Dracaena nestisnjena - nega na domu. Gojenje upognjene dracene, presaditev in razmnoževanje. Opis, vrste. Fotografija

Dracaena reflexa (Dracaena reflexa) je zimzelena rastlina iz družine špargljev, katere domovina je otok Madagaskar. To majhno drevo, tako kot vse vrste te rastline, pripada lažnim palmam, saj ima svoje glavne zunanje lastnosti – golo deblo in poganjke z listi v obliki grozdov na koncih. Ta vrsta dracaene se nekoliko razlikuje od drugih, saj sprošča veje iz samega dela debla in ko se pojavi listje, je videti kot bujen grm.

Med več sortami dracaene neusmiljeni cvetličarji razlikujejo dve najbolj priljubljeni – “pesem o Jamajci” in “pesem Indije”. Ti dve vrsti se od drugih razlikujeta po nenavadni obarvanosti listja. Na primer, pri prvi vrsti imajo zeleni listi beli rob po robu in temno zelen trak na sredini. Pri drugi vrsti so listi obrobljeni z dvema svetlo rumenima črtama..

Razgrnjena dracena je sestavljena iz golega stebla, ki je gosto pokrito (kot da je zavito v premeru) na dnu obokanih rahlo ukrivljenih usnjatih zelenih listov. Velikost listov je 2,5 cm v širino in približno 16 cm v dolžino. Sobna rastlina cveti z majhnimi belimi cvetovi, zbranimi v socvetjih metlic. Obdobje cvetenja v zaprtih prostorih je zelo redko..

Ker dracaena te vrste velja za težko gojijočo rastlino doma, jo najpogosteje najdemo v rastlinjakih. Ta muhasta rastlina mora ustvariti ustrezne podnebne razmere, kar je v običajni sobi veliko težje. Za tiste, ki še vedno želijo videti ta eksotični primerek v svojem stanovanju, morate strogo upoštevati osnovna pravila nege in vzdrževanja..

Skrb za dracaeno zloženo doma

Skrb za dracaeno zloženo doma

Lokacija in razsvetljava

Skozi vse leto, razen v času mirovanja rastlin, naj bi dnevna svetloba trajala vsaj 12-14 ur na dan. V poletnih mesecih je treba cvet zaščititi pred neposredno sončno svetlobo, rastlinsko mesto pa mora biti svetlo, delna senca bo slabo vplivala na razvoj rastline. V tistih mesecih, ko je dnevni čas kratek, je treba za dodatno razsvetljavo uporabiti fluorescenčne sijalke..

Temperatura

Udobna temperatura za dracaeno, ki se poleti ne upogiba, je od 18 do 25 stopinj Celzija. V posebej vročih dneh, ko temperatura zraka preseže to normo, morate rastlino premakniti na hladnejše mesto s dotokom svežega zraka (na primer na balkon, verando ali zunaj). V jesensko-zimskem obdobju je priporočljivo, da sobni cvet hranite pri temperaturi od 13 do 18 stopinj Celzija..

Zalivanje

Zalivanje dracaene poleti je priporočljivo redno in obilno.

Namakalno vodo je treba pustiti, da se usede za en dan, njena temperatura ne sme biti nižja od sobne temperature. Dracaeno je priporočljivo redno in obilno zalivati ​​poleti, vendar tako, da voda ne zastaja v posodi za rože. Pomanjkanje in presežek vlage v tleh bosta enako negativno vplivala na rastlino. Pozimi je treba zalivanje zmanjšati in zalivati ​​le po potrebi, ko se zgornja plast zemlje začne sušiti.

Vlažnost zraka

V ogrevalni sezoni zrak v prostorih postane suh in nevaren za sobne rastline. Raven vlažnosti lahko povečate z dnevnimi razpršilci (zjutraj in zvečer) in toplim tušem (dvakrat ali trikrat na teden). Poleti je bolje, da sobni cvet prenesete na prosto in potem škropljenje ni potrebno. Zelo pomembno je, da v vodnih pazduhah med vodnimi postopki ne ostane vode, saj bo to povzročilo njihovo propadanje..

Tla

Sestava tal za draceno ni pomembna

Sestava tal za draceno ni pomembna. Zaželeno je, da prepušča zrak in vlago. Lahko kupite že pripravljeno mešanico za lončenje, ki je priporočljiva za gojenje palm, in ji dodate malo perlita. Raven kislosti tal ne sme presegati 6,0.

Mešanico zemlje za draceno lahko pripravite sami. Njegova sestava: listna in sodna zemlja – v treh delih, pesek in šota – v enem delu ter pecilni prašek. Pri sajenju mlade rastline morajo biti vse komponente mešanice tal v enakih razmerjih..

Prehrana in gnojila

Gnojila so potrebna za upognjeno draceno v obdobju aktivne rasti in razvoja. Kompleksno hranjenje (na primer “Ideal” ali “Mavrica”) je priporočljivo uporabljati 2 -krat na mesec.

Obrezovanje in oblikovanje krošnje

Da bi na drevesu oblikovali bujno in lepo krono, je treba narediti majhno obrezovanje

Da bi na drevesu oblikovali bujno in lepo krono, je treba narediti majhno obrezovanje. Morate odrezati vrhove poganjkov, ki se nahajajo nad vidnimi brsti. Če želite prebuditi mirujoče stranske brsti, morate vzeti običajno plastično vrečko in jo položiti na odrezana mesta. To bo rastlini zagotovilo ugodno rastlinjaško okolje, ki bo spodbudilo nastanek novih poganjkov. Po njihovem pojavu je priporočljivo odstraniti paket.

Prenos

Vsako leto je treba presaditi samo mlade rastline, za odrasle pa zadostuje enkrat na 3 leta. Pri presajanju ukrivljene dracene ni treba kršiti celovitosti zemeljske kome. Namesto ponovne zasaditve lahko zamenjate zgornjo plast zemlje. Lonček ali kad mora biti visok, vendar ne širok.

Reprodukcija upognjene dracaene

Reprodukcija upognjene dracaene

Razmnoževanje po vrhovih

Vrh se tri mesece ukorenini v posodi z vodo in nato presadi v lonec.

Razmnoževanje z zračnimi plastmi

Potaknjenci zložene dracene se lahko ukoreninijo v mešanici zemlje za sadike in redno vlažijo zemljo.

Razmnoževanje s potaknjenci stebla

Velikost pripravljenega reza je od 7 do 10 centimetrov v dolžino. Ukoreninjenje poteka v vlažnih tleh. Za ustvarjanje toplogrednih pogojev je treba potaknjence pokriti s kozarcem ali vrečko iz prozornega materiala..

Bolezni in škodljivci

Škodljivci – pršice, tripsi, moke, žuželke, listne uši. Nujni ukrepi za reševanje rastline vključujejo temeljito vročo prho in škropljenje z insekticidi.

Dracaena je bolna le zaradi nepravilne oskrbe. Presežek ali pomanjkanje vlage, suh zrak, trda voda vodijo v porumenelost in odstranjevanje listja ter pojav madežev in sušenja.