. Če torej želite cvet dobiti do 1. januarja, potem čebulico posadimo do konca septembra, 8. marca pa nato čez kakšen mesec ali dva.

Običajno 1 do 3 čebulice skupaj posadimo v en srednje velik lonec. Za podlago se pripravi mešanica, sestavljena iz: listnate zemlje, trate, komposta, peska, šote. Na dno lonca se vlije pesek, nato zemlja, v katero so posajene čebulice, pri čemer vrhovi ostanejo nad površino tal (ne da bi jih zakopali v notranjost). Omeniti velja, da rastlina hijacinta raje uporablja zemljo z nevtralno stopnjo kislosti..

Običajno 1 do 3 čebulice skupaj posadimo v en srednje velik lonec. Za podlago se pripravi mešanica, sestavljena iz: listnate zemlje, trate, komposta, peska, šote. Na dno lonca se vlije pesek, nato zemlja, v katero so posajene čebulice, pri čemer vrhovi ostanejo nad površino tal (ne da bi jih zakopali v notranjost). Omeniti velja, da rastlina hijacinta raje uporablja zemljo z nevtralno stopnjo kislosti.

Po presajanju imajo žarnice čas, da se ukoreninijo, približno 2 meseca. Lonec postavimo v delno senco, na hladno mesto (približno +5, +7), pri tem pa ne pozabimo navlažiti tal. Ko se pojavijo 2 cm poganjki, rastlino prenesemo na svetlo mesto, temperaturo okolice pa dvignemo na + 15. Z nastankom brstov lahko hijacinto razstavimo v prostoru s sobno temperaturo.

Kako pravilno zalivati ​​hijacinte

Hijacinte je treba redno zalivati. Zalivanje je treba opraviti vzdolž roba lonca in pri tem paziti, da vode ne razpršite. V nasprotnem primeru bodo kapljice vode, ujete v listnem sinusu, poškodovale rastlino. Čudovit način zalivanja je uporaba dežja, taline vode, segrete na sobno temperaturo..

Hijacinte je treba redno zalivati. Zalivanje je treba opraviti vzdolž roba lonca in pri tem paziti, da vode ne razpršite. V nasprotnem primeru bodo kapljice vode, ujete v listnem sinusu, poškodovale rastlino. Čudovit način zalivanja je uporaba dežja, taline vode, segrete na sobno temperaturo.

Pomembna točka pri oblikovanju brstov je redno vlaženje tal. Zalivanje je treba opraviti previdno, ne da bi padlo na popke, ker sicer ne bodo zacveteli.

Gnojenje hijacinte

Hijacinta se hrani med prebujanjem čebulice, ko se rastlina prenese v svetlo sobo. V tem primeru gnojite z mešanico fosfatov in nitrata. V času brstenja je priporočljivo hraniti s kalijem in superfosfatom. Na koncu gnojenja nežno zrahljajte zemljo, ne da bi se dotaknili korenin rože.

V času brstenja je priporočljivo hraniti s kalijem in superfosfatom. Na koncu gnojenja nežno zrahljajte zemljo, ne da bi se dotaknili korenin rože.

Temperatura in osvetlitev. Po cvetenju je optimalna temperatura za gojenje hijacinte povprečna sobna temperatura, približno + 22 stopinj. Zgoraj je bila omenjena temperatura med obdobjem prebujanja in utripanja čebulic..

Zanimiv članek: Gnojilo spomladi za vrtnice

Izogibati se je treba prepihom in neposredni sončni svetlobi, kar bo znatno skrajšalo čas cvetenja..

Hijacinte potrebujejo svetle, dolge dnevne svetlobe. Potrebuje 12-15 ur osvetlitve, zato je priporočljivo ustvariti dodatno umetno razsvetljavo..

Bolezni in škodljivci hijacinte

Ko se poškodujejo zaradi gnilobe, se na listih pojavijo črne pike, proge, v bližini čebulice opazimo sluz. V tem primeru rastlino zavržemo, lonec pa temeljito razkužimo ali zavržemo. Kar zadeva škodljivce, jim na veselje ljubiteljev te rože niso naklonjeni.

Ko je gniloba poškodovana, se na listih pojavijo črne pike, proge, v bližini čebulice opazimo sluz. V tem primeru rastlino zavržemo, lonec pa temeljito razkužimo ali zavržemo. Kar zadeva škodljivce, jim na veselje ljubiteljev te rože niso naklonjeni.Hijacinte v lončkih

Nekaj ​​zanimivih dejstev o hijacintu. Rastlina je strupena, zato o uporabi v tradicionalni medicini ni govora. Nekateri viri trdijo, da se hijacint dobro spopada z okužbami, dobro zdravi rane in ima analgetični učinek. Še enkrat upoštevajte, da je rastlina strupena in ne priporočamo, da tvegate svoje zdravje.!

Preberite tudi: Sajenje krizanteme na prostem

Lepa polovica človeštva je že od antičnih časov uporabljala hijacinte v kozmetične namene – za ustvarjanje losjona. Cvetni listi se vlijejo z vodko (alkoholom), vztrajajo. Po tem se tinktura razredči z vodo – dobimo losjon, ki gladi gube, ščiti kožo in jo aromatizira.

Vonj posušenih cvetov hijacinta odganja molje, pršice. Če vrečko (platneno vrečko) s cvetnimi lističi postavite na polico s perilom, bodo stvari dolgo ostale sveže..

Zdaj lahko samostojno začnete s silovanjem hijacintov doma do določenega datuma. To cvetje bo odlično darilo in bo čudovita notranja dekoracija. Z lastnimi rokami lahko odstranite kakršne koli hijacinte, če zanje ustrezno skrbite in jih zalivate pravočasno.